Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Samyang 100mm f2,8 ED Macro

Superytelse på nært hold

Samyang prisgunstige makroobjektiv, er perfekt for fotografer med begrenset budsjett og høye kvalitetskrav.
Lyd & Bilde mener
Fortreffelig makroobjektiv med uvanlig jevn skarphet, blottet for fortegning eller lyter.
Ingen bildestabilisator, værtetting eller autofokus.
Spesifikasjoner
  • Type: 100mm
  • Lysstyrke: 2,8
  • Nærgrense: 30,7 cm
  • Filterdiameter: 67 mm
  • Linseelementer: Totalt 15, 12 grupper
  • Mål/vekt: Ø 72,5 mm, 120 mm/705 gram
  • Annet: Solblender, manuell fokus, blenderring for Nikon

Ikke for å si noe galt om gate-, landskap-, eller portrettfotografering, men makrofotografering kan være minst like interessant og givende. Det åpner seg en ny verden når man går tettere på. Og med god optikk kan bildekvaliteten bli spektakulær.

Man trenger ikke makroavstand på et objektiv som skal brukes til portretter, men selv om et makroobjektiv kan gå tett på, kan det også brukes på avstand. De fleste makroobjektiver – med forstørrelsesgrad på 1:2 eller bedre, er nemlig svært rettegnende med minimal fortegning og har som regel uhyre jevn skarphet.

Det har Samyangs rimelige 100mm makro i fullt monn. Det er rett og slett det skarpeste makroobjektivet vi har testet i denne prisklassen. Med lysstyrke f2,8 er det fullt brukbart til portretter i lite lys, og brennvidden på 100 – på fullformatkameraer, er ypperlig. Den økes naturligvis til eksempelvis 150mm på et Nikon D7200 med mindre bildeflate, og til hele 200mm på et Olympus-kamera.

Nikon-versjonen er litt lengre, og koster 300 kr ekstra fordi objektivet har blenderring.

Fokusstacking
Manuell fokus er ikke så krise som det kan høres ut. Det gir fotografen bedre kontroll under makrofotografering, og full kontroll over skarphetsdybden. Som på et objektiv med 100mm brennvidde = smal bildevinkel, og nærgrense på 0,307 cm, virkelig gir liten skarphetsdybde. Som er godt egnet til å isolere motivet, og er ypperlig til fokusstabling (stacking), hvor fotografen eksponerer motivet flere ganger og flytter skarpheten hver gang med fokusringen.

Annonse

Samyangobjektivet er vanvittig skarpt og rettegnende. Straks man har fått motivet i fokus og valgt skarphetsdybde med den manuelle blenderringen (på Nikon), kan man være sikker på at bildet kommer til å være skarpt. Til å begynne med kan det virke uvant, fordi man har så lite å gå på når man fokuserer på kort avstand, men man venner seg til det.

samyang 100mmsample

Annonse

Skarpheten er nesten totalt jevn helt ut i hjørnene på alle blendere, og faller først ved blender 16 på grunn av diffraksjon. Det finnes knapt vignettering eller fortegning, og objektivet kontrollerer kromatisk feilbrytning på ypperlig vis.

Gledelig nok finnes makroobjektivet fra Samyang til de fleste kameraer. Dermed kan alle får glede av den fantastisk fine optiske ytelsen, til et makroobjektivt som virkelig gir høy bildekvalitet for pengene.

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.