Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Olympus M.Zuiko 25mm f1.8

Klassisk brennvidde med fremragende skarphet

Hvis man ønsker seg den klassiske 50mm-eren, har Olympus et utmerket alternativ som ikke koster all verden.
Lyd & Bilde mener
Fremragende jevn skarphet, kompakt, lett og relativt rimelig. Mer kan man ikke forlange.
Mangler fokusskala og nedtrekk av fokusringen som aktiverer manuell fokus.
Spesifikasjoner
  • Type:. 25mm – tils. 50mm (m43)
  • Lysstyrke: f1.8
  • Nærgrense: 25 cm
  • Filterdiameter: 46 mm
  • Linseelementer: Totalt 9, 7 grupper
  • Mål/vekt: Ø 56 mm, 41 mm/136 gram
  • Annet: Solblender

Har man et systemkamera fra Olympus eller Panasonics, finnes det over 60 objektiver å velge blant. Til deres m43-serie, med kompakte systemkameraer. Mange av dem har fast brennvidde og god lysstyrke. Som Olympus 75mm f1,8, og Panasonics Leica-merkede 25mm f1,4. Den nye Olympus M.Zuiko 25mm f1.8 dekker samme bildevinkel som Panasonic Leica-en, men er en nyere konstruksjon.

Den er mye mindre, lettere og billigere med raskere og mer stillegående autofokus. En mer diskret utgave, på sett og vis, noe som gjør den egnet til for eksempel gatefoto, bryllupsfotografering, eller annen fotografering som krever en mer diskret tilstedeværelse.

Siden den dekker en bildevinkel tilsvarende 50mm, er den ikke like følsom for vignettering og fortegning, som en vidvinkel, samtidig som den er vid nok til at den egner seg som allroundobjektiv.

Objektivet er for det meste bygget i plast, solblenderen også, men bajonettringen er i metall. Det er ikke værtettet og mangler også Olympus praktiske fokusring av typen du trekker et hakk tilbake, for å aktivere manuellfokus uten å gå innom skjermmenyen.

Den optiske ytelsen er forbløffende god. Skarpheten er jevnt god fra full blender, fortegningen er minimal, og kontrasten og detaljoppløsningen er gnistrende god. Det er svært lite kromabrytning, strølys er godt kontrollert og det er heller ikke mye diffraksjon på minste blenderåpning. Noe som tyder  på at objektivet er godt korrigert for m43-formatet, både optisk og i bildeprosesseringen.

Annonse

Det lille Olympus M.Zuiko 25mm f1.8 er perfekt som reiseobjektiv, når man vil reise lett og trenger et objektiv som kan passe til alt. Varmt anbefalt.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.