: Olympus Stylus SP-100EE

Presisjonssikte

Olympus har funnet en genial løsning på det største problemet med ultrazoomkameraer med 50 x zoom.
Lyd & Bilde mener
Genialt sikte gjør det enklere å treffe motivet på lang avstand, og slow motion video er en praktisk funksjon.
Treg autofokus og synlige begrensninger i bildekvalitet, trekker kraftig ned i et kamera som ellers har fine fortrinn.
Spesifikasjoner
 • Type Ultrazoomkamera med 16 Mp 1/2,3” bildebrikke
 • Optikk  50 x zoom 24-1200mm f2,9-6,5
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 460K billedpunkter
 • Høydepunkt Elektronisk punktsikte, 7 bilder/s, 120 fps VGA-opptak
 • Bildeformater JPEG, H-264
 • Følsomhet ISO 125 – 6400 (25600 jpeg)
 • Serieopptak bps 7
 • Video fps 1920 x 1080/60p fps
 • Lukkertider 30 - 1/1700 s
 • Bildestabilisator Elektronisk
 • Søker Elektronisk
 • Blits Innebygget
 • Batteri Li-ION, 330 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 122 x 91 x 133
 • Vekt gram 589 m batteri
Annonse
Annonse
forfatter

Stabilitet er en utfordring når man skal ta bilder med så mye som 1200mm zoom. I likhet med Sony HX400V, har Olympus-kameraet innebygget bildestabilisator som hjelper litt, men hvis du ikke klarer å holde motivet i søkeren, sliter du likevel. Særlig hvis du skal fotografere noe som beveger seg, som en fotballspiller, en fugl eller en bil.

Olympus har funnet en løsning på problemet, som fungerer ganske bra. De har lagt inn et optisk sikte som spretter opp når du feller opp blitsen. I midten av siktet lyser en LED-lampe opp et trådkors, slik at du lettere kan sikte på objektet som er langt unna. Akkurat som på et optisk sikte på en jaktrifle.
Det er til og med mulig å kalibrere trådkorset med et hjul på siden av søkeren, slik at trådkorset kan plasseres presist i midten av søkerbildet.

DI_SP-100EE_black__ProductTop_001

Det enkleste er det beste
Kameraet er temmelig likt Sonys HX400V på de fleste punkter men mangler Wifi*, blitssko og GPS. Det har heller ikke vippbar skjerm, og den elektroniske søkeren i SP-100EE (EE for Eagle Eye), er heller ikke noe bedre enn i HX400V, og den mangler sensor som tenner søkeren automatisk når du løfter kameraet til øyet.

*Kameraet støtter FlashAir minnekort med Wifi

Olympus-kameraet har like stor bildebrikke, men 16 mot Sonys 20 Mp, og skuddtakten er 7 mot 10 bps.

Ellers er det meste likt. En 24-1200mm 50 x zoom med blender 2,9-6,5, gir den samme enorme rekkevidden, som gjør slike kameraer så forlokkende for alle som vil ha et kamera som kan brukes til alt.

SP-100EE har sju av Olympus meget fine filtereffekter integrert, som kanskje er de beste i fotoindustrien. I motsetning til filtereffektene i mange andre kameraer, kan disse faktisk brukes til noe, uten bildene ser for jæv… ut etterpå.

For noen vil muligheten til å ta opp video i 120 fps være gull verdt. Da kan man spille av videosekvenser i sakte film, hvis man skal lage kule actioneffekter. Eller bare øve på golfsvingen. Det kantete kameraet ligger godt i hånden og er like enkelt å bruke som Sonys konkurrerende ultrazoomkamera, men du kan ikke zoome eller fokusere med den gummierte ringen rundt kameraet. I stedet kan du velge mellom en zoombryter på siden, eller en totrinns zoombryter rundt utløserknappen.

Med en bryter på siden kan man begrense fokusområdet, enten for motiver langt unna, eller nært. Slik at man kan unngår fokusjaging for eksempel under panorering.

DI_SP-100EE_black__Product_181_v2

Bildekvalitet
Den optiske ytelsen fra Olympus-kameraet er god for et så komplekst zoomobjektiv. Dessverre er det ikke mulig å velge mer enn to eller tre blenderåpninger selv, noe som legger begrensinger på fotografen. Skarpheten på vidvinkel opp til cirka 100mm, er jevnt bra, men den faller kraftig når du zoomer inn. På 1200mm er det markert tap av skarphet, også fordi bildestabilisatoren ikke klarer å kompensere godt nok. Bruk stativ hvis du kan.

Fargegjengivelsen er som på de fleste Olympus-kameraer, meget fin, men den skjemmes av markert bildestøy og overprosesserte bilder på høy ISO, hvor detaljer drukner i grums. Man kan se det allerede fra lav ISO, men det blir gradvis verre etter 800 ISO, og fra 1600 ISO, er bildene kun egnet til web- eller postkortstørrelser.

DI_SP-100EE_black__Product_090

Oppsummering
Hvis man er ute etter et kamera mye mye zoom, er Olympus SP-100EE et bra kamera som leverer brukbar bildekvalitet. Dette er ikke kameraet man kjøper for bildekvaliteten, da velger man Olympus Stylus 1 med 10 x zoom, men et kamera man kjøper fordi man virkelig har bruk for 50 x zoom. Hvilket er helt ok, men da skal man være klar over begrensningene i SP-100EE.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!