: Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12mm f1.4 ASPH

Leica-ytelse til Leica pris

Den solide 12mm vidvinkelen lever opp til navnet i ett og alt, på godt og vondt.
Lyd & Bilde mener
Rettegnende, skarptegnende og lyssterk vidvinkel i værtettet kvalitet.
Ingen avstandsskala, høy pris og blenderringen virker ikke på Olympus.
Spesifikasjoner
  • Type: 12mm vidvinkel (tilsv. 24mm)
  • Lysstyrke: f1.4
  • Nærgrense: 20 cm
  • Filterdiameter: 62 mm
  • Linseelementer: Totalt 15, 12 grupper
  • Mål/vekt: Ø 70 mm, 70 mm / 335 gram
  • Annet: Solblender, blenderring, værtettet
Annonse
Annonse
forfatter

Når det står Leica på objektivet, kan man være sikker på tre ting: Solid kvalitet, solid ytelse og solid pris. Det er tilfellet også for Panasonics Leica Summilux, for micro FourThirds-kameraer som eksempelvis Lumix GX8 og Olympus PEN-F.

Den relativt kompakte vidvinkelen tilsvarer 24mm på et mFT-kamera, og med en lysstyrke på f1.4, er Summiluxen super til landskap, arkitektur eller reportasje, under de fleste lysforhold. De fleste værforhold også, for objektivet er værtett og tåler snødrev eller en regnskyll.

Blenderring har det også, men den fungerer bare sammen med Panasonics egne kameraer. Olympus-kameraene har ikke støtte for blenderringer på Lumix-objektiver. Det finnes forresten en annen 12mm til disse kameraene. Olympus 12mm f2, som er mindre, billigere, og nesten like god. Men, og det er et men, er man veldig kresen på optisk ytelse, er Summiluxen et – litt bedre objektiv.

 

Null fortegning – høy pris

Den mettede fargegjengivelsen og høye kontrasten, gjør det perfekt til landskapsfoto, og den svært lave fortegningen gjør det utmerket til arkitektur. Vel og merke på korrigerte jpeg-bilder, på råfiler kan man se tønneformet fortegning. Det er ekstremt lite strølys, bemerkelsesverdig for en så bred vidvinkel, og kromatisk feilbrytning, er meget godt dempet.

anasonics egne målinger indikerer meget jevn skarphet for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheten.
Panasonics egne målinger indikerer meget jevn skarphet for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheten.

Skarpheten er forbløffende jevn, helt ned til blender 2.8, og moderat fallende i hjørner på full åpning. Den er dessuten høy, og gir jevnere og mye tydeligere detaljskarphett enn tilsvarende brennvidde på en zoom. Skarpheten er fallende fra blender 5.6, og da øker også diffraksjonen som demper detaljskarpheten. Jeg vil si at f8 er grensen for akseptabel skarphet. Hvert fall hvis man vil ha jevn skarphet over hele bildeflaten.

Man kommer ikke utenom den høye prisen, når Leica/Panasonic-objektiver skal oppsummeres. Slik er det også her, for prisen er høy. Selv for en så godt korrigert vidvinkel med god lysstyrke. Dermed blir det en 12mm for de få, de aller mest kresne, de andre kommer langt med Olympus 12mm til halve prisen.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
JBL feirer 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retroforsterkeren SA750. We wanna rock!
Nå finnes det endelig en Hegel-forsterker for vinylentusiaster

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.