test: Panasonic Lumix GH5S

Blodtrimmet videokamera

Panasonic Lumix GH5S er et unikt systemkamera, med rendyrkede egenskaper for proffvideo.

Lyd & Bilde mener

Svært høy videokvalitet, avanserte videoinnstillinger, solid bygget med værtetting og fremragende ergonomi.
Begrenset oppløsning på stillbilder, ingen bildestabilisator.
Type: 10 Mp systemkamera med mFT bildebrikke Optikk: Micro Four Thirds Skjerm: 8 cm LCD, 1,6 Mp billedpunkter Søker: Elektronisk 3,68 Mp, 0,76 x forstørrelse Serieopptak: 12 bilder/s Video: 4K/50p 150 Mbps Batteritid: 440 b/lading Mål/vekt: 139 x 98 x 87 mm/660 g Høydepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, 4K-stillbilder, DFD-fokus, vribar pekeskjerm, 2 SD-kortplasser, værtetting, 4:2:2 10-bit HDMI ut, mik inn/hodetelefon utg. panasonic.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 27990 kr

Sleng på et ekstra tall eller en bokstav, og vips, har man en ny kameramodell. Slik kan det fortone seg fordi kameraprodusentene har latt det gå inflasjon i mark II, mark III og så videre. Alt for å skvise litt mer ut av den samme oppskriften.

Ofte er endringene i den nye utgaven av liten betydning for fotografer, men det finnes unntak.

Som Sony før dem med a7s, har Panasonic satt fingeren midt i alfabetet og slengt på en s, på Lumix GH5. Men den enslige bokstaven i rødt, markerer noe langt mer enn en marginal oppgradering av et ellers fremragende kamera.

Lumix GH5S er faktisk et helt annet kamera, rendyrket for videoopptak.

Det er av utseende praktisk talt helt likt som et GH5, men under det værtettede skallet, bor det et profesjonelt videokamera med 4K-video og egenskaper som proffene etterspør.

Det mangler den innebyggede bildestabilisatoren til GH5, og har en helt annen bildebrikke. Her er den 10 megapiksler på stillbilder, totalt omlag 12 Mp, og tilpasset ulike formater. Bildebrikken, eller sensor som det upresist kalles, er nyutviklet for kameraet, med to avlesningskretser. Den ene leser data under 640 ISO, den andre alt over til 204800 ISO.

Panasonic mener det gir bedre dynamikk og støykontroll, og kaller det Dual Native ISO.

Bildebrikkens støtte for flere formater, betyr at brennviddene stort sett beholdes (med minimale avvik), enten man skyter serieopptak i 4:3-format, eller UHD-video i 16:9 – eller 17:9. Som det heter i DCI-format.

Avanserte videoegenskaper

Det er ikke mulig å hente stillbilder fra 6K-oppløsning, som på GH5, men 4K-stills i 8 Mp er støttet. Det er også video i UHD og DCI, eller 4K/50p opptil 150 Mbps, og helt opptil 400 Mbps i 4K/25p.

Kameraet støtter 4K-video i 8-bit og 4:2:0, samt 10-bit/4:2:2, All-Intra og Long Gop-komprimering av videofilene som lagres. De kan lagres på ekstern opptaker via HDMI-kontakten, full størrelse forresten, eller på en eller begge av kortplassene. VlogL er standard i GH5S, og en betalbar oppgradering for eiere av GH5.

Det er også støtte for tidsskode og synkronisering av flere kameraer, via synk-kontakten foran, og kameraet har selvsagt hodetelefon- og mikrofonkontakter. Sistnevnte støtter også phantom power, slik at kondensatormikrofoner, kan brukes med GH5S.

Stillbilder

Det kan virke som stillbilder er sekundært på GH5S, men kameraet er et utmerket til foto. Så lenge man ikke trenger veldig høy oppløsning. Studiofotografer vil nok velge noe annet, men til nattfoto, eller bilder i lite lys, er dette et utmerket kamera.

Panasonic hevder at GH5S klarer å fokusere ned til – fem trinn, det er tilsvarer kveldsmørke.

Den høye følsomheten og støtten for 14-bits råfiler, gir mye å gå på i etterbehandling av bildene, og potensielt bedre bildedynamikk enn i GH5.

Kameraet har også Panasonics DFD-fokus (Depth From Defoucus ) med 225 fokuspunkter, og skuddtakt opp til 9 bilder/s. Eller 7 med kontinuerlig autofokus.

Få andre forbedringer

Opptaksknappen er helrød på GH5S. Det er også en rød ring rundt hjulet til venstre for OLED-søkeren, som forøvrig har fått oppdatert oppfriskningsfrekvens. Til 120 fps. Resten av kameraets ergonomi, er lik GH5, og kameraet kan naturligvis bruke det samme tilbehøret som GH5.

Den vribare pekeskjermen er også den samme. Som kjent kan fingeren brukes både til å bla i menyene med, flytte fokuspunkt og ta bilder med.

Det solide og værtettede kamerahuset ligger ikke uventet godt i hånden. Jeg skulle ønske innstillingshjulet foran og bak var trykkfølsomt. Da kunne man bekrefte valgene i menyene, uten å innom Menu/Set-knappen.

Bilde- og videokvalitet

Siden Panasonic har kastet ut den fine 20 Mp bildebrikken, og erstattet den med en med halve pikseltallet, er det naturlige spørsmålet om man mister noe på bildekvalitet her.

Svaret er både ja og nei. Detaljoppløsningen er ikke like god som på GH5, eller Lumix G9. Som bruker den samme 20 Mp bildebrikken, uten lavpassfilter. Men videofotografer trenger ikke mer enn 8,3 Mp for å ta opp UHD- eller 4K-video.

De kan plukke 8 Mp stills fra videofeeden, og får større sensorer fordelt over bildeflaten når antallet halveres. Legg til 14- mot 12-bits råfilopptak, og grunnen er redet for bedre bildedynamikk. Og mindre bildestøy.

Bildedynamikken ser faktisk ut til å være på linje med GH5- knapt bedre altså, men bildestøyen opp til 6400 ISO, er bedre kontrollert. Det er mulig å se svak kornstøy allerede ved 3200 ISO, men den er virkelig marginal. Fra 12800 ISO øker støyomfanget markant. Jeg vil si at det er grensen for hvor høyt man kan gå, hvis man ikke vil tilbringe mye tid med etterbehandling av bildene.

Ytelsen gjenspeiler seg i videoopptakene. Som forøvrig er mindre plaget med rolling shutter, enn GH5 er. Den høye bitstrømmen og frekvensen på 4K-opptak, gir faktisk bedre kvalitet enn GH5 klarer. Det sier ikke så lite, for GH5 var det beste kameraet vi hadde testet til nå. På video.

Men GH5S mangler bildestabilisator, og det er et stort minus for mange. Har man prøvd kombinasjonen av optisk og innebygget bildestabilisator (i kameraet), er det vanskelig å se hvordan man skal klare seg uten. Olympus OMD EM1 II og nevnte GH5 er eksempler på hvor bra dobbelt bildestabilisator fungerer.

Panasonic sier at de tenker at målgruppen for kameraet uansett bruker steadycam eller gimbal som stabilisator, dessuten er det teknisk sett vanskelig å kombinere effektiv intern stabilisering med ekstern, tredjeparts gimbal.

Konklusjon

Panasonic Lumix GH5S er ikke et kamera for hvem som helst. Mange kommer lengre med et Lumix G9, eller GH5 dersom de trenger et kamera til både stillbilder og avansert video. Men til rendyrket video, er GH5S et bedre valg. Det har noen egenskaper som bare proffer etterspør, og for dem er GH5S det beste valget blant de tre. Sammen med Panasonic – og Olympus – store utvalg av kvalitetsoptikk, er et Lumix GH5 S en kraftpakke av et videokamera.

picture1 picture1 picture3 picture4
<
>
Den røde opptaksknappen skal vise at GH5S er et rendyrket videokamera.
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.