TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic Lumix DMC-G6

Trådløs systemkamera for de fleste

Avanserte kameraer kan være kompliserte å bruke. Men det finnes unntak, som Panasonic nye Lumix G6. Midt i blinken for ambisiøse amatørfotografer.

forfatter
Publisert 21.08.13 - 05:06
L&B menerskew
pluss Skarp bildekvalitet Flott fargegjengivelse God søker, skjerm og wi-fi-funksjon Svært brukervennlig
minus Moderat batteritid Funksjonsbryteren Plastikkfølelsen
Veil. pris 6500 Produktside
Spesifikasjoner
  • Type: Systemkamera med 20,3 Mp APS-C bildebrikke
  • Optikk: 18-55mm f3,5-5,6 (27-82mm)
  • Skjerm: 8,3 cm vippbar AMOLED, 768K billedpunkter
  • Høydepunkt: Trådløs wi-fi, NFC, pekeskjerm, hybrid AF, 8,6 bilder/s

Sammen med Olympus skapte Panasonic det mest spennende kamerasegmentet siden Oskar Barnack fant opp småbildekameraet. De kompakte systemkameraene – også kalt hybrider, vokser voldsomt i popularitet. Grunnen er utmerket bildekvalitet i et mindre og lettere kamera enn den tradisjonelle speilrefleksen.

Hybrider er gjerne innovative. Elektroniske søkere, pekeskjermer og wi-fi gjør dem til små datamaskiner. Og akkurat som i datamaskiner, er brukervennligheten feilfri. Ta for eksempel wi-fi. En nyttig funksjon som også Lumix G6 har, men som hittil har vært en pine å få til å fungere. Endeløs tastetrykking og bortfall av signal, er regelen mer enn unntaket.

Panasonic har valgt å løse problemet med NFC: nærfeltskommunikasjon. Som krever et nettbrett eller en smartmobil med NFC, for å fungere. Man bare aktiverer NFC på begge enhetene, også finner mottakeren, altså mobilen, alle data som er nødvendige. Og vips, har man trådløs overføring og styring fra mobilen.

Wi-fi og pekeskjerm
For wi-fi gjør det mulig å overføre bilder trådløst til mobilen eller nettbrettet. Og med en app, kan man fjernstyre kameraet fra mobilen. Hvis man har en iPhone uten NFC, må man taste inn passordet til kameraet, på mobilen. Man kan også se bilder på en smart-TV, via wi-fi. Enten direkte, eller via et trådløst hjemmenettverk.

Panasonic_DMC-G6k_back_LCD

Den vribare pekeskjermen gir deg tilgang til alle innstillingsvalg de fleste av oss kan trenge. Her er det kun oppsettmenyen, som må aktiveres med menyknappen på kameraet. De øvrige innstilingene er enkelt tilgjengelig på det oversiktlige kamerahuset. Fem av knappene er merket Fn, og de kan man selv programmere slik at de aktiverer en foretrukken funksjon.

Brukervennligheten er det lite å utsette på. Erfarne fotografer vil finne det de trenger her, og uerfarne kan støtte seg til kameraets intelligente autoeksponering. Som tar seg av alt inkludert tilpassede motivvalg. Slik at kameraet automatisk veksler mellom for eksempel makro- og landskapsfotografering, Et innstillingshjul på baksiden kan brukes til blender eller lukkertidsvalg. Og en bryter bak utløserknappen, kan brukes til eksponeringskompensasjon, eller zoom, hvis man bruker et objektiv med elektronisk zoom. Men den kan ikke slås av. Og er alt for lett å komme borti.

Fremsiden av medaljen er full av gode løsninger. Den store søkeren med en 1,44 Mp OLED-skjerm, er tross lavere oppløsning, ikke noe dårligere enn tilsvarende skjermer i Sony NEX-7 eller FujiFilm X-100S. Bildebrikken på 16 Mp er en ny variant av den vi testet i Lumix GH3, lysfølsomheten er utvidet til 25600 ISO sammenlignet med forgjengeren G5, og kameraet kan skyte bildeserier på opp til 7 bilder/s, eller 5 bps med kontinuerlig autofokus.

Skarpe detaljer og fremragende farger
Kameraet har mange muligheter for justering av bildeparametere. Som farge, kontrast, skarphet og mengden støyreduksjon i ±5 trinn. En annen funksjon, kalles Clear Retouch. Og gir fotografen muligheten til å fjerne uønskede objekter i bilder som er tatt. Den er veldig motivavhengig. Noen ganger fungerer den fint, som regel ikke. Man må bruke pekefingeren for å viske ut området som skal fjernes. Med det resultat at det sitter igjen ”rester” etter objektet. Om man i det hele tatt fikk fjernet det.

Heldigvis er det fint lite å utsette på bildekvaliteten. Lumix G6 føyer seg inn i rekken av nyere systemkameraer, som leverer topp teknisk kvalitet. Her er det den optiske, og ikke elektroniske kvaliteten som avgjør hvor bra den tekniske kvaliteten blir.

Glem 25600 ISO lysfølsomhet. Da drukner detaljer i støy. Grov fargestøy, og store korn lager en smørje uten like. Ved 12800 ISO er det bedre, da dukker detaljer frem i bildet, og ved 6400 ISO er det faktisk så pass brukbar støykontroll, at man fint kan bruke bildene. 3200 er svært bra, og fra 1600 og nedover er det supermyk støybehandling og strøken detaljgjengivelse. Med andre ord, Lumix G6 er fullt på høyde med Sony NEX-6, Olympus OMD og Nikon D5200 på støykontroll.

I tillegg er det faktisk bedre, men jevnere fargebalanse og meget fin fargemetning. Faktisk det beste jeg har sett fra et Lumix-kamera så langt. Enten man tar portretter eller landskap. Sammen med fremragende detaljskarphet og meget god bildedynamikk, er det lite å trekke for på G6. Videokvaliteten er jevnt over skarp og med lite bildestøy. De to mikrofonene fungerer greit og plukker ikke opp for mye støy, men siden kameraet har en mikrofoninngang, vil jeg råde alle som liker å lage video, til å kjøpe en separat videomikrofon. Gjerne en med variabelt følsomhetsområde, og hodetelefonutgang.

Attraktivt for alle
Panasonic Lumix G6 får speilreflekskameraer til å virke gammeldagse. Et bredt utvalg funksjoner og innstillinger, gjør kameraet egnet til fotografer i alle aldre, og med ulikt kunnskapsnivå. Nybegynneren får et kamera som er enkelt å komme i gang med og vokser med erfaringsnivået til fotografen. Erfarne finner få mangler av vesentlig art, og ingen av dem vil finne mye å utsette på bildekvaliteten. Legg til et bredt utvalg tilbehør til Lumix-systemet – blant annet over 50 objektiver, og det er lett å se at Lumix G6 til knappe 6.000 kr, kan fremstå som et av de mest attraktive, og moderne systemkameraene i dagens marked.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde