: Ricoh GR

Nesten perfekt proffkompakt

Når størrelse og bildekvalitet er like viktig, er det umulig å komme unna Ricoh GR. I hvert fall hvis man er kresen.
Lyd & Bilde mener
Svært høy råfilkvalitet Skarp optikk Fleksibelt oppsett Solid bygget
Begrenset bildebuffer Upresis AF i dårlig lys Moderate videoegenskaper Batteritiden
Spesifikasjoner
 • Type  Kompakt med 16,2 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  28mm f2.8 vidvinkel
 • Skjerm 6,8 cm LCD, 1,23 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt Råfilformat, 10 Mp/35mm beskjæring, null lavpassfilter
 • Bildeformater   RAW(DNG), JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO  100 – 25600
 • Serieopptak bps  4
 • Video fps 1920 x 1080/30/25/24p fps
 • Lukkertider 300 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator  nei
 • Søker ekstern
 • Blits Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 290 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      117 x 61 x 35
 • Vekt gram 245 m batteri
Annonse
Annonse
forfatter

De har lenge vært en slags dark horse. Ricoh har som alle laget noen drittkameraer, men samtidig har de hatt en serie kompaktkameraer som ufortjent har kommet i skyggen av mer kjente kameraprodusenter. Deres GR-serie har alltid vært blant de beste proffkompaktene. Helt siden GR-serien kom på 90-tallet. De digitale GR-modellene har ikke alltid vært like vellykkede, men nye Ricoh GR har alt man drømmer om i en proffkompakt:

Stor 16 Mp bildebrikke uten lavpassfilter for maksimal detaljoppløsning, sylskarp optikk med høy lysstyrke, og et meget fleksibelt betjeningsoppsett. Hvor fotografen har vide fullmakter til å programmere opp til flere knapper, for å ha sine foretrukne funksjoner kjapt tilgjengelig med bare et tastetrykk.

Men like viktig er prisen på drøye 6.000 kr. Som underbyr de nærmeste konkurrentene, Nikon Coolpix A til 7500 og FujiFilm X100S til 9.900 kr.

Fleksibel
Ricoh-kameraet er ikke noe større enn Coolpix A. De har begge en 28mm f2.8 fastmontert vidvinkel, og kan bruke vidvinkellinser og en separat optisk søker, som tilhører ekstrautstyret. Mye er så likt, at det er mest naturlig å sammenligne med Coolpix A, men GR er mer fleksibel fordi man har flere valgmuligheter når man skal programmere funksjoner på knapper. For eksempel kan man få kjapp tilgang til fem forskjellige parametere fra ADJ-knappen på baksiden. Da kan man hurtig bla i, og trykke for å endre en innstilling. For eksempel ISO-følsomhet eller fokusmodus. Sammen med innstillingshjulet på det gummierte håndgrepet, tar det kort tid før man er en dreven GR-bruker, og skifter innstillinger fortere enn Lady Gaga skifter hårfarge.

GR_Bak

Annonse

Kameraet er meget solid bygget og ligger godt i hånden, takket være gummierte overflater foran og bak. Layouten er forbilledlig og et eksempel til etterfølgelse. Selv skjermen, med sin høye oppløsning, er fortreffelig og fullt brukbar også i sollys. Ricoh har lagt inn nyttige sekundærfunksjoner som intervallfoto, multieksponering, time lapse, snap focus som låser fokus på 2,5 meter, og integrert gråfilter (ND). Sistnevnte er praktisk når man fotograferer i sterkt lys, og vil ha full blenderåpning (f2.8), uten at bildene blir undereksponert.

Knappene for valg av eksponeringskompensasjon, er plassert så langt ut til venstre at man stadig vekk kommer borti dem. De kan verken deaktiveres eller omprogrammeres, med det resultat at man for ofte kommer i fare for å ha endret eksponeringen til under- eller overeksponering.

Bildekvalitet
Ricohs GR-kameraer har alltid hatt meget høy optisk ytelse, og dette kameraets 28mm er ikke noe unntak. Fortegningen er moderat for en vidvinkel av denne typen, det samme er vignetteringen i hjørnene (lystap), som begge er synlig bedre enn på Coolpix A. Den optiske skarpheten, også i hjørnene er fremragende. Det gir også svært høy detaljoppløsning, og strøken bildeskarphet.

Men Nikon har bedre støyegenskaper, og GR ligger hele tiden ett eksponeringstrinn bak Coolpix A, og nesten to bak X100S, på bildestøy. Tross det, er 3200 ISO fullt brukbart. Særlig om man skyter sorthvitt eller ikke skal forstørre for mye. Over 6400 stiger omfanget av fargestøy markert og kornstøyen blir meget synlig. Som så mye annet på kameraet, kan også støydempingen justeres. I flere trinn faktisk, og man kan velge sterk, medium og svak (eller ingen) støydemping på selvvalgte ISO-verdier. Her kan det være smart å prøve seg frem til det ideelle kompromisset mellom detaljskarphet og bildestøy.

Ricoh-GR-acc

Annonse

Noe som strengt tatt ikke er noe tema på råfiler. Som lagres som anvendelige DNG-filer. Råfilene holder høy kvalitet, med svært bredt dynamikkomfang, jevne kontrastgraderinger og gir et utmerket grunnlag for etterbehandling. JPEG-filene er ikke like godt prosesserte som fra Coolpix A eller X100S, og vil kreve i det minste noe fargekorreksjon etterpå. Fargene er nemlig for mettet, særlig gjelder det rødt og gult. Alternativt kan man justere fargemetningen i kameraet før bildene tas, men ikke individuelt for hver komplementærfarge.

Nesten komplett
Tross noen lyter, er Ricoh GR et av de mest komplette proffkompaktene vi har testet. Hvis video er viktig, er ikke dette kameraet ettersom videoegenskapene er begrenset. Bare 28mm vidvinkel kan virke som en turn off for mange, men det er også mulig å fotografere med 35mm hvis man kan leve med at oppløsningen faller til 10 Mp. Det er vanskelig å finne vesentlige ting å mislike med GR-kamerat, og når prisen er så gunstig sammenlignet med konkurrentenes alternativer, er det duket for en soleklar anbefaling av Ricoh GR. Kanskje det beste lommekameraet av dem alle.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.