: Olympus TG-2

Tøffere enn de tøffe

Olympus tøffeste allværskamera kan du ta med i krigen. Det vet hvor du har vært, og bildekvaliteten er best i klassen.

Lyd & Bilde mener

God skarphet og oppløsning Kjappe reaksjoner Robust og vanntett
Ingen blender/lukkerkontroll Lagrer ikke råfiler
 • Type Allværskamera med 12 Mp 1/2.3” bildebrikke
 • Optikk 25-100mm f2.0-4.9 zoom
 • Skjerm 7,6 cm vribar LCD, 610K billedpunkter
 • Høydepunkt Vanntett til 15 m, støtsikker til 2,1 m,
 • GPS logging
 • 1080p HD-video
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3495 kr

Støt- og sprutsikre kameraer er populære. Ikke så rart, kanskje. De tåler et fall i asfalten, og kan tas med under vann: Skulle de bli støvete eller skitne, skyller du bare kameraet med lunkent vann. Ettertraktede kvaliteter for aktive mennesker, og særlig snorkeldykkere eller andre som vil forevige dyreliv og fauna under vannflaten.

Selv om de robuste kameraene er bygget for å tåle juling, endog minusgrader, er ikke bildekvaliteten helt på nivå med de beste kompaktkameraene. Enkel optikk og bitteliten bildebrikke er årsaken til det. Olympus endret det bildet med Tough TG-1 som ble lansert våren 2012. Et svært solid kamera med overlegen optisk ytelse og lysstyrke, som egnet seg godt til undervannsekspedisjoner.

Enda tøffere
Etterfølgeren Stylus TG-2 iHS (alle Olympus-kompakter heter Stylus nå), er teknisk sett samme kamera som fjorårsvinneren i kompaktklassen, TG-1. Den vesentligste endringen er et enda mer robust hus som kan tas med tre meter lengre under overflaten, til 15 meter, og tåler 10 cm høyere fall. Med andre ord, er det ikke noen vesentlig forskjell i bildekvalitet i det hele tatt. Ikke noe galt med det, forgjengeren var nemlig best i klassen i den disiplinen.

Så man får altså et veldig solid kamera med god optikk. Zoomen strekker seg fra  vidvinkel på 25mm med meget god lysstyrke på f2.0, til 100mm tele med maks lysstyrke på 44.9. Men under vann bruker man helst vidvinkel, og da er det en kjempefordel med så god lysstyrke på 25mm brennvidde.

Farlig nær
Kameraet har den samme skarpe og lyssterke OLED-skjermen, gummipakninger rundt alle åpninger, og har integrert GPS-mottaker med elektronisk kompass som logger hvor bildene tas. Filtereffekter kan legges på når du tar bildene, og med 1 cm nærgrense, kan du ta nærbilder av tennene i gapet på steinbiten. Om du tør.

Det har selvfølgelig opptak av video i full 1080p HD-kvalitet, men også mulighet for 120 eller 240 bilder/s, i redusert oppløsning, hvis man vil lage filmer for slow motion avspilling. Pluss fire undervannseffekter som skal gi bedre fargebalanse og eksponering under vann. Som på TG-1, sitter det en LED-lampe ved siden av blitsen, som lyser opp motivet under vann før bildet tas.

TG-2 har også Olympus bankebetjening, hvor man kan endre innstillinger, simpelthen ved å banke lett på sidene, toppen, bunnen og på baksiden. Nyttig funksjon å ha, når man har på hansker. Blant tilbehøret er en vidvinkelforsats, en telekonverter, og en håndrem med redningsvest på. Da unngår man at kameraet synker, om det skulle falle i vannet. Ønsker man å dykke dypere enn 15 meter, finnes det også et undervannshus som kan ta kameraet til 45 meters dybde, og et par undervannsblitser til å lyse opp på mørke dybder.

Bildekvalitet
Forskjellen i bildekvalitet sammenlignet med forgjengerne, er ikke-eksisterende. Du får den samme fine skarpheten, den balanserte fargegjengivelsen og relativt lite bildestøy, opp til 1600 ISO. Med andre ord, meget bra for et kompakt allværskamera. Objektivet er det samme, og det betyr lite linjefortegning og lavt lystap (vignettering) i hjørnene. Det er kun i lite lys at bildestøy kan bli sjenerende, for da jekkes ISO-følsomheten opp, og fargestøy blander deg med kornstøyen.

Videopptakene er også gode i godt lys, med relativt høy skarphet, god detaljgjengivelse definisjon, lite og presis autofokus. Lydkvaliteten er også av god kvalitet. Kort sagt, det blir ikke bedre enn dette, for et kamera i allværsklassen.

Konklusjon
Olympus Stylus TG-2 iHS, er det hittil mest robuste kompaktkameraet, og også det som leverer den beste bildekvaliteten. Ikke på nivå med et Olympus Stylus XZ-2 eller Sony RX100, men definitivt godt nok til å hamle opp med en Canon IXUS eller et vanlig kompaktkamera. Hvis det er allværskamera man er ute etter stopper letingen her.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.
  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.