Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Ricoh GR

Nesten perfekt proffkompakt

Når størrelse og bildekvalitet er like viktig, er det umulig å komme unna Ricoh GR. I hvert fall hvis man er kresen.
Lyd & Bilde mener
Svært høy råfilkvalitet Skarp optikk Fleksibelt oppsett Solid bygget
Begrenset bildebuffer Upresis AF i dårlig lys Moderate videoegenskaper Batteritiden
Spesifikasjoner
 • Type  Kompakt med 16,2 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  28mm f2.8 vidvinkel
 • Skjerm 6,8 cm LCD, 1,23 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt Råfilformat, 10 Mp/35mm beskjæring, null lavpassfilter
 • Bildeformater   RAW(DNG), JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO  100 – 25600
 • Serieopptak bps  4
 • Video fps 1920 x 1080/30/25/24p fps
 • Lukkertider 300 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator  nei
 • Søker ekstern
 • Blits Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 290 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      117 x 61 x 35
 • Vekt gram 245 m batteri

De har lenge vært en slags dark horse. Ricoh har som alle laget noen drittkameraer, men samtidig har de hatt en serie kompaktkameraer som ufortjent har kommet i skyggen av mer kjente kameraprodusenter. Deres GR-serie har alltid vært blant de beste proffkompaktene. Helt siden GR-serien kom på 90-tallet. De digitale GR-modellene har ikke alltid vært like vellykkede, men nye Ricoh GR har alt man drømmer om i en proffkompakt:

Stor 16 Mp bildebrikke uten lavpassfilter for maksimal detaljoppløsning, sylskarp optikk med høy lysstyrke, og et meget fleksibelt betjeningsoppsett. Hvor fotografen har vide fullmakter til å programmere opp til flere knapper, for å ha sine foretrukne funksjoner kjapt tilgjengelig med bare et tastetrykk.

Men like viktig er prisen på drøye 6.000 kr. Som underbyr de nærmeste konkurrentene, Nikon Coolpix A til 7500 og FujiFilm X100S til 9.900 kr.

Fleksibel
Ricoh-kameraet er ikke noe større enn Coolpix A. De har begge en 28mm f2.8 fastmontert vidvinkel, og kan bruke vidvinkellinser og en separat optisk søker, som tilhører ekstrautstyret. Mye er så likt, at det er mest naturlig å sammenligne med Coolpix A, men GR er mer fleksibel fordi man har flere valgmuligheter når man skal programmere funksjoner på knapper. For eksempel kan man få kjapp tilgang til fem forskjellige parametere fra ADJ-knappen på baksiden. Da kan man hurtig bla i, og trykke for å endre en innstilling. For eksempel ISO-følsomhet eller fokusmodus. Sammen med innstillingshjulet på det gummierte håndgrepet, tar det kort tid før man er en dreven GR-bruker, og skifter innstillinger fortere enn Lady Gaga skifter hårfarge.

GR_Bak

Annonse

Kameraet er meget solid bygget og ligger godt i hånden, takket være gummierte overflater foran og bak. Layouten er forbilledlig og et eksempel til etterfølgelse. Selv skjermen, med sin høye oppløsning, er fortreffelig og fullt brukbar også i sollys. Ricoh har lagt inn nyttige sekundærfunksjoner som intervallfoto, multieksponering, time lapse, snap focus som låser fokus på 2,5 meter, og integrert gråfilter (ND). Sistnevnte er praktisk når man fotograferer i sterkt lys, og vil ha full blenderåpning (f2.8), uten at bildene blir undereksponert.

Knappene for valg av eksponeringskompensasjon, er plassert så langt ut til venstre at man stadig vekk kommer borti dem. De kan verken deaktiveres eller omprogrammeres, med det resultat at man for ofte kommer i fare for å ha endret eksponeringen til under- eller overeksponering.

Annonse

Bildekvalitet
Ricohs GR-kameraer har alltid hatt meget høy optisk ytelse, og dette kameraets 28mm er ikke noe unntak. Fortegningen er moderat for en vidvinkel av denne typen, det samme er vignetteringen i hjørnene (lystap), som begge er synlig bedre enn på Coolpix A. Den optiske skarpheten, også i hjørnene er fremragende. Det gir også svært høy detaljoppløsning, og strøken bildeskarphet.

Men Nikon har bedre støyegenskaper, og GR ligger hele tiden ett eksponeringstrinn bak Coolpix A, og nesten to bak X100S, på bildestøy. Tross det, er 3200 ISO fullt brukbart. Særlig om man skyter sorthvitt eller ikke skal forstørre for mye. Over 6400 stiger omfanget av fargestøy markert og kornstøyen blir meget synlig. Som så mye annet på kameraet, kan også støydempingen justeres. I flere trinn faktisk, og man kan velge sterk, medium og svak (eller ingen) støydemping på selvvalgte ISO-verdier. Her kan det være smart å prøve seg frem til det ideelle kompromisset mellom detaljskarphet og bildestøy.

Ricoh-GR-acc

Noe som strengt tatt ikke er noe tema på råfiler. Som lagres som anvendelige DNG-filer. Råfilene holder høy kvalitet, med svært bredt dynamikkomfang, jevne kontrastgraderinger og gir et utmerket grunnlag for etterbehandling. JPEG-filene er ikke like godt prosesserte som fra Coolpix A eller X100S, og vil kreve i det minste noe fargekorreksjon etterpå. Fargene er nemlig for mettet, særlig gjelder det rødt og gult. Alternativt kan man justere fargemetningen i kameraet før bildene tas, men ikke individuelt for hver komplementærfarge.

Nesten komplett
Tross noen lyter, er Ricoh GR et av de mest komplette proffkompaktene vi har testet. Hvis video er viktig, er ikke dette kameraet ettersom videoegenskapene er begrenset. Bare 28mm vidvinkel kan virke som en turn off for mange, men det er også mulig å fotografere med 35mm hvis man kan leve med at oppløsningen faller til 10 Mp. Det er vanskelig å finne vesentlige ting å mislike med GR-kamerat, og når prisen er så gunstig sammenlignet med konkurrentenes alternativer, er det duket for en soleklar anbefaling av Ricoh GR. Kanskje det beste lommekameraet av dem alle.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

5 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.