TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Olympus M.ZD ED 60mm f/2.8 makroobjektiv

Sylskarp og nærsynt

Mange tror at et makroobjektiv bare egner seg til nærbilder. Det gjelder definitivt ikke Olympus værtettede 60mm makro.

forfatter
Publisert 15.05.13 - 14:10
L&B mener
Svært høy optisk ytelse Stillegående og kjapp AF Værtettet kvalitet 1:1 makro
Mangler solblender
Spesifikasjoner
 • Type: 60mm fast brennvidde – tils. 120mm
 • Lysstyrke: f/2.8 – f/f22
 • Nærgrense: 19 cm
 • Filterdiameter: 46 mm
 • Linseelementer: Totalt 13, 10 grupper
 • Mål/vekt: Ø 56 mm, 82 mm/185 gram
Veil. pris 4490Pr. 15.05.13 Produktside

For:

 • Olympus mFT
 • Panasonic mFT

Makro er ikke noe ukjent begrep. De fleste kameraer har en makroinnstilling som ganske mange har prøvd, og som i ekstreme tilfeller gjør det mulig å ta bilder så nært som 1 cm fra fronten av objektivet. Da kan man få bilder som viser små detaljer veldig nært, men det er slett ikke sikkert at den tekniske kvaliteten holder mål. I hvert fall ikke til noe annet enn Instagram- og Facebook-bilder. Skal man fotografere på nært hold, og samtidig få god bildekvalitet, stiller det store krav til optikken.

Derfor finnes det et godt utvalg makroobjektiver, som ikke bare trekker motivet oppsiktsvekkende nært, men gir makrofoto en fabelaktig skarphet og fargepalett. De mer påkostede variantene av arten, har dessuten optiske konstruksjoner som er så gode, at de nærmer seg reprokvalitet. Uten linjefortegning eller vignettering. Det værtettede Olympus 60mm med lysstyrke f2.8, som tilsvarer bildevinkelen til en 120mm (tils. 135 mm format), er et slikt objektiv. Det er laget for ivrige makrofotografer, og har ekte 1:1 forstørrelse, som betyr at nærgrensen og bildeutsnittet på et objekt som er 10 mm, tilsvarer 10 mm også på bildefilen. Med 60mm (tils. 120mm altså) er Olympus kompakte makroobjektiv bedre egnet til blant annet studioopptak, siden man får bedre plass til belysning rundt kameraposisjonen og motivet. Det gjør det også godt egnet som portrettobjektiv. Eller video. Autofokusen er nemlig lydløs og lynrask, og låser fokus umiddelbart, selv i dårlig lys. På et kamera som Olympus OM-D for eksempel.

En elektronisk skala viser avstanden og makroforholdet, mens en bryter på siden gir deg valg av fokusområde: 1:1, 0,19-0,4 cm, 0,19 til uendelig, og 0,4 m til uendelig. Innmari praktisk, og den optiske kvaliteten er virkelig noe å rope hurra for. Sammen med OM-D er skarpheten svært høy, og enda viktigere, den er nesten perfekt jevn over hele bildeflaten til blender 8, da faller oppløsningen svakt, gradvis til blender 22. Fortegning er ikkeeksisterende, og det er i praksis ikke merkbar vignettering (lysfall) i hjørnene. Fargebrytning – kromatisk aberrasjon – er heller ikke noe tema, og objektivet virker ikke å være plaget av strølys.

Til makro- og allmenn fotografering, er Olympus 60mm f2.8 makro, et fantastisk prisverdig objektiv. Det har mindre fortegning, vignettering og fargebrytning enn Panasonic Leica DG 45mm f28 makro, og koster mindre. Olympus-objektivet har også mer tiltalende uskarphetsområde (bokeh), og mangler egentlig bare solblender, på å være komplett.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Se hva du kan gjøre med harddisken Ny fastvare med støtte for opptak på SSD
Panasonic slipper lyssterk og kompakt 18mm Ultravid vidvinkel til Panasonic og Leica kameraer.
Følg Lyd & Bilde