TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4 Pro

Skarp zoom i hendig format

Olympus kompakte vidvinkelzoom er langt mer anvendelig enn man skulle tro.

forfatter
Publisert 15.07.21 - 10:00
Karakter
Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4 Pro
L&B menerskew
pluss Superkompakt og lett med svært god skarphet. Strølys dempes godt, solid bygget og værtettet.
minus Fallende skarphet i hjørnene på 8mm og f4.
Veil. pris 10599 Produktside
Spesifikasjoner

Type: Vidvinkelzoom
Brennvidde: 8-25mm, 16-50mm tilsv. 35-format
Blender: f4 – 22
Fatning: MFT
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 23 cm
Filterdiameter: 72 mm
Linseelementer: Totalt 16, 10 grupper
Mål/vekt: Ø 77 mm, 89 mm, 411 gram
Annet: Solblender, værtetting
Web: olympus.no

Annonse fra prisguiden.no

Olympus-fotografer er godt stilt. De kan velge i et enormt utvalg objektiver, som dekker et bredt område fra ekstrem vidvinkel, til ekstrem tele. Få andre produsenter har et like bredt utvalg av optikk, og med unntak av Panasonic, er det ingen som har et så stort utvalg av så kompakte objektiver.

Ta bare den nye vidvinkelzoomen. Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm f4 Pro. Den dekker området 16-50mm, sammenlignet med 35-fullformat, og veier drøyt 400 gram.

Noe som er ganske uvanlig for en vidvinkelzoom av denne typen. De pleier å være mye større og tyngre. Men fordi Olympus bruker en bildebrikke med mindre bildeflate, behøver heller ikke objektivene være så store. Bildesirkelen er nemlig mye mindre enn på et fullformatkamera.

Dermed kan man lage en vidvinkelzoom som denne, som nesten får plass i lommen, og som dekker et bredt brennviddeområde. Som gjør Olympus-zoomen mer anvendelig enn de fleste vidvinkelzoomer.

Holder man seg til brennvidder i fullformat, finner man fort ut at de fleste vidvinkelzoomene stopper på 36mm, og at en 16-36mm eller tilsvarende, er det vanligste.

En 16-50mm zoom blir ikke mer kompakt enn dette.
Foto: Lasse Svendsen

Her får man langt mer ut av de 14 ekstra millimeterne i teleenden, fordi det gjør zoomen bedre egnet til for eksempel portretter, siden man kommer tettere på.

Olympus-zoomen er bare 89 mm lang når den er slått sammen, og selv når man vrir zoomringen til 8mm, er den relativt kompakt. Lysstyrken på f4, er ikke all verden, og det finnes nok noen -astrofotografer f.eks. – som stryker 8-25mm med f4, fordi det ikke er en f2.8. Men da ville den vært større, tyngre, og fremfor alt, dyrere.*

Kan man leve med dét kompromisset, får man en zoom som egner seg til landskap, reiser, gatefoto og bryllupsfotografering, for å nevne noe. og som er perfekt på videoopptak.

*ED 7-14mm f2.8 Pro er et alternativ som koster ca. 3000 mer.

Bildestabilisering

Olympus-objektivet har riktignok ikke bildestabilisering, men det har stort sett alle Olympus-kameraer, og den er kanskje den beste i hele fotoindustrien. I hvertfall på brennvidder som dette, hvor kameraet kompenserer for bevegelser, lynraskt og sømløst. Sammen med en zoom som denne, får man rett og slett en steadycam-lignende stabilisering, som er fortreffelig på video.

Så lang/kort er den på 8mm brennvidde og manuell fokus.
Foto: Lasse Svendsen

Zoomen er også værtettet, og bygget i solid lettmetall, og leveres med solblender, Den tilhører tross alt Olympus pro-serie, og har innebygget fokus-clutch, hvor man bare drar fokusringen bak et hakk, for å fokusere manuelt. Da dukker også en fokusskala opp, som er noe vi savner på mange objektiver. Det finnes også en programmerbar knapp på siden.

Autofokusen

Zoomen er kjapp også på autofokus, man kan fint følge bevegelige motiver – f.eks. på video, uten å bekymre seg for uskarpe bilder. Autofokusen kan jage litt når man fokuserer veldig nært motivet, men er ellers upåklagelig.

Nærgrensen er også svært god, og man kommer så nært som 23 cm (!), hvilket kan gi noen spektakulære effekter for eksempel på landskapsbilder, men også hvis man vil gå skikkelig innpå motivet.

Fra autofokus til manuell fokus bare ved å dra fokusringen ned et hakk.
Foto: Lasse Svendsen

Skarphet

På en vidvinkelzoom med så bred bildevinkel som her, er det ofte synlige problemer med skarpheten på full blenderåpning. Olympus-zoomen er heller ikke perfekt i den disiplinen. For selv om skarpheten jevnt over er svært god, er det som ventet synlig fall i skarpheten i kanter og hjørner, på 8mm brennvidde og blender 4.


Vignettering og kromatisk aberrasjon

Men det er nesten ikke noe fortegning å snakke om, heller ikke på 8mm, og den beskjedne vignetteringen man får særlig fra 8 til 14mm, kan man enkelt fjerne i etterbehandlingen av bildene. Objektivet er altså meget godt korrigert, og det er ikke noe kromafeil å snakke om. Det er heller ikke følsomt for strølys eller motlys, og man kan skyte med solen foran uten å bekymre seg.

Olympus 8-25 f4 Olympus 8-25 f4 25mm Olympus 8-25 8mm f4 top left corner
<
>
Man ser av testbildet at skarpheten faller litt i hjørnene på dette utsnittet, men det er svært lite fortegning og vignettering på 8mm brennvidde. Foto: Lasse Svendsen

Bokeh

Med f4 som største blenderåpning (tilsv. skarphetsdybden til f8 på 35-fullformat), forventer man ikke akkurat smal skarphetsdybde, eller fine bokeh-effekter. Men det får man faktisk her. Objektivet tegner bokeh så mykt som man kan forvente av en f4, og med den korte nærgrensen, kan man lett få smal skarphetsdybde om man velger 25mm brennvidde.

Konklusjon

Olympus 8-25mm F4 Pro, dekker et mye bredere område enn vanlig for en vidvinkelzoom, og er derfor mer anvendelig enn de fleste av dem. Den dyrere ED 7-14mm f2.8 Pro, rekker bare over 14-28mm, men er et litt skarpere objektiv med bedre lysstyrke. Som blant annet er bedre egnet til astrofotografering. Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f2.8-4.0, legger seg midt imellom, men heller ikke den er like anvendelig siden den stopper på 36mm. Det kan gjøre 8-25mm F4 Pro til det perfekte valget for mange.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde