Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Panasonic Lumix GX9

Kompakt reisekamera(t)

Panasonic Lumix GX9 er på mange måter skreddersydd for allroundfotografer, og perfekt på reise.

Skrevet av / 26.03.18 - 03:31
Panasonic Lumix GX9
Lasse Svendsen

Etter flere år med gullkantede omsetningstall, falt kamerabransjen på kne i et omsetningsfall man sjelden har sett. Kurvene har pekt nedover i mange år, og det var nødvendig å børste støvet av knærne og løftet blikket. Det er i ferd med å gi resultater.

Borte er mange av de nesten helt like kompaktkameraene som fantes i åtte farger. Nye produkter lanseres ikke lengre to ganger i året, men annethvert år, og kameraprodusentene er mer opptatt av kvalitet enn kvantitet.

Det har gitt oss dyrere kameraer og bedre kameraer fordi kundene er mer kresne i dag. De som bruker 10.000 kr på et kamera, er interesserte kunder, og kan tenkes å bruke penger på produkter som optikk, blits, bærevesker og tilbehør.

Reiser trigger kamerakjøp i veldig stor grad, noe som kan være noe av grunnen til veksten for de speilløse systemkameraene. Som er mindre og lettere enn speilreflekser, men like avanserte, om ikke mer.

Panasonic Lumix GX9 er et sånt kamera. Et svært avansert systemkamera i reisevennlig format, med god brukervennlighet og strålende bildekvalitet. At det er priset eksakt likt som snittprisen for systemkameraer om dagen, er neppe tilfeldig, for her er målgruppen bred.

Kameraet har ekte 4K-video, en ny 20 megapiksler bildebrikke uten lavpassfilter, vippbar pekeskjerm, vippbar søker, ni bilder/s skuddhastighet, og mange funksjoner som faktisk er nyttig for fotografer. Og ikke bare en gimmick.

4K-video

Det er ikke alene om å kombinere avanserte stillbildefunksjoner med 4K-video i et kompakt format, til systemkamera å være. Fujifilm X-E3, Olympus PEN-F og Sony a6300, er tre andre, men Panasonic-kameraet er rimeligere og ikke noe mindre avansert. I dagens marked er Olympus OMD EM10 III den nærmeste konkurrenten.

Videoegenskapene er ikke på nivå med proffkameraer som Lumix GH5. Men man får 4K/30p-opptak opptil 100 Mbps, som gir mer enn tilstrekkelig skarphet og glimrende filkvalitet.

Det er også mulig å hente stillbilder i 8,3 Mp oppløsning fra videostrømmen, en Panasonic-spesialitet, og stillbilder og video kan overføres trådløst til mobilen med Wifi eller Bluetooth.

Seriebilder og fokus

Her er det også innebygget femaksers bildestabilisator med opptil fire eksponeringstrinns kompensasjon. Slik at man får skarpe bilder på litt lengre lukkertider. Skuddhastigheten er ni bilder/s på serieopptak, men faller til seks når man velger kontinuerlig fokus.

Det er raskt nok for de fleste, og i hvert fall til reise- og gatefotografering, som kameraet er meget godt egnet til. Lumix GX9 har også Panasonics kontrastbaserte DFD-fokus (Depth From Defoucus) med 49 fokuspunkter, som dekker sentrum av bildeflaten. Fokuspunktene kan konfigureres i grupper, og man kan bruke den vippbare pekeskjermen som fokusflate, og utløser.

Kameraet er lite, med et lite håndgrep og føles litt glatt i hånden. Det finnes et større grep som skrus fast i stativfestet, noe som er praktisk hvis man bruker lengre teleobjektiver, eller går oftere med kameraet i hånden, enn rundt halsen.

Skjerm og søker

Akkurat som med Lumix GX8, finnes det også her en 90 graders vippbar elektronisk søker på GX9. Det er veldig praktisk i tilfelle man vil se motivet bedre i sterkt lys, og gjør kameraet mer brukervennlig.

Den er dessverre liten, det er vanskelig å se hele søkeren hvis man har briller, og optisk sett er den skarpere i sentrum enn i kantene. Batteritiden på drøye 200 bilder per lading trekker også ned, og kameraet har ikke skikkelig værtetting.

Bilde- og videokvalitet

Men Lumix-kameraet er likevel en glede å fotografere med. Hvis man kan se gjennom fingrene med manglene, og de er ikke mange, opplever man etter hvert at kameraet spiller på lag med fotografen.

Knappene er stort sett riktig plassert. Det er et innstillingshjul foran og bak, mange av knappene kan tildeles andre funksjoner, og den lille sprett-opp-blitsen er praktisk fordi den kan vippes mot taket for mykere blitslys.

Det finnes også en egen blitssko.

Panasonic introduserer også to nye bildefiltre, L. Monochrome D for sorthvitt og Grain Effect, og man kan sette sammen stillbilder fra 4K-feeden til en kort sekvens.

Video i 1080 HD er ikke mye å skrive hjem om. Kanskje fordi vi er blitt så bortskjemt med kvaliteten på 4K-opptakene fra Panasonic-kameraene. Bortsett fra litt rolling shutter, er videokvaliteten meget høy, og avspilt på vår referanse-TV fra nettopp Panasonic, ser 4K-video sylskarpt ut.

På en kalibrert 5K-skjerm er det mulig å se at skarpheten på stillbilder er litt, men ikke mye, bedre enn fra det tre år gamle Lumix GX8. Men fargegjengivelsen er bedre balansert, med finere tegning og jevnere toner. Det kan skyldes en bedre prosessor, noe som mer enn antydes i bildedynamikken. Som også oppleves som bedre på GX9.

Konklusjon

Panasonic Lumix GX9 er et meget godt kjøp for de som trenger et kompakt og brukervennlig systemkamera. Det er raskt nok til alt unntatt sport, lett nok til å passe som reisekamera, og det er fint lite å utsette på bildekvaliteten. Kjøp et ekstra batteri, et lyssterkt objektiv i tillegg til den medfølgende 12-60mm zoomen, og gå ut og ta bilder. Jeg garanterer at det kommer til å gi mersmak, for Panasonic-kameraet er en ypperlig lekekameraet for ivrige fotografer, uansett alder og kunnskapsnivå.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Smart vippbar søker, men søkerbildet er lite, litt uskarpt og har tendens til fargestøy.

Lyd & Bilde mener

God ergonomi og brukervennlighet, svært høy stillbilde- og videokvalitet, kompakt og lett. Enormt bredt objektivutvalg. Liten søker, kort batteritid, moderat skuddtakt, og svak blits.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Scroll to Top