TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7

Kompakt og solid allroundobjektiv

Med anvendelig brennvidde og god skarphet, er Leica-objektivet et utmerket standardobjektiv.

forfatter
Publisert 23.09.14 - 16:31
L&B mener
Med kjapp autofokus, høy skarphet og blenderring, er det lille objektivet fristende for alle med Panasonic-kameraer.
Synlig tønneformet fortegning og høy pris.
Spesifikasjoner
  • Type: 15mm vidvinkel - tils. 30mm (m43)
  • Lysstyrke: f1.7
  • Nærgrense: 20 cm
  • Filterdiameter: 46 mm
  • Linseelementer: Totalt 9, 7 grupper
  • Mål/vekt: Ø 58 mm, 36 mm/115 gram
  • Annet: Solblender

Få har et så bredt objektivutvalg som Canon og Nikon, men Panasonic og Olympus nærmer seg med stormskritt. Med rundet 70 objektiver å velge blant er det ikke vanskelig å finne noe som passer.

Som Panasonic Leica DG Summilux 15mm f1.7. Et glimrende lite allroundobjektiv som dekker bildevinkel tilsvarende 30mm. Med 115 gram er det lett og godt egnet til små systemkameraer som Panasonic Lumix GM1 og GF6.

Det kan også brukes sammen med Olympus kompakte systemkameraer i PEN- og OMD-serien, men foreløpig virker ikke objektivets blenderring med tredels trinn, sammen med Olympus-kameraene. Ikke optisk korrigering av kromabrytning heller. Noe jeg erfarte da objektivet byttet vert fra Lumix GH4 til OMD EM1.

Summilux-objektivet er ikke laget av Leica, men Leica har gitt Summilux -navnet til objektivet, fordi det er konstruert og laget etter de samme strenge kvalitetskravene som de selv bruker.

Leica-objektivet er praktfullt bygget i solid lettmetall, leveres med solblender i metall og kvaliteten er upåklagelig. Sammenlignet med Olympus (nesten) tilsvarende Zuiko 17mm f1,8, er den optiske ytelsen god, men ikke lytefri. Olympus-objektivet har forresten en praktisk nedtrekkbar fokusring som umiddelbart aktiverer manuellfokus, mens Leica-objektivet har en fokusbryter på siden.

Med kjapp autofokus og meget høy skarphet, er Summilux-objektivet både anvendelig og festlig å bruke. Men skarpheten er på sitt beste i sentrum av bildene, og faktisk bare moderat på full blender. Der er også hjørneskarpheten på grensen til det akseptable, men på f4 helt opp til f8, er skarpheten mye jevnere også ut i hjørnene. Verst er det faktisk på blender 16, hvor den optiske skarpheten er svak, også i sentrum.

Linjefortegningen er heller ikke av det beskjedne slaget. Med massiv tønneformet fortegning, skuffende for et objektiv i denne prisklassen. Sammenlignet med Olympus 17mm f1,8, er det ikke store forskjellen, men Zuiko-objektivet har bedre kontrollert fortegning. Fargebrytningen er bedre kontrollert på Summilux-en, som med en lavere pris ville fått vår klare anbefaling. Men til over 6.000 kr, er det lov å forlange bedre ytelse på et objektiv av denne typen.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Lettere Nikon-tele med rekkevidde 400mm med innebygget stabilisator og lav vekt.
Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend