Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Olympus M.ZD ED 60mm f/2.8 makroobjektiv

Sylskarp og nærsynt

Mange tror at et makroobjektiv bare egner seg til nærbilder. Det gjelder definitivt ikke Olympus værtettede 60mm makro.

Publisert 15.05.13 - 14:10
Olympus M.ZD ED 60mm f/2.8 makroobjektiv
Lasse Svendsen

For:

  • Olympus mFT
  • Panasonic mFT

Makro er ikke noe ukjent begrep. De fleste kameraer har en makroinnstilling som ganske mange har prøvd, og som i ekstreme tilfeller gjør det mulig å ta bilder så nært som 1 cm fra fronten av objektivet. Da kan man få bilder som viser små detaljer veldig nært, men det er slett ikke sikkert at den tekniske kvaliteten holder mål. I hvert fall ikke til noe annet enn Instagram- og Facebook-bilder. Skal man fotografere på nært hold, og samtidig få god bildekvalitet, stiller det store krav til optikken.

Derfor finnes det et godt utvalg makroobjektiver, som ikke bare trekker motivet oppsiktsvekkende nært, men gir makrofoto en fabelaktig skarphet og fargepalett. De mer påkostede variantene av arten, har dessuten optiske konstruksjoner som er så gode, at de nærmer seg reprokvalitet. Uten linjefortegning eller vignettering. Det værtettede Olympus 60mm med lysstyrke f2.8, som tilsvarer bildevinkelen til en 120mm (tils. 135 mm format), er et slikt objektiv. Det er laget for ivrige makrofotografer, og har ekte 1:1 forstørrelse, som betyr at nærgrensen og bildeutsnittet på et objekt som er 10 mm, tilsvarer 10 mm også på bildefilen. Med 60mm (tils. 120mm altså) er Olympus kompakte makroobjektiv bedre egnet til blant annet studioopptak, siden man får bedre plass til belysning rundt kameraposisjonen og motivet. Det gjør det også godt egnet som portrettobjektiv. Eller video. Autofokusen er nemlig lydløs og lynrask, og låser fokus umiddelbart, selv i dårlig lys. På et kamera som Olympus OM-D for eksempel.

En elektronisk skala viser avstanden og makroforholdet, mens en bryter på siden gir deg valg av fokusområde: 1:1, 0,19-0,4 cm, 0,19 til uendelig, og 0,4 m til uendelig. Innmari praktisk, og den optiske kvaliteten er virkelig noe å rope hurra for. Sammen med OM-D er skarpheten svært høy, og enda viktigere, den er nesten perfekt jevn over hele bildeflaten til blender 8, da faller oppløsningen svakt, gradvis til blender 22. Fortegning er ikkeeksisterende, og det er i praksis ikke merkbar vignettering (lysfall) i hjørnene. Fargebrytning – kromatisk aberrasjon – er heller ikke noe tema, og objektivet virker ikke å være plaget av strølys.

Til makro- og allmenn fotografering, er Olympus 60mm f2.8 makro, et fantastisk prisverdig objektiv. Det har mindre fortegning, vignettering og fargebrytning enn Panasonic Leica DG 45mm f28 makro, og koster mindre. Olympus-objektivet har også mer tiltalende uskarphetsområde (bokeh), og mangler egentlig bare solblender, på å være komplett.

Lyd & Bilde mener

Svært høy optisk ytelse Stillegående og kjapp AF Værtettet kvalitet 1:1 makro Mangler solblender

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Drone for Reels-videoer

Dette objektivet gir ekte kinofilm

Glimrende videokamera til proffer

Denne autofokusen bør konkurrentene frykte

Scroll to Top