: Olympus M. Zuiko Digital ED 75mm f1.8

Sylskarpt teleobjektiv

Det er sjelden vi ser så gjennomført optisk ytelse, som i Olympus fenomenalt gode 75mm f1.8. Det perfekte teleobjektivet til micro four thirds-kameraene.
Lyd & Bilde mener
Svær høy optisk ytelse Lyssterk og sylskarp Solid kvalitet
Mangler solblender
Spesifikasjoner
Type 75mm brennvidde – tilsv 150mm/16 grader
Lysstyrke f/1.8 – f/f22
Nærgrense 84 cm
Filterdiameter 58 mm
Linseelementer Totalt 10, 9 grupper
Mål/vekt Ø 64 mm, 69 mm/305 gram
Pris kr 6.190
Annonse
Annonse
forfatter

Olympus 75mm fyller et hull i det hurtig voksende utvalget av optikk, til micro four thirds-kameraene. Brennvidden på 75mm tilsvarer bildevinkelen man får med et 150mm objektiv, år man sammenligner med 35 mm filmformat, også kalt fullformat (24 x 36 mm).

Objektivet er dermed utmerket til portretter, gate, reportasje, og dokumentarfoto, uten at brennvidden skaper et forvrengt portrett om man velger et tett utsnitt, eller gir for liten dybde som kraftig tele (300mm+) gjør.

Solid og stillegående

Objektivet er laget i lettmetall, og utførelsen er like gedigen som hos Canon og Nikons dyrere objektiver, og minner mer om følelsen man får når man har et Leica-objektiv i hendene. Med lysstyrke på f1.8, er det fullt mulig å få svært smal skarphetsdybde når man ønsker det. Noe som portrettfotografer ofte liker, for da kan de få en dusere uskarp bakgrunn, og fremheve modellen eller ansiktet i mye større grad.

Autofokusen er svært stillegående og vil ikke høres på videoopptak. Ved manuellfokus kan fokusringen føles i letteste laget, litt mer motstand er å foretrekke. Og hvor ble det av solblenderen? Olympus har ikke gitt seg med uvanen å ikke tilby solblendere som annet enn ekstrautstyr. Noe som burde vært standardutstyr på et objektiv til 6.000 kr.

Det har ingen direkte sammenlignbare konkurrenter i Canon eller Nikons objektivutvalg. Nærmest kommer man med Nikons AF-S Nikkor 180mm f2.8 til en drøy tusenlapp mer, eller Sigmas 150mm f2.8 makro i samme prisklasse, men ingen av dem har Olympus-objektivets lysstyrke, for ikke å snakke om kompakte mål og relativt lave vekt.

Konstruksjon

Innvendig sitter det 10 linseelementer fordellt på ni grupper. Tre av elementene er ED-glass med egenskaper, som skal kontrollere lysspredningen så optimalt som mulig, for jevnest mulig skarphet over hele bildeflaten. Uansett blenderåpning. Linseelementene er satt sammen slik at fokus foregår uten at fronten ekspanderer eller roterer, og de ni blenderlamellene er sirkulære for å skape en mer naturlig tegning av uskarp bakgrunn.

Pur perfeksjon

I gamle dager var 135mm gjerne foretrukken brennvidde til portretter. Det ga et nøytralt perspektiv uten forvrengning av motivet på nært hold, og kombinert med høy lysstyrke, perfekte uskarpe bakgrunner. Olympus 75mm f1.8 følger i samme tradisjon, og er blant det beste vi har testet av optisk glass.

Det er så rettegnende og fri for vignettering av betydning, at det nesten kan brukes til reprofotografering. Skarpheten er uhyre jevn fra f2.8 til f11, hvor man må lete med lupe for å finne synlige avvik i skarphet fra sentrum mot hjørnene. På blender 1.8 er det bare marginalt fall i hjørneskarphet og knapt synlig vignettering (se illustrasjon).

Utsnitt av hjørneskarphet på blender 1.8.

Hjørneskarpheten faller moderat på f22, men det gjør skarpheten over hele bildeflaten, så blender 16 blir grensen hvis man vil klemme maksimal skarphet og oppløsning ut av objektivet.

 

Eksempel på hvor smal skarphetsdybde man kan oppnå med blender 1.8

Kontrasten og lysstegning er rett og slett nydelig fra Olympus-objektivet. Det gjengir hudtoner med skremmende realisme, og har ikke noe synlig fargeavvik i noen av komplementær- eller sekundærfargene. Skyter man rett i lyset, kan moderate mengder strølys oppstå, men objektivet kontrollerer kromatisk aberrasjon aldeles fortreffelig, og oppleves som dønn gjennomført. Både optisk og mekanisk.


Trenger man et objektiv til Olympus eller Panasonics micro four thirds-kameraer, som egner seg som kort teleobjektiv, er M. Zuiko Digital ED 75mm f1.8, verdt hver krone. Dette er kanskje det mest gjennomførte objektivet i denne klassen, og definitivt det beste vi har testet med micro four thirds-formatet.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.