annonse
annonse

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Februar 2017Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus har tatt i og skapt et av de aller beste kameraene vi noensinne har testet.

Pluss
Høy bildekvalitet, 50 Mp modus, ekstrem skuddtakt og lynrask autofokus. Full 4k-video og værtettet og solid bygget.
Minus
Søkerkvaliteten ligger bak de beste, og menysystemet er komplekst

La meg feie all tvil til side. Olympus nye stjerneskudd er et fenomenalt, knallende godt kamera. Det er ikke bare Olympus beste kamera, det er at av de beste vi noensinne har testet.

Det er det mange grunner til, men la oss starte med en gjennomgang.

Olympus var blant de første til å lage speilløse systemkameraer, og har siden bygget et omfattende system med kameraer, objektiver, blitser og annet tilbehør. Det har de gjort sammen med Panasonic, som også lager kameraer basert på det samme systemet – micro Four Thirds – ofte referert til som mFT.

Spoler vi raskt fremover, finner vi et godt utbygget system med til sammen 9-10 kameraer, over 60 objektiver, og ytelse som på ingen måte står tilbake for et speilreflekskamera.

Sjelden har vi sett det mer overbevisende enn her. Olympus OM-D E-M1 Mark II, banker de fleste speilreflekskameraer på rå ytelse, og er et av de aller mest gjennomførte systemkameraene vi har testet! Det er et kamera for proffer, et kamera for action, et kamera for egentlig hva som helst, også video med høy kvalitet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Les om alternative kameraer her:

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Nikon D500

Canon EOS 5Dsr

Sony a7r II

Olympus OMD EM1

Olympus PEN-F

Fujifilm X-T2

“Trenger man fokusjustering mellom hvert bilde, faller skuddtakten til 18 bps, men det banker likevel Canon og Nikons mange ganger dyrere proffe speilreflekskameraer. Selv med mekanisk lukker, er hastigheten 15 eller 10 bps.”

Raskere enn raskest
Kameraet er flaggskipet hvor Olympus har stappet inn alt de kan finne på av funksjoner, og blodtrimmet autofokusen, skuddtakten og bildekvaliteten, til ekstreme nivåer.

La oss ta bildebrikken først. Den er basert på en oppgradert 20 megapiksler bildebrikke, som kan ta bilder i ekstrem 50 Mp oppløsning. Mer om det om litt, men først: Fart!

De raskeste systemkameraene har en skuddtakt på 10-12 bilder/s. Men det gjelder stort sett de dyreste proffkameraene. Her får man 60 bilder/s skuddtakt (!) – i råfilformat, når den elektroniske lukkeren er valgt. Ok, da er det autofokus på første bilde, og så er fokusen låst til man slipper utløserknappen, men 60 bps!

Trenger man fokusjustering mellom hvert bilde, faller skuddtakten til 18 bps, men det banker likevel Canon og Nikons mange ganger dyrere proffe speilreflekskameraer. Selv med mekanisk lukker, er hastigheten 15 eller 10 bps.

Det har Olympus fått til med hjelp av en ny TruePic VIII bildeprosessor, og et nytt hybrid fokussystem – Dual FAST. Som kombinerer 121 fokuspunkter med fase- og kontrastbasert fokus. I vår test av kameraet, fungerer det overbevisende.

Du kan velge fokuspunkter selv, og bruke skjermen som utløserknapp. Bare pek på skjermen der du vil ha bildet skarpt, så sørger kameraet for korrekt fokus, lysmåling og eksponering. Når du trenger sikker fokus på actionbilder, lar du kameraets autofokus følge motivet mens du venter med utløserknappen til du ønsker å ta bildet.

Alternativt kan du velge enn annen utvei for å sikre deg skarpe bilder.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Pro Capture
Kameraet kan ta bilder før du har trykket utløseren helt ned. Velger du Pro Capture, holder det å trykke utløseren halvveis ned. Da tar kameraet opptil 14 bilder i rask rekkefølge. Etterpå kan du velge det beste øyeblikket fra bildeserien på skjermen. Praktisk når man vil være sikker på at actionbildene blir som ønsket.

Så kameraet er raskt, men det er mer. Som vanlig for Olympus, finnes det en femaksers bildestabilisator innebygget, men denne gjør det mulig å få skarpe bilder med opp til 5,5 trinn lengre lukkertid. Eller 6,5 trinn når det brukes samme med den meget fine 12-100mm zoomen vi nylig testet. Med optisk bildestabilisator innebygget, som kombineres med kameraets innebygde stabilisator.

Foto Lasse Svendsen
Foto Lasse Svendsen

Det er slett ikke alt. Et solid værtettet kamerahus, huser to SD-kortplasser, en svingbar pekeskjerm, 2,36 Mp elektronisk søker, og 4K-video.

Det er mer. Kameraet støtter også fokusstabling, som er praktisk på makrofotografering fordi man kan ta flere bilder av for eksempel en blomst, og sette sammen bilder med ulike fokuspunkter til ett. Det gir nemlig større skarphetsområde på makrobilder.

Her er også Olympus Live Composite og Live Bulb, hvor du kan ta fine stjernebilder eller lage fine bilder av bevegelige lyskilder.

“Detaljskarpheten blir synlig bedre, og bilder av stillestående motiver, får mer dybde og realisme. Rett og slett fordi oppløsningen er så ekstrem.”

50 megapiksler
Tilbake til de 50 megapikslene. Som Olympus PEN-F, kan man ta bilder i 50 Mp. Det fungerer slik at bildebrikken flytter på seg åtte ganger i halve pikseltrinn, og prosessoren setter sammen informasjonen til 50 Mp oppløsning.

Det krever at kameraet står stille, altså på stativ, og at motivet ikke beveger seg. Selv løvet som blafrer i vinden, kan se uskarpt ut i høyoppløst-modus, og små bølger eller rennende vann, kan bli uskarpt. Går man nærmere inn på bildene, kan man se sagtannede ujevnheter, men alt som står stille i det kort sekundet kameraet trenger for å samle informasjonen, blir ekstremt skarpt.

Detaljskarpheten blir synlig bedre, og bilder av stillestående motiver, får mer dybde og realisme. Rett og slett fordi oppløsningen er så ekstrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto Lasse Svendsen

4k-video
E-M1 II er det første Olympus-kameraet med 4K-video, Ekte 4K også med Cinema 4K eller UHD som det også heter. Når bredden er 4096 piksler, i stedet for 3840 som 4K gir. Det gir som kjent 8,3 megapiksler oppløsning, fire ganger oppløsningen til 1080 HD-video, og her får man opp til 237 Mbps bitstrøm på 4K og valget mellom 30, 25 og 24 fps.

For de som er opptatt av avansert etterbehandling av opptakene, er det kjekt å vite at kameraet har komprimert 4:2:2 video ut fra HMDI-utgangen på siden. Der finner man også USB-3-kontakten og tilkobling for hodetelefoner og mikrofon.

Kameraet leveres forresten med en liten blits med vippbar reflektor, som støtter også trådløs styring av eksterne blitser, og det kan bruke Olympus HLD-9 vertikalgrep med plass til batteri – og undervannshuset PT-EP14. Som tåler 65 m dyp.

Slik er det å bruke
Kameraet legger seg i midtsjiktet hva størrelse angår, og Olympus har ikke gjort mange endringer sammenlignet med forgjengeren E-M1. Den mest vesentlige – og velkomne – er et større, høyre håndgrep. Som gir plass til flere fingre, og gir bedre grep når man for eksempel har på tunge teleobjektiver.

Pekeskjermen kan vippes og vris rundt, og noen av knappene er flyttet litt på. Men de som har brukt forgjengeren, vil kjenne seg raskt igjen her. Skjermmenyene er overhalt, men det er mest kosmetisk. Du må fremdeles bla mye med de to (programmerbare) innstillingshjulene – eller fireveisknappene – for å finne frem i de omfattende menyvalgene.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Mange av knappene, og flere av innstillingsrattene, er programmerbare. De kan brukes til å komme til ofte brukte innstillinger med et tastetrykk, i stedet for fem, og gjør det avanserte kameraet svært fleksibelt og tilpasningsdyktig.

Fotografen kan også lagre tre ulike oppsett av innstillinger i Custom 1 til C3, som man kjapt har tilgang til på det låsbare programhjulet. Der er også de mange ulike kunstfiltrene, som til en viss grad kan tilpasses brukeren, og legge effektfulle filtre på (jpeg)-bildene.

Man kan også tilpasse sorthvitt-instillingene, justere fargeprofiler, fargebalanse, fargetemperatur, fargemetning – og redigere råfiler i kameraet. Det er mye mer å leke seg mer her, langt mer enn vi har plass til å fortelle om her.

De fleste knappene er store nok til at kameraet kan betjenes med hansker og mange brillebrukere kan se stort sette hele søkeren. Det meste fungerte utmerket på forgjengere, så Olympus har klokelig nok ikke gjort for mange krumspring med ergonomien på mark II-utgaven.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

“Sammenlignet med de nevnte fullformatkameraene, og X-T2, ligger støyomfanget omlagt ett eksponeringstrinn under”

Bildekvalitet og 50 Mp
Sammenlignet med konkurrerende modeller som for eksempel Fujifilm X-T2, Olympus PEN-F og forgjengeren E-M1, er det noen større og noen mindre synlige forbedringer i bildekvalitet. Den aldrende 16 Mp bildebrikken fra E-M1, kan ikke levere samme detaljoppløsning som II-eren klarer, og fargegjengivelsen og bildedynamikken er bedre her.

Bildekvaliteten ligner ikke uventet mye mer på den man får fra PEN-F, og ligger litt, men ikke veldig langt bak X-T2 på detaljoppløsning. Velger man 50 Mp-modusen, endrer det seg i Olympus-kameraets favør, men da må man som nevnt bruke stativ, som setter klare begrensinger for hva man kan fotografere i hi-res-modus.

50 Mp gir merkbar forbedring av detaljskarpheten, og kameraet er faktisk på høyde med Canon EOS 5DSR med fullformat 50 Mp brikke, og Sony a7r II med 42 Mp fullformat brikke.

Fargebalansen en klar forbedring fra forgjengeren og hudtoner er langt mer nøytrale og jevnere tegnet her. Mer på linje med PEN-F faktisk, og det viser seg også på bildestøy. Den er svært godt kontrollert opp til 6400 ISO følsomhet, og kornstøyen er behagelig dempet, selv om den er synlig på høye ISO-verdier.

Sammenlignet med de nevnte fullformatkameraene, og X-T2, ligger støyomfanget omlagt ett eksponeringstrinn under. Det vil si at bildestøyen ved 6400 ISO, fra et Canon EOS 5DSR eller Nikon D810 for den del, tilsvarer omtrent det man får fra 3200 ISO på E-M1 II.

Autofokus
Så mens bildekvaliteten viser små og store forbedringer, er autofokusen i en klasse for seg. Sammen med den ekstreme skuddtakten, åpner det seg muligheter for skarpere bilder, som forgjengeren ikke er i nærheten av. En serie bilder med følgefokus (se illustrasjonene) og utelukkende tatt håndholdt, ga en stor mengde med sylskarpe bilder som det bare var å velge og vrake blant. Det er nesten enestående godt gjort, definitivt for et kamera i denne prisklassen.

Foto Lasse Svendsen
Foto Lasse Svendsen

Bildestabilisering
Sammen med markedets råeste bildestabilisator, får du skarpere bilder, også på lengre lukkertider. Med håndholdt kamera, fikk jeg skarpe bilder med lukkertider på ett sekund, og helt akseptabel skarphet på tre sekunder. Prøv det med et annet kamera, og resultatet er grumsete bilder.

Rolling shutter
Videokvaliteten i 4K er milevis bedre enn fra 1080 HD-video. Skarpheten og dybden den ekstra oppløsningen gir, skaper videoer av en kvalitet som overgår det man ser på tv-en hjemme. Koblet til vår referanse-tv fra Panasonic, ga 4K-video fra Olympus-kameraet, en videokvalitet på høyde med Panasonic Lumix GH4 og Sony a6300. Men med merkbart mindre rolling shutter på 25fps, som gir bøyde linjer når man panorerer under opptak.

Tar vare på arven
Olympus har ikke laget et bedre kamera siden OM-1 kom i 1972. Det betyr ikke at det er perfekt. For eksempel kunne søkeren vært skarpere med høyere oppløsning og bedre kontrast. Kameraet er lite og det gir mindre plass for knapper, ratt og tilkoblinger, som gjør det trangt å komme til i enkelte tilfeller, og menysystemet er fremdeles på steinaldernivå for et digitalkamera i 2017.

Tross det mener jeg at OM-D E-M1 Mark II, er verdt hver krone.

Bildekvaliteten, den høye skuddtakten, markedets beste bildestabilisator og lynrask autofokus, gjør dette ikke bare til et av mest anvendelige kameraene vi har testet, men også et av de aller beste.

La meg feie all tvil til side. Olympus nye stjerneskudd er et fenomenalt, knallende godt kamera. Det er ikke bare Olympus beste kamera, det er at av de beste vi noensinne har testet. Det er det mange grunner til, men la oss starte med en gjennomgang. Olympus var blant de første til å lage speilløse systemkameraer, og har siden bygget et omfattende system med kameraer, objektiver, blitser og annet tilbehør. Det har de gjort sammen med Panasonic, som også lager kameraer basert på det samme systemet - micro Four Thirds - ofte referert til som mFT. Spoler vi raskt fremover, finner vi et godt utbygget system med til sammen 9-10 kameraer, over 60 objektiver, og ytelse som på ingen måte står tilbake for et speilreflekskamera. Sjelden har vi sett det mer overbevisende enn her. Olympus OM-D E-M1 Mark II, banker de fleste speilreflekskameraer på rå ytelse, og er et av de aller mest gjennomførte systemkameraene vi har testet! Det er et kamera for proffer, et kamera for action, et kamera for egentlig hva som helst, også video med høy kvalitet. [caption id="attachment_68305" align="aligncenter" width="3000"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Les om alternative kameraer her: Nikon D500 Canon EOS 5Dsr Sony a7r II Olympus OMD EM1 Olympus PEN-F Fujifilm X-T2

"Trenger man fokusjustering mellom hvert bilde, faller skuddtakten til 18 bps, men det banker likevel Canon og Nikons mange ganger dyrere proffe speilreflekskameraer. Selv med mekanisk lukker, er hastigheten 15 eller 10 bps."

Raskere enn raskest Kameraet er flaggskipet hvor Olympus har stappet inn alt de kan finne på av funksjoner, og blodtrimmet autofokusen, skuddtakten og bildekvaliteten, til ekstreme nivåer. La oss ta bildebrikken først. Den er basert på en oppgradert 20 megapiksler bildebrikke, som kan ta bilder i ekstrem 50 Mp oppløsning. Mer om det om litt, men først: Fart! De raskeste systemkameraene har en skuddtakt på 10-12 bilder/s. Men det gjelder stort sett de dyreste proffkameraene. Her får man 60 bilder/s skuddtakt (!) - i råfilformat, når den elektroniske lukkeren er valgt. Ok, da er det autofokus på første bilde, og så er fokusen låst til man slipper utløserknappen, men 60 bps! Trenger man fokusjustering mellom hvert bilde, faller skuddtakten til 18 bps, men det banker likevel Canon og Nikons mange ganger dyrere proffe speilreflekskameraer. Selv med mekanisk lukker, er hastigheten 15 eller 10 bps. Det har Olympus fått til med hjelp av en ny TruePic VIII bildeprosessor, og et nytt hybrid fokussystem - Dual FAST. Som kombinerer 121 fokuspunkter med fase- og kontrastbasert fokus. I vår test av kameraet, fungerer det overbevisende. Du kan velge fokuspunkter selv, og bruke skjermen som utløserknapp. Bare pek på skjermen der du vil ha bildet skarpt, så sørger kameraet for korrekt fokus, lysmåling og eksponering. Når du trenger sikker fokus på actionbilder, lar du kameraets autofokus følge motivet mens du venter med utløserknappen til du ønsker å ta bildet.

Alternativt kan du velge enn annen utvei for å sikre deg skarpe bilder. [caption id="attachment_68304" align="aligncenter" width="3000"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Pro Capture Kameraet kan ta bilder før du har trykket utløseren helt ned. Velger du Pro Capture, holder det å trykke utløseren halvveis ned. Da tar kameraet opptil 14 bilder i rask rekkefølge. Etterpå kan du velge det beste øyeblikket fra bildeserien på skjermen. Praktisk når man vil være sikker på at actionbildene blir som ønsket. Så kameraet er raskt, men det er mer. Som vanlig for Olympus, finnes det en femaksers bildestabilisator innebygget, men denne gjør det mulig å få skarpe bilder med opp til 5,5 trinn lengre lukkertid. Eller 6,5 trinn når det brukes samme med den meget fine 12-100mm zoomen vi nylig testet. Med optisk bildestabilisator innebygget, som kombineres med kameraets innebygde stabilisator. [caption id="attachment_68310" align="aligncenter" width="981"]Foto Lasse Svendsen Foto Lasse Svendsen[/caption] Det er slett ikke alt. Et solid værtettet kamerahus, huser to SD-kortplasser, en svingbar pekeskjerm, 2,36 Mp elektronisk søker, og 4K-video. Det er mer. Kameraet støtter også fokusstabling, som er praktisk på makrofotografering fordi man kan ta flere bilder av for eksempel en blomst, og sette sammen bilder med ulike fokuspunkter til ett. Det gir nemlig større skarphetsområde på makrobilder. Her er også Olympus Live Composite og Live Bulb, hvor du kan ta fine stjernebilder eller lage fine bilder av bevegelige lyskilder.

"Detaljskarpheten blir synlig bedre, og bilder av stillestående motiver, får mer dybde og realisme. Rett og slett fordi oppløsningen er så ekstrem."

50 megapiksler Tilbake til de 50 megapikslene. Som Olympus PEN-F, kan man ta bilder i 50 Mp. Det fungerer slik at bildebrikken flytter på seg åtte ganger i halve pikseltrinn, og prosessoren setter sammen informasjonen til 50 Mp oppløsning. Det krever at kameraet står stille, altså på stativ, og at motivet ikke beveger seg. Selv løvet som blafrer i vinden, kan se uskarpt ut i høyoppløst-modus, og små bølger eller rennende vann, kan bli uskarpt. Går man nærmere inn på bildene, kan man se sagtannede ujevnheter, men alt som står stille i det kort sekundet kameraet trenger for å samle informasjonen, blir ekstremt skarpt. Detaljskarpheten blir synlig bedre, og bilder av stillestående motiver, får mer dybde og realisme. Rett og slett fordi oppløsningen er så ekstrem. [caption id="attachment_68308" align="aligncenter" width="1141"]OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto Lasse Svendsen[/caption] 4k-video E-M1 II er det første Olympus-kameraet med 4K-video, Ekte 4K også med Cinema 4K eller UHD som det også heter. Når bredden er 4096 piksler, i stedet for 3840 som 4K gir. Det gir som kjent 8,3 megapiksler oppløsning, fire ganger oppløsningen til 1080 HD-video, og her får man opp til 237 Mbps bitstrøm på 4K og valget mellom 30, 25 og 24 fps. For de som er opptatt av avansert etterbehandling av opptakene, er det kjekt å vite at kameraet har komprimert 4:2:2 video ut fra HMDI-utgangen på siden. Der finner man også USB-3-kontakten og tilkobling for hodetelefoner og mikrofon. Kameraet leveres forresten med en liten blits med vippbar reflektor, som støtter også trådløs styring av eksterne blitser, og det kan bruke Olympus HLD-9 vertikalgrep med plass til batteri - og undervannshuset PT-EP14. Som tåler 65 m dyp. Slik er det å bruke Kameraet legger seg i midtsjiktet hva størrelse angår, og Olympus har ikke gjort mange endringer sammenlignet med forgjengeren E-M1. Den mest vesentlige - og velkomne - er et større, høyre håndgrep. Som gir plass til flere fingre, og gir bedre grep når man for eksempel har på tunge teleobjektiver. Pekeskjermen kan vippes og vris rundt, og noen av knappene er flyttet litt på. Men de som har brukt forgjengeren, vil kjenne seg raskt igjen her. Skjermmenyene er overhalt, men det er mest kosmetisk. Du må fremdeles bla mye med de to (programmerbare) innstillingshjulene - eller fireveisknappene - for å finne frem i de omfattende menyvalgene. [caption id="attachment_68307" align="aligncenter" width="3000"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Mange av knappene, og flere av innstillingsrattene, er programmerbare. De kan brukes til å komme til ofte brukte innstillinger med et tastetrykk, i stedet for fem, og gjør det avanserte kameraet svært fleksibelt og tilpasningsdyktig. Fotografen kan også lagre tre ulike oppsett av innstillinger i Custom 1 til C3, som man kjapt har tilgang til på det låsbare programhjulet. Der er også de mange ulike kunstfiltrene, som til en viss grad kan tilpasses brukeren, og legge effektfulle filtre på (jpeg)-bildene. Man kan også tilpasse sorthvitt-instillingene, justere fargeprofiler, fargebalanse, fargetemperatur, fargemetning - og redigere råfiler i kameraet. Det er mye mer å leke seg mer her, langt mer enn vi har plass til å fortelle om her. De fleste knappene er store nok til at kameraet kan betjenes med hansker og mange brillebrukere kan se stort sette hele søkeren. Det meste fungerte utmerket på forgjengere, så Olympus har klokelig nok ikke gjort for mange krumspring med ergonomien på mark II-utgaven. [caption id="attachment_68307" align="aligncenter" width="3000"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] "Sammenlignet med de nevnte fullformatkameraene, og X-T2, ligger støyomfanget omlagt ett eksponeringstrinn under" Bildekvalitet og 50 Mp Sammenlignet med konkurrerende modeller som for eksempel Fujifilm X-T2, Olympus PEN-F og forgjengeren E-M1, er det noen større og noen mindre synlige forbedringer i bildekvalitet. Den aldrende 16 Mp bildebrikken fra E-M1, kan ikke levere samme detaljoppløsning som II-eren klarer, og fargegjengivelsen og bildedynamikken er bedre her. Bildekvaliteten ligner ikke uventet mye mer på den man får fra PEN-F, og ligger litt, men ikke veldig langt bak X-T2 på detaljoppløsning. Velger man 50 Mp-modusen, endrer det seg i Olympus-kameraets favør, men da må man som nevnt bruke stativ, som setter klare begrensinger for hva man kan fotografere i hi-res-modus. 50 Mp gir merkbar forbedring av detaljskarpheten, og kameraet er faktisk på høyde med Canon EOS 5DSR med fullformat 50 Mp brikke, og Sony a7r II med 42 Mp fullformat brikke. Fargebalansen en klar forbedring fra forgjengeren og hudtoner er langt mer nøytrale og jevnere tegnet her. Mer på linje med PEN-F faktisk, og det viser seg også på bildestøy. Den er svært godt kontrollert opp til 6400 ISO følsomhet, og kornstøyen er behagelig dempet, selv om den er synlig på høye ISO-verdier. Sammenlignet med de nevnte fullformatkameraene, og X-T2, ligger støyomfanget omlagt ett eksponeringstrinn under. Det vil si at bildestøyen ved 6400 ISO, fra et Canon EOS 5DSR eller Nikon D810 for den del, tilsvarer omtrent det man får fra 3200 ISO på E-M1 II. Autofokus Så mens bildekvaliteten viser små og store forbedringer, er autofokusen i en klasse for seg. Sammen med den ekstreme skuddtakten, åpner det seg muligheter for skarpere bilder, som forgjengeren ikke er i nærheten av. En serie bilder med følgefokus (se illustrasjonene) og utelukkende tatt håndholdt, ga en stor mengde med sylskarpe bilder som det bare var å velge og vrake blant. Det er nesten enestående godt gjort, definitivt for et kamera i denne prisklassen. [caption id="attachment_68309" align="aligncenter" width="1176"]Foto Lasse Svendsen Foto Lasse Svendsen[/caption] Bildestabilisering Sammen med markedets råeste bildestabilisator, får du skarpere bilder, også på lengre lukkertider. Med håndholdt kamera, fikk jeg skarpe bilder med lukkertider på ett sekund, og helt akseptabel skarphet på tre sekunder. Prøv det med et annet kamera, og resultatet er grumsete bilder. Rolling shutter Videokvaliteten i 4K er milevis bedre enn fra 1080 HD-video. Skarpheten og dybden den ekstra oppløsningen gir, skaper videoer av en kvalitet som overgår det man ser på tv-en hjemme. Koblet til vår referanse-tv fra Panasonic, ga 4K-video fra Olympus-kameraet, en videokvalitet på høyde med Panasonic Lumix GH4 og Sony a6300. Men med merkbart mindre rolling shutter på 25fps, som gir bøyde linjer når man panorerer under opptak. Tar vare på arven Olympus har ikke laget et bedre kamera siden OM-1 kom i 1972. Det betyr ikke at det er perfekt. For eksempel kunne søkeren vært skarpere med høyere oppløsning og bedre kontrast. Kameraet er lite og det gir mindre plass for knapper, ratt og tilkoblinger, som gjør det trangt å komme til i enkelte tilfeller, og menysystemet er fremdeles på steinaldernivå for et digitalkamera i 2017. Tross det mener jeg at OM-D E-M1 Mark II, er verdt hver krone. Bildekvaliteten, den høye skuddtakten, markedets beste bildestabilisator og lynrask autofokus, gjør dette ikke bare til et av mest anvendelige kameraene vi har testet, men også et av de aller beste.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Type:        Systemkamera med 20 Mp 4/3 mFT-bildebrikke
Optikk:      4/3 mFT-optikk
Skjerm:     7,6 cm vribar pekeskjerm, 1 Mp billedpunkter
Søker:     2.36 Mp elektronisk
Høydepunkt:     50 Mp hi-res, Wi-fi, 60/18 bilder/s, 1/32.000s elektronisk lukker,fem-aksers stabilisator, 237 Mbps 4K/UHD-video, værtettet kamerahus, to kortspalter, 440 bilder batteritid.

Pris:        19999 NOK
Web: olympus.no

Pris: 19999,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×