Search
Generic filters

TEST : Sony a6600

Sonys råeste og dyreste er nesten perfekt

Sony a6600 tilfører noe mange trenger, men til en pris.

Karakter
Sony a6600

Lyd & Bilde mener

Klasseledende autofokus og høy skuddhastighet. Kompakt og lett, værtettet kamerahus, strøken ­bildekvalitet. Batteritiden.
Kostbart. Små knapper. Treg buffer og skjermrespons. Rolling shutter i 4K.
 • Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: Sony E-fatning
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921k billedpunkter
 • Søker: Elektronisk 2,36 Mp OLED
 • Serieopptak: 11 bilder/s
 • Video: 4K/30p 100 Mbps, 4:2:2 8-bit HDMI
 • Batteritid CIPA: 810 b/lading
 • Mål/vekt 120 x 67 x 69 mm/503 g
 • Høydepunkter: 5-trinns bildestabilisator, Wi-Fi, Bluetooth, vippbar pekeskjerm, elektronisk/mekanisk lukker, 425 fokuspunkter, TTL blitssko, HDMI utg., mikrofon inng./hodetelefon utg. USB-lading
 • Web: sony.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 16500 kr

Hvilket kamera jeg skal velge, er et spørsmål vi får ofte, og noen kontrollspørsmål senere har vi ofte svaret. Men hvilket Sony-kamera man skal velge, er det ikke alltid like lett å svare på.

Ta bare de snertne kompaktkameraene i RX100-serien, for ikke å snakke om RX1000. Kameraene ser nesten identiske ut, men prisene avslører at det må være noe spesielt med de dyreste utgavene.

Det er det også her. Sony a6600 er det dyreste av systemkameraene i 5000- og 6000-serien, men det ligner så mye på a6400 og a6100, at det kan bli vanskelig å finne ut hvilket som er best.

Svaret er at a6600 er best, men ikke nødvendigvis det rette kameraet for alle.

Det er nemlig et litt bedre spesifisert a6400, som vi testet sommeren 2019, og virkelig kan anbefale. Med a6600 er vi ikke like skråsikre. For hør bare her:

For å hamle opp med knallhard konkurranse fra Fujifilm, Canon og Nikon, har Sony valgt å dele markedet i tre med tre modeller. Den rimeligere a6100 er nybegynnerkameraet som er litt enklere utstyrt, men bildekvaliteten har man ikke kompromisset på.

Det har man heller ikke gjort med a6400. som er bedre utstyrt, værtettet og blant annet har en bedre elektronisk søker. Flaggskipet a6600 er dyrest, men i tillegg utstyrt med integrert bildestabilisator, et dobbelt så kraftig batteri, bedre grep og litt flere funksjoner.

Alle tre har samme formfaktor, klassens raskeste autofokus, 11 bilder/s skuddtakt, elektronisk søker og vippbar pekeskjerm. Og viktigst for mange: De leverer den samme, høye, bildekvaliteten.

Sony-kameraet er så lite at det er perfekt på reiser. Foto: Lasse Svendsen

Flaggskipet

Så hvilket skal man velge? Sony a6400 er midt i smørøyet etter vår mening. Det koster litt mer enn innstegsmodellen, men ikke så mye som flaggskipkameraet, som vi tester her.

Sony a6600 har den samme 24 Mp bakbelyste bildebrikken, som vi kjenner fra tidligere tester, hvor bildekvaliteten ikke står tilbake for noe i denne klassen. Det kan også ta opp 4K30p-video i 100 Mbps, med moderat beskjæring når man bytter fra 4K25p til 4K30p.

Her er det også mikrofoninngang, og hodetelefonutgang, perfekt for vloggere, altså.

Det har også en lynrask skuddtakt på på 11 bilder/s, og man kan ta lange bildeserier med denne hastigheten.

Kameraet har også en vanvittig rask autofokus med hele 425 fokuspunkter.

En ny prosessor og Sonys Real Time Tracking, sanntids autofokus, henger på motivet som en klegg. Kameraets øyefokus fungerer både på mennesker og dyr, og er klassens mest presise. Med dette kameraet får du nesten aldri uskarpe bilder, uansett hvor raskt motivet beveger seg. Dermed er det like godt egnet for barnefamilier, som det er for sport- og dyrefotografering.

Det er også godt egnet for reiseglade fotografer. Legg til en 18-135mm zoom, eller den mer lyssterke 16-70/4, og man har en svært kompakt, lett og lynrask allroundpakke. Med en oppgitt batteritid på 810 bilder, i praksis mer, rekker man å ta noen bilder før batterivarsleren blinker rødt.

Full pakke med inn- og utganger, godt egnet til video også. Foto: Lasse Svendsen

Brukervennlighet

Sony-kameraet er værtettet og solid bygget. Det er også blant de aller minste systemkameraene med APS-C-format. Det har sine fordeler, og ulemper. Blant annet at knappene er små, men det gjelder for andre kameraer også. Håndgrepet er større her enn på mange av konkurrentenes, og det lette kameraet ligger nesten perfekt i hånden.

Søkeren er stor, skarp og med lite synlige forsinkelser. 2,36 mp oppløsning er veldig bra, om ikke klasseledende, men kameraet har noen nykker som vi ikke liker like godt.

Pekeskjerm er noe Sony ikke har fått til. Skjermen reagerer sent og sporadisk, men det fungerer fint å bruke fingeren til å flytte fokuspunkter rundt i søkeren med. Eller når man bruker skjermen som søker på videoopptak. Pekefunksjonen fungerer ikke sammen med skjermmenyene, og når man trykker inn funksjonsknappen (Fn) for å endre innstillinger, må man bruke knapper og innstillingshjulet bak.

Lagringen, eller bufferen sinker også kameraet. Skyter man en bildeserie, så må man vente flere sekunder før kameraet er klart til bruk igjen.

Vippbar pekeskjerm, men begrenset pekefunksjon. Foto: Lasse Svendsen

Konkurrentene

Sony a6600 har sin kanskje fremste konkurrent i det rimeligere a6400. Som i bunn og grunn er det samme kameraet, bare uten innebygget bildestabilisator.

Canon EOS M6 Mark II er et interessant alternativ til begge Sony-kameraene. Det mangler søker og bildestabilisator, men er kompakt og leverer minst like god bildekvalitet. Nikon Z50 har innebygget søker, og er værtettet som a6600, men ikke testet når dette skrives.

Årets kamera 2019, Fujifilm X-T30, mangler bildestabilisator, men har den mest vellykkede implementeringen av 4K-video, det er rasket i klassen og svært tilfredsstillende å bruke.

Bildekvalitet

Bildene fra a6600 blir bedre enn fra forgjengeren a6500, fordi Sony har forbedret jpeg-prosesseringen til det bedre. Der vi før kunne se litt avvik i farger, med litt avvik i hudtoner på jpeg-bilder, er fargebalansen blitt litt varmere og naturlig. Mer lik Canon og Fujis, og det er en godt ting. Detaljskarpheten er kanskje bedre fra et Canon EOS M6 II, men ikke så mye at det har betydning.

Skarphet henger som alltid sammen med objektivet, og de to kit-objektivene, 16-50 og 18-135mm, er fremragende til prisen, men ikke i samme liga som 16-70 eller 35mm/1.8, som vi også testet på a6600. De to, og spesielt 35-en, leverer gnistrende skarpe bilder fra kameraet, og er nesten uten fortegning og vignettering.

Støyomfanget er strengt tatt av akademisk betydning. Opp til 6400 ISO er ikke bildestøy noe tema, over det er det nesten ingen som ferdes. Men jeg ville ikke satset på å ta mange nattbilder over 12800 ISO, med mindre man synes kornstøy er pent.

Videoopptak i 4K er som på a6400, av svært høy kvalitet, men skjemmet av synlig rolling shutter som forvrenger linjene i motivet.

Sony a6600 sammenlignet med speilrefleks og et fullformat systemkamera. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Sony a6600 er et av de beste kameraene i sin klasse, men a6400 er et bedre kjøp, og et Fujifilm X-T30 er mer tilfredsstillende å bruke. Men det fratar ikke kameraet noe av de kvalitetene det har. Strøken bildekvalitet, den råeste autofokusen blant APS-C-kameraer og et solid, og værtettet kamerahus. Med meget god batteritid og kompakte mål, er kameraet et fremragende reisekamera, men også perfekt til actionfotografering. Når Sony får fikset pekeskjermen og forbedret videofunksjonaliteten, blir de kanskje uslåelige, men slik det er nå, er det mange gode alternativer til Sony a6600

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Hvis e-sportavtalen gikk i vasken, men du fortsatt vil spille på høyt nivå, har MSi en løsning som er skreddersydd til planen din.
  Endelig noen som slår Sony på støydempende hodetelefoner. Og det er Sony selv! WH-1000XM4 overtar tronen som markedsleder.
  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris

  Huawei P40 Pro+ (kamera)

  Veil.pris 14000 ,- Huawei først med 10x zoom i mobilen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.