TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic Lumix G 35-100mm f4,0-5,6 O.I.S

Prisgunstig og kompakt telezoom

Panasonics lille zoom er perfekt for nybegynneren som ønsker større rekkevidde.

forfatter
Publisert 23.03.15 - 00:01
L&B menerskew
pluss God skarphet og lav fortegning i en liten og anvendelig telezoom, som er aggressivt priset og passer til alle typer fotografering.
minus Ingen værtetting og synlig vignettering på 35mm og full lysåpning.
Veil. pris 3799 Produktside
Spesifikasjoner
  • Type: 35-100mm zoom, tilsv. 70-200mm
  • Lysstyrke: f4,0-5,6
  • Nærgrense: 90 cm
  • Filterdiameter: 46 mm
  • Linseelementer: Totalt 12, 9 grupper
  • Mål/vekt: Ø 56 mm, 50 mm/135 gram
  • Annet: Solblender, optisk bildestabilisator
  • For: Panasonic og Olympus microfourthirds-format

En av de store fordelene med å velge et systemkamera, er muligheten for å bytte objektiver etter formålet. En telezoom er gjerne det første valget til amatørfotografene som ønsker å utvide fra normalzoomen som gjerne følger med kameraet. Det er lett å forstå, fordi en telezoom trekker motivet nærmere, og er gjerne bedre egnet til action- og dels til naturfotografering.

Derfor har alle kameraprodusenter minst én telezoom i utvalget. De rekker som regel over et område fra 70 mm brennvidde, til 200 eller 300 mm. Altså mye kraftigere tele og smalere bildevinkel enn for eksempel et normalobjektiv med 50 mm brennvidde.

Panasonic har to telezoomer som begge tilsvarer 70-200mm om man sammenligner med klassisk 135-format. Den ene koster over 10.000 kr, er værtettet og har god lysstyrke på f2,8. Den andre tester vi her. Den koster 3.800 kr, og er omtrent like rimelig som en tilsvarende zoom fra Canon eller Nikon, til EOS eller Nikon DX-systemet.

Men Lumix G 35-100mm f4,0-5,6 O.I.S (med optisk bildestabilisator), er mye mindre og superlett, med bare 135 gram tomvekt. Den er bare 5 cm lang når den er sammenslått, og er ikke store saken når den zoomes ut til 100mm (tilsvarer altså 200mm).

Setter man den på en Lumix GH5 eller et Olympus OMD EM1, ser den knøttliten ut. Den ligner mer på en liten 50mm enn en telezoom. Derfor passer den perfekt med de minste systemkameraene fra Panasonic og Olympus. Som Lumix GM5 eller PEN E-PL7.

 

Mye for pengene
Den lille zoomen er relativt lyssterk med blender fire som største lysåpning på korteste brennvidde. Lysstyrken endrer seg raskt, f5 er et faktum allerede på 50mm (tilsv. 100mm), og den trives ikke overraskende, best i godt lys.

Men autofokusen er kjapp og presis i de fleste situasjoner, og den er praktisk talt lydløs. Noe som gjør den godt egnet til videoopptak. Den optiske ytelsen er også god, bedre enn fryktet, prisen og spesifikasjonene tatt i betraktning.

På 35mm og blender fire er det moderat fortegning, men mye vignettering (lysstap) i hjørnene og ganske så dus uskarphet i hjørnene. I sentrum er skarpheten god, men ikke på høyde med Lumix G 35-100mm f2,8, som er et enda bedre – og dyrere – objektiv. Blender man ned til f5,6 blir alt straks bedre. Da er skarpheten jevnere ut i hjørnene og vignetteringen marginal. På de andre brennviddene, 50 og 70mm for eksempel, er vignetteringen praktisk talt borte, og skarpheten er mye jevnere på alle blendere. Det gjelder også på 100mm, men her er skarpheten på sitt beste på f5,6 og f8. Mindre blendere gir diffraksjon, og skarpheten faller i tillegg fra blender 11.

Objektivet er ikke så følsomt for strølys eller kromatisk avvik som man ofte forbinder med rimelige objektiver. Sant å si er det ikke vanskelig å anbefale Lumix G 35-100mm f4,0-5,6 O.I.S til alle med et Panasonic eller Olympus-kamera, som trenger en liten, rimelig og god telezoom. Den er så kompakt at den kan tas med i jakkelommen og så skarp at den passer til det aller meste man måtte finne på å fotografere.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde