7 vanntette kameraer

Eventyrkameraer

Her er kameraene som kan bli med på stranden, i skibakken, på snorkelturen og som tåler et fall fra sykkelen.
forfatter

Hvem har ikke fått ødelagt et kamera av vann eller sand på ferieturen? Og da snakker vi ikke om å miste kameraet over relingen eller at hunden har gravd ned din CD-walkmann på stranden. Det kan være nok at det er en varm og fuktig dag eller at man har fått litt sand i strandbagen. Hvis man vil slippe dette og med god samvittighet kunne ta med seg kameraet på strabaser, er det denne typen av eventyrkameraer som er løsningen.

Alle kameraene tåler å være under vann og å oppholde seg i minusgrader. En konsekvens av det er at de faktisk fungerer aldeles utmerket selv i skibakken. Litt snø er ikke noe problem. Ettersom de er så tette tåler de også å bli mistet i sølepytter på mountainbike-turen og ikke bli fulle av sand på stranden. Den solide konstruksjonen gjør også at man kan miste dem i bakken, i hvert fall fra skulderhøyde.

Men bare for at de tåler å være på flere meters dyp, skal man ikke tro at man kan ta bilder fra havets bunn. Så fort man kommer ned et stykke blir nemlig forholdene veldig dårlige for fotografering. Lyset brytes annerledes i vannet, noe som gjør at man behøver mer vidvinkel enn normalt. Lysets farge blir annerledes og kameraet må benytte en spesiell hvitbalanse. Men fremfor alt blir det mørkt, noe som små kompaktkameraer ikke kan håndtere godt. Og bruker man blits får man bare et bilde av plankton en desimeter fra kameraet. Derimot er disse kameraene utmerket i regnet, i poolen eller når man snorkler i vannoverflaten. Og skulle man være så uheldig å miste dem over bord fra båten så er det bare å hoppe etter og hente de opp.

Testkriterier
Vi ba kameraprodusentene om deres nyeste motstandsdyktige kameraer hvor kravene var at de skulle klare flere meter under vann og bli mistet fra normal høyde. Kameraene ble først testet i studiomiljø under dagslyslampe, hvor vi tok blide av Xrite fargekart for å kontrollere fargegjengivelsen, samt gråskala for å kontrollere hvitbalansen. Her tok vi også bilder av prøvekart som avslører forvrengning og uskarphet. Deretter fikk de følge med ut i virkeligheten, hvor vi kontrollerte hvor kjapt de kom i gang, hvordan de klarte å fokusere og hvordan de behersket blendende lys og dype skygger. Her noterte vi også hvor lette de var å bruke. Til slutt tok vi bilder en halvmeter under vann. Alle bildene ble deretter gransket på en kalibrert skjerm og fikk sine poeng. Inn i kvalitetsinntrykket veide vi også inn hvor pålitelig vi bedømte konstruksjonen av de vanntette lukene for batteri og minnekort. Etter en helthetsbedømning hvor vi også la vekt på prisen, ble totalkarakteren satt.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Produkter i testen

Sony DSC-TX20

Lommevennlig

Et moderat oppgradert partykamera snarere enn et undervannskamera.

Bra høyoppløst skjerm Rask fokusering Lommevennlig format
Pekeskjerm som ikke fungerer under vann Minst zoom

Pentax Optio WG-2 GPS

Tilbake igjen

Etter siste års skuffelse har Pentax skjerpet seg og prioritert bildekvaliteten igjen.

Kul mikroskopfunksjon Meget motstandsdyktig
Dårlig plasserte knapper

Nikon Coolpix AW100

Veiviseren

Kjapp GPS med ordentlig kart er praktisk for den villfarne feriefotografen.

Utmerket GPS Lukelåsen
Ingen halvautomatikk Håndteringsproblem Hjørneskarpheten

Fujifilm Finepix XP150

Budsjettkameraet

Bedre batteri og mer motstandsdyktig, men bildekvaliteten er fortsatt middelmådig.

Bra grep Billig GPS
Langsomt Middelmådig bildekvalitet Motivmenyen

Canon Powershot D20

Comebacket

For tre år siden ble D10 beste kjøp i vårt test og nå er oppfølgeren D20 endelig her.

GPS Lite støy i dårlig lys Tilbehøret
Klumpete Håndteringen

Panasonic DMC-FT4

Veteran

Hvorfor forandre på et vinnende konsept? FT4 er snarlik tidligere testvinner FT3.

GPS med kart Meget motstandsdyktig Bra bildekvalitet
Lavoppløst skjerm Få nyheter

Olympus TG-820

Nytenkning

Færre finesser, men bedre bildekvalitet er riktig utført kompromiss.

Høyoppløst skjerm Bankekontrollen Pålitelig konstruksjon
Dårlige knapper Ingen GPS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.