Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR

Billig Nikon-zoom med stor rekkevidde

Nikons kompakte 18-140mm zoom imponerer spesielt på ett område.

Skrevet av / 22.01.22 - 10:00
Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR
Lasse Svendsen

Jeg skjønner godt de som legger vekk zoomen som fulgte med kameraet, og heller kjøper en med mye større rekkevidde. Da dekker man et større område, og trenger ikke å ta med flere enn det ene objektivet når man skal ut å reise.

Det har sin pris naturligvis, for ett objektiv kan ikke brukes til absolutt alt, og man må være villig til å inngå flere kompromisser. Men kanskje ikke hvis man velger en superzoom, tenker nok mange. Da dekker man alt fra vidvinkel og landskap, til tele og motiver som sport og dyr.

Det er langt på vei korrekt. Et objektiv som Nikons nye Z Nikkor DX 18-140mm f3,5-6,3 VR, tilpasset blant annet Nikon Z50, dekker et område tilsvarende 27-210mm. Med nesten 8 x zoom behøver de fleste ingen andre objektiver, vel å merke hvis man kan leve med moderat lysstyrke på f3.5-6.3.

Som betyr at man ikke får smal nok skarphetsdybde til portretter med fin bokeh – duse bakgrunner – og at kameraet øker ISO-verdiene faretruende nært støyomfanget som gjør bilder tatt i lite lys så grumsete.

Den kompakte zoomen er lett, bare 315 gram, har innebygget femtrinns optisk bildestabilisator, og en programmerbar funksjonsring. Som jeg brukte som blenderring sammen med et Nikon Z7 II.

Kjennere vet at det er et fullformatkamera, og at en 18-140mm beskjærer bildeflaten til 27-210mm, selv om Z6 II har en fullformat CMOS bildebrikke.

Kompakt, lett og rimelig, for Nikon Z-kameraer.
Foto: Lasse Svendsen

Konstruksjon og ytelse

Det er ikke feil å si at Nikon-zoomen er billig, også hva konstruksjonen angår. Den har ingen av Nikons avanserte linsebelegg, men har likevel to asfæriske og to ED-elementer for bedre lyskontroll og jevnere skarphet.

Objektivet er heller ikke værtettet, men tåler litt støv og et par regndråper, og det leveres heller ikke med solblender. Som er ekstrautstyr.

Men prisen er lav, og Nikon-zoomen kan noe vi sjelden ser på zoomobjektiver med så stor rekkevidde.

Nærgrensen er imponerende, den er bare 20 cm på 18mm (27), og øker bare til 40 cm på 140mm (210). Det betyr at du ikke bare kan ta bilder av maten på den lokale restauranten, men du trenger heller ikke ha med deg et eget makroobjektiv. Nikon-zoomen dekker det også.

Skarpheten er generelt god for et objektiv av denne typen. De optiske kompromissene er likevel synlige. På 18mm og blender 3,5, er skarpheten god kun i sentrum, og det er synlig vignettering og fortegning. Blender man til f5,6, forsvinner mye av vignetteringen, skarpheten strekker seg lengre ut fra sentrum, men fortegningen består. På blender 8 er skarpheten på sitt jevneste, men den faller igjen fra blender 11.

Nikon DX 18-140 24mm zoom Nikon DX 18-140 140mm zoom
<
>
Nikon-zoomen på sitt korteste. Foto: Lasse Svendsen

Zoomer man inn til 140mm forsvinner den tønneformede fortegningen fullstendig, men også her er skarpheten moderat i kantene på full blenderåpning, f6,3. Velger man i stedet f8 eller f11, er skarpheten merkbart bedre over et større område.

Zoom-objektivet viste seg å være lite følsomt for kromatisk feilbrytning, som er godt kontrollert over brennviddeområdet, og den tegner bakgrunner med lite synlig fortegning for eksempel lyskilder.

Egentlig er ytelsen ganske bra for et så rimelig objektiv med så stort brennviddeområde, men det er ikke her man skal lete etter optisk perfeksjon.

Hastigheten på autofokusen er mer enn god nok for stillestående motiver, men slet med å henge med på vintersport, og klarte ikke å låse fokus effektivt nok på snowboardere. Tross at de mørke klærne mot hvit snø, skulle gi nok kontrast og lys til at autofokusen skulle klare å henge med. Det stod hvertfall ikke på kameraet.

Konklusjon

Den kompakte, lette og rimelige Nikon Z Nikkor DX 18-140mm f3,5-6,3 VR, er et godt valg for alle som trenger ett objektiv som dekker det meste. Den optiske ytelsen er definitivt godkjent prisen tatt i betraktning, og man kan få riktig fine bilder i mange situasjoner, med den hendige Nikon-zoomen. Til syvende og sist, er det bildene som teller, og de færreste som er i målgruppen for en rimelig superzoom, bryr seg noe om fortegning og vignettering.

Karakter
Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR
Basic

Lyd & Bilde mener

Kompakt, lett og rimelig med stort zoomområde og innebygget bildestabilisator. Svært gode makroegenskaper for en superzoom. Mangler solblender. Den optiske ytelsen er variabel, det finnes ingen værtetting, og autofokusen henger ikke med når motivet beveger seg fort.

1 hendelser på “Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR”

 1. Skulle være spennende å sammenligne dette objektivet med gammelt DX 18-140 + FTZ adapter på samme speilløst kamera, Z50, for eksempel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Scroll to Top