: Olympus M.ZD 17mm f/1.8 MSC objektiv

Klassisk normalobjektiv med klasse

Det naturlige bildeutsnittet er en av grunnene til at det klassiske 35mm objektivet er så vel ansett. Kombinerer man det med god lysstyrke, har man et potensielt favorittobjektiv.
Lyd & Bilde mener
Meget jevn skarphet Stillegående og kjapp Solid kvalitet
Mangler solblender Fortegning Vignettering på største blender
Spesifikasjoner
  • Type 17mm fast brennviddetils. 34mm
  • Linseelementer Totalt 9, 6 grupper
  • Lysstyrke f/1.8 – f/f22
  • Nærgrense 25 cm
  • Filterdiameter 46 mm
  • Mål/vekt Ø 57,5 mm,
  • 35,5 mm/120 gram
Annonse
Annonse
forfatter
For:

  • Olympus mFT
  • Panasonic mFT

I et marked som etterspør mer zoom, kan det være befriende å gå tilbake til røttene. Til det klassiske bildeutsnittet som mange kjenner som 35mm. På småbildeformat, vel og merke. Olympus har en enda mindre, lettere og rimeligere 35mm enn denne, men den er ikke på langt nær så skarp og kjapp som den nye 17mm f.18. Som for øvrig er å regne som en 34mm om man sammenligner med gammeldags småbilde, eller fullformat om man vil. Bildevinkelen på 65 grader, tilsvarer nemlig 34-35mm brennvidde på 135-film, som man brukte før i tiden.

Grunnet Olympus og Panasonics micro Four Third-kameraers mindre bildeflate, er den faktiske brennvidden halvparten av 135 formatets. Men siden bildevinkelen er den samme som ved 34mm brennvidde, snakker vi om 17mm-eteren her som en 34mm.

Det betyr at den kan brukes til nesten alt. Bildevinkelen gjør den spesielt godt egnet som allroundobjektiv, man får med det meste i bildeflaten uten at perspektivet fordreies, og det er mulig å lage objektivet både lyssterkt og kompakt. Et ypperlig reise- og reportasjeobjektiv.

Olympus-objektivet som passer OMD, Pen og Panasonics Lumix G-kameraer, er bare 120 gram, bygget i solid plast og aluminium, og har største blender på f1,8. Et meget godt utgangspunkt for kontroll av skarphetsdybde for fotografen, som hurtig kan bytte mellom autofokus og manuell fokus, bare ved å dra fokusringen et hakk bak. Da dukker en avstandsskala opp, og man har full kontroll over fokusdybden.

Objektivet er ikke bare en solid, anvendelig konstruksjon. Det har også meget god optisk ytelse. Panasonics vel ansette 20mm f1,7 (tils. 40mm), har litegranne bedre detaljskarphet, men må se seg slått på de fleste andre områder av Olympus-objektivet. Her finnes knapt synlig fargebrytning, det er svært marginal vignettering på alle blendere unntatt største blender, hvor lystapet i hjørnene kan være veldig tydelig. Skarpheten er svært jevn. Også i hjørnene, på største blender, hvor det i praksis ikke er betydelig skarphetstap. Autofokusen er stillegående og lynrask, på Olympus OMD og Panasonic Lumix GH3. Det eneste som egentlig trekker ned, er tønneformet fortegning og mangelen av solblender. En solid konstruksjon og solid ytelse, og et fortreffelig objektiv til de fleste situasjoner.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Canon PowerShot Zoom er en kjempegod idé som er veldig dårlig utført.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!