: Olympus M. Zuiko Digital ED 75mm f1.8

Sylskarpt teleobjektiv

Det er sjelden vi ser så gjennomført optisk ytelse, som i Olympus fenomenalt gode 75mm f1.8. Det perfekte teleobjektivet til micro four thirds-kameraene.
Lyd & Bilde mener
Svær høy optisk ytelse Lyssterk og sylskarp Solid kvalitet
Mangler solblender
Spesifikasjoner
Type 75mm brennvidde – tilsv 150mm/16 grader
Lysstyrke f/1.8 – f/f22
Nærgrense 84 cm
Filterdiameter 58 mm
Linseelementer Totalt 10, 9 grupper
Mål/vekt Ø 64 mm, 69 mm/305 gram
Pris kr 6.190
Annonse
Annonse
forfatter

Olympus 75mm fyller et hull i det hurtig voksende utvalget av optikk, til micro four thirds-kameraene. Brennvidden på 75mm tilsvarer bildevinkelen man får med et 150mm objektiv, år man sammenligner med 35 mm filmformat, også kalt fullformat (24 x 36 mm).

Objektivet er dermed utmerket til portretter, gate, reportasje, og dokumentarfoto, uten at brennvidden skaper et forvrengt portrett om man velger et tett utsnitt, eller gir for liten dybde som kraftig tele (300mm+) gjør.

Solid og stillegående

Annonse

Objektivet er laget i lettmetall, og utførelsen er like gedigen som hos Canon og Nikons dyrere objektiver, og minner mer om følelsen man får når man har et Leica-objektiv i hendene. Med lysstyrke på f1.8, er det fullt mulig å få svært smal skarphetsdybde når man ønsker det. Noe som portrettfotografer ofte liker, for da kan de få en dusere uskarp bakgrunn, og fremheve modellen eller ansiktet i mye større grad.

Autofokusen er svært stillegående og vil ikke høres på videoopptak. Ved manuellfokus kan fokusringen føles i letteste laget, litt mer motstand er å foretrekke. Og hvor ble det av solblenderen? Olympus har ikke gitt seg med uvanen å ikke tilby solblendere som annet enn ekstrautstyr. Noe som burde vært standardutstyr på et objektiv til 6.000 kr.

Det har ingen direkte sammenlignbare konkurrenter i Canon eller Nikons objektivutvalg. Nærmest kommer man med Nikons AF-S Nikkor 180mm f2.8 til en drøy tusenlapp mer, eller Sigmas 150mm f2.8 makro i samme prisklasse, men ingen av dem har Olympus-objektivets lysstyrke, for ikke å snakke om kompakte mål og relativt lave vekt.

Annonse

Konstruksjon

Innvendig sitter det 10 linseelementer fordellt på ni grupper. Tre av elementene er ED-glass med egenskaper, som skal kontrollere lysspredningen så optimalt som mulig, for jevnest mulig skarphet over hele bildeflaten. Uansett blenderåpning. Linseelementene er satt sammen slik at fokus foregår uten at fronten ekspanderer eller roterer, og de ni blenderlamellene er sirkulære for å skape en mer naturlig tegning av uskarp bakgrunn.

Pur perfeksjon

I gamle dager var 135mm gjerne foretrukken brennvidde til portretter. Det ga et nøytralt perspektiv uten forvrengning av motivet på nært hold, og kombinert med høy lysstyrke, perfekte uskarpe bakgrunner. Olympus 75mm f1.8 følger i samme tradisjon, og er blant det beste vi har testet av optisk glass.

Annonse

Det er så rettegnende og fri for vignettering av betydning, at det nesten kan brukes til reprofotografering. Skarpheten er uhyre jevn fra f2.8 til f11, hvor man må lete med lupe for å finne synlige avvik i skarphet fra sentrum mot hjørnene. På blender 1.8 er det bare marginalt fall i hjørneskarphet og knapt synlig vignettering (se illustrasjon).

Utsnitt av hjørneskarphet på blender 1.8.

Hjørneskarpheten faller moderat på f22, men det gjør skarpheten over hele bildeflaten, så blender 16 blir grensen hvis man vil klemme maksimal skarphet og oppløsning ut av objektivet.

 

Eksempel på hvor smal skarphetsdybde man kan oppnå med blender 1.8

Kontrasten og lysstegning er rett og slett nydelig fra Olympus-objektivet. Det gjengir hudtoner med skremmende realisme, og har ikke noe synlig fargeavvik i noen av komplementær- eller sekundærfargene. Skyter man rett i lyset, kan moderate mengder strølys oppstå, men objektivet kontrollerer kromatisk aberrasjon aldeles fortreffelig, og oppleves som dønn gjennomført. Både optisk og mekanisk.

Annonse


Trenger man et objektiv til Olympus eller Panasonics micro four thirds-kameraer, som egner seg som kort teleobjektiv, er M. Zuiko Digital ED 75mm f1.8, verdt hver krone. Dette er kanskje det mest gjennomførte objektivet i denne klassen, og definitivt det beste vi har testet med micro four thirds-formatet.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.