Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Nikon Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR

Prisgunstig zoom med rekkevidde

Nikons ekstreme telezoom er både billig og bra.

Skrevet av / 17.05.24 - 12:00
Nikon Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR
Lasse Svendsen

En skikkelig telezoom er gull verdt når man skal ut å fotografere dyrelivet i naturen. Som alle naturfotografer vet, er det grenser for hvor nært man kan komme levende dyr i naturen. Et 85mm portrettobjektiv, rekker ikke langt nok.

Man må i nærheten av 300-400mm, selv om man noen ganger kan klare seg fint med en 200mm. Eller en 70-200mm zoom, som er veldig populær, også blant naturfotografer. Men når det heller ikke er nok, kommer de mer ekstreme telezoomene inn. Dessverre betyr det også høy pris og høy vekt, særlig hvis man også ønsker skikkelig lysstyrke. 

Det siste får man ikke i Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR, men man får en relativt rimelig telezoom, som ikke veier mye, og er lett å dra med seg på tur. Den dekker et større område enn Nikons 100-400mm f4.5-5.6 VR S, og koster mye mindre. 

Begge er laget for Nikons speilløse fullformatkameraer i Z-serien, men kan også brukes med Z-kameraer som har APS-C bildebrikke. Det vil jeg ikke anbefale, for da faller lysstyrken for mye.

Foto: Nikon

Balansert zoom

Siden zoomen har en lysstyrke på f5.6-6.3 – opptil f36 i den andre enden – er det ikke perfekt for de naturbildene man tar i skumringen. Da må man betydelig opp i ISO-følsomhet, og noen ganger bruke lengre lukkertider og sette kamera og objektiv på et stativ. Den innebyggede 5,5-trinns bildestabilisatoren hjelper, også på panoreringer i naturen, og jeg fikk mange skarpe bilder med håndholdt panorering.

Les også Lyssterk Nikon-zoom for proffene Prisen - og ytelsen, ligger på det høyeste nivået for en 24-70mm zoom.

Med en vekt over 2 kg og en lengde over 30 cm, er det ingen liten zoom. Men den er godt balansert. Det er ikke noe problem å rekke over den store zoomingen og samtidig låse fokus med en av funksjonsknappene. Objektivet utvider seg heller ikke når man zoomer ut eller inn.

Den ene innstillingsringen kan brukes som blenderring, men har ikke markerte klikkstopp. 

Foto: Nikon

Fokusområdet kan begrenses til 6 meter og uendelig, ellers er nærgrensen 1,3 meter. 

Objektivet er værtettet, og er bygget opp med 25 linseelementer i 17 grupper. Seks av dem er ED-elementer, som reduserer kromafeil. Frontelementet er belagt fluorbelegg, sånn at det skal være enkelt å tørke av. 

Man kan sette på en 2,0x telekonverter og øke rekkevidden til 1200 mm, eller til 840 mm med en 1,4x telekonverter. Da faller også lysstyrken tilsvarende.

Nikon Nikkor Z 180-600mm 600mm Nikon Nikkor Z 180-600mm 180mm
<
>
600mm brennvidde. Foto: Lasse Svendsen

Det sitter en kjapp og responsiv fokusmotor på innsiden, som er stillegående, og kan overstyres manuelt når man ønsker det.

Den optiske ytelsen er meget god for et objektiv av denne typen. Det er svært lite fortegning og lysfall – vignettering – i hjørnene er moderat på full åpning. Men forvent ikke den samme skarpheten som i en 70-200mm f2.8, og slett ikke på nivå med en Plena Z 135mm f1.8. Det er nesten for mye forlangt for en telezoom i denne klassen.

Nikon Nikkor Z 180-600mm 600 Nikon Nikkor Z 180-600mm 180
<
>
Jevnt og god skarphet på full åpning og 180mm. Foto: Lasse Svendsen

Objektivet er på sitt skarpeste fra f5.6 til f8 opp til 300mm, og mellom f6 og f8 på 300mm. Skarpheten faller i hjørnene fra 300mm og oppover til 600mm, hvor den er på sitt beste på f8. Diffraksjon setter inn allerede på f16 her, og skarpheten på f32 er moderat. Det er svært lite kromatisk feilbrytning uansett blender og brennvidde, og objektivet skaper fin bokeh-effekt som isolerer motivet fra bakgrunnen.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon 

Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR er et utmerket objektiv til formålet. Det er godt egnet til natur, sport og dyreliv, så lenge det er nok lys. Kan man leve med moderat lysstyrke, får man både god optisk ytelse, og svært god rekkevidde for pengene. Med muligheten for å bruke telekonverter når man ønsker, utvides bruksområdet, men samtidig krever det mer lys. 

Foto: Lasse Svendsen

Karakter
Nikon Z 180-600mm f5.6-6.3
Premium

Lyd & Bilde mener

Kompakt og lett telezoom med god rekkevidde. Intern fokus. Innebygget bildestabilisator. Mye for pengene. Svak lysstyrke begrenser bruksområdet. Trenger en bryter for bildestabiliseringen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top