TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12mm f1.4 ASPH

Leica-ytelse til Leica pris

Den solide 12mm vidvinkelen lever opp til navnet i ett og alt, på godt og vondt.

forfatter
Publisert 23.10.16 - 06:00
L&B mener
Rettegnende, skarptegnende og lyssterk vidvinkel i værtettet kvalitet.
Ingen avstandsskala, høy pris og blenderringen virker ikke på Olympus.
Spesifikasjoner
  • Type: 12mm vidvinkel (tilsv. 24mm)
  • Lysstyrke: f1.4
  • Nærgrense: 20 cm
  • Filterdiameter: 62 mm
  • Linseelementer: Totalt 15, 12 grupper
  • Mål/vekt: Ø 70 mm, 70 mm / 335 gram
  • Annet: Solblender, blenderring, værtettet
Veil. pris 14995Pr. 23.10.16 Produktside

Når det står Leica på objektivet, kan man være sikker på tre ting: Solid kvalitet, solid ytelse og solid pris. Det er tilfellet også for Panasonics Leica Summilux, for micro FourThirds-kameraer som eksempelvis Lumix GX8 og Olympus PEN-F.

Den relativt kompakte vidvinkelen tilsvarer 24mm på et mFT-kamera, og med en lysstyrke på f1.4, er Summiluxen super til landskap, arkitektur eller reportasje, under de fleste lysforhold. De fleste værforhold også, for objektivet er værtett og tåler snødrev eller en regnskyll.

Blenderring har det også, men den fungerer bare sammen med Panasonics egne kameraer. Olympus-kameraene har ikke støtte for blenderringer på Lumix-objektiver. Det finnes forresten en annen 12mm til disse kameraene. Olympus 12mm f2, som er mindre, billigere, og nesten like god. Men, og det er et men, er man veldig kresen på optisk ytelse, er Summiluxen et – litt bedre objektiv.

 

Null fortegning – høy pris

Den mettede fargegjengivelsen og høye kontrasten, gjør det perfekt til landskapsfoto, og den svært lave fortegningen gjør det utmerket til arkitektur. Vel og merke på korrigerte jpeg-bilder, på råfiler kan man se tønneformet fortegning. Det er ekstremt lite strølys, bemerkelsesverdig for en så bred vidvinkel, og kromatisk feilbrytning, er meget godt dempet.

anasonics egne målinger indikerer meget jevn skarphet for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheten.
Panasonics egne målinger indikerer meget jevn skarphet for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheten.

Skarpheten er forbløffende jevn, helt ned til blender 2.8, og moderat fallende i hjørner på full åpning. Den er dessuten høy, og gir jevnere og mye tydeligere detaljskarphett enn tilsvarende brennvidde på en zoom. Skarpheten er fallende fra blender 5.6, og da øker også diffraksjonen som demper detaljskarpheten. Jeg vil si at f8 er grensen for akseptabel skarphet. Hvert fall hvis man vil ha jevn skarphet over hele bildeflaten.

Man kommer ikke utenom den høye prisen, når Leica/Panasonic-objektiver skal oppsummeres. Slik er det også her, for prisen er høy. Selv for en så godt korrigert vidvinkel med god lysstyrke. Dermed blir det en 12mm for de få, de aller mest kresne, de andre kommer langt med Olympus 12mm til halve prisen.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde