Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Olympus TG-2

Tøffere enn de tøffe

Olympus tøffeste allværskamera kan du ta med i krigen. Det vet hvor du har vært, og bildekvaliteten er best i klassen.

Skrevet av / 26.03.13 - 04:50
Olympus TG-2
Lasse Svendsen

Støt- og sprutsikre kameraer er populære. Ikke så rart, kanskje. De tåler et fall i asfalten, og kan tas med under vann: Skulle de bli støvete eller skitne, skyller du bare kameraet med lunkent vann. Ettertraktede kvaliteter for aktive mennesker, og særlig snorkeldykkere eller andre som vil forevige dyreliv og fauna under vannflaten.

Selv om de robuste kameraene er bygget for å tåle juling, endog minusgrader, er ikke bildekvaliteten helt på nivå med de beste kompaktkameraene. Enkel optikk og bitteliten bildebrikke er årsaken til det. Olympus endret det bildet med Tough TG-1 som ble lansert våren 2012. Et svært solid kamera med overlegen optisk ytelse og lysstyrke, som egnet seg godt til undervannsekspedisjoner.

Enda tøffere
Etterfølgeren Stylus TG-2 iHS (alle Olympus-kompakter heter Stylus nå), er teknisk sett samme kamera som fjorårsvinneren i kompaktklassen, TG-1. Den vesentligste endringen er et enda mer robust hus som kan tas med tre meter lengre under overflaten, til 15 meter, og tåler 10 cm høyere fall. Med andre ord, er det ikke noen vesentlig forskjell i bildekvalitet i det hele tatt. Ikke noe galt med det, forgjengeren var nemlig best i klassen i den disiplinen.

Så man får altså et veldig solid kamera med god optikk. Zoomen strekker seg fra  vidvinkel på 25mm med meget god lysstyrke på f2.0, til 100mm tele med maks lysstyrke på 44.9. Men under vann bruker man helst vidvinkel, og da er det en kjempefordel med så god lysstyrke på 25mm brennvidde.

Farlig nær
Kameraet har den samme skarpe og lyssterke OLED-skjermen, gummipakninger rundt alle åpninger, og har integrert GPS-mottaker med elektronisk kompass som logger hvor bildene tas. Filtereffekter kan legges på når du tar bildene, og med 1 cm nærgrense, kan du ta nærbilder av tennene i gapet på steinbiten. Om du tør.

Det har selvfølgelig opptak av video i full 1080p HD-kvalitet, men også mulighet for 120 eller 240 bilder/s, i redusert oppløsning, hvis man vil lage filmer for slow motion avspilling. Pluss fire undervannseffekter som skal gi bedre fargebalanse og eksponering under vann. Som på TG-1, sitter det en LED-lampe ved siden av blitsen, som lyser opp motivet under vann før bildet tas.

TG-2 har også Olympus bankebetjening, hvor man kan endre innstillinger, simpelthen ved å banke lett på sidene, toppen, bunnen og på baksiden. Nyttig funksjon å ha, når man har på hansker. Blant tilbehøret er en vidvinkelforsats, en telekonverter, og en håndrem med redningsvest på. Da unngår man at kameraet synker, om det skulle falle i vannet. Ønsker man å dykke dypere enn 15 meter, finnes det også et undervannshus som kan ta kameraet til 45 meters dybde, og et par undervannsblitser til å lyse opp på mørke dybder.

Bildekvalitet
Forskjellen i bildekvalitet sammenlignet med forgjengerne, er ikke-eksisterende. Du får den samme fine skarpheten, den balanserte fargegjengivelsen og relativt lite bildestøy, opp til 1600 ISO. Med andre ord, meget bra for et kompakt allværskamera. Objektivet er det samme, og det betyr lite linjefortegning og lavt lystap (vignettering) i hjørnene. Det er kun i lite lys at bildestøy kan bli sjenerende, for da jekkes ISO-følsomheten opp, og fargestøy blander deg med kornstøyen.

Videopptakene er også gode i godt lys, med relativt høy skarphet, god detaljgjengivelse definisjon, lite og presis autofokus. Lydkvaliteten er også av god kvalitet. Kort sagt, det blir ikke bedre enn dette, for et kamera i allværsklassen.

Konklusjon
Olympus Stylus TG-2 iHS, er det hittil mest robuste kompaktkameraet, og også det som leverer den beste bildekvaliteten. Ikke på nivå med et Olympus Stylus XZ-2 eller Sony RX100, men definitivt godt nok til å hamle opp med en Canon IXUS eller et vanlig kompaktkamera. Hvis det er allværskamera man er ute etter stopper letingen her.

Lyd & Bilde mener

God skarphet og oppløsning Kjappe reaksjoner Robust og vanntett Ingen blender/lukkerkontroll Lagrer ikke råfiler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Lyd & Bilde
Scroll to Top