TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR

Billig Nikon-zoom med stor rekkevidde

Nikons kompakte 18-140mm zoom imponerer spesielt på ett område.

forfatter
Publisert 22.01.22 - 10:00
Karakter
Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR
L&B menerskew
pluss Kompakt, lett og rimelig med stort zoomområde og innebygget bildestabilisator. Svært gode makroegenskaper for en superzoom.
minus Mangler solblender. Den optiske ytelsen er variabel, det finnes ingen værtetting, og autofokusen henger ikke med når motivet beveger seg fort.
Veil. pris 7245 Produktside
Spesifikasjoner
 • Type: Superzoom for APS-C-format
 • Brennvidde: 18-140mm, tilsv. 27-210mm i 35-format
 • Blender: f3.5 – 40
 • Fatning: Nikon Z
 • Bildestabilisator: Optisk 5-trinns
 • Nærgrense: 20 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linseelementer: Totalt 17, 13 grupper
 • Mål/vekt: Ø 73 mm, 90 mm, 315 gram
 • Annet: Programmerbar funksjonsring
 • Web: nikon.no
Annonse fra prisguiden.no

Jeg skjønner godt de som legger vekk zoomen som fulgte med kameraet, og heller kjøper en med mye større rekkevidde. Da dekker man et større område, og trenger ikke å ta med flere enn det ene objektivet når man skal ut å reise.

Det har sin pris naturligvis, for ett objektiv kan ikke brukes til absolutt alt, og man må være villig til å inngå flere kompromisser. Men kanskje ikke hvis man velger en superzoom, tenker nok mange. Da dekker man alt fra vidvinkel og landskap, til tele og motiver som sport og dyr.

Det er langt på vei korrekt. Et objektiv som Nikons nye Z Nikkor DX 18-140mm f3,5-6,3 VR, tilpasset blant annet Nikon Z50, dekker et område tilsvarende 27-210mm. Med nesten 8 x zoom behøver de fleste ingen andre objektiver, vel å merke hvis man kan leve med moderat lysstyrke på f3.5-6.3.

Som betyr at man ikke får smal nok skarphetsdybde til portretter med fin bokeh – duse bakgrunner – og at kameraet øker ISO-verdiene faretruende nært støyomfanget som gjør bilder tatt i lite lys så grumsete.

Den kompakte zoomen er lett, bare 315 gram, har innebygget femtrinns optisk bildestabilisator, og en programmerbar funksjonsring. Som jeg brukte som blenderring sammen med et Nikon Z7 II.

Kjennere vet at det er et fullformatkamera, og at en 18-140mm beskjærer bildeflaten til 27-210mm, selv om Z6 II har en fullformat CMOS bildebrikke.

Kompakt, lett og rimelig, for Nikon Z-kameraer.
Foto: Lasse Svendsen

Konstruksjon og ytelse

Det er ikke feil å si at Nikon-zoomen er billig, også hva konstruksjonen angår. Den har ingen av Nikons avanserte linsebelegg, men har likevel to asfæriske og to ED-elementer for bedre lyskontroll og jevnere skarphet.

Objektivet er heller ikke værtettet, men tåler litt støv og et par regndråper, og det leveres heller ikke med solblender. Som er ekstrautstyr.

Men prisen er lav, og Nikon-zoomen kan noe vi sjelden ser på zoomobjektiver med så stor rekkevidde.

Nærgrensen er imponerende, den er bare 20 cm på 18mm (27), og øker bare til 40 cm på 140mm (210). Det betyr at du ikke bare kan ta bilder av maten på den lokale restauranten, men du trenger heller ikke ha med deg et eget makroobjektiv. Nikon-zoomen dekker det også.

Skarpheten er generelt god for et objektiv av denne typen. De optiske kompromissene er likevel synlige. På 18mm og blender 3,5, er skarpheten god kun i sentrum, og det er synlig vignettering og fortegning. Blender man til f5,6, forsvinner mye av vignetteringen, skarpheten strekker seg lengre ut fra sentrum, men fortegningen består. På blender 8 er skarpheten på sitt jevneste, men den faller igjen fra blender 11.

Nikon DX 18-140 24mm zoom Nikon DX 18-140 140mm zoom
<
>
Nikon-zoomen på sitt korteste. Foto: Lasse Svendsen

Zoomer man inn til 140mm forsvinner den tønneformede fortegningen fullstendig, men også her er skarpheten moderat i kantene på full blenderåpning, f6,3. Velger man i stedet f8 eller f11, er skarpheten merkbart bedre over et større område.

Zoom-objektivet viste seg å være lite følsomt for kromatisk feilbrytning, som er godt kontrollert over brennviddeområdet, og den tegner bakgrunner med lite synlig fortegning for eksempel lyskilder.

Egentlig er ytelsen ganske bra for et så rimelig objektiv med så stort brennviddeområde, men det er ikke her man skal lete etter optisk perfeksjon.

Hastigheten på autofokusen er mer enn god nok for stillestående motiver, men slet med å henge med på vintersport, og klarte ikke å låse fokus effektivt nok på snowboardere. Tross at de mørke klærne mot hvit snø, skulle gi nok kontrast og lys til at autofokusen skulle klare å henge med. Det stod hvertfall ikke på kameraet.

Konklusjon

Den kompakte, lette og rimelige Nikon Z Nikkor DX 18-140mm f3,5-6,3 VR, er et godt valg for alle som trenger ett objektiv som dekker det meste. Den optiske ytelsen er definitivt godkjent prisen tatt i betraktning, og man kan få riktig fine bilder i mange situasjoner, med den hendige Nikon-zoomen. Til syvende og sist, er det bildene som teller, og de færreste som er i målgruppen for en rimelig superzoom, bryr seg noe om fortegning og vignettering.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

En kommentar om “Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR”

 1. Skulle være spennende å sammenligne dette objektivet med gammelt DX 18-140 + FTZ adapter på samme speilløst kamera, Z50, for eksempel.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde