: Sony NEX-F3

Rimelig nybegynnerkamera

Sonys kompakte NEX-F3, er et ypperlig kamera for nybegynnere med knappevegring.
Lyd & Bilde mener
Meget høy bildekvalitet God videokvalitet Mye for pengene
Trenger pekeskjerm Betjeningsvennligheten
Spesifikasjoner
 • Bildeformater RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO 200 - 16000
 • Serieopptak bps 2,5/5,5
 • Video fps 1920 x 1080p/50/24 fps
 • Lukkertider 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker nei
 • Blits Innebygget TTL
 • Batteri Li-ION, 470 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 117 x 67 x 42
 • Vekt gram 314 m batteri u zoom
Annonse
Annonse
forfatter

Ikke bare er det lite og nett, det er ikke særlig dyrt heller. Med markedspriser godt under 5.000 kroner, er NEX-F3 mye kamera for pengene. Vel og merke dersom man er ute etter fordelene et kompakt systemkamera besitter. Kameraet høer til i den speilløse klassen, uten søker integrert, og er ikke mye større enn et kompaktkamera. Bare med utskiftbar optikk og mye høyere bildekvalitet, i tillegg.

Forbedringene i forhold til forgjengeren NEX-C3 er ikke så synlige. I F3 har Sony endelig funnet plass til en integrert, oppfellbar blits. Kameraet kan også brukes med Sonys glimrende eksterne OLED-søker (FDA-EV1S, ekstrautstyr), og det er enda mer lysfølsomt med 16000 ISO følsomhet. I tillegg har det fått ekte 1080 HD-video med stereolyd, mens 16 megapiksler bildebrikke, og 3-tommers vippbar skjerm er beholdt på F3.

Skjermen kan vippes helt opp slik at man kan se skjermbildet fra fremsiden. Håndgrepet er litt større og kameraet ligge godt i hånden. Det leveres med den samme Sony E 18-55mm f3,5-5,6 med integrert optisk bildestabilisator, som kan leveres til alle NEX-modellene.

Brukervennlighet
Kamerahuset er virkelig kompakt, ikke fullt så lite som en Olympus PEN E-PL3, og zoomobjektivet er en del større enn tilsvarende optikk på Olympus-kameraet. Den ellers fine skjermen som fungerer bra også i sollys, er ikke berøringsfølsom. Noe jeg opplever som en ulempe på et NEX-kamera, fordi det betyr at man må bla mye og lenge i menyene for å gjøre selv enkle endringer av innstillinger. Her det nemlig få knapper – en fordel for noen selvsagt – og da blir det mye blaing og klikking i skjermmenyene. For de som helst vil kjøre kameraet i full automatisk modus, er det neppe noe problem. For oss andre som liker å ha kreativ kontroll, er Sonys brukervennlighet på NEX-modellene uten pekeskjerm, et godt stykke unna konkurrentenes mer strømlinjeformede betjening, og gjennomtenkte menysystemer.

Bildekvalitet
Mens kameraet har mistet forgjengeren C3s fordel med svært kompakte mål og lav vekt, er det lite å utsette på bildekvaliteten. De aller fleste vil oppleve at F3 leverer strøken bildekvalitet gang etter gang, og raskt se at den ligger i en helt annen klasse, sammenlignet med et kompaktkamera. Og fullt på høyde med speilreflekskameraer fra Canon, Nikon og Sony, i samme prisklasse.

Aufokusen henger godt med på serieopptak i godt lys, og her er det fullt mulig å få skarpe bilder av barns viltre lek, og voksnes vågestykker. Råfilene gir fotografen mye å gå på i etterbehandling av bildene. Med god bildedynamikk, lite bildestøy og jevnt over svært bra fargestyring. Med JPEG-filene er det litt annerledes, der er fargene i overkant mettet, og skarpheten jekket opp et par hakk. Velg derfor portrett i kreativ-menyen for mest naturtro fargegjengivelse fra JPEG-filene. Det også mulig å finjustere kontrast, fargemetning og skarphet i ±3 trinn. Hvis an vil ha fine portretter uten etterbehandling, kan man velge soft skin-effekten, som gir deg tre trinn med glatting av hud, og hudtoner med litt ekstra glød.

Bildestøy er ikke noe tema før 3200 ISO. Det er også grensen for ISO-verdi, når kameraet står i intelligent fullautomatikk. Før det vises det ikke på utskrifter, mens 3200 introduserer marginalt med kornstøy, og ved 6400 ISO dukker det også opp fargestøy. På 12800 og 16000 ISO er kornstøyen veldig synlig, det samme er fargestøy, og detaljskarpheten faller litt. Men du verden, det er meget bra for et kamera i denne klassen. Og på ingen måte noe vesentlig problem.

Videokvaliteten er merkbart bedre enn på forgjengeren C3. Men også her er det problemet med geleeffekten (rolling shutter) synlig hvis man panorerer fort. Man bør holde kameraet i ro så mye som mulig under filming, da unngår man også ghosting som F3 lider av under hurtige bevegelser. Men sett i lys av prisklassen, er videokvaliteten godkjent.

Konklusjon
Sony NEX-F3 er et godt valg i budsjettklassen for kompakte systemkameraer. Bildekvaliteten er helt toppen i denne prisklassen, det er enkelt bruke for nybegynneren, og er godt nok utstyrt til at det kan vokse med oppgavene. Den hardeste rivalen er Sony NEX-5N, som byr på like høy bildekvalitet, men er mindre, lettere og koster det samme. I tillegg får man pekeskjerm, som gjør betjeningen av kameraet mye bedre enn på F3. Hvilket man skal velge avhegner derfor av prisen. Til samme pris vil jeg valgt 5N, selv om det mangler integrert blits, men om prisen på F3 faller ytterligere, kan det bli et enda bedre kjøp.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!