TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Sony NEX-F3

Rimelig nybegynnerkamera

Sonys kompakte NEX-F3, er et ypperlig kamera for nybegynnere med knappevegring.

forfatter
Publisert 27.09.12 - 08:52
L&B mener
Meget høy bildekvalitet God videokvalitet Mye for pengene
Trenger pekeskjerm Betjeningsvennligheten
Spesifikasjoner
 • Bildeformater RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO 200 - 16000
 • Serieopptak bps 2,5/5,5
 • Video fps 1920 x 1080p/50/24 fps
 • Lukkertider 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker nei
 • Blits Innebygget TTL
 • Batteri Li-ION, 470 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 117 x 67 x 42
 • Vekt gram 314 m batteri u zoom
Veil. pris 4900Pr. 27.09.12 Produktside

Ikke bare er det lite og nett, det er ikke særlig dyrt heller. Med markedspriser godt under 5.000 kroner, er NEX-F3 mye kamera for pengene. Vel og merke dersom man er ute etter fordelene et kompakt systemkamera besitter. Kameraet høer til i den speilløse klassen, uten søker integrert, og er ikke mye større enn et kompaktkamera. Bare med utskiftbar optikk og mye høyere bildekvalitet, i tillegg.

Forbedringene i forhold til forgjengeren NEX-C3 er ikke så synlige. I F3 har Sony endelig funnet plass til en integrert, oppfellbar blits. Kameraet kan også brukes med Sonys glimrende eksterne OLED-søker (FDA-EV1S, ekstrautstyr), og det er enda mer lysfølsomt med 16000 ISO følsomhet. I tillegg har det fått ekte 1080 HD-video med stereolyd, mens 16 megapiksler bildebrikke, og 3-tommers vippbar skjerm er beholdt på F3.

Skjermen kan vippes helt opp slik at man kan se skjermbildet fra fremsiden. Håndgrepet er litt større og kameraet ligge godt i hånden. Det leveres med den samme Sony E 18-55mm f3,5-5,6 med integrert optisk bildestabilisator, som kan leveres til alle NEX-modellene.

Brukervennlighet
Kamerahuset er virkelig kompakt, ikke fullt så lite som en Olympus PEN E-PL3, og zoomobjektivet er en del større enn tilsvarende optikk på Olympus-kameraet. Den ellers fine skjermen som fungerer bra også i sollys, er ikke berøringsfølsom. Noe jeg opplever som en ulempe på et NEX-kamera, fordi det betyr at man må bla mye og lenge i menyene for å gjøre selv enkle endringer av innstillinger. Her det nemlig få knapper – en fordel for noen selvsagt – og da blir det mye blaing og klikking i skjermmenyene. For de som helst vil kjøre kameraet i full automatisk modus, er det neppe noe problem. For oss andre som liker å ha kreativ kontroll, er Sonys brukervennlighet på NEX-modellene uten pekeskjerm, et godt stykke unna konkurrentenes mer strømlinjeformede betjening, og gjennomtenkte menysystemer.

Bildekvalitet
Mens kameraet har mistet forgjengeren C3s fordel med svært kompakte mål og lav vekt, er det lite å utsette på bildekvaliteten. De aller fleste vil oppleve at F3 leverer strøken bildekvalitet gang etter gang, og raskt se at den ligger i en helt annen klasse, sammenlignet med et kompaktkamera. Og fullt på høyde med speilreflekskameraer fra Canon, Nikon og Sony, i samme prisklasse.

Aufokusen henger godt med på serieopptak i godt lys, og her er det fullt mulig å få skarpe bilder av barns viltre lek, og voksnes vågestykker. Råfilene gir fotografen mye å gå på i etterbehandling av bildene. Med god bildedynamikk, lite bildestøy og jevnt over svært bra fargestyring. Med JPEG-filene er det litt annerledes, der er fargene i overkant mettet, og skarpheten jekket opp et par hakk. Velg derfor portrett i kreativ-menyen for mest naturtro fargegjengivelse fra JPEG-filene. Det også mulig å finjustere kontrast, fargemetning og skarphet i ±3 trinn. Hvis an vil ha fine portretter uten etterbehandling, kan man velge soft skin-effekten, som gir deg tre trinn med glatting av hud, og hudtoner med litt ekstra glød.

Bildestøy er ikke noe tema før 3200 ISO. Det er også grensen for ISO-verdi, når kameraet står i intelligent fullautomatikk. Før det vises det ikke på utskrifter, mens 3200 introduserer marginalt med kornstøy, og ved 6400 ISO dukker det også opp fargestøy. På 12800 og 16000 ISO er kornstøyen veldig synlig, det samme er fargestøy, og detaljskarpheten faller litt. Men du verden, det er meget bra for et kamera i denne klassen. Og på ingen måte noe vesentlig problem.

Videokvaliteten er merkbart bedre enn på forgjengeren C3. Men også her er det problemet med geleeffekten (rolling shutter) synlig hvis man panorerer fort. Man bør holde kameraet i ro så mye som mulig under filming, da unngår man også ghosting som F3 lider av under hurtige bevegelser. Men sett i lys av prisklassen, er videokvaliteten godkjent.

Konklusjon
Sony NEX-F3 er et godt valg i budsjettklassen for kompakte systemkameraer. Bildekvaliteten er helt toppen i denne prisklassen, det er enkelt bruke for nybegynneren, og er godt nok utstyrt til at det kan vokse med oppgavene. Den hardeste rivalen er Sony NEX-5N, som byr på like høy bildekvalitet, men er mindre, lettere og koster det samme. I tillegg får man pekeskjerm, som gjør betjeningen av kameraet mye bedre enn på F3. Hvilket man skal velge avhegner derfor av prisen. Til samme pris vil jeg valgt 5N, selv om det mangler integrert blits, men om prisen på F3 faller ytterligere, kan det bli et enda bedre kjøp.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Se hva du kan gjøre med harddisken Ny fastvare med støtte for opptak på SSD
Panasonic slipper lyssterk og kompakt 18mm Ultravid vidvinkel til Panasonic og Leica kameraer.
Fujifilm X-H2 har 8K-video og hele 160 megapiksler Med 10-bit 8K-video og pikselshift er Fujifilm X-H2 klassens proffeste kamera.
Vidvinkelzoom til Fujifilm GFX 20-35mm, og two more things….
Følg Lyd & Bilde