Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Olympus M.Zuiko 25mm f1.8

Klassisk brennvidde med fremragende skarphet

Hvis man ønsker seg den klassiske 50mm-eren, har Olympus et utmerket alternativ som ikke koster all verden.

Skrevet av / 06.07.14 - 16:33
Olympus M.Zuiko 25mm f1.8
Lasse Svendsen

Har man et systemkamera fra Olympus eller Panasonics, finnes det over 60 objektiver å velge blant. Til deres m43-serie, med kompakte systemkameraer. Mange av dem har fast brennvidde og god lysstyrke. Som Olympus 75mm f1,8, og Panasonics Leica-merkede 25mm f1,4. Den nye Olympus M.Zuiko 25mm f1.8 dekker samme bildevinkel som Panasonic Leica-en, men er en nyere konstruksjon.

Den er mye mindre, lettere og billigere med raskere og mer stillegående autofokus. En mer diskret utgave, på sett og vis, noe som gjør den egnet til for eksempel gatefoto, bryllupsfotografering, eller annen fotografering som krever en mer diskret tilstedeværelse.

Siden den dekker en bildevinkel tilsvarende 50mm, er den ikke like følsom for vignettering og fortegning, som en vidvinkel, samtidig som den er vid nok til at den egner seg som allroundobjektiv.

Objektivet er for det meste bygget i plast, solblenderen også, men bajonettringen er i metall. Det er ikke værtettet og mangler også Olympus praktiske fokusring av typen du trekker et hakk tilbake, for å aktivere manuellfokus uten å gå innom skjermmenyen.

Den optiske ytelsen er forbløffende god. Skarpheten er jevnt god fra full blender, fortegningen er minimal, og kontrasten og detaljoppløsningen er gnistrende god. Det er svært lite kromabrytning, strølys er godt kontrollert og det er heller ikke mye diffraksjon på minste blenderåpning. Noe som tyder  på at objektivet er godt korrigert for m43-formatet, både optisk og i bildeprosesseringen.

Det lille Olympus M.Zuiko 25mm f1.8 er perfekt som reiseobjektiv, når man vil reise lett og trenger et objektiv som kan passe til alt. Varmt anbefalt.

Lyd & Bilde mener

Fremragende jevn skarphet, kompakt, lett og relativt rimelig. Mer kan man ikke forlange. Mangler fokusskala og nedtrekk av fokusringen som aktiverer manuell fokus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Lyd & Bilde
Scroll to Top