Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Olympus M.ZD 45 mm f/1.8 MSC

Perfekt portrettobjektiv

Hybridkameraer har hittil ikke hatt gode portrettobjektiver. Det var før Olympus nesten perfekte 45 mm f1.8 kom.

Et av poengene med et systemkamera, er utskiftbar optikk. Da kan man sette på det objektivet som egner seg best til det man skal fotografere. Makroobjektiv til nærbilder, telezoom til sport, vidvinkel til landskap, og så videre. Panasonic og Olympus har til sammen over 20 ulike objektiver man kan velge blant. I tillegg kan hybridkameraene deres bruke adaptere som gjør det mulig å bruke optikk fra Leica, Zeiss, Canon, Nikon med flere.

Da snakker vi virkelig system. Et fleksibelt et. Men til nå har det manglet et objektiv, nemlig det klassiske portrettobjektivet. Som regel med en brennvidde tilsvarende 80 til 200 mm på det meste. Med god lysstyrke, gjerne f1.4 til f2.0, for å få bakgrunnen tilstrekkelig uskarp til at personen på portrettet kommer godt frem i komposisjonen.

Olympus nye 45 mm f1.8 har alt som skal til for å bli det optimale portrettobjektivet, for Panasonic og Olympus hybridkameraer. Det er lite, lett og lekkert, med høy lysstyrke på f1.8, med manuell og autofokus. Og ikke minst, brennvidden – som tilsvarer 90 mm – gir en ypperlig bildevinkel for portrettet, reportasje og gjør det mulig å være diskret samtidig.

Man kan argumentere med at zoomobjektivet som fulgte med kameraet dekker samme brennvidde, men med største blenderåpning på f5.6, blir ikke bakgrunnen særlig uskarp.

Objektivet er bygget i solid plast, det er rimelig og mangler egentlig bare solblenderen. Den tekniske ytelsen mangler nemlig fint lite. Selv på største blenderåpning hvor de fleste objektiver med så høy lysstyrke mister skarpheten i hjørnene, er det uhyre marginalt tap av skarphet i hjørnene. På mindre blenderåpninger som f2.8 og f5.6 er skarpheten enda jevnere. Og det er ikke mulig å se forskjeller i skarphet fra sentrum til hjørner. Med det blotte øye. På f11 og f22 faller skarpheten litt i hjørnene, og diffraksjonen øker litt. Noe linjefortegning er det ingen vits å snakke om. Den er nemlig neglisjerbar. Ikke er det noe kromatisk lysbrytning å snakke om heller. Olympus 45 mm er rett og slett fremragende på alle måter, ikke koster det all verden heller. Det er verdt hver krone når man ser på bildekvaliteten, og nesten grunn nok alene til å satse på Olympus og Panasonics MFT-system.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.