: Pentax K-5 IIs

Bunnsolid verktøy

Når man skreller vekk alt overflødig og kun konsentrerer seg om kvaliteten, kan resultatet bli enestående.

Lyd & Bilde mener

Enestående detaljskarphet Rene bildefiler med høy dynamikk Gjennomført brukervennlig
Ingen manuell kontroll over videopptak Treg følgefokus Lang lagringstid
 • Type Systemkamera med 16,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk16-50mm f2.8 ED AL
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt CMOS-bildebrikke uten lavpassfilter (K-5 IIs), værtettet kamerahus, bildestabilisator, forbedret følgefokus

 

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8000 kr

Mange kameraprodusenter finner på nye måter å tiltrekke seg kunder på. Et bredt utvalg kunstferdige filtereffekter kan være artig å bruke av og til, GPS-logging kan være nyttig, og trådløs wi-fi overføring av bilder er i ferd med å bli standardutstyr. Men, til syvende og sist, koker det ned til hvor bra bildekvalitet du kan få ut av utstyret. Og som vi alle vet, bildekvaliteten har ingen ting med GPS eller wi-fi å gjøre, men samspillet mellom fotografen og verktøyet. Ikke slik å forstå at nye Pentax K-5 II og K-5 IIs – som vi tester her, mangler noe på utstyrslisten, men ingeniørene har konsentrert seg om å forbedre et allerede fremragende kamera: Den utgående K-5. Et av de beste kameraene vi har testet, med bildebrikke i APS-C-format (23,7 x 15,7 mm).

Derfor har Pentax beholdt alt som var bra på forgjengeren. Som et solid kamerahus i metall, forseglet mot vær og vind med gummipakninger overalt, fortreffelig pakket inn i en kompakt kropp, men hvor all teknikken innvendig er ny.

Kraftig forbedret
Kamerahuset er blant de minste i markedet, og K-5 II og s-versjonen, er mye mindre enn et Canon EOS 7D, 60D, Nikon D7000 eller D5200. Og i motsetning til alle speilreflekser, unntatt Nikon D800 og D800E, finnes Pentax-en i to utgaver. Begge med en ny 16,3 megapiksler CMOS bildebrikke, med s-versjonens bildebrikke har ikke lavpassfilteret som skal dempe moare i bildene. Uten lavpassfilteret kan man nemlig oppnå høyere detaljskarphet, noe vi så ved selvsyn på bildefilene fra Nikon D800E.

K5II_Black_BodyOnly_TopView_sm
Stort bedre oversikt er det nesten ikke mulig å få på et avansert kamera som Pentax-en.

Nytt er også Pentax SAFOX X autofokussystem, som skal være mer presis i lite lys, for eksempel når man jobber med lyssterk optikk under svake lysforhold. En ny, klarere skjerm spesielt i dagslys, forbedret støyfjerning fra bildebrikken, automatisk korrigering av optisk fortegning og demping av fargebrytning, og en lang rekke innstillingsvalg som fotografen kan skreddersy etter behov. Blant annet har kameraet en av bransjens mest omfattende justeringsmuligheter av  hvitbalanse, kontrast, farge, fortegning og bildedynamikk.

I felten
Pentax-kameraet virker svært solid bygget. 77 gummipakninger holder regn og skitt ute fra det kompakte kamerahuset, som har en sjenerøs prismesøker med full dekning av bildeflaten. Gummierte grep foran og bak, gjør kameraet behagelig å jobbe med, og etter en kort tilvenningsperiode, finner man knapper og innstillingsratt på instinkt. Kameraet kan fyre av i en takt på 7 bilder/s, men den nye SAFOX X autofokusen henger ikke så godt med på bevegelige motiver som jag hadde håpet. I det fleste tilfellene er autofokusen lynrask, men altså ikke på følgefokus.

Det er fremdeles tregere enn det burde være, på lagring av råfiler. Som forresten kan lagres i DNG-format og med ett er filene langt mer anvendelig på tvers av programvaren man bruker. Men altså, responser utenom autofokusen, er ikke like lynhurtige som på et Olympus OM-D eller Nikon D7000. Små detaljer, som det låsbare programhjulet, strømbryteren rundt utløserknappen, den naturlige plasseringen av innstillingsrattene, og knappen for fokusvalg, vitner om at produktet er gjennomtenkt. Og at fotografer og ikke markedsavdelingen, har bestemt designet. En annen praktisk detalj, som at det er mulig å åpne batteriluken når kameraet står på stativ, forsterker bare det positive inntrykket av kameraet.

Bildekvalitet
Men det glemmer man fort når man ser bildekvaliteten. I denne testen valgte jeg s-versjonen uten lavpassfilter. Prisforskjellen er om lag 1.500 kroner til K-5 II med lavpassfilter, som ellers er samme kamera, men jeg var mest interessert i å se hva jeg kunne få til med den antatt skarpeste av de to Pentax-modellene. De tre objektivene jeg brukte i testen, var Pentax utmerkede SMC DA 16-50mm f2.8 ED AL, 35mm f2.8 makro, og 100 f2.8 makro. Et godt utgangspunkt for bildekvalitet skulle jeg mene. Her er skarpheten fremragende. Helt klart blant det beste jeg har sett, og sammen med FujiFilms X-Trans bildebrikke (i FujiFilm X-E1 og X-Pro1), er bildebrikken i K-5 IIs noe av det råeste som finnes i APS-C-format.

SD-kortets størrelse sier litt om hvor kompakt kameraet faktisk er.
SD-kortets størrelse sier litt om hvor kompakt kameraet faktisk er.

Moare i deler av motivet med diagonale striper, som gjerder, mønstret stoff og slikt, kan selvsagt fremkalles med s-modellen uten lavpassfilteret, men jeg fant ut at problemet er minimalt, og skulle det oppstå kan det likevel fjernes i etterbehandling av bildene. Bildekvaliteten ellers er så høy, at den ikke står mye tilbake for Nikon D600, D800E og Canon EOS 5D mk III, som er de tre beste speilrefleksene vi har testet, i tillegg til K-5 IIs. Det er kun på bildestøy at Canon-kameraet og D600 er bedre på høye ISO-verdier. Men forskjellen er ikke stor. Bildefilene er strøkne til 3200 ISO, fullt brukbare på 6400 ISO, men kornstøy og fargestøy blir veldig synlig fra 12800 ISO. Fargegjengivelsen og bildedynamikken er det høy klasse over. Og kameraet er like fortreffelig til portretter som til landskapsfotografering.

Videokvaliteten er det lite å utsette på, men man får ikke noe manuell overstyring av eksponering under opptak, foruten eksponeringskompensasjon.

Superb kvalitet
Pentax-kameraet er et fantastisk verktøy for fotografer som jobber mye ute i all slags vær, men også studiofotografer som liker å jobbe med håndholdte kameraer. Bildefilene holder så høy kvalitet, at de sklir lett inn i de strenge kravene som stilles til magasinfoto. For eksempel i et motemagasin. Men kameraet er også perfekt for naturfotografer, som får mindre å drasse på uten at det går ut over mulighetene eller bildekvaliteten. For Pentax K-5 IIs er et uvanlig godt gjennomført kamera, som passer til alt mulig unntatt de raskeste action-shotene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.