: Olympus M.ZD 45 mm f/1.8 MSC

Perfekt portrettobjektiv

Hybridkameraer har hittil ikke hatt gode portrettobjektiver. Det var før Olympus nesten perfekte 45 mm f1.8 kom.
Annonse
Annonse
forfatter

Et av poengene med et systemkamera, er utskiftbar optikk. Da kan man sette på det objektivet som egner seg best til det man skal fotografere. Makroobjektiv til nærbilder, telezoom til sport, vidvinkel til landskap, og så videre. Panasonic og Olympus har til sammen over 20 ulike objektiver man kan velge blant. I tillegg kan hybridkameraene deres bruke adaptere som gjør det mulig å bruke optikk fra Leica, Zeiss, Canon, Nikon med flere.

Da snakker vi virkelig system. Et fleksibelt et. Men til nå har det manglet et objektiv, nemlig det klassiske portrettobjektivet. Som regel med en brennvidde tilsvarende 80 til 200 mm på det meste. Med god lysstyrke, gjerne f1.4 til f2.0, for å få bakgrunnen tilstrekkelig uskarp til at personen på portrettet kommer godt frem i komposisjonen.

Olympus nye 45 mm f1.8 har alt som skal til for å bli det optimale portrettobjektivet, for Panasonic og Olympus hybridkameraer. Det er lite, lett og lekkert, med høy lysstyrke på f1.8, med manuell og autofokus. Og ikke minst, brennvidden – som tilsvarer 90 mm – gir en ypperlig bildevinkel for portrettet, reportasje og gjør det mulig å være diskret samtidig.

Man kan argumentere med at zoomobjektivet som fulgte med kameraet dekker samme brennvidde, men med største blenderåpning på f5.6, blir ikke bakgrunnen særlig uskarp.

Objektivet er bygget i solid plast, det er rimelig og mangler egentlig bare solblenderen. Den tekniske ytelsen mangler nemlig fint lite. Selv på største blenderåpning hvor de fleste objektiver med så høy lysstyrke mister skarpheten i hjørnene, er det uhyre marginalt tap av skarphet i hjørnene. På mindre blenderåpninger som f2.8 og f5.6 er skarpheten enda jevnere. Og det er ikke mulig å se forskjeller i skarphet fra sentrum til hjørner. Med det blotte øye. På f11 og f22 faller skarpheten litt i hjørnene, og diffraksjonen øker litt. Noe linjefortegning er det ingen vits å snakke om. Den er nemlig neglisjerbar. Ikke er det noe kromatisk lysbrytning å snakke om heller. Olympus 45 mm er rett og slett fremragende på alle måter, ikke koster det all verden heller. Det er verdt hver krone når man ser på bildekvaliteten, og nesten grunn nok alene til å satse på Olympus og Panasonics MFT-system.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
JBL feirer 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retroforsterkeren SA750. We wanna rock!
Nå finnes det endelig en Hegel-forsterker for vinylentusiaster

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.