Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7

Kompakt og solid allroundobjektiv

Med anvendelig brennvidde og god skarphet, er Leica-objektivet et utmerket standardobjektiv.

Skrevet av / 23.09.14 - 16:31
Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7
Lasse Svendsen

Få har et så bredt objektivutvalg som Canon og Nikon, men Panasonic og Olympus nærmer seg med stormskritt. Med rundet 70 objektiver å velge blant er det ikke vanskelig å finne noe som passer.

Som Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7. Et glimrende lite allroundobjektiv som dekker bildevinkel tilsvarende 30mm. Med 115 gram er det lett og godt egnet til små systemkameraer som Panasonic Lumix GM1 og GF6.

Det kan også brukes sammen med Olympus kompakte systemkameraer i PEN- og OMD-serien, men foreløpig virker ikke objektivets blenderring med tredels trinn, sammen med Olympus-kameraene. Ikke optisk korrigering av kromabrytning heller. Noe jeg erfarte da objektivet byttet vert fra Lumix GH4 til OMD EM1.

Summilux-objektivet er ikke laget av Leica, men Leica har gitt Summilux -navnet til objektivet, fordi det er konstruert og laget etter de samme strenge kvalitetskravene som de selv bruker.

Leica-objektivet er praktfullt bygget i solid lettmetall, leveres med solblender i metall og kvaliteten er upåklagelig. Sammenlignet med Olympus (nesten) tilsvarende Zuiko 17mm f1,8, er den optiske ytelsen god, men ikke lytefri. Olympus-objektivet har forresten en praktisk nedtrekkbar fokusring som umiddelbart aktiverer manuellfokus, mens Leica-objektivet har en fokusbryter på siden.

Med kjapp autofokus og meget høy skarphet, er Summilux-objektivet både anvendelig og festlig å bruke. Men skarpheten er på sitt beste i sentrum av bildene, og faktisk bare moderat på full blender. Der er også hjørneskarpheten på grensen til det akseptable, men på f4 helt opp til f8, er skarpheten mye jevnere også ut i hjørnene. Verst er det faktisk på blender 16, hvor den optiske skarpheten er svak, også i sentrum.

Linjefortegningen er heller ikke av det beskjedne slaget. Med massiv tønneformet fortegning, skuffende for et objektiv i denne prisklassen. Sammenlignet med Olympus 17mm f1,8, er det ikke store forskjellen, men Zuiko-objektivet har bedre kontrollert fortegning. Fargebrytningen er bedre kontrollert på Summilux-en, som med en lavere pris ville fått vår klare anbefaling. Men til over 6.000 kr, er det lov å forlange bedre ytelse på et objektiv av denne typen.

Lyd & Bilde mener

Med kjapp autofokus, høy skarphet og blenderring, er det lille objektivet fristende for alle med Panasonic-kameraer. Synlig tønneformet fortegning og høy pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Scroll to Top