: Nikon D5600

Kameraet som passer alle

Hvis du trenger et bedre kamera, er Nikon D5600 et godt sted å begynne.

Mars 2017Nikon D5600

Lyd & Bilde mener

Gjennomført enkelt å bruke for amatører og viderekomne. Topp bildekvalitet, kompakt og lett, og praktisk bildedeling med Bluetooth.
Moderat skuddtakt og fokushastighet, ingen værtetting og liten søker.
Type:            24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
Optikk:         Nikon DX
Skjerm:        8 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
Søker:            Optisk speil, 0,85 x forstørrelse, 95% dekning
Høydepunkt:        Vribar pekeskjerm, Wifi, Bluetooth, 5 bilder/s, mikrofoninngang, 970 bilder batteritid.

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9290 kr

Med Nikon D5600 er det enklere å få fine bilder, og lettere å dele dem via mobilen. Det er i hvert fall hva de sier selv, så det måtte vi naturligvis teste. Kameraet stiller i den lette enden i speilrefleksklassen, og er rettet mot hverdagsfotografene, som trenger noe bedre enn mobilkameraet.

Det har Nikon lyktes ganske godt, med for teknisk sett er det basert på to av de beste amatørkameraene vi har testet: Nikon D3400 og forgjengeren D5500.

Du finner mange likheter mellom de tre kameraene. Som en fremragende bildebrikke på 24 megapiksler har Nikons meget gode RGB-lysmåler med hele 2016 målepunkter. Og et kompakt ytre som gjør at det passer fint i en liten veske eller bag.

Kikker man nærmere på kameraet, ser det ikke bare identisk ut med D5500, det er i bunn og grunn samme kamera. Bare med Snapbridge i tillegg. Det er Nikons måte å si tilkoblet på. Snapbridge bruker Bluetooth som kan være tilkoblet kameraet hele tiden, slik at hver gang du tar et bilde, kan det lastes ned i weboppløsning til mobilen.

Dermed er det enda enklere å dele bildene, enten på sosiale medier,  epost eller rett og slett legge dem i nettskyen som backup. Opp til 2 Mp oppløsning vel å merke, trenger du mer enn det, må du koble dem sammen med Wifi. Da kan du også overføre HD-video.

Ellers får du en mer avansert autofokus her enn i D3400, med 39 i stedet for 11 fokussensorer, opp til 5 bilder/s skuddtakt. Samt god HD-videokvalitet med mikrofoninngang for bedre lyd, og hodetelefonkontakt.

Enkelt å bruke

Dette er et av de kameraene som man bare kan plukke opp, slå på og begynne og fotografere med – uten å tenke på innstillinger. Sett alt på grønt, så tar kameraet seg av resten, og det fungerer forbløffende bra. Etter hvert som man blir varmere i trøyen, kan man skru på de få hjulene og trykke litt på knapper, for å lære seg litt om de ulike innstillingsmulighetene.

Som det er en del av, ikke overveldende mange, men nok til at kameraet kan følge erfaringskurven til brukeren, et godt stykke opp i klassen for viderekomne.

Kameraet har vribar pekeskjerm, en meget stor og skarp en, det er i seg selv ikke noe stor greie. Det finnes på mange kameraer, men Nikon har lyktes bedre enn de fleste med å skape et oversiktlig skjermbilde over de mange innstillingene.

Mesteparten av kameraet kan betjenes med fingeren på skjermen, på samme måte som man bruker en mobil, bortsett fra at kameraet ikke har noe apper. Bare fotoinnstillinger mange trenger å forholde seg til.

Det gjør kameraet enklere å bruke enn man kanskje tror, også fordi at man så enkelt kan se og skaffe seg et overblikk over kamerafunksjonene. Jeg vet ikke hvor mange som kommer til å finne det nyttig, men det er mulig å flytte fokuspunktene med tommefingeren, mens man kikker i søkeren. Det fungerer greit, og meningen er at man skal kunne flytte fokus etter motivet. Noe kameraet egentlig klarer fint på egen hånd.

Egentlig anbefaler jeg å velge 3D-tracking fra AF-area mode på skjermen (trykk inn i-knappen først), når man trenger fokussporing på actionbilder. Det fungerer bedre, mesteparten av tiden.

Det er likevel rom for forbedringer. Høyere skuddtakt, værtetting, og enda bedre integrasjon mellom skjermmenyer og pekefunksjonen, kommer høyt på listen.

Men aller helst skulle jeg likt å se en større søker. Her er den rett og slett liten. Det kan fungere hvis man stort sett bruker skjermen likevel. Men her er søkeren ofret for ønsket om å gjøre kameraet så lite som mulig.

picture2 picture3 picture4
<
>
Plugg inn en mikrofon, og du er klar for videofilming.

Snapbridge

Mange med oss opplever at bildeoverføring fra kameraet, er for kronglete å få til. Tilkoblingen er upålitelig, og ofte må man betjene både kamera og mobil samtidig for å være sikker på at bildene virkelig blir overført til mobilen. Nikon har forsøkt å gjøre det enklere med Snapbridge, som bruker Bluetooth som overføring. Det fungerer faktisk fint så lenge man klarer seg med mindre enn 2 Mp bilder.

Mobilen kan også brukes som fjernkontroll, rettere sagt fjernutløser, for det er ikke mye du kan stille på kameraet fra mobilen.

Flott bildekvalitet

Kameraet finnes i noen ulike konfigurasjoner. Den vanligste er med Nikon kompakte AF-P 18-55mm f3,5-5,6G VR normalzoom, men vi testet kameraet også med Nikons fremragende 50mm f1,4G. Den tekniske kvaliteten fra bildefilene, er det lite å utsette på.

Den er temmelig identisk med resultatet vi fikk fra D3400, som betyr marginalt med bildestøy før man passerer 3200 ISO. Eller sagt på en annen måte, du trenger ikke å være redd for grumsete bilder i lite lys. Noe som ofte er tilfelle med mobilkameraer.

Etter 6400 ISO blir det mer grumsete, men det er ikke noe å fortvile over før ved 25600 ISO. Da blir mørke bilder veldig grumsete.

Det er lite å utsette på fargebalansen og hvitbalansekontrollen. Som vanlig for Nikons RGB-lysmåling, er eksponeringspresisjonen upåklagelig.

Med Nikons dynamiske Active D-Lighting, slipper du at skyggene gror igjen. Kameraet har også en HDR-innstilling i fire trinn, pluss auto og selvsagt automatisk. Den bør brukes med forsiktighet, for det er ikke alltid kameraets prosessor vet best.

Det er morsommere med bildeeffektene du finner på programhjulet, som du velger med pekeskjermen. Mange av dem kan faktisk skape fine effekter, men jeg savner en valgbar sorthvittinnstilling fra programhjulet. Slik det er nå, må man velge monochrome fra menyene, klikke seg gjennom innstillingene og lagre,

Oppsummering

Nikon D5600 er et meget godt valg for de fleste amatører, nesten uansett behov. Det finnes et enormt utvalg tilbehør, som de mange Nikkor-objektivene som også passer på dette kameraet. Bildekvaliteten, brukervennligheten og videoegenskapene, er gode nok til å tilfredsstille også de mer kresne viderekomne brukerne.

Trenger man et godt kamera i en kompakt innpakning, som ikke er stort, tungt og dyrt, er dette et at de beste kameraene i klassen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.