TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST: Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR

Billig Nikon-zoom med stor rekkevidde

Nikons kompakte 18-140mm zoom imponerer spesielt på ett område.

Karakter
Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR
forfatter
Publisert 22.01.22 - 10:00
Lyd & Bilde mener
Kompakt, lett og rimelig med stort zoomområde og innebygget bildestabilisator. Svært gode makroegenskaper for en superzoom.
Mangler solblender. Den optiske ytelsen er variabel, det finnes ingen værtetting, og autofokusen henger ikke med når motivet beveger seg fort.
Spesifikasjoner
 • Type: Superzoom for APS-C-format
 • Brennvidde: 18-140mm, tilsv. 27-210mm i 35-format
 • Blender: f3.5 – 40
 • Fatning: Nikon Z
 • Bildestabilisator: Optisk 5-trinns
 • Nærgrense: 20 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linseelementer: Totalt 17, 13 grupper
 • Mål/vekt: Ø 73 mm, 90 mm, 315 gram
 • Annet: Programmerbar funksjonsring
 • Web: nikon.no

Jeg skjønner godt de som legger vekk zoomen som fulgte med kameraet, og heller kjøper en med mye større rekkevidde. Da dekker man et større område, og trenger ikke å ta med flere enn det ene objektivet når man skal ut å reise.

Det har sin pris naturligvis, for ett objektiv kan ikke brukes til absolutt alt, og man må være villig til å inngå flere kompromisser. Men kanskje ikke hvis man velger en superzoom, tenker nok mange. Da dekker man alt fra vidvinkel og landskap, til tele og motiver som sport og dyr.

Det er langt på vei korrekt. Et objektiv som Nikons nye Z Nikkor DX 18-140mm f3,5-6,3 VR, tilpasset blant annet Nikon Z50, dekker et område tilsvarende 27-210mm. Med nesten 8 x zoom behøver de fleste ingen andre objektiver, vel å merke hvis man kan leve med moderat lysstyrke på f3.5-6.3.

Som betyr at man ikke får smal nok skarphetsdybde til portretter med fin bokeh – duse bakgrunner – og at kameraet øker ISO-verdiene faretruende nært støyomfanget som gjør bilder tatt i lite lys så grumsete.

Den kompakte zoomen er lett, bare 315 gram, har innebygget femtrinns optisk bildestabilisator, og en programmerbar funksjonsring. Som jeg brukte som blenderring sammen med et Nikon Z7 II.

Kjennere vet at det er et fullformatkamera, og at en 18-140mm beskjærer bildeflaten til 27-210mm, selv om Z6 II har en fullformat CMOS bildebrikke.

Kompakt, lett og rimelig, for Nikon Z-kameraer.
Foto: Lasse Svendsen

Konstruksjon og ytelse

Det er ikke feil å si at Nikon-zoomen er billig, også hva konstruksjonen angår. Den har ingen av Nikons avanserte linsebelegg, men har likevel to asfæriske og to ED-elementer for bedre lyskontroll og jevnere skarphet.

Objektivet er heller ikke værtettet, men tåler litt støv og et par regndråper, og det leveres heller ikke med solblender. Som er ekstrautstyr.

Men prisen er lav, og Nikon-zoomen kan noe vi sjelden ser på zoomobjektiver med så stor rekkevidde.

Nærgrensen er imponerende, den er bare 20 cm på 18mm (27), og øker bare til 40 cm på 140mm (210). Det betyr at du ikke bare kan ta bilder av maten på den lokale restauranten, men du trenger heller ikke ha med deg et eget makroobjektiv. Nikon-zoomen dekker det også.

Skarpheten er generelt god for et objektiv av denne typen. De optiske kompromissene er likevel synlige. På 18mm og blender 3,5, er skarpheten god kun i sentrum, og det er synlig vignettering og fortegning. Blender man til f5,6, forsvinner mye av vignetteringen, skarpheten strekker seg lengre ut fra sentrum, men fortegningen består. På blender 8 er skarpheten på sitt jevneste, men den faller igjen fra blender 11.

Nikon DX 18-140 24mm zoom Nikon DX 18-140 140mm zoom
<
>
Nikon-zoomen på sitt korteste. Foto: Lasse Svendsen

Zoomer man inn til 140mm forsvinner den tønneformede fortegningen fullstendig, men også her er skarpheten moderat i kantene på full blenderåpning, f6,3. Velger man i stedet f8 eller f11, er skarpheten merkbart bedre over et større område.

Zoom-objektivet viste seg å være lite følsomt for kromatisk feilbrytning, som er godt kontrollert over brennviddeområdet, og den tegner bakgrunner med lite synlig fortegning for eksempel lyskilder.

Egentlig er ytelsen ganske bra for et så rimelig objektiv med så stort brennviddeområde, men det er ikke her man skal lete etter optisk perfeksjon.

Hastigheten på autofokusen er mer enn god nok for stillestående motiver, men slet med å henge med på vintersport, og klarte ikke å låse fokus effektivt nok på snowboardere. Tross at de mørke klærne mot hvit snø, skulle gi nok kontrast og lys til at autofokusen skulle klare å henge med. Det stod hvertfall ikke på kameraet.

Konklusjon

Den kompakte, lette og rimelige Nikon Z Nikkor DX 18-140mm f3,5-6,3 VR, er et godt valg for alle som trenger ett objektiv som dekker det meste. Den optiske ytelsen er definitivt godkjent prisen tatt i betraktning, og man kan få riktig fine bilder i mange situasjoner, med den hendige Nikon-zoomen. Til syvende og sist, er det bildene som teller, og de færreste som er i målgruppen for en rimelig superzoom, bryr seg noe om fortegning og vignettering.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lyssterk supervidvinkel Med 18 mm brennvidde, kan Panasonic Leica-objektivet fange enda mer av motivet.
Avansert minidrone flyr hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fullverdige funksjoner, men er så liten at den flyr under dronereglenes radar.
Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Lyssterk og forbedret zoom til Sony Lavere vekt og bedre ytelse er stikkordene for Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Leica slipper sort Summicron 28mm f2 Lages i et lite antall, med en forbedring man må se nøye etter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend