Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Nikon P7100

Nesten fullverdig proffkompakt

Et av de beste kompaktkameraene med egenskaper en proff kan verdsette, ble bedre etter en oppgradering i høst. Men er det nok?
Lyd & Bilde mener
Skarpe bilder Oversiktlig betjening Nøyaktig lysmåler 7 x zoom
Lav skuddtakt Kun 720p HD-video Høy pris
Spesifikasjoner
  • 10 megapiksler
  • 28-200mm 7 x zoom
  • 720/24fps HD-video
  • 3" LCD, 921 000 punkter

Egentlig er det ikke store endringene som er gjort siden vi testet Nikon P7000 i fjor. Den testen leser du her. Kameraet som er beregnet på krevende fotografer, gjerne proffer med et ønske om et lommekamera som ikke er ribbet for funksjoner, er i bunn og grunn det samme rent teknisk. Endringene i P7100 er i første rekke en 7,6 cm skjerm  som kan vippes oppe eller ned.

Noe som er praktisk hvert fall når man tar opp video. For da kan man holde kameraet i den posisjonen man vil, og så vippe skjermen opp eller ned for å panorere utsnittet.

De fleste av oss finner ikke like mange anvendelsesområder når man bare tar stillbilder. Men andre ting er også nytt. Kameraet har fått et praktisk innstillingsratt på fremsiden. Det er slikt krevende fotografer liker, for da kan de kjappere gjøre de endringene de vil. For eksempel kan man benytte det fremre hjulet til blendervalg, og det bakre til valg av lukkertider.

Annonse

Videoopptak er fremdeles i 720/24fps HD-kvalitet, og ikke 1080 som er blitt vanligere siden P7000 ble lansert i fjor. Men på P7100 kan man i det minste låse eksponeringen under opptak.

Kreative fotoeffekter kan være gøy. P7100 har fått flere av dem, sorthvitt-filtre, zoomeffekt, kryssprosessering (prøv, det er ganske kult) er inkludert i kameraet. Men viktigere mener jeg, er at Nikon har hørt på kritikken vi og andre ga P7000. Nemlig at det var usigelig tregt. Da snakker vi ikke bare om de lave skuddtakten som nå er 1,2 bps i maks 90 bilders sekvenser, men at lagring, bildevisning, fokusrespons og generell respons på kommandoer er blitt bedre. Takket være en mer våken Expeed 2 bildeprosessor.

Annonse

Hvilket de har. Ikke mye, men det merkes at P7100 er kjappere til å reagere. Ikke minst er lagringshastigheten redusert fra evigvarende –omtrent – til merkbart kjappere. Men  dog ikke like kjapt som på et systemkamera. Forbedringene har gjort at du ikke trenger å vente like lenge på at kameraet skal bli klart etter en serie bilder, spesielt om du har skutt bildeserien i råformat.

Resten av kameraet er i grunnen identisk med P7000. Det betyr at det er relativt stort til kompaktkamera å være. På lik linje med hovedrivalen Canon PowerShot G12. P7100 er ikke noe mindre enn Nikons nye kompakte systemkamera. Nikon 1 V1, som i tillegg har en litt større bildebrikke, 10 og 60 bps skuddhastighet, LCD-søker integrert  – og utskiftbar optikk.

På P7100 får man en elendig optisk søker, hvor utsnittet ikke er i nærheten av å dekke bildeflaten. Men man får klassens største zoom, fra 28 til 200mm med bra lysstyrke på f2.8-5.6. Bildebrikken på 10 megapiksler er beholdt og er på 1/1,7 tommer, noe som er gir mye større bildeflate enn vanlig på et kompaktkamera. En fordel fordi bildekvaliteten på høy ISO-følsomhet som regel er bedre på bildebrikker med større bildeflater.

Funksjonsnivået er nesten på nivå med et systemkamera. Fotografen kan ta kontroll over eksponering og lysmåling. Her er det også 720 HD-video, blitssko med TTL-lysmåling, optisk bildestabilisator og muligheten til å lagre bilder i råfliformat (NRW) og JPEG. Man mangler rett og slett ingen ting vesentlig i P7100. Kanskje med unntak av full 1080 HD-video.

 

Annonse

Betjening

P7100 er et forbilledlig oversiktlig og praktisk kamera å håndtere. Tilgangen til   primærfunksjonene finner man på toppen kameraet. Der endrer man kjapt ISO, filformat, og hvitbalanse. Man kan tilordne en funksjon man bruker mye til Fn-knappene – en foran og en på toppen.

Siden kameraet er ganske røslig ligger det godt i hånden. Det gummierte håndgrepet og tommelfingergrepet på baksiden, gir et sikkert og stabilt grep om kameraet. Det er større enn et Panasonic Lumix LX5 og Olympus XZ-1, og stiller i samme vektklasse som Canon PowerShot G12. Dets nærmeste rival. Det er faktisk på størrelse med Nikon 1 V1, Nikons nye kompakte systemkamera, men paradoksalt nok er P7100 langt mer betjeningsvennlig.

 

Annonse

Bildekvalitet

G12 er P7100s nærmeste rival på bildekvalitet. Hvor det er temmelig lite å sette fingeren på. Selv med 7 x zoom er den optiske ytelsen meget god. Det er noe linjefortegning i ytterendene av zoomen, men skarpheten er meget god og jevn. Hvert fall fra f4.5 til f8.

Omtrent det eneste vi har å sette fingeren på, er at objektivet er følsomt for strølys. Bildekvaliteten er som på P7000, hvor bildestøy er ikke veldig synlig før ved 3200 ISO. Den øker gradvis etter 800 ISO, og gjør et markert hopp ved 3200 ISO, hvor kornstøyen blir mer fremtredende. Men fargegjengivelsen, kontrasten og detaljskarpheten er svært bra, akkurat som P7000 før den.

Annonse

Videokvaliteten er helt grei hvis man bare trenger HD-video til små snutter. Jeg ville ikke laget noen Oscar-kandidat med P7100, som ikke uventet leverer en videokvalitet omtrent på nivå med et godt kompaktkamera, og langt fra et systemkamera.

Konklusjon

Nikon CoolPix P7100 har løst de aller fleste problemene vi opplevde med P7000. De små endringene i betjening er definitivt til det bedre, den praktiske vippeskjermen vil sikkert tiltale noen. Men viktigere er det at Nikon har hørt på kritikken P7000 fikk, og gjort P7100 langt kjappere i reaksjonene. Skuddhastigheten er dog den samme, og det er heldigvis bildekvaliteten også. Nikon hevder at P7100 er litt bedre på høy ISO enn forgjengeren, det er i så fall marginalt. Dette er et utmerket kamera for de mange som vil ha alt i ett-kamera med bedre bildekvalitet enn kompakter flest har. P7100 er et fremragende kompaktkamera med proffegenskaper, bildekvalitet og ergonomi i toppklassen. Den høye prisen er det eneste som holder kameraet unna en toppscore.

Annonse

 

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.