TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Panasonic Lumix GM1

Det kuleste kameraet

Her er et av de minste og beste systemkameraene vi har testet – og definitivt det morsomste å fotografere med.

forfatter
Publisert 10.01.14 - 05:03
L&B mener
Det ser kanskje ut som et leketøy, men det superlette Panasonic-kameraet leverer rå bildekvalitet, og får plass i jakkelommen. Utskiftbar optikk og pekeskjerm gjør det både praktisk og enkelt å bruke. GM1 er et kamera som passer alle, og som er en fest å ta bilder med
Små knapper og beskjeden batteritid er eneste skår i gleden, og så kunne vi tenkt oss muligheten for en separat søker.
Spesifikasjoner
 • Type Systemkamera med 16 Mp micro Four Thirds bildebrikke
 • Optikk G Vario 12-32mm f3,5-5,6 (tils. 24-64mm)
 • Skjerm  7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt Trådløs wi-fi, pekeskjerm og 1/16000s lukkertid
 • Bildeformater  RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO 200 – 25600
 • Serieopptak bps 5
 • Video fps 1920 x 1080/50p/ fps
 • Lukkertider 60 - 1/16000 s
 • Bildestabilisator  kun optisk
 • Søker nei
 • Blits  Innebygget
 • Batteri Li-ION, 230 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      99 x 59 x 30
 • Vekt gram      204 m batteri
Veil. pris 6495Pr. 10.01.14 Produktside
Man kan lett forveksle dette kameraet med et ganske vanlig kompaktkamera. Men det er feil. Det vil si, Lumix GM1 er absolutt kompakt, men det er et fullblods systemkamera. Med prisbelønt teknikk på innsiden.

Kompaktkameraer har knøttsmå bildebrikker som gir store begrensinger for bildekvaliteten. For eksempel i lite lys. I tillegg er man prisgitt objektivet som er fastmontert på kameraet, og som sjelden er av topp kvalitet.

Derfor foretrekker mange et systemkamera. Enten det er en speilrefleks, eller et kompakt systemkamera som dette. Da får man større fleksibilitet, mye bedre bildekvalitet og utskiftbar optikk.

Men også et mye større kamera.

Et kompaktkamera med utskiftbar optikk høres kanskje ut som et godt kompromiss, men Pentax forsøk med Q-serien ga ikke mersmak, og kompakter som Sony RX-100 II og Canon S120 kan ikke skifte ut objektivene.

Kameraet kan leveres med begge disse objektivene til 9.000 kr.
Kameraet kan leveres med begge disse objektivene til 9.000 kr.

Dette kameraet derimot, oppfyller alle kravene til et lite systemkamera med høy bildekvalitet. Panasonic Lumix GM1 er så lite at du nesten kan skjule det bak et bankkort. Men på innsiden har det samme 16 Mp bildebrikke og prosessor som det prisbelønte Lumix GX7: Årets kompakte systemkamera 2013-2014.

Det er omtrent som å sette en Porsche-motor i en VW Polo.

Solid kompakt
Så det er ikke noe feil med bildekvaliteten, men hva med brukervennligheten? Når kameraer blir så små som dette (det er under 10 cm bredt), er det ikke mye igjen å holde i. Panasonic lager et lite håndgrep i aluminium som kan skrus på for bedre grep, men det gjør ikke de små knappene større.

Men det føles godt i hånden, tross størrelsen. Kamerahuset er laget i aluminium med et chassis i magnesiumholdig lettmetall. Det har gitt GM1 et lett og meget solid kamerahus. Det finnes sort, sølvgrått og en frisk oransje farge. Hvitt selges bare i utvalgte markeder.

Oransje er det nye sort.
Oransje er det nye sort.

GM1 har naturligvis wi-fi for trådløs kontroll av kameraet og overføring av bilder. Det har også en praktisk pekeskjerm, med skjermutløser (trykk på skjermen for å ta bilde), fokusmarkering på manuellfokus (peaking) og oppfellbar blits.

Viktigst av alt, det leveres med kvalitetsoptikk. Panasonic sier selv at den nye 12-32mm zoomen med optisk bildestabilisator, som følger med GM1, er deres beste kitzoom. Våre tester viser at de har sine ord i behold. Den knøttlille zoomen er jevnt skarp over store deler av bildeflaten, særlig på f5,6 og f8, med lite lystap i hjørner, eller fortegning.

Kameraet kan også leveres i dobbeltkit med en Lumix G 20mm f1,7, og håndgrepet i tillegg. Da koster settet – med 12-32mm inkludert, 9.000 kr. Det er billigere enn Lumix GX7, som har donert bildekvaliteten til GM1.

Bildekvalitet
For bildekvaliteten er uovertruffen. Som vi har sagt tidligere i testen av GX7, er de eneste kompakte systemkameraer som leverer bedre detaljoppløsning enn dette, Sony NEX-7 med 24 Mp (på lav ISO) og FujiFilm X-E1 med 16 Mp. Begge har større APS-C bildebrikker og koster mer enn GM1.

Meget fin støydemping på 12800 ISO…
Meget fin støydemping på 12800 ISO…
… men synlig kornstøy når man studerer testbildet nærmere.
… men synlig kornstøy når man studerer testbildet nærmere.

Bildestøyen blir veldig tydelig på 12800 og 25600 ISO følsomhet, men Jpeg-bilder ser meget bra ut opp til 6400 ISO. Detaljskarpheten er meget høy opp til 3200 ISO, faller litt fra 6400 ISO, men er altså på sitt beste og mest støyfrie under 3200 ISO.

Fargebalansen er som ventet nær strøken, og videofilene trenger man heller ikke skamme seg over. De kan du trygt vise frem på 60-tommeren, uten å gremmes over den tekniske kvaliteten.

Bildekvaliteten står ikke noe tilbake for de fleste speilreflekser med APS-C bildebrikker, fra Canon, Nikon, Sony og Pentax. Men Lumix GM1 er kjappere på avtrekkeren, fordi det fokuserer fortere i godt lys, og er overlegent mye bedre på HD-video. Dessuten går det ned i jakkelommen.

Kompetent knøttekamera
Få kameraer har vært så morsomme å fotografere med. Man blir i godt humør av det lille Panasonic-kameraet, og enda gladere blir man når man ser bildekvaliteten. Som er på høyde med det beste vi har sett. Ingen andre kameraer leverer så god bildekvalitet i et så lite format. Få har det samme utvalget av optikk (over 40 objektiver), og tilbehør. Panasonic Lumix GM1 er ikke perfekt, men det er ikke langt unna. Dette er kameraet alle kan bruke og få fine bilder med, også vokser det med oppgaven når man blir mer erfaren og stiller større krav.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Photoshop Elements blir enda kulere Adobe gjør bilderedigering morsommere uten at det koster skjorta.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er profesjonell video i hendig format.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Følg Lyd & Bilde