Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35 mm f2.8

Den beste zoomen i klassen

Endelig finnes det en kompakt og lyssterk zoom, til Olympus og Panasonics kompakte systemkameraer. Men kvalitet koster, som kjent.

Skrevet av / 03.08.12 - 07:30
Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35 mm f2.8
Lasse Svendsen

Micro Four Thirds-formatet er det hurtigst voksende kamerasystemet i markedet, men har manglet en lyssterk zoom. Nå er Panasonic Lumix G Vario 12-35mm her. Med svært god lysstyrke på f2.8 over hele brennviddeområdet (tils. 24-70mm), kan Panasonic tilby en lyssterk normalzoom, som passer de kompakte systemkameraene i Olympus PEN, OM-D og Panasonic Lumix G-seriene.

Med en avansert og påkostet optisk konstruksjon, solid mekanisk kvalitet, og gummipakning på metallfatningen, stiller objektivet i samme klasse som Canon, Nikon og Sonys tilsvarende objektiver – med 24-70mm brennvidde og f2.8 lysstyrke. Men det er en vesentlig forskjell. Størrelse og vekt. Med sine 305 gram og en lengde på 74mm, er Panasonic-zoomen betydelig letere og mindre enn 24-70mm fra Canon, Nikon og Sony.

Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35 mm f2.8
<
>

Mye for pengene

Panasonic-objektivet er dessuten til dels veldig mye rimeligere. Nærmest kommer Nikons AF -S Nikkor 24-70mm f2.8 til 12,400 kr, men I likhet med Canon EF 24-70mm f/2.8L II til 20.000 kr og Sony SAL-24-70 Zeiss f2.8 til 17.700 kr, er objektivet stort, tungt ogh klumpete, sammenlignet med Panasonic-zoomen Som skal dekke en mye mindre bildesirkel.

Så er det prisen. Panasonic Lumix G X Vario 12-25mm f2.8, koster 11.000 kr. Mye penger, men mye mindre enn hva konkurrentene altså forlanger for tilsvarende optikk, til sine systemkameraer.

Konstruksjon

Panasonic-zoomen er bygget i lettmetall, og har optisk Internfokusering, hvor zoom- og fokusringen har svært myk og presis gange. Det er bare når man zoomer, at objektivets fremre linseelementer øker lengden på objektivet. Den optiske rekken er satt sammen av 14 linseelementer i  ni grupper. Fire asfæriske elementer skal gi optimal lysspredning uansett fargefrekvens og brennvidde. Objektivet er utstyrt med et refraktivt element, og et Ultra Extra-Low Dispersion (UED) element, som reduserer kromatisk feilbrytning.

I tillegg er linseelementene belagt med et såkalt nanosjikt, som skal redusere strøllys og reflekser. Integrert i det kompakte zoomobjektivet, er også en nyutviklet optisk bildestabilisator. Som skal redusere bevegelsesuskarphet, også når man panorerer under videoopptak. Til slutt har Panasonic utstyrt objektivet med sju avrundede blenderlameller, for mykere tegning av diffuse områder på full blenderåpning.

Skarp som en diamant

Den optiske kvaliteten er forbløffende god. Om jeg hadde sagt at bildene var tatt med en Leica Summicron 50mm, ville få stusset. Men la oss ta det negative først. Jada, det er optisk fortegning her. Lite, men dog synlig. På 12mm er den svakt tønneformet, og på f2,8, er det også synlig vignettering (lysstap) i hjørnene. Men det er ikke på langt nær av kritisk karakter. På f4,0 er vignetteringen på 12mm neglisjerbar, og fra 20mm er linjefortegningen nesten eliminert.

Marginal linjefortegning og vignettering, på 12mm brennvidde og full – f2,8 – lysåpning.

Skarpheten er svært jevn på alle brennvidder fra 20 til 35mm, med et lite avvik på 12mm og f2,8, og redusert skarphet (som ventet) på f 16 og f22 uansett brennvidde. Men når det er sagt, er forskjellene små, og sammenlignet med tilsvarende fra Nikons 24-70mm f2,8 (som vi hadde tilgjengelig) er den optiske ytelsen fra det lille Panasonic-objektivet, ekstremt høy. Objektivet har bare marginal fargebrytning – kromatisk aberrasjon – for en zoom i denne klassen.

Sværthøy og jevn skarphet, helt ut i hjørnene, her på 12mm og f2,8.

Den optiske ytelsen fra X Vario 12-35mm f2,8, er helt i toppklasse sammenlignet med tilsvarende optikk fra kjente navn som Canon, Nikon og Sony. Sammenlignet med det mye større Nikon AF-S 24-70mm f2.8, er det gledelig å se at det ikke er noen motsetning mellom optisk kvalitet, og kompakt fysikk. Det vet allerede Leica mye om.

Ingen linjefortegning og jevnt høy skarphet på 35mm (70mm ekv.) og blender 11.

Med det stadig økende utvalget av kvalitetsoptikk, fremstår Olympus og Panasonics kompakte systemkameraer, som seriøse alternativer til de store speilreflekskameraene. Panasonic-zoomen føyer seg inn i rekken av kvalitetsoptikk, som gjør Micro Four Thirds-formatet, til et stort system hvor det aldri har vært lettere å finne skarpt glass. Som X Vario 12-35mm f2,8, et av de beste zoomobjektivene vi har testet.

Spesielt anbefalt.

Lyd & Bilde mener

Solid optisk og mekanisk ytelse Lyssterk og sylskarp Integrert bildestabilisator Mangler avstandsskala Kvalitet koster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Scroll to Top