Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Pentax MX-1

Solid retrokamera

Pentax kommer sent, men godt til det voksende markedet for kompaktkameraer med proffegenskaper.
Lyd & Bilde mener
Svært høy skarphet Kontrastrik vippeskjerm Solid kvalitet
Treg lagring av råfiler Kort bildeserie på serieopptak Ingen funksjonsring rundt objektivet
Spesifikasjoner
  • Type Kompaktkamera med 12 Mp 1/1.7” bildebrikke
  • Optikk 28-112mm zoom f1,8-2,5
  • Skjerm 7,6 cm vippbar LCD, 920K billedpunkter
  • Høydepunkt Messing topp og bunnplate, vippbar skjerm, hybrid bildestabilisator

Man må unnskylde Pentax litt. De har vært travelt opptatt med å forbedre sine speilreflekskameraer, eierskifter og en artig, men pussig satsning på kameraer i hybridsegmentet. Men nå er de endelig klare med sin første såkalte proffkompakt. Et stilrent kamera i lakkert messing, som har meget gode forutsetninger til å hamle opp med tilsvarende modeller fra Canon og Nikon.

Som Leica D-Lux 6 på de foregående sidene, er Pentax MX-1 et avansert kamera myntet på entusiaster som gjerne tar med seg et kompaktkamera, men forlanger full fotografisk kontroll og høy bildekvalitet. Man skal kunne lagre bildene som råfiler for etterbehandling i Adobe Lightroom, Photoshop, eller Aperture. Og før det skal kameraet ha gitt fotografen de beste forutsetninger for å lykkes med bildene.

Massiv kameraklump
Utgangspunktet er det beste. Mye tyder nemlig på at MX-1 deler optikk og bildebrikke med Olympus XZ-2. Altså sylskarp zoom på 28-112mm med meget god lysstyrke på f/1,8-2,5. Kombinert med en 12 megapiksler CMOS bildebrikke av den bakbelyste typen (= bedre lysfølsomhet), smaker det absolutt av fugl her. Men kamerahuset kledd i gummiert overflate, er definitivt Pentax egen design. Topp og bunnplatene er laget i solid, lakkert messing, og formspråket mer enn hinter til Pentax klassiske, Spotmatic, MX og K1000 speilreflekskameraer.

Med vippbar skjerm og et innstillingsratt er det solide kameraet en fryd å bruke. Selv uten håndgrep. Det enste jeg savner er Olympus innstillingshjul rundt objektivet, som i det minste kunne gitt meg blendervalg, og så er det fysisk plass til en blitssko. I stedet får man bare en oppfellbar blits. Men MX-1 har en annet  nyttig funksjon i eksponeringskompensasjon, som praktisk nok er plassert på et hjul ved siden av programhjulet på toppen.

Eiere av Pentax digitale speilreflekser, vil umiddelbart kjenne seg igjen i skjermmenyene. Som inneholder mange av de samme innstillingsmulighetene.

Annonse

Bildekvalitet
Selv med mange andre kameraer å velge blant, tok jeg ofte med MX-1, selv bare for en kort tur. Det var ikke bare designen og den tillitvekkende kvaliteten som tiltalte meg. Med bildene fra Olympus XZ-2 fremdeles på harddisken, og Leica D-Lux 6 i den andre lommen, var jeg nysgjerrig på å sammenligne bildekvaliteten.

Pentax-kameraet klarte seg bra. Akkurat som på LX7, D-Lux 6 og XZ-2, begynner bildestøyen ved 1600 ISO, og øker. Ved 6400 er det mye synlig bildestøy, derfra og opp vil jeg karakterisere den som skjemmende. Fargebalansen på jpeg-filer er ikke helt nøytral, med en overvekt av rødt og blått, som kan gi et lite kledelig fargestikk i hudtoner. Bortsett fra det, er det meste veldig bra på MX-1. Objektivet er minst like skarpt som på Panasonic og Leicas modeller, men det er mindre fortegning her på vidvinkel. Det gir sylskarpe, godt detaljerte bilder med høy kontrast og med den gode lysstyrken, behøver man ikke bruke høye ISO-verdier i lite lys. Man blender heller opp til større lysåpning.

Annonse

Konklusjon
Pentax gjør en svært vellykket debut i denne klassen med MX-1. I likhet med de beste proffkompaktene, leverer det mye høyere bildekvalitet enn de fleste vanlige kompaktkameraer klarer. Avvikene i fargebalanse kan man lett kompensere for, verre er det å kompensere for manglende blitssko, og fraværet av et ekstra innstillingshjul. Enten rundt objektivet, eller foran på kameraet. Men selv med lav skuddtakt og treg lagring i tillegg, er MX-1 et tiltalende kamera å bruke. Kvaliteten er upåklagelig, prisen konkurransedyktig, og bildekvaliteten høy. Hva mer kan man forlange.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.