Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12mm f1.4 ASPH

Leica-ytelse til Leica pris

Den solide 12mm vidvinkelen lever opp til navnet i ett og alt, på godt og vondt.

Skrevet av / 23.10.16 - 06:00
Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12mm f1.4 ASPH
Lasse Svendsen

Når det står Leica på objektivet, kan man være sikker på tre ting: Solid kvalitet, solid ytelse og solid pris. Det er tilfellet også for Panasonics Leica Summilux, for micro FourThirds-kameraer som eksempelvis Lumix GX8 og Olympus PEN-F.

Den relativt kompakte vidvinkelen tilsvarer 24mm på et mFT-kamera, og med en lysstyrke på f1.4, er Summiluxen super til landskap, arkitektur eller reportasje, under de fleste lysforhold. De fleste værforhold også, for objektivet er værtett og tåler snødrev eller en regnskyll.

Blenderring har det også, men den fungerer bare sammen med Panasonics egne kameraer. Olympus-kameraene har ikke støtte for blenderringer på Lumix-objektiver. Det finnes forresten en annen 12mm til disse kameraene. Olympus 12mm f2, som er mindre, billigere, og nesten like god. Men, og det er et men, er man veldig kresen på optisk ytelse, er Summiluxen et – litt bedre objektiv.

 

Null fortegning – høy pris

Den mettede fargegjengivelsen og høye kontrasten, gjør det perfekt til landskapsfoto, og den svært lave fortegningen gjør det utmerket til arkitektur. Vel og merke på korrigerte jpeg-bilder, på råfiler kan man se tønneformet fortegning. Det er ekstremt lite strølys, bemerkelsesverdig for en så bred vidvinkel, og kromatisk feilbrytning, er meget godt dempet.

anasonics egne målinger indikerer meget jevn skarphet for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheten.
Panasonics egne målinger indikerer meget jevn skarphet for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheten.

Skarpheten er forbløffende jevn, helt ned til blender 2.8, og moderat fallende i hjørner på full åpning. Den er dessuten høy, og gir jevnere og mye tydeligere detaljskarphett enn tilsvarende brennvidde på en zoom. Skarpheten er fallende fra blender 5.6, og da øker også diffraksjonen som demper detaljskarpheten. Jeg vil si at f8 er grensen for akseptabel skarphet. Hvert fall hvis man vil ha jevn skarphet over hele bildeflaten.

Man kommer ikke utenom den høye prisen, når Leica/Panasonic-objektiver skal oppsummeres. Slik er det også her, for prisen er høy. Selv for en så godt korrigert vidvinkel med god lysstyrke. Dermed blir det en 12mm for de få, de aller mest kresne, de andre kommer langt med Olympus 12mm til halve prisen.

Lyd & Bilde mener

Rettegnende, skarptegnende og lyssterk vidvinkel i værtettet kvalitet. Ingen avstandsskala, høy pris og blenderringen virker ikke på Olympus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Scroll to Top