Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Olympus Stylus SP-100EE

Presisjonssikte

Olympus har funnet en genial løsning på det største problemet med ultrazoomkameraer med 50 x zoom.

Skrevet av / 13.08.14 - 15:02
Olympus Stylus SP-100EE
Lasse Svendsen

Stabilitet er en utfordring når man skal ta bilder med så mye som 1200mm zoom. I likhet med Sony HX400V, har Olympus-kameraet innebygget bildestabilisator som hjelper litt, men hvis du ikke klarer å holde motivet i søkeren, sliter du likevel. Særlig hvis du skal fotografere noe som beveger seg, som en fotballspiller, en fugl eller en bil.

Olympus har funnet en løsning på problemet, som fungerer ganske bra. De har lagt inn et optisk sikte som spretter opp når du feller opp blitsen. I midten av siktet lyser en LED-lampe opp et trådkors, slik at du lettere kan sikte på objektet som er langt unna. Akkurat som på et optisk sikte på en jaktrifle.
Det er til og med mulig å kalibrere trådkorset med et hjul på siden av søkeren, slik at trådkorset kan plasseres presist i midten av søkerbildet.

DI_SP-100EE_black__ProductTop_001

Det enkleste er det beste
Kameraet er temmelig likt Sonys HX400V på de fleste punkter men mangler Wifi*, blitssko og GPS. Det har heller ikke vippbar skjerm, og den elektroniske søkeren i SP-100EE (EE for Eagle Eye), er heller ikke noe bedre enn i HX400V, og den mangler sensor som tenner søkeren automatisk når du løfter kameraet til øyet.

*Kameraet støtter FlashAir minnekort med Wifi

Olympus-kameraet har like stor bildebrikke, men 16 mot Sonys 20 Mp, og skuddtakten er 7 mot 10 bps.

Ellers er det meste likt. En 24-1200mm 50 x zoom med blender 2,9-6,5, gir den samme enorme rekkevidden, som gjør slike kameraer så forlokkende for alle som vil ha et kamera som kan brukes til alt.

SP-100EE har sju av Olympus meget fine filtereffekter integrert, som kanskje er de beste i fotoindustrien. I motsetning til filtereffektene i mange andre kameraer, kan disse faktisk brukes til noe, uten bildene ser for jæv… ut etterpå.

For noen vil muligheten til å ta opp video i 120 fps være gull verdt. Da kan man spille av videosekvenser i sakte film, hvis man skal lage kule actioneffekter. Eller bare øve på golfsvingen. Det kantete kameraet ligger godt i hånden og er like enkelt å bruke som Sonys konkurrerende ultrazoomkamera, men du kan ikke zoome eller fokusere med den gummierte ringen rundt kameraet. I stedet kan du velge mellom en zoombryter på siden, eller en totrinns zoombryter rundt utløserknappen.

Med en bryter på siden kan man begrense fokusområdet, enten for motiver langt unna, eller nært. Slik at man kan unngår fokusjaging for eksempel under panorering.

DI_SP-100EE_black__Product_181_v2

Bildekvalitet
Den optiske ytelsen fra Olympus-kameraet er god for et så komplekst zoomobjektiv. Dessverre er det ikke mulig å velge mer enn to eller tre blenderåpninger selv, noe som legger begrensinger på fotografen. Skarpheten på vidvinkel opp til cirka 100mm, er jevnt bra, men den faller kraftig når du zoomer inn. På 1200mm er det markert tap av skarphet, også fordi bildestabilisatoren ikke klarer å kompensere godt nok. Bruk stativ hvis du kan.

Fargegjengivelsen er som på de fleste Olympus-kameraer, meget fin, men den skjemmes av markert bildestøy og overprosesserte bilder på høy ISO, hvor detaljer drukner i grums. Man kan se det allerede fra lav ISO, men det blir gradvis verre etter 800 ISO, og fra 1600 ISO, er bildene kun egnet til web- eller postkortstørrelser.

DI_SP-100EE_black__Product_090

Oppsummering
Hvis man er ute etter et kamera mye mye zoom, er Olympus SP-100EE et bra kamera som leverer brukbar bildekvalitet. Dette er ikke kameraet man kjøper for bildekvaliteten, da velger man Olympus Stylus 1 med 10 x zoom, men et kamera man kjøper fordi man virkelig har bruk for 50 x zoom. Hvilket er helt ok, men da skal man være klar over begrensningene i SP-100EE.

Lyd & Bilde mener

Genialt sikte gjør det enklere å treffe motivet på lang avstand, og slow motion video er en praktisk funksjon. Treg autofokus og synlige begrensninger i bildekvalitet, trekker kraftig ned i et kamera som ellers har fine fortrinn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top