TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Olympus Stylus 1

Vellykket allroundkamera

Hvis man skal ha et lite kamera som skal kunne alt, kan dette være midt i blinken.

forfatter
Publisert 19.03.14 - 04:20
L&B mener
Olympus lille Stylus 1 er et kompaktkamera som kan det meste. Superzoom og god lysstyrke, kombinert med en utmerket søker og god brukervennlighet, gjør dette til et kamera som er vel verdt pengene. Et smart valg for de som reiser mye, og synes andre kompaktkameraer har for mange begrensninger.
Synlig bildestøy på høy ISO og moderat bildekvalitet på video, er det eneste som trekker ned.
Spesifikasjoner
 • Type  Kompaktkamera med 12 Mp 1/1,7” bildebrikke
 • Optikk  28-300mm f2,8 zoom, bildestabilisator
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 1,04 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt Wi-fi, vippbar pekeskjerm, elektronisk søker
 • Bildeformater            RAW, JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO        100 – 12800
 • Serieopptak bps     7
 • Video fps      1920 x 1080/30p fps
 • Lukkertider     60 - 1/2000 s
 • Bildestabilisator        optisk
 • Søker 1,44 Mp elektronisk
 • Blits    Innebygget, blitssko
 • Batteri Li-ION, 410 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      116 x 87 x 57
 • Vekt gram      402 m batteri
Veil. pris 4995Pr. 19.03.14 Produktside

Mens de fleste kompaktkameraer har mange begrensninger, er det motsatte gjerne tilfelle for systemkameraet. Som med utskiftbar optikk, er i stand til å passe inn i de fleste situasjoner, enten man trenger en vidvinkel for å få med alt i bildet. Eller har behov for en kraftig tele for å fange motiver langt unna.

De såkalte superzoomkameraene er et godt kompromiss mellom kompakt og systemkamera, fordi de har mye lengre zoomrekkevidde, og gjerne bedre funksjonalitet enn kompaktkameraer. En 10 x zoom er helt vanlig, og det er nettopp hva Olympus lille Stylus 1 har.

Kameraet er et superzoomkamera og ligner i høy grad et speilreflekskamera, eller et Olympus OM-D systemkamera i krympet format. Det er mye mindre, lettere og fremfor alt mye billigere enn Sony RX10 til 9.995 kr, som vi nylig testet. Også det et superzoomkamera med lyssterk optikk.

Det åpenbare speilreflekskamera-designet, gjør Olympus beste kompaktkamera meget brukervennlig.
Det åpenbare speilreflekskamera-designet, gjør Olympus beste kompaktkamera meget brukervennlig.

Det lille Olympus Stylus 1 koster halvparten, men har 10,7 x zoom med optisk bildestabilisator på 28-300mm med meget god lysstyrke, hvor blender f2,8 er største lysåpning, over hele brennviddeområdet. Bildebrikken på 12 Mp er mindre enn på RX10, men så er altså kameraet betydelig mindre enn Sony-kameraet.

Hendig format
Å si at det er et lommekamera, er å dra det litt langt, men det får plass i en romslig allværsjakke eller en liten veske. Med wi-fi kan man overføre bilder til en Olympus app på mobilen, som også kan brukes som fjernstyring av kameraet.

Det er også mulig å ta bilder og endre innstillinger på den trykkfølsomme, vippbare skjermen, og den integrerte innstillingsringen rundt objektivet, kan også brukes som manuell blendering. Olympus har i det hele tatt anstrengt seg for å gjøre kameraet så brukervennlig som mulig.

Den elektroniske søkeren er mye større enn vi er vant til fra superzoomkameraer, Sony RX10 unntatt, og den tenner automatisk når du løfter kameraet til øyet. Selv om det er lite ligger det godt å hånden. Knapper og ratt er lett tilgjengelige, flere av dem er programmerbare, og kameraet deler ikke bare teknikk med Stylus XZ-2 – en av våre favoritter i entusiastklassen, det har også den samme vippebryteren som skifter mellom to funksjonssett, foran på kameraet.

Ved siden av objektivet sitter en zoombryter som du kan velge zoomhastighet på, slik at den zoomer litt saktere enn tilsvarende bryter rundt utløserknappen.

Kameraets skuddtakt er 7 bilder/s, og maks ISO-følsomhet 12800. Olympus inkluderer forresten et praktisk objektivdeksel som kan sitte på hele tiden, med fire lameller som spretter til siden når du slår på kameraet. Praktisk fordi man alltid har den på, og slipper å miste dekselet.

Bildekvalitet
Stylus 1 har en rekke nyttige funksjoner. Olympus utvalg av kunstfiltre er blant de fineste i bransjen og her får du 11 av dem. Du kan også sette sammen valgte bilder til en bildehistorie, og får selvsagt full fotografisk kontroll om du ønsker, over alle funksjoner. Selvsagt etterbehandling også, hvor du kan lagre bildene i råfilformat for senere bildebehandling i råfilkonverteren på datamaskinen.

Dessverre ser vi ofte skuffende optisk ytelse fra mange superzoomkameraer. Årsaken ligger i ønsket om et objektiv som skal levere god optisk ytelse over et stort brennviddeområde, og helst på alle blendere. Derfor er det positivt å se at Olympus anstrengelser har lyktes godt på Stylus 1.

Så stor er forskjellen på 28mm vidvinkel og 300mm tele.
Så stor er forskjellen på 28mm vidvinkel og 300mm tele.

Den optiske ytelsen er oppsiktsvekkende god for et kamera med så mye zoom. Det er naturligvis synlig tønneformet fortegning og lysstap (vignettering) på 28mm og full blenderåpning. Men mye mindre enn fryktet. Her er det fullt mulig å ta bilder på f2,8 og få skarpe bilder over store deler av bildeflaten, hjørnene unntatt. Hjørneskarpheten er langt bedre på f5,6, og fra 50mm brennvidde er både vignetteringen og hjørneskarpheten jevnere. Virkelig oppløftende blir det i teleenden, fra 110mm til 300mm er objektivet forbausende skarpt over store deler av bildeflaten, og fortegningen er neglisjerbar.

Det er bare moderat fargebrytning (aberrasjon) fra objektivet, som også leverer god kontrast, og minimalt med diffraksjon på mindre blendere.

Bildestøy dukker opp allerede på 1600 ISO, dessverre medbrakt litt fargestøy, men den er ikke plagsomt tilstede før på 6400 ISO. Løsningen er å ta bildene i råfilformat og redusere bildestøy på høye ISO-verdier i etterbehandlingen av bildefilene.

Som vanlig fra Olympus, er fargegjengivelsen på jpeg-filer nær perfekt. Her er det ingen grunn til å bekymre seg for gjengivelsen av hudtoner. Som sitter nydelig på jpeg-filene rett fra kameraet.

Skal vi trekke for noe, foruten mengden bildestøy, er det fokussporingen på serieopptak. Eller video. Autofokusen er lynrask, og låser umiddelbart på motivet i godt lys, men når man panorerer sliter den med å holde følge. Videokvaliteten er for øvrig relativt god, med lite rolling shutter og god oppløsning. Men skarpheten og bildestøyen er ikke på nivå med andre kompaktkameraer, med større bildebrikke. For eksempel Sony RX100 II.

Konklusjon
Olympus-kameraets pretensiøse design skuffer ikke. Med en stor og skarp elektronisk søker, superb 10,7 x zoom, og glimrende brukervennlighet, kan dette kameraet brukes til nesten alt mulig. For mange vil det dekke alle behovene de har for et kamera, og de færreste av dem vil bli skuffet over bildekvaliteten. Det er først og fremst på høye ISO-verdier, at den ellers meget gode bildeprosessoren må kaste inn håndkleet. Sammenlignet med de beste kompaktkameraene, vel og merke.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Photoshop Elements blir enda kulere Adobe gjør bilderedigering morsommere uten at det koster skjorta.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er profesjonell video i hendig format.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Følg Lyd & Bilde