: Panasonic Lumix GM1

Det kuleste kameraet

Her er et av de minste og beste systemkameraene vi har testet – og definitivt det morsomste å fotografere med.
Lyd & Bilde mener
Det ser kanskje ut som et leketøy, men det superlette Panasonic-kameraet leverer rå bildekvalitet, og får plass i jakkelommen. Utskiftbar optikk og pekeskjerm gjør det både praktisk og enkelt å bruke. GM1 er et kamera som passer alle, og som er en fest å ta bilder med
Små knapper og beskjeden batteritid er eneste skår i gleden, og så kunne vi tenkt oss muligheten for en separat søker.
Spesifikasjoner
 • Type Systemkamera med 16 Mp micro Four Thirds bildebrikke
 • Optikk G Vario 12-32mm f3,5-5,6 (tils. 24-64mm)
 • Skjerm  7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt Trådløs wi-fi, pekeskjerm og 1/16000s lukkertid
 • Bildeformater  RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO 200 – 25600
 • Serieopptak bps 5
 • Video fps 1920 x 1080/50p/ fps
 • Lukkertider 60 - 1/16000 s
 • Bildestabilisator  kun optisk
 • Søker nei
 • Blits  Innebygget
 • Batteri Li-ION, 230 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      99 x 59 x 30
 • Vekt gram      204 m batteri
Annonse
Annonse
forfatter
Man kan lett forveksle dette kameraet med et ganske vanlig kompaktkamera. Men det er feil. Det vil si, Lumix GM1 er absolutt kompakt, men det er et fullblods systemkamera. Med prisbelønt teknikk på innsiden.

Kompaktkameraer har knøttsmå bildebrikker som gir store begrensinger for bildekvaliteten. For eksempel i lite lys. I tillegg er man prisgitt objektivet som er fastmontert på kameraet, og som sjelden er av topp kvalitet.

Derfor foretrekker mange et systemkamera. Enten det er en speilrefleks, eller et kompakt systemkamera som dette. Da får man større fleksibilitet, mye bedre bildekvalitet og utskiftbar optikk.

Men også et mye større kamera.

Et kompaktkamera med utskiftbar optikk høres kanskje ut som et godt kompromiss, men Pentax forsøk med Q-serien ga ikke mersmak, og kompakter som Sony RX-100 II og Canon S120 kan ikke skifte ut objektivene.

Kameraet kan leveres med begge disse objektivene til 9.000 kr.
Kameraet kan leveres med begge disse objektivene til 9.000 kr.

Dette kameraet derimot, oppfyller alle kravene til et lite systemkamera med høy bildekvalitet. Panasonic Lumix GM1 er så lite at du nesten kan skjule det bak et bankkort. Men på innsiden har det samme 16 Mp bildebrikke og prosessor som det prisbelønte Lumix GX7: Årets kompakte systemkamera 2013-2014.

Annonse

Det er omtrent som å sette en Porsche-motor i en VW Polo.

Solid kompakt
Så det er ikke noe feil med bildekvaliteten, men hva med brukervennligheten? Når kameraer blir så små som dette (det er under 10 cm bredt), er det ikke mye igjen å holde i. Panasonic lager et lite håndgrep i aluminium som kan skrus på for bedre grep, men det gjør ikke de små knappene større.

Men det føles godt i hånden, tross størrelsen. Kamerahuset er laget i aluminium med et chassis i magnesiumholdig lettmetall. Det har gitt GM1 et lett og meget solid kamerahus. Det finnes sort, sølvgrått og en frisk oransje farge. Hvitt selges bare i utvalgte markeder.

Oransje er det nye sort.
Oransje er det nye sort.

GM1 har naturligvis wi-fi for trådløs kontroll av kameraet og overføring av bilder. Det har også en praktisk pekeskjerm, med skjermutløser (trykk på skjermen for å ta bilde), fokusmarkering på manuellfokus (peaking) og oppfellbar blits.

Viktigst av alt, det leveres med kvalitetsoptikk. Panasonic sier selv at den nye 12-32mm zoomen med optisk bildestabilisator, som følger med GM1, er deres beste kitzoom. Våre tester viser at de har sine ord i behold. Den knøttlille zoomen er jevnt skarp over store deler av bildeflaten, særlig på f5,6 og f8, med lite lystap i hjørner, eller fortegning.

Annonse

Kameraet kan også leveres i dobbeltkit med en Lumix G 20mm f1,7, og håndgrepet i tillegg. Da koster settet – med 12-32mm inkludert, 9.000 kr. Det er billigere enn Lumix GX7, som har donert bildekvaliteten til GM1.

Bildekvalitet
For bildekvaliteten er uovertruffen. Som vi har sagt tidligere i testen av GX7, er de eneste kompakte systemkameraer som leverer bedre detaljoppløsning enn dette, Sony NEX-7 med 24 Mp (på lav ISO) og FujiFilm X-E1 med 16 Mp. Begge har større APS-C bildebrikker og koster mer enn GM1.

Meget fin støydemping på 12800 ISO…
Meget fin støydemping på 12800 ISO…
… men synlig kornstøy når man studerer testbildet nærmere.
… men synlig kornstøy når man studerer testbildet nærmere.

Bildestøyen blir veldig tydelig på 12800 og 25600 ISO følsomhet, men Jpeg-bilder ser meget bra ut opp til 6400 ISO. Detaljskarpheten er meget høy opp til 3200 ISO, faller litt fra 6400 ISO, men er altså på sitt beste og mest støyfrie under 3200 ISO.

Fargebalansen er som ventet nær strøken, og videofilene trenger man heller ikke skamme seg over. De kan du trygt vise frem på 60-tommeren, uten å gremmes over den tekniske kvaliteten.

Bildekvaliteten står ikke noe tilbake for de fleste speilreflekser med APS-C bildebrikker, fra Canon, Nikon, Sony og Pentax. Men Lumix GM1 er kjappere på avtrekkeren, fordi det fokuserer fortere i godt lys, og er overlegent mye bedre på HD-video. Dessuten går det ned i jakkelommen.

Annonse

Kompetent knøttekamera
Få kameraer har vært så morsomme å fotografere med. Man blir i godt humør av det lille Panasonic-kameraet, og enda gladere blir man når man ser bildekvaliteten. Som er på høyde med det beste vi har sett. Ingen andre kameraer leverer så god bildekvalitet i et så lite format. Få har det samme utvalget av optikk (over 40 objektiver), og tilbehør. Panasonic Lumix GM1 er ikke perfekt, men det er ikke langt unna. Dette er kameraet alle kan bruke og få fine bilder med, også vokser det med oppgaven når man blir mer erfaren og stiller større krav.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.