: Samyang 100mm f2,8 ED Macro

Superytelse på nært hold

Samyang prisgunstige makroobjektiv, er perfekt for fotografer med begrenset budsjett og høye kvalitetskrav.
Lyd & Bilde mener
Fortreffelig makroobjektiv med uvanlig jevn skarphet, blottet for fortegning eller lyter.
Ingen bildestabilisator, værtetting eller autofokus.
Spesifikasjoner
  • Type: 100mm
  • Lysstyrke: 2,8
  • Nærgrense: 30,7 cm
  • Filterdiameter: 67 mm
  • Linseelementer: Totalt 15, 12 grupper
  • Mål/vekt: Ø 72,5 mm, 120 mm/705 gram
  • Annet: Solblender, manuell fokus, blenderring for Nikon
Annonse
Annonse
forfatter

Ikke for å si noe galt om gate-, landskap-, eller portrettfotografering, men makrofotografering kan være minst like interessant og givende. Det åpner seg en ny verden når man går tettere på. Og med god optikk kan bildekvaliteten bli spektakulær.

Man trenger ikke makroavstand på et objektiv som skal brukes til portretter, men selv om et makroobjektiv kan gå tett på, kan det også brukes på avstand. De fleste makroobjektiver – med forstørrelsesgrad på 1:2 eller bedre, er nemlig svært rettegnende med minimal fortegning og har som regel uhyre jevn skarphet.

Det har Samyangs rimelige 100mm makro i fullt monn. Det er rett og slett det skarpeste makroobjektivet vi har testet i denne prisklassen. Med lysstyrke f2,8 er det fullt brukbart til portretter i lite lys, og brennvidden på 100 – på fullformatkameraer, er ypperlig. Den økes naturligvis til eksempelvis 150mm på et Nikon D7200 med mindre bildeflate, og til hele 200mm på et Olympus-kamera.

Nikon-versjonen er litt lengre, og koster 300 kr ekstra fordi objektivet har blenderring.

Fokusstacking
Manuell fokus er ikke så krise som det kan høres ut. Det gir fotografen bedre kontroll under makrofotografering, og full kontroll over skarphetsdybden. Som på et objektiv med 100mm brennvidde = smal bildevinkel, og nærgrense på 0,307 cm, virkelig gir liten skarphetsdybde. Som er godt egnet til å isolere motivet, og er ypperlig til fokusstabling (stacking), hvor fotografen eksponerer motivet flere ganger og flytter skarpheten hver gang med fokusringen.

Samyangobjektivet er vanvittig skarpt og rettegnende. Straks man har fått motivet i fokus og valgt skarphetsdybde med den manuelle blenderringen (på Nikon), kan man være sikker på at bildet kommer til å være skarpt. Til å begynne med kan det virke uvant, fordi man har så lite å gå på når man fokuserer på kort avstand, men man venner seg til det.

samyang 100mmsample

Skarpheten er nesten totalt jevn helt ut i hjørnene på alle blendere, og faller først ved blender 16 på grunn av diffraksjon. Det finnes knapt vignettering eller fortegning, og objektivet kontrollerer kromatisk feilbrytning på ypperlig vis.

Gledelig nok finnes makroobjektivet fra Samyang til de fleste kameraer. Dermed kan alle får glede av den fantastisk fine optiske ytelsen, til et makroobjektivt som virkelig gir høy bildekvalitet for pengene.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Panasonic HX800E får du et skarpt og naturlig bilde uten at det koster skjorta. Men konkurransen er tøff!
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.