: Sony NEX-F3

Rimelig nybegynnerkamera

Sonys kompakte NEX-F3, er et ypperlig kamera for nybegynnere med knappevegring.
Lyd & Bilde mener
Meget høy bildekvalitet God videokvalitet Mye for pengene
Trenger pekeskjerm Betjeningsvennligheten
Spesifikasjoner
 • Bildeformater RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO 200 - 16000
 • Serieopptak bps 2,5/5,5
 • Video fps 1920 x 1080p/50/24 fps
 • Lukkertider 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker nei
 • Blits Innebygget TTL
 • Batteri Li-ION, 470 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 117 x 67 x 42
 • Vekt gram 314 m batteri u zoom
Annonse
Annonse
forfatter

Ikke bare er det lite og nett, det er ikke særlig dyrt heller. Med markedspriser godt under 5.000 kroner, er NEX-F3 mye kamera for pengene. Vel og merke dersom man er ute etter fordelene et kompakt systemkamera besitter. Kameraet høer til i den speilløse klassen, uten søker integrert, og er ikke mye større enn et kompaktkamera. Bare med utskiftbar optikk og mye høyere bildekvalitet, i tillegg.

Forbedringene i forhold til forgjengeren NEX-C3 er ikke så synlige. I F3 har Sony endelig funnet plass til en integrert, oppfellbar blits. Kameraet kan også brukes med Sonys glimrende eksterne OLED-søker (FDA-EV1S, ekstrautstyr), og det er enda mer lysfølsomt med 16000 ISO følsomhet. I tillegg har det fått ekte 1080 HD-video med stereolyd, mens 16 megapiksler bildebrikke, og 3-tommers vippbar skjerm er beholdt på F3.

Skjermen kan vippes helt opp slik at man kan se skjermbildet fra fremsiden. Håndgrepet er litt større og kameraet ligge godt i hånden. Det leveres med den samme Sony E 18-55mm f3,5-5,6 med integrert optisk bildestabilisator, som kan leveres til alle NEX-modellene.

Brukervennlighet
Kamerahuset er virkelig kompakt, ikke fullt så lite som en Olympus PEN E-PL3, og zoomobjektivet er en del større enn tilsvarende optikk på Olympus-kameraet. Den ellers fine skjermen som fungerer bra også i sollys, er ikke berøringsfølsom. Noe jeg opplever som en ulempe på et NEX-kamera, fordi det betyr at man må bla mye og lenge i menyene for å gjøre selv enkle endringer av innstillinger. Her det nemlig få knapper – en fordel for noen selvsagt – og da blir det mye blaing og klikking i skjermmenyene. For de som helst vil kjøre kameraet i full automatisk modus, er det neppe noe problem. For oss andre som liker å ha kreativ kontroll, er Sonys brukervennlighet på NEX-modellene uten pekeskjerm, et godt stykke unna konkurrentenes mer strømlinjeformede betjening, og gjennomtenkte menysystemer.

Bildekvalitet
Mens kameraet har mistet forgjengeren C3s fordel med svært kompakte mål og lav vekt, er det lite å utsette på bildekvaliteten. De aller fleste vil oppleve at F3 leverer strøken bildekvalitet gang etter gang, og raskt se at den ligger i en helt annen klasse, sammenlignet med et kompaktkamera. Og fullt på høyde med speilreflekskameraer fra Canon, Nikon og Sony, i samme prisklasse.

Annonse

Aufokusen henger godt med på serieopptak i godt lys, og her er det fullt mulig å få skarpe bilder av barns viltre lek, og voksnes vågestykker. Råfilene gir fotografen mye å gå på i etterbehandling av bildene. Med god bildedynamikk, lite bildestøy og jevnt over svært bra fargestyring. Med JPEG-filene er det litt annerledes, der er fargene i overkant mettet, og skarpheten jekket opp et par hakk. Velg derfor portrett i kreativ-menyen for mest naturtro fargegjengivelse fra JPEG-filene. Det også mulig å finjustere kontrast, fargemetning og skarphet i ±3 trinn. Hvis an vil ha fine portretter uten etterbehandling, kan man velge soft skin-effekten, som gir deg tre trinn med glatting av hud, og hudtoner med litt ekstra glød.

Bildestøy er ikke noe tema før 3200 ISO. Det er også grensen for ISO-verdi, når kameraet står i intelligent fullautomatikk. Før det vises det ikke på utskrifter, mens 3200 introduserer marginalt med kornstøy, og ved 6400 ISO dukker det også opp fargestøy. På 12800 og 16000 ISO er kornstøyen veldig synlig, det samme er fargestøy, og detaljskarpheten faller litt. Men du verden, det er meget bra for et kamera i denne klassen. Og på ingen måte noe vesentlig problem.

Videokvaliteten er merkbart bedre enn på forgjengeren C3. Men også her er det problemet med geleeffekten (rolling shutter) synlig hvis man panorerer fort. Man bør holde kameraet i ro så mye som mulig under filming, da unngår man også ghosting som F3 lider av under hurtige bevegelser. Men sett i lys av prisklassen, er videokvaliteten godkjent.

Konklusjon
Sony NEX-F3 er et godt valg i budsjettklassen for kompakte systemkameraer. Bildekvaliteten er helt toppen i denne prisklassen, det er enkelt bruke for nybegynneren, og er godt nok utstyrt til at det kan vokse med oppgavene. Den hardeste rivalen er Sony NEX-5N, som byr på like høy bildekvalitet, men er mindre, lettere og koster det samme. I tillegg får man pekeskjerm, som gjør betjeningen av kameraet mye bedre enn på F3. Hvilket man skal velge avhegner derfor av prisen. Til samme pris vil jeg valgt 5N, selv om det mangler integrert blits, men om prisen på F3 faller ytterligere, kan det bli et enda bedre kjøp.

Annonse
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.