Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

6 action kameraer

Klar, ferdig…Action!

Hvor kult er det ikke å filme turen nedover slalåmløypa, triksene i halfpipen, gokartløpet eller det sjukeste fallskjermhoppet – fra førstepersonsperspektiv? Et action-videokamera åpner for uante muligheter!

Salget av vanlige videokameraer for konsumentmarkedet er steindødt. Smarttelefonene har fått såpass grei kvalitet på videoopptakene at de har tatt helt over. Det er rett og slett ikke lenger verdt bryet å drasse med seg et klumpete videokamera omkring. Derimot er det et nytt segment som vokser kraftigere enn noen andre typer i hele kameramarkedet – inklusive fotoapparater. Nemlig action-videokameraene. Det hurtigst voksende kameramarkedet i bransjen har økt med eksplosiv fart de siste par årene. Det ser nærmest ut som om markedet ikke kan få nok av dem!

Dette er ekstremt kompakte videokameraer som festes på kroppen, for eksempel hodet eller brystet – eller gjerne på sykkelstyret, for å filme alt som foregår fra et førstepersonsperspektiv.

Hva kan de?
I løpet av de siste par årene har vi for eksempel sett videoer av hamburgere og leketøy som skytes opp i verdensrommet med værballonger, med et action-videokamera festet til gjenstanden for å gjengi ferden fra et førstepersonsperspektiv. YouTube er fullt av videoer av ekstremsportsutøvere som har tatt med seg kameraet når de utfører halsbrekkende stunts på ski, på sykkel, når de surfer på de aller største bølgene, og jeg så nylig en video av en fyr som ble tatt av snøskred, overlevde, og fant igjen kameraet to år senere i god behold. Sjuke greier.

Vi ser også økt bruk av action-videokameraer blant idrettsutøvere. Alpinister, snowboardere, syklister og seilere, for å nevne noen, kan dra stor nytte av å filme treningen fra eget perspektiv, for siden å studere hvordan de ligger i sporet.

Mulighetene er nærmest uendelige. Kameraene tåler det meste, de er enkle å bruke (trykk på en knapp og du er i gang), og du trenger ikke ringe Luksusfellen om du skulle miste det og måtte kjøpe nytt. Hvilket kan godt hende du må, om du velger å sende det til verdensrommet. Mange av kameraene leveres også med undervannshus som gjør de enda mer værbestandige, og du kan til og med dykke noen meter under vann med dem. Inntil 30  meter ned med de mest ekstreme.

Annonse

Hva kan de ikke?
Actionkameraene er imidlertid ikke ment å ta over for et vanlig videokamera. For det første har de vidvinkelobjektiv for å få med det meste av omgivelsene rundt, og er dermed ikke optimale for portrettfilming. For det andre er objektivet såpass lite, at det fort blir mye bildestøy i dempet belysning. Filmer du om kvelden, er det derfor en fordel med en kraftig lampe ved siden av. Noen av kameraene har dessuten ingen søker, så du får ikke direkte sett utsnittet du filmer, og kan bli nødt for å prøve å feile. Noen har derimot søker, mens andre kan kobles trådløst til smartmobilen og vise bildet direkte på den. Til slutt er lydkvaliteten gjerne begrenset, da den lille innebygde mikrofonen ikke fanger opp lave frekvenser. Enkelte kameraer har derfor inngang for ekstern mikrofon. Alternativt kan vi anbefale en proff diktafon ved siden av.

Vær oppmerksom på at alle actionkameraer har såkalt ”rullende lukker”, som betyr at bildet fanges ovenfra og ned i stedet for hele på en gang. Dette vil forårsake noe bildeforvrengning under raske bevegelser, som er uunngåelig under ekstrem bruk. Vi kan si først som sist at alle kameraene i testen har noe av dette.

Annonse

Utstyr
Noen av kameraene har flere fester og utstyr i esken enn andre. Men de har alle masse tilleggsutstyr tilgjengelig for kjøp. Vi oppfordrer å gå til hjemmesiden til hver enkelt for å se hva som tilbys av ulike fester og løsninger.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Sony HDR-AS15

Billig og bra

Et av de billigste kameraene i testen er også et av de beste. Sony-kameraet har en overraskende skarphet og fungerer fint innendørs så vel som utendørs.

Skarpe bilder Wi-Fi
Litt kunstig skarphet Må festes i sportshuset

GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med sans for detaljer

GoPro HD Hero3 Silver Edition er det lange navnet på et actionkamera som leverer skarpe bilder med svært høyt detaljnivå. Støy i skygger er eneste minus.

God bildekvalitet Wi-Fi Søker kan monteres (tilleggsutstyr)
Litt bildestøy Må festes i sportshuset Ikke universelt skrufeste

JVC GC-XA1

Godkjent

Det eneste kameraet uten undervannshus er likevel vanntett ned til 5 meter. Men ellers er JVC-kameraet bare sånn passe.

Værbestandig uten hus Grei bildekvalitet Wi-Fi
Ikke undervannshus Sidemontert søker

AEE MagiCam SD19

Broren som ikke følger opp

Dette kameraet er nærmest kliss likt Jobo JIB 4. Fordi AEE lager begge. Derfor er det merkelig at kameraet med fabrikkens eget navn er dårligere.

Smart søkerløsning Enkelt å bruke
Bildekvaliteten

Jobo JIB 4

Velutstyrt

Jobo JIB 4 er et rimelig, men velutstyrt actionkamera. Med videosøker på baksiden og flere typer fester.

Mye utstyr Smart søkerløsning
Grei bildekvalitet

Contour +2

Støyfri med GPS

Contour +2 er det dyreste kameraet i testen. Med innebygd GPS og med svært lite bildestøy klatrer det til topps.

Flott bildekvalitet, GPS Styres m/ mobilapp (bluetooth)
Tynn lyd
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

5 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.