Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic Lumix DC-S5IIx

Kompakt favoritt har fått turbo

Nå kan ingen av konkurrentene ta Panasonic på videofunksjoner. Lumix S5IIx kan nemlig fange 6K video direkte til SSD. Med spinnvill kvalitet.

Skrevet av / 22.06.23 - 09:00
Panasonic Lumix DC-S5IIx
Geir Gråbein Nordby

Da jeg testet Lumix S5II i vinter, var det svært lite jeg savnet. I bunn og grunn snakker vi om et kamera som kan alt det storebror S1H kan, fra et mye mer kompakt format og til en mye lavere pris.

Det er snakk om et habilt systemkamera, som tar utsøkte bilder i de aller fleste situasjoner. Noe utpreget actionkamera er det ikke, høyhastighetsfotografering er begrenset mekanisk til ni bilder i sekundet om du setter fokus på det første bildet, og bare seks bilder i sekundet, om autofokus skal jobbe imellom hvert knips. Men til alle andre formål er kameraet en drøm å fotografere med.

Lumix S5IIx Sirui anamorphic
Lumix S5IIx er først og fremst for videofotografer. Her med anamorfotisk objektiv. Foto: Panasonic

Først og fremst til video

Om du først og fremst driver med stillbildefotografering, er det likevel veldig mange andre ting å velge blant der ute, som gir minst like gode bilder for pengene, og med enklere og mer intuitive menyer. Det derimot ingen av konkurrentene hamler opp med, er når det kommer til video.

Og er du en hardbarket videoentusiast, så har Panasonic nå hevet listen ytterligere, med Lumix S5IIx.

Les også Denne autofokusen bør konkurrentene frykte Panasonic har forbedret sitt mest kompakte systemkamera, og den nyeste versjonen er til og med bedre enn toppmodellen!

“Helt svart” kamera

Lumix S5IIx er utseendemessig helt likt S5II, bortsett fra i fargedetaljene. Begge kameraene er svarte, men S5II tar det et skritt lengre. Her er logoen svart og går i ett med fargen på kamerahuset. All skrift på hjulene og på huset er dessuten i mørkegrått i stedet for hvitt. Slik at man får en ensartet svart look. Det vil si, bortsett fra på objektivet, da. Panasonic har nemlig ikke laget noen objektiver med matchende detaljer, så noe hvit skrift vil du uansett se.

Panasonic Lumix S5IIx black logo
Logoen er helt svart på Lumix S5IIx. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enda råere video med ProRes

Bortsett fra det visuelle grepet, må man inn i menyene for å forstå at det har skjedd ting og tang med x-modellen.

For det første vil du se at med S5IIx kan man lagre video i Apple ProRes (4:2:2) direkte til minnekortet. Med S5II krever RAW-opptak i det hele tatt for det første en oppdatering som koster penger, og selv da kreves en ekstern opptaker via HDMI, som Atomos Ninja V. For videoskapere er det ganske stort å kunne fange RAW-video direkte til SD-kortet.

Mens kodekene i S5II begrenser bitstrømmen til 200 Mbps, så kan du ta opp inntil 800 Mbps i S5IIx. Det er MYE, og krever ekstremt raske minnekort, om du ønsker å filme mer enn noen få sekunder om gangen.

Les også Helt rått hvor skarpe bildene blir Hvis bildene dine ikke blir skarpe nok, kan dette være kameraet du trenger.

Bedre kvalitet på hvert bilde

S5IIx kan dessuten filme i Full HD i høy hastighet opptil 120 bilder i sekundet, med All-Intra-komprimering, som sørger for bedre kvalitet på hver enkelt bilderute, mens S5II bruker såkalt Long-GOP-komprimering som kun fokuserer på delene av bildet som endrer seg mellom hver bilderute. All-Intra gir bedre kontroll i redigering, fordi du vet at hver bilderute er gitt like mye omtanke som den forrige.

Panasonic Lumix S5IIx SSD
Med Panasonic Lumix S5IIx kan du filme direkte til SSD. Foto: Geir Gråbein Nordby

Film direkte til SSD

Du kan også velge å filme direkte til en ekstern SSD, og da kan du velge ENDA høyere bitstrømmer. Disken plugges rett inn i USB-C-kontakten, og plutselig kan du få mange terabyte med tilgjengelig lagringsplass – direkte fra kameraet! En veldig snerten funksjon for de som skal filme masse ute i felten, og jeg vet ikke om andre enn Blackmagic som har samme mulighet.

Les også Bedre allroundkamera får du ikke Sonys beste fullformatkamera heter A1, men a7 IV er et mye bedre kjøp.

Igjen gjelder det at SSD-en må være rask nok. Jeg prøvde med en SanDisk Extreme Portable 1TB, med ca 1000 MB/s skrivehastighet. Som kan oversettes til 8000 Mbit/s. Denne var likevel ikke rask nok til å filme i høyere oppløsning enn Full HD, da jeg valgte høyeste ProRes-kvalitet. Det er med andre ord forskjell på oppgitte tall og praktisk bruk, så jeg vil anbefale å for eksempel sjekke ut Samsung X5 Portable SSD.

panasonic-lumix-s5iix streaming-enhanced
Foto: Panasonic

Direkte strømming

En annen ting som skiller S5IIx fra S5II er direkte videostrømming. Med x-utgaven kan du strømme opptil 4K / 60p med USB-kabel, eller 1080 / 60p trådløst over internett (IP). Dette fikk jeg dessverre ikke testet, da Lumix Webcam-programvaren ikke godkjente serienummeret på testkameraet.

Mye er likt

Ellers er kameraet skvett likt Lumix S5II. Samme bildekvalitet, samme ergonomi, og samme og helt like menyer – bortsett fra ekstrafunksjonene.

Det betyr også en meget god autofokus, som er en hybrid mellom fase- og fokusbasert, og det betyr en enestående god femaksers bildestabilisering.

Panasonic Lumix S5IIx cooling fan-enhanced
Aktiv kjøling gjør det mulig å filme lenge om gangen, også i høyeste oppløsning. Illustrasjon: Panasonic

Filme lenge om gangen

I likhet med S5II kan S5IIx filme i lange strekk om gangen, hvor mange andre kameraer er begrenset til 30 minutter i høyeste oppløsning. Men der det med storebror S1H bare er å begynne å filme, så må du en tur innom menyen i S5II og S5IIx. Thermal Management, eller Termokontroll, må nemlig settes til High.

Dette gjør at kameraet godtar høyere arbeidstemperatur, noe som er nødvendig fordi det mindre huset går lettere varmt enn hos storebroren. Da anbefales samtidig å ha kameraet på stativ, fordi det kan bli ubehagelig varmt å holde i. Og jeg kan bekrefte at kameraet ble ganske varmt etter en times tid med filming, selv om jeg nok ikke hadde hatt noen problemer med å holde det.

panasonic-lumix-s5iix Atomos-enhanced panasonic-lumix-s5iix anamorphic rig-enhanced panasonic-lumix-s5iix rightside closedhatch panasonic-lumix-s5iix rightside openhatch panasonic-lumix-s5iix leftside closedhatch panasonic-lumix-s5iix leftside openhatch panasonic-lumix-s5iix front with lens panasonic-lumix-s5iix Atomos panasonic-lumix-s5iix front no lens CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 60 panasonic-lumix-s5iix top Panasonic Lumix S5IIx optics white details
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Ikke norske menyer

Jeg har vel kanskje ikke nevnt det det før, men at Panasonic-menyene ikke snakker norsk, vil for noen være en stor ulempe. Både dansk og svensk er på plass, det er bare her imellom bakkar og berg man ikke har klart å få ut fingeren og oversette fandenskapen. Her må Sylfest Lomheim sporenstreks på banen!

Panasonic Lumix S5IIx i praksis

S5IIx minner svært om andre Lumix-kameraer i bruk. Fordi det er litt færre knapper på huset enn på den større S1H, ville jeg på forhånd gått inn i menyene og definert snarveiknapper til mitt bruk.

Jeg må si jeg savner skjermen på toppen av S1H. Her ser man blant annet batteritilstand, uten å måtte skru på kameraet først. Med S5IIx må kameraet på for å kunne se batteriet på skjermen.

Menyene er som hos andre Lumix-kameraer store og tunge, så gjør deg selv en tjeneste, og lagre ulike innstillinger i hvert sitt minne. S5IIx har tre personlige minner på høyre hjul på toppen.

Lag for eksempel ett minne for (relativt) kjapp fotografering, ett for høyoppløst fotografering, eller hva vet jeg. Så ville jeg definitivt laget mine egne tilpasninger til videofunksjonen. YouTube-bruker Sam Holland har laget en genial gjennomgangsvideo for førstegangsoppsett til videobruk, sånn at jeg slipper.

panasonic-lumix-s5iix back monitor out
Foto: Panasonic

Meget god bilde- og videokvalitet

Du kan kjøpe kun kamerahuset, eller i pakke med et helt greit 20-60 mm universalobjektiv. Bildekvaliteten er meget god med det medfølgende objektivet, selv om blenderen godt kunne vært mer lysfølsom (f3,5-5,6). Du får enda bedre skarphet og liv i bildene med S Pro 24-70 f2,8, men da blir også objektivet tyngre enn kamerahuset, som gjør kameraet veldig fremtungt og upraktisk i bruk. For ikke å snakke om at du nesten dobler prisen på kameraet.

I stedet for at jeg skal repetere for mye om bildekvaliteten fra min test av S5II, kan du lese denne testen i sin helhet her.

Med det blotte øyet er det ikke noe særlig forskjeller å skrive hjem om, hva videokvaliteten angår. Denne er allerede særdeles god på S5II. Men filmer du i RAW kvalitet, vil du få mer frihet i klipperommet, hvor man kan dra mer i farger og lys, før artefakter i bildet melder seg. Er du profesjonell videofotograf, er det ingen grunn til å kjøpe S5II, for det vil garantert komme situasjoner der du ønsker den høyere kvaliteten. Og bare det at du kan filme til SSD vil helt sikkert gjøre dette kameraet mer praktisk for deg. Såpass at det er verdt de små tusenlappene i forskjell.

For, selv om du faktisk kan oppgradere S5II med programvare som gir det noen av de ekstra funksjonene – som RAW via HDMI – så får du ikke alle. Og prisen vil likevel overstige den du må betale for S5IIx.

Panasonic Lumix S5IIx grey details 2
Grå skrift på svart bakgrunn er langt fra optimalt i dårlig belysning. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ting å tenke på

Det er likevel én ting jeg biter merke i med kameraet. Det er den fordømte svartfargen. Joda, det er tøft og kult og alt det der, med logo som nesten ikke synes. Men det same gjelder jo skriften på hjulene og knappene. Denne er mørk grå i stedet for hvit, som betyr at når man skal filme eller fotografere i andre situasjoner enn i skarpt dagslys, så er det vanskelig å se tegnene og skriften.

Form bør ALDRI gå utover funksjon, spesielt når man henvender seg til profesjonelle brukere. Det er idiotisk, og noen burde stanset galskapen før kameraet nådde samlebåndet. Bare et lite tips til Panasonic-teamet, når de skal debriefe etter nyttårssalget.

Panasonic-Lumix-S5IIX SPREAD
Foto: Panasonic

Konklusjon

Er du videofotograf og ønsker et Lumix-kamera, er S5IIx et soleklart valg, dersom du synes S1H er for stort og kostbart. Den tekniske kvaliteten er den samme, men autofokusen og bildestabiliseringen er mye bedre på S5IIx.

Du kan selvsagt også gå for S5II, som også er et meget habilt videokamera, og som også kan filme kontinuerlig i full kvalitet så lenge du ønsker – dersom SD-kortet er raskt nok og du har bra med strømresurser.

Men med S5IIx kan du filme direkte til en SSD – som er uvurderlig for en som filmer store mengder video i høy oppløsning. Dessuten kan video lagres i RAW-format, som profesjonelle vil sette stor pris på.

Det største ankepunktet er den mørke skriften på funksjonene. Det er kult med svart logo på svart kamerahus, men la nå for guds skyld skriften på hjul og knapper være hvit! Mørk grått er det ingen som ser.

Karakter
Panasonic Lumix S5IIx
High End

Lyd & Bilde mener

Like proff bildekvalitet som storebror S1H, fra enda mer kompakt format. Kan filme direkte til SSD. Kontinuerlig filming inntil 6K. Mye bedre autofokus enn tidligere! Den mørke skriften på kamerahuset går utover brukervennligheten.

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top