Olympus M.ZD 45 mm f/1.8 MSC

Perfekt portrettobjektiv

Hybridkameraer har hittil ikke hatt gode portrettobjektiver. Det var før Olympus nesten perfekte 45 mm f1.8 kom.

Pluss
Sylskarp på nesten alle blendere Lite kromafeil Rettegnende
Minus
Solblender er ekstrautstyr

Et av poengene med et systemkamera, er utskiftbar optikk. Da kan man sette på det objektivet som egner seg best til det man skal fotografere. Makroobjektiv til nærbilder, telezoom til sport, vidvinkel til landskap, og så videre. Panasonic og Olympus har til sammen over 20 ulike objektiver man kan velge blant. I tillegg kan hybridkameraene deres bruke adaptere som gjør det mulig å bruke optikk fra Leica, Zeiss, Canon, Nikon med flere.

Da snakker vi virkelig system. Et fleksibelt et. Men til nå har det manglet et objektiv, nemlig det klassiske portrettobjektivet. Som regel med en brennvidde tilsvarende 80 til 200 mm på det meste. Med god lysstyrke, gjerne f1.4 til f2.0, for å få bakgrunnen tilstrekkelig uskarp til at personen på portrettet kommer godt frem i komposisjonen.

Olympus nye 45 mm f1.8 har alt som skal til for å bli det optimale portrettobjektivet, for Panasonic og Olympus hybridkameraer. Det er lite, lett og lekkert, med høy lysstyrke på f1.8, med manuell og autofokus. Og ikke minst, brennvidden – som tilsvarer 90 mm – gir en ypperlig bildevinkel for portrettet, reportasje og gjør det mulig å være diskret samtidig.

Man kan argumentere med at zoomobjektivet som fulgte med kameraet dekker samme brennvidde, men med største blenderåpning på f5.6, blir ikke bakgrunnen særlig uskarp.

Objektivet er bygget i solid plast, det er rimelig og mangler egentlig bare solblenderen. Den tekniske ytelsen mangler nemlig fint lite. Selv på største blenderåpning hvor de fleste objektiver med så høy lysstyrke mister skarpheten i hjørnene, er det uhyre marginalt tap av skarphet i hjørnene. På mindre blenderåpninger som f2.8 og f5.6 er skarpheten enda jevnere. Og det er ikke mulig å se forskjeller i skarphet fra sentrum til hjørner. Med det blotte øye. På f11 og f22 faller skarpheten litt i hjørnene, og diffraksjonen øker litt. Noe linjefortegning er det ingen vits å snakke om. Den er nemlig neglisjerbar. Ikke er det noe kromatisk lysbrytning å snakke om heller. Olympus 45 mm er rett og slett fremragende på alle måter, ikke koster det all verden heller. Det er verdt hver krone når man ser på bildekvaliteten, og nesten grunn nok alene til å satse på Olympus og Panasonics MFT-system.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Et av poengene med et systemkamera, er utskiftbar optikk. Da kan man sette på det objektivet som egner seg best til det man skal fotografere. Makroobjektiv til nærbilder, telezoom til sport, vidvinkel til landskap, og så videre. Panasonic og Olympus har til sammen over 20 ulike objektiver man kan velge blant. I tillegg kan hybridkameraene deres bruke adaptere som gjør det mulig å bruke optikk fra Leica, Zeiss, Canon, Nikon med flere. Da snakker vi virkelig system. Et fleksibelt et. Men til nå har det manglet et objektiv, nemlig det klassiske portrettobjektivet. Som regel med en brennvidde tilsvarende 80 til 200 mm på det meste. Med god lysstyrke, gjerne f1.4 til f2.0, for å få bakgrunnen tilstrekkelig uskarp til at personen på portrettet kommer godt frem i komposisjonen. Olympus nye 45 mm f1.8 har alt som skal til for å bli det optimale portrettobjektivet, for Panasonic og Olympus hybridkameraer. Det er lite, lett og lekkert, med høy lysstyrke på f1.8, med manuell og autofokus. Og ikke minst, brennvidden – som tilsvarer 90 mm – gir en ypperlig bildevinkel for portrettet, reportasje og gjør det mulig å være diskret samtidig. Man kan argumentere med at zoomobjektivet som fulgte med kameraet dekker samme brennvidde, men med største blenderåpning på f5.6, blir ikke bakgrunnen særlig uskarp. Objektivet er bygget i solid plast, det er rimelig og mangler egentlig bare solblenderen. Den tekniske ytelsen mangler nemlig fint lite. Selv på største blenderåpning hvor de fleste objektiver med så høy lysstyrke mister skarpheten i hjørnene, er det uhyre marginalt tap av skarphet i hjørnene. På mindre blenderåpninger som f2.8 og f5.6 er skarpheten enda jevnere. Og det er ikke mulig å se forskjeller i skarphet fra sentrum til hjørner. Med det blotte øye. På f11 og f22 faller skarpheten litt i hjørnene, og diffraksjonen øker litt. Noe linjefortegning er det ingen vits å snakke om. Den er nemlig neglisjerbar. Ikke er det noe kromatisk lysbrytning å snakke om heller. Olympus 45 mm er rett og slett fremragende på alle måter, ikke koster det all verden heller. Det er verdt hver krone når man ser på bildekvaliteten, og nesten grunn nok alene til å satse på Olympus og Panasonics MFT-system.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.