: Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7

Kompakt og solid allroundobjektiv

Med anvendelig brennvidde og god skarphet, er Leica-objektivet et utmerket standardobjektiv.
Lyd & Bilde mener
Med kjapp autofokus, høy skarphet og blenderring, er det lille objektivet fristende for alle med Panasonic-kameraer.
Synlig tønneformet fortegning og høy pris.
Spesifikasjoner
  • Type: 15mm vidvinkel - tils. 30mm (m43)
  • Lysstyrke: f1.7
  • Nærgrense: 20 cm
  • Filterdiameter: 46 mm
  • Linseelementer: Totalt 9, 7 grupper
  • Mål/vekt: Ø 58 mm, 36 mm/115 gram
  • Annet: Solblender
Annonse
Annonse
forfatter

Få har et så bredt objektivutvalg som Canon og Nikon, men Panasonic og Olympus nærmer seg med stormskritt. Med rundet 70 objektiver å velge blant er det ikke vanskelig å finne noe som passer.

Som Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7. Et glimrende lite allroundobjektiv som dekker bildevinkel tilsvarende 30mm. Med 115 gram er det lett og godt egnet til små systemkameraer som Panasonic Lumix GM1 og GF6.

Det kan også brukes sammen med Olympus kompakte systemkameraer i PEN- og OMD-serien, men foreløpig virker ikke objektivets blenderring med tredels trinn, sammen med Olympus-kameraene. Ikke optisk korrigering av kromabrytning heller. Noe jeg erfarte da objektivet byttet vert fra Lumix GH4 til OMD EM1.

Summilux-objektivet er ikke laget av Leica, men Leica har gitt Summilux -navnet til objektivet, fordi det er konstruert og laget etter de samme strenge kvalitetskravene som de selv bruker.

Leica-objektivet er praktfullt bygget i solid lettmetall, leveres med solblender i metall og kvaliteten er upåklagelig. Sammenlignet med Olympus (nesten) tilsvarende Zuiko 17mm f1,8, er den optiske ytelsen god, men ikke lytefri. Olympus-objektivet har forresten en praktisk nedtrekkbar fokusring som umiddelbart aktiverer manuellfokus, mens Leica-objektivet har en fokusbryter på siden.

Med kjapp autofokus og meget høy skarphet, er Summilux-objektivet både anvendelig og festlig å bruke. Men skarpheten er på sitt beste i sentrum av bildene, og faktisk bare moderat på full blender. Der er også hjørneskarpheten på grensen til det akseptable, men på f4 helt opp til f8, er skarpheten mye jevnere også ut i hjørnene. Verst er det faktisk på blender 16, hvor den optiske skarpheten er svak, også i sentrum.

Linjefortegningen er heller ikke av det beskjedne slaget. Med massiv tønneformet fortegning, skuffende for et objektiv i denne prisklassen. Sammenlignet med Olympus 17mm f1,8, er det ikke store forskjellen, men Zuiko-objektivet har bedre kontrollert fortegning. Fargebrytningen er bedre kontrollert på Summilux-en, som med en lavere pris ville fått vår klare anbefaling. Men til over 6.000 kr, er det lov å forlange bedre ytelse på et objektiv av denne typen.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!