: Sony FE 70-200mm f4 G OSS

Kostbar Sony-zoom

Endelig finnes det en lyssterk telezoom til Sonys fenomenalt fine fullformatkameraer i A7-serien.
Lyd & Bilde mener
Et solid zoomobjektiv som vil vare i mange år, og gi nesten forvrengingsfrie og sylskarpe bilder.
Skarphetstap på 200m, og den høy prisen trekker ned.
Spesifikasjoner
  • Type: 70-200mm telezoom for fullformat
  • Lysstyrke: f4.0
  • Nærgrense: 100 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linseelementer: Totalt 21, 15 grupper
  • Mål/vekt: Ø 80 mm, 175 mm/840 gram
  • Annet. Solblender, bildestabilisator
Annonse
Annonse
forfatter

For:  Sony FE-format

Med tre kameraer som alle er rettet mot entusiast- og proffmarkedet, trenger Sony sårt mer optikk med høy ytelse. A7-kameraene har alle en fullformat 24 x 36 mm bildebrikke, som stiller større krav til korrigering, sammenlignet med når man bruker fullformat optikk på kameraer med mindre bildebrikker i APS-C-format.

Den nye Sony FE 70-200mm f4 G OSS, er den første telezoomen som passer både Sonys A7-kameraer, og alpha og NEX-serien, som begge bruker APS-C bildebrikker. Zoomobjektivet er meget robust bygget, relativt lett, og leveres med solblender og roterbart – og avtakbart stativfeste. Det har innebygget optisk bildestabilisator, med to valgbare moduser, og knapper som kan programmeres fra kameraet. For eksempel kan man låse fokus med et trykk på knappen, med hånden som holder rundt objektivet.

Objektivet veier 840 gram og er letthåndterlig selv på et så lite kamera som Sony A7. I kombinasjon med A7-kameraets fasefokussystem, opplevde jeg autofokusen som kjapp og presis. Det var ikke noe problem å panorere med følgefokus, og få høy uttelling med skarpe bilder. Litt verre var det med bevegelige motiver i lengderetningen, hvor jeg føler meg sikker på at Sony a6000s mer avanserte fokussystem, ville gjort en mer vellykket jobb. Men jeg nøler likevel ikke med å anbefale 70-200-zoomen til action, så lenge man er klar over begrensningene.

Marginal fortegning
Optisk sett er objektivet fremragende, med marginal tønneformet linjefortegning på 70mm. Den endrer gradvis karakter til puteformet linjefortegning fra 135mm, og er mest synlig, men ikke plagsom på 200mm. Linjefortegningen kan kompenseres for i autokorreksjon, om nødvending. Vignetteringen, eller lysfallet i hjørnene er moderat synlig på full blender, og på sitt høyeste på 200mm, men neste fraværende på f5,6. Den kan også kompenseres for, om ønskelig.

Den optiske skarpheten er gnistrende. Med A7-kameraets 24 Mp er det fullt mulig å hente ut ekstrem detaljoppløsning med 70-200mm zoomen. Objektivet er godt korrigert og skarphetstapet fra sentrum til hjørnene er ikke dramatisk på full blender og 70mm, men det hjelper også her med litt mindre blenderåpning – f5,6. Problemet er størst på 200mm og f4, hvor forskjellen på skarpheten i sentrum og hjørnene, er mest synlig.

Den høyeste ytelsen uansett brennvidde, ligger fra blender 5,6 til f11. Kromatisk feilbrytning er heller ikke noe tema her, og kan uansett kompenseres for senere. Det defokuserte området (bokeh) som gjør at portretter kommer så godt frem i motivet, er på sitt mykeste og fineste på f4, men fullt brukbart på f5,6 også. Hvert fall om man bruker rundt 135 til 200mm brennvidde.

Sony-zoomen er et velkomment tilskudd til Sonys kompakte fullformat systemkameraer i A7-serien. Men vil også fungere utmerket med NEX-7, a6000 og NEX-6. Den er ikke billig, og i største laget til kameraer som a6000, men solid bygget med kjapp AF og så høy optisk ytelse at entusiastene neppe vil bli skuffet.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.