TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Samyang 100mm f2,8 ED Macro

Superytelse på nært hold

Samyang prisgunstige makroobjektiv, er perfekt for fotografer med begrenset budsjett og høye kvalitetskrav.

forfatter
Publisert 10.06.15 - 06:00
L&B mener
Fortreffelig makroobjektiv med uvanlig jevn skarphet, blottet for fortegning eller lyter.
Ingen bildestabilisator, værtetting eller autofokus.
Spesifikasjoner
  • Type: 100mm
  • Lysstyrke: 2,8
  • Nærgrense: 30,7 cm
  • Filterdiameter: 67 mm
  • Linseelementer: Totalt 15, 12 grupper
  • Mål/vekt: Ø 72,5 mm, 120 mm/705 gram
  • Annet: Solblender, manuell fokus, blenderring for Nikon

Ikke for å si noe galt om gate-, landskap-, eller portrettfotografering, men makrofotografering kan være minst like interessant og givende. Det åpner seg en ny verden når man går tettere på. Og med god optikk kan bildekvaliteten bli spektakulær.

Man trenger ikke makroavstand på et objektiv som skal brukes til portretter, men selv om et makroobjektiv kan gå tett på, kan det også brukes på avstand. De fleste makroobjektiver – med forstørrelsesgrad på 1:2 eller bedre, er nemlig svært rettegnende med minimal fortegning og har som regel uhyre jevn skarphet.

Det har Samyangs rimelige 100mm makro i fullt monn. Det er rett og slett det skarpeste makroobjektivet vi har testet i denne prisklassen. Med lysstyrke f2,8 er det fullt brukbart til portretter i lite lys, og brennvidden på 100 – på fullformatkameraer, er ypperlig. Den økes naturligvis til eksempelvis 150mm på et Nikon D7200 med mindre bildeflate, og til hele 200mm på et Olympus-kamera.

Nikon-versjonen er litt lengre, og koster 300 kr ekstra fordi objektivet har blenderring.

Fokusstacking
Manuell fokus er ikke så krise som det kan høres ut. Det gir fotografen bedre kontroll under makrofotografering, og full kontroll over skarphetsdybden. Som på et objektiv med 100mm brennvidde = smal bildevinkel, og nærgrense på 0,307 cm, virkelig gir liten skarphetsdybde. Som er godt egnet til å isolere motivet, og er ypperlig til fokusstabling (stacking), hvor fotografen eksponerer motivet flere ganger og flytter skarpheten hver gang med fokusringen.

Samyangobjektivet er vanvittig skarpt og rettegnende. Straks man har fått motivet i fokus og valgt skarphetsdybde med den manuelle blenderringen (på Nikon), kan man være sikker på at bildet kommer til å være skarpt. Til å begynne med kan det virke uvant, fordi man har så lite å gå på når man fokuserer på kort avstand, men man venner seg til det.

samyang 100mmsample

Skarpheten er nesten totalt jevn helt ut i hjørnene på alle blendere, og faller først ved blender 16 på grunn av diffraksjon. Det finnes knapt vignettering eller fortegning, og objektivet kontrollerer kromatisk feilbrytning på ypperlig vis.

Gledelig nok finnes makroobjektivet fra Samyang til de fleste kameraer. Dermed kan alle får glede av den fantastisk fine optiske ytelsen, til et makroobjektivt som virkelig gir høy bildekvalitet for pengene.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend