annonse

Panasonic Lumix GX80

Fremragende folkekamera

Panasonics mest anvendelige systemkamera gir deg skarpe stillbilder og sylskarp 4K-video.

(Foto: Produsenten)
Juni/Juli 2016Panasonic Lumix GX80
annonse
annonse

Med stadig økende priser, er det gledelig å se at Panasonic klarer å lage et komplett kamera, som kan tilfredsstille både amatører og entusiaster. Uten at det koster skjorta.

De nyeste systemkameraene er mer avanserte enn før, altså dyrere å lage, og det har vært med på å føre prisene i været. For både Panasonic og konkurrentene, betyr det at de beste kameraene de lager, koster over 10.000 kr. Det er i seg selv ikke oppsiktsvekkende at de beste er de dyreste, men det har vært lite nytt å melde i lavere prisklasse. Det blir det endring på nå.

Panasonics nye Lumix GX80 er det første kameraet under 10.000 på lenge, som vi uforbeholdent anbefaler for alt fra småbarnsfamilier, til entusiaster med større fotobudsjett.

Det finnes langt billigere systemkameraer – kameraer med utskiftbar optikk – men ingen som kombinerer 4K-video med stillbildeegenskaper av så høy kvalitet som GX80. Et kamera som noen vil mene ligner på Panasonics dyrere GX8, Olympus PEN-F eller Sonys nye a6300. De er alle noen tusenlapper dyrere, men det store spørsmålet er om de er bedre.

Jeg er ikke så sikker på det. For se bare her: I GX80 får du full pakke. En ny 16 megapiksler bildebrikke uten lavpassfilter, og alle vet at uten filter blir skarpheten bedre. Kameraet har også 4K-video, og du kan skyte en rask 30 bilder/s-serie med 8,3 Mp (4K-oppløsning), og plukke stillbilder fra den ved å føre fingeren langs pekeskjermen på baksiden, og lagre det beste bildet som stillbilde på minnekortet.

Det har også vippbar pekeskjerm, elektronisk søker med 2,76 Mp oppløsning, og valgbar fokus etter at bildet er tatt.

Det er enda mer, men dette er noen av de viktigste argumentene for å velge akkurat dette kameraet foran de nevnte konkurrentene.

annonse
Vippbar pekeskjerm øker brukervennligheten, det samme gjør søkeren. (Foto: Produsenten)
Vippbar pekeskjerm øker brukervennligheten, det samme gjør søkeren. (Foto: Produsenten)

Enkelt og komplekst

Å kjøpe et systemkamera kan fortone seg som en uoversiktlig prosess, men faktum er at de aller fleste av dem leverer meget fin bildekvalitet enten de koster 5.000, 10.000 eller 15.000 kr. Det er gjerne større forskjeller på utstyrsnivået og kameraets egenskaper, som værtetting, skuddtakt og ergonomi.

De aller nyeste har 4K-video i tillegg til vanlig HD-video. Det gir mye skarpere videoopptak, som kan vises i 8 megapiksler oppløsning på en 4K-TV i stua. Foreløpig er GX80 de eneste systemkameraet i denne prisklassen med 4K-video. Det har også Panasonics postfokus hvor du velger hvor bildet skal være skarpest etter at det er tatt. Man trykker bare på skjermen der du ønsker bildet skarpt, så lagrer man bildet.

Med et synlig slektskap til Panasonics, større, dyrere og tyngre GX8, er det naturlig at man også her får flere knapper som kan programmeres til å aktivere en foretrukken funksjon. Det samme gjelder på pekeskjermen, som har fem i tillegg til de fire fysiske programmerbare knappene på kamerahuset.

Hvilket leder meg til ergonomi. I motsetning til storebror, er det ingen vippbar, men fastmontert søker her. Det gjør kameraet mindre og lettere, og søkeren er faktisk bedre – lysere, skarpere og mindre flimmer – enn på det dyrere kameraet. Personlig ville jeg foretrukket et litt større håndgrep, men det er milevis bedre enn på Olympus PEN-F, i høyere prisklasse. Med den vippbare pekeskjermen kan du velge fokusområde og innstillinger, bla i bilder og som nevnt velge bilde fra 4K-Photo og Postfocus. Men skjermen har ingen utløserfunksjon, som på Olympus-kameraer.

Det er ingen værtetting her, men kameraet virker solid bygget med raskt tilgang til de to innstillingshjulene. Det finnes også en innebygget 90 graders vippbar blits her, blitssko, og selvsagt Wifi for enkel trådløs deling av bilder til mobilen.

annonse
Lumix Gx80 kan leveres i sort, sort/sølv, eller brunt/sølv, fra 6.000 kr. (Foto: Produsenten)
Lumix Gx80 kan leveres i sort, sort/sølv, eller brunt/sølv, fra 6.000 kr. (Foto: Produsenten)

Kameraet er det første fra Panasonic som kombinerer innebygget femaksers bildestabilisator, med objektiver som har optisk bildestabilisator. Den kombinasjonen gjør kameraet bedre egnet sammen med objektiver som har ulik brennvidde. Den elektroniske er optimal på videoopptak og stillbilder med korte brennvidder, men den optiske er bedre egnet på optikk med lange brennvidder.

Den korteste lukkertiden er bare 1/4000s, men 1/16.000s med elektronisk lukker, og Panasonic sier at en ny elektronisk lukkerstyring skal gi mindre lukkervibrasjoner. Det antar vi er en fordel på lengre lukkertider, om ikke annet.

Skuddtakten er ikke ueffen med opp til åtte bilder/s i serie, eller seks om man skal bruke fokussporing med fokus mellom hvert bilde. Batteritiden er oppgitt til 300 bilder per lading, noe moderat selvsagt, og det mangler merkelig nok mikrofoninngang.

 

Solid bildekvalitet

Kameraet kan leveres uten objektiv for de som allerede har tilpassede objektiver. Standard-objektivet er den lille Lumix 12-32mm zoomen, men det kan leveres med en 14-140mm zoom, eller Panasonics nydelige 20mm f1,7. Under testen brukte jeg flere objektiver, standardzoomen og Lumix 15mm f1,7 blant andre, og det ga fremragende bildekvalitet.

Uten lavpassfilteret er det mulig å hente litt bedre detaljskarphet, og GX80 er det klart beste av Panasonics systemkameraer så langt, bare slått av GH4 og GX8 på bildekvalitet. I utvidet sammenheng, betyr det at kameraet er på høyde med speilreflekser fra Canon og Nikon i tilsvarende prisklasse.

Skarpheten selv med den enkle standardzoomen er utmerket. Den er jevn over store deler av bildeflaten, og gir en tiltalende dybde i bildene som skaper et naturlig uttrykk. Bildedynamikken er ikke fullt på høyde med det beste jeg har sett, med litt gjengrodde skyggepartier og lysmålingen hadde en hang til å undereksponere, slik at bildene ble litt mørkere enn virkeligheten. Det er enkelt å kompensere for, og slik sett ikke noe alvorlig ankepunkt.

GX80_illustrasjon

Bildestøy er godt kontrollert opp til 3200 ISO lysfølsomhet, og grensen går ved 6400 ISO, i godt lys, noe mindre i lite lys for da ser man fargestøyen litt for godt. For eksempel på bilder tatt innendørs med varierende belysning.

Bytter man fra HD-video, til 4K, ser man hvor mye bedre videoopptakene blir på en god TV. HD-video ser grumsete ut sammenlignet med 4K, og kameraets prosessering gjør en utmerket jobb med 4K-filene, som er knivskarpe, fargerike og med lite flimmer.

Kameraets autofokus er som ventet meget stillegående og rask, og følgefokusen fungerer utmerket når det er nok lys. På objektiver med begrenset lysstyrke, kan det være en utfordring å bruke følgefokusen i omgivelser med lite lys. Da kan manuell fokus være å foretrekke, og kameraet har gode hjelpemidler med fokuslinjer (peaking) som hjelper deg å stille skarpt.

Det finnes også en stor 14-140mm zoom for de som ønsker et praktisk reiseobjektiv. (Foto: Produsenten)
Det finnes også en stor 14-140mm zoom for de som ønsker et praktisk reiseobjektiv. (Foto: Produsenten)

Folkekameraet

Panasonic Lumix GX80 er kanskje ikke verdens aller beste kamera, men det er definitivt et av de beste kjøpene under 10.000 kr. Det kan det aller meste, og det kan det godt, faktisk er dette Panasonics beste allroundkamera etter vår mening. Et kamera som kan brukes av amatører så vel som entusiaster, og som vil gi mye fotoglede uansett hvor kresen man er på bildekvalitet. Et bedre kjøp enn dette er det vanskelig å finne, blant de små systemkameraene i dagens marked.

Men nå er det på tide med norskspråklige menyer, Panasonic.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • Type: 16 Mp systemkamera med MFT bildebrikke
 • Optikk: 12-32mm f3,5-5,6 (tils. 24-64mm)
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
 • Søker: 2,76 Mp elektronisk, 1,39 x forstørrelse
 • Høydepunkt: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, pekeskjerm, 8 bilder/s, bildestabilisator
Pris: 8145 kr
PlussHøy bildekvalitet med rask autofokus, gir detaljrike bilder, og 4K-video er en velkommen bonus i et kamera som er like bra for amatører, som entusiaster.
MinusMangler værtetting, mikrofoninngang, og søkeren kunne vært større.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  GoPro Hero8 Black

  GoPro Hero8 Black

  4 690
  Videoanmeldelse: Et enda bedre GoPro
  Mens selve bildekvaliteten allerede var tynet på forgjengeren, har Hero8 Black noen viktige oppgraderinger i ermet.
  Canon EOS 90D

  Canon EOS 90D

  12 999
  Et mye bedre speilreflekskamera
  Speilrefleksen lever i beste velgående, i Canons nyeste systemkamera for både nybegynnere og entusiaster.
  Fujifilm X-Pro3

  Fujifilm X-Pro3

  18 990
  Klassisk proffkamera
  La ikke det klassiske retrodesignet lure deg, dette er et helrått kamera.
  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  22 000
  Ekstremt skarp zoom
  Panasonics lyssterke Leica-zoom er det eneste i sitt slag med disse egenskapene.
  Sony a7r IV

  Sony a7r IV

  40 000
  Flaggskip for proffotografer
  Med klassens høyeste oppløsning, er Sonys flaggskip kameraet mange vil ha, men ikke alle trenger.
  Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  6 099
  For enkelhets skyld
  Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.
  Canon EOS M6 Mark II

  Canon EOS M6 Mark II

  9 699
  Canons beste amatørkamera
  Man kan aldri avskrive Canon, for de kommer alltid tilbake med enda bedre kameraer.
  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony Cybershot RX100 VII

  12 999
  Sony perfeksjonerer lommekameraet
  Sony RX100 VII er det beste allroundvalget, men det er bare såvidt.
  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  9 599
  Helt kanon fra Canon
  Kompaktkameraet fra Canon viser hvorfor det fremdeles er liv i fotomarkedet.
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  119 000
  Den råeste bildekvaliteten vi har sett
  Her er det beste kameraet vi noensinne har testet, men det er ikke helt perfekt.
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  26 490
  50mm med superb perfeksjon
  Den mest klassiske av alle brennvidder, holder seg godt i Panasonics fullformatutgave.
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  19 990
  Skarp sportsoptikk til Panasonic
  Den første telezoomen til Panasonics fullformatkameraer, innfrir på nesten alle punkter.
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  4 348
  Slik tar du styring på fargene
  Enhver fotograf med respekt for seg selv, trenger godt verktøy for farge- og hvitbalansekorrigering.
  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  4 499
  Fantastisk vidvinkel til Fuji-kameraer
  Den lille vidvinkelen er latterlig liten, og latterlig bra.
  Olympus Tough TG-6

  Olympus Tough TG-6

  4 799
  Tøft dykkerkamera for aktive
  Olympus er fremdeles best i klassen blant de vanntette kameraene.
  Panasonic Lumix TZ95

  Panasonic Lumix TZ95

  5 290
  Kompakt og pris­gunstig superzoom
  Panasonics anvendelige kamera med 30 x zoom og 4K-video, oppfyller de flestes ønsker.