Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Olympus M.ZD 17mm f/1.8 MSC objektiv

Klassisk normalobjektiv med klasse

Det naturlige bildeutsnittet er en av grunnene til at det klassiske 35mm objektivet er så vel ansett. Kombinerer man det med god lysstyrke, har man et potensielt favorittobjektiv.
Lyd & Bilde mener
Meget jevn skarphet Stillegående og kjapp Solid kvalitet
Mangler solblender Fortegning Vignettering på største blender
Spesifikasjoner
  • Type 17mm fast brennviddetils. 34mm
  • Linseelementer Totalt 9, 6 grupper
  • Lysstyrke f/1.8 – f/f22
  • Nærgrense 25 cm
  • Filterdiameter 46 mm
  • Mål/vekt Ø 57,5 mm,
  • 35,5 mm/120 gram
For:

  • Olympus mFT
  • Panasonic mFT

I et marked som etterspør mer zoom, kan det være befriende å gå tilbake til røttene. Til det klassiske bildeutsnittet som mange kjenner som 35mm. På småbildeformat, vel og merke. Olympus har en enda mindre, lettere og rimeligere 35mm enn denne, men den er ikke på langt nær så skarp og kjapp som den nye 17mm f.18. Som for øvrig er å regne som en 34mm om man sammenligner med gammeldags småbilde, eller fullformat om man vil. Bildevinkelen på 65 grader, tilsvarer nemlig 34-35mm brennvidde på 135-film, som man brukte før i tiden.

Grunnet Olympus og Panasonics micro Four Third-kameraers mindre bildeflate, er den faktiske brennvidden halvparten av 135 formatets. Men siden bildevinkelen er den samme som ved 34mm brennvidde, snakker vi om 17mm-eteren her som en 34mm.

Det betyr at den kan brukes til nesten alt. Bildevinkelen gjør den spesielt godt egnet som allroundobjektiv, man får med det meste i bildeflaten uten at perspektivet fordreies, og det er mulig å lage objektivet både lyssterkt og kompakt. Et ypperlig reise- og reportasjeobjektiv.

Olympus-objektivet som passer OMD, Pen og Panasonics Lumix G-kameraer, er bare 120 gram, bygget i solid plast og aluminium, og har største blender på f1,8. Et meget godt utgangspunkt for kontroll av skarphetsdybde for fotografen, som hurtig kan bytte mellom autofokus og manuell fokus, bare ved å dra fokusringen et hakk bak. Da dukker en avstandsskala opp, og man har full kontroll over fokusdybden.

Annonse

Objektivet er ikke bare en solid, anvendelig konstruksjon. Det har også meget god optisk ytelse. Panasonics vel ansette 20mm f1,7 (tils. 40mm), har litegranne bedre detaljskarphet, men må se seg slått på de fleste andre områder av Olympus-objektivet. Her finnes knapt synlig fargebrytning, det er svært marginal vignettering på alle blendere unntatt største blender, hvor lystapet i hjørnene kan være veldig tydelig. Skarpheten er svært jevn. Også i hjørnene, på største blender, hvor det i praksis ikke er betydelig skarphetstap. Autofokusen er stillegående og lynrask, på Olympus OMD og Panasonic Lumix GH3. Det eneste som egentlig trekker ned, er tønneformet fortegning og mangelen av solblender. En solid konstruksjon og solid ytelse, og et fortreffelig objektiv til de fleste situasjoner.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.