Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7

Kompakt og solid allroundobjektiv

Med anvendelig brennvidde og god skarphet, er Leica-objektivet et utmerket standardobjektiv.
Lyd & Bilde mener
Med kjapp autofokus, høy skarphet og blenderring, er det lille objektivet fristende for alle med Panasonic-kameraer.
Synlig tønneformet fortegning og høy pris.
Spesifikasjoner
  • Type: 15mm vidvinkel - tils. 30mm (m43)
  • Lysstyrke: f1.7
  • Nærgrense: 20 cm
  • Filterdiameter: 46 mm
  • Linseelementer: Totalt 9, 7 grupper
  • Mål/vekt: Ø 58 mm, 36 mm/115 gram
  • Annet: Solblender

Få har et så bredt objektivutvalg som Canon og Nikon, men Panasonic og Olympus nærmer seg med stormskritt. Med rundet 70 objektiver å velge blant er det ikke vanskelig å finne noe som passer.

Som Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7. Et glimrende lite allroundobjektiv som dekker bildevinkel tilsvarende 30mm. Med 115 gram er det lett og godt egnet til små systemkameraer som Panasonic Lumix GM1 og GF6.

Det kan også brukes sammen med Olympus kompakte systemkameraer i PEN- og OMD-serien, men foreløpig virker ikke objektivets blenderring med tredels trinn, sammen med Olympus-kameraene. Ikke optisk korrigering av kromabrytning heller. Noe jeg erfarte da objektivet byttet vert fra Lumix GH4 til OMD EM1.

Summilux-objektivet er ikke laget av Leica, men Leica har gitt Summilux -navnet til objektivet, fordi det er konstruert og laget etter de samme strenge kvalitetskravene som de selv bruker.

Leica-objektivet er praktfullt bygget i solid lettmetall, leveres med solblender i metall og kvaliteten er upåklagelig. Sammenlignet med Olympus (nesten) tilsvarende Zuiko 17mm f1,8, er den optiske ytelsen god, men ikke lytefri. Olympus-objektivet har forresten en praktisk nedtrekkbar fokusring som umiddelbart aktiverer manuellfokus, mens Leica-objektivet har en fokusbryter på siden.

Annonse

Med kjapp autofokus og meget høy skarphet, er Summilux-objektivet både anvendelig og festlig å bruke. Men skarpheten er på sitt beste i sentrum av bildene, og faktisk bare moderat på full blender. Der er også hjørneskarpheten på grensen til det akseptable, men på f4 helt opp til f8, er skarpheten mye jevnere også ut i hjørnene. Verst er det faktisk på blender 16, hvor den optiske skarpheten er svak, også i sentrum.

Linjefortegningen er heller ikke av det beskjedne slaget. Med massiv tønneformet fortegning, skuffende for et objektiv i denne prisklassen. Sammenlignet med Olympus 17mm f1,8, er det ikke store forskjellen, men Zuiko-objektivet har bedre kontrollert fortegning. Fargebrytningen er bedre kontrollert på Summilux-en, som med en lavere pris ville fått vår klare anbefaling. Men til over 6.000 kr, er det lov å forlange bedre ytelse på et objektiv av denne typen.

Annonse
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.