TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nikon D5100

Fleksibel minimalist

Putt inn bildebrikken fra et dyrere kamera, og spar pengene på å ta vekk funksjoner de færreste trenger, og man har en prisvinner.

forfatter
Publisert 30.08.11 - 03:59
L&B menerskew
pluss Strålende bildekvalitet God lysmåler Meget bra på video
minus Få direktevalgsknapper Synlig optisk fortegning med kitobjektivet
Veil. pris 7990 Produktside
Spesifikasjoner
 • Speilrefleks med 1080p HD-video
 • Oppløsning: CMOS/16,2 Mp effektivt,
 • DX-format,
 • Optikk: AF-S 18-105 mm
 • VR f/3,5-5,6 (27-157 mm),
 • Zoom: 5,8 x,
 • Lagring: SD/SDHC/SDXC-kort,
 • Skjerm: 7,6 cm  vribar LCD
 • Bildeformater    RAW, JPEG, MOV
 • Følsomhet ISO    100 - 25600
 • Serieopptak bps    4
 • Video     1920 x 1080p 30/25/24 fps
 • Lukkertider    30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator    optisk
 • Søker    Optisk 0,78 x , 95% dekning
 • Blits    i-TTL blitssko
 • Batteri    Li-ION, 870 bilder
 • Mål mm (bxhxd)    128 x 97 x 79
 • Vekt gram    510 u batteri (hus)

I hvert fall hvis bildekvaliteten holder samme kvalitet som det dyrere kameraet. Canon har gjort det med EOS 600D, hvor teknikken hentet fra de dyrere 60D, er pakket inn i et billigere kamerahus. Nå har Nikon gjort det med D5100. Som inneholder bildebrikke og teknikk fra det dyrere D7000, men pent pakket inn i et rimeligere kamerahus.

Ideen er god. I D5100 får de fleste alt de trenger, og litt til. Full HD-video, 11-puntks autofokus, 4 bps skuddhastighet, opp til 25.600 ISO lysfølsomhet, og samme 16,2 megapiksler bildebrikke som overbeviste oss i D7000-testen tidligere i år.

For at det skal være enkelt å lage HD-video med D5100, har Nikon gitt kameraet en vribar 7,6 cm stor, høyoppløst LCD-skjerm, som er langt mer praktisk, enten man skyter videosekvenser eller tar bilder i fugle- eller froskeperspektiv. For eksempel makrobilder. Nikon skryter av at skjermen er bedre enn på mange andre kameraer, fordi kontrasten er økt til 1.000:1, og den støtter sRGB-fargespekter. I praksis fungerer det som forventet. Så lenge man ikke titter på skjermen i sterkt sollys, er fargene jevnere og mer mettet enn vanlig på en så liten skjerm.

D5100 finnes som kit med 18-55 mm zoom (f/3,5-5,6) med optisk bildestabilisator, til 6.990 kroner, og som testet med en 18-105 mm zoom til 7.990 kroner. Altså likt med Canon EOS 600D som er hovedkonkurrenten til D5100. Det finnes også en stereomikrofon kalt ME-1, som til 1.290 kroner gir stereolyd på videoopptak. Og filtrerer vekk støyen fra objektivets fokusmotor. Da har man et komplett systemkamera både for video-og stillbilder.

Brukervennlighet
Med kameraet liggende i venstre hånd, og søkerbilde på skjermen (live view), kan man styre videoopptak med start/stopp-knappen ved utløserknappen, og nyte godt av autofokus under opptak. Noe de færreste systemkameraene fikser særlig godt.

Etter litt tilvenning fungerer det godt, autofokusen er rimelig kjapp og presis i godt lys når man tar opp video. Om enn ikke like lydløs og lynkjapp som på Panasonic Lumix GH2. Kameraet er ikke særlig komplisert. De fleste vil bruke kort tid på å komme under huden på funksjonene, og Nikon har lagt opp til at få knapper skal gjøre betjeningen enkel. Man velger innstillinger med Info-knappen og blar i blant annet valg av ISO, lysmåling, hvitbalanse, serieopptak osv, med navigeringshjulet på baksiden. Det eneste det finnes direkteknapper på utsiden av kameraet til, er eksponeringskompensasjon, fokus- og eksponeringslås, og en programmerbar knapp foran på siden, som kan endres fra valg av selvutløser, til for eksempel    ISO-valg. Knappen som trigger den innebyggede blitsen, kan også brukes til å velge blitsmodus, og sammen med knappen for eksponeringskompensasjon, kan man stille blitskompensasjon.

Søkeren er ikke spesielt stor, men lys nok til at den fungerer godt og inneholder visning av det viktigste, som lukkertid, blenderåpning, blitsstatus, eksponeringskompensasjon og ISO.

Håndgrepet er lite, men sammen med den gummierte overflaten på grepet og tommelgrepet bak, ligger det relativt lette kameraet god i de fleste hender. Alle knappene man trenger er lett tilgjengelige fra høyre hånd, og med litt tilvenning fikser man kjapt aktiveringen av live view fra bryteren på toppen. En ting Nikon snarest kan ordne opp i, er valg av auto ISO. Det må man inn i skjermmenyen for å endre, i stedet for at man kan dreie innstillingsrattet fra valgt ISO-verdi til auto, som man kan på andre kameraer.

Bildekvalitet
Nikon har lagt inn flere effekter som kan legges på bildene. For eksempel kan  man forsterke en valgt farge, legge inn fiskeøyeeffekt, miniatyreffekt, skisse og lignende. Det er også mulig å velge en valgt farge, og tone alle andre ut i sorthvitt, og man har tilgang på JPEG-konvertering av råfiler i kameraet.

Det er også mulig å aktivere automatisk eller manuell fortegningskontroll, hvor man kan rette opp for eksempel tønneformet linjefortegning fra objektivet. Hvilket er en god ting, for enten man velger Nikkor 18-55 eller 18-105 mm som vi testet D5100 med, får man synlig tønneformet fortegning på vidvinkel, og puteformet fortegning på tele. Den optiske kvaliteten påvirker absolutt resultatet, ingen av kitobjektivene er dårlige, men skarpheten i bildene fra D5100 ble enda bedre med Nikkor 14-24 mm f2,8, som vi også prøvde.

Lysmåleren er som forventet på et Nikon speilrefleks, meget god. Den interne JPEG-konverteringen ga litt for mettede farger, og tendenser til utvisket høylys. Med kameraets lystonejustering aktivert, løser man delvis problemet, men det er råfilene det virkelig skinner av. De er perfekte for etterbehandling, og så bra rett fra kameraet, at man kan klare seg med små justeringer det meste av tiden.

Bildestøy er ikke noe tema før man passerer 3200 ISO, selv om det er marginalt synlig da. Først ved 6400 ISO begynner kornstøyen å bli sjenerende, og alt over det gir i tillegg markert fargestøy, gradvis tap av oppløsning og redusert skarphet i bildefilene. I praksis betyr det at man kan skyte i lite lys uten å være bekymret over plagsom bildestøy, med mindre man skal ha veldig store forstørrelser fra bilder tatt med ISO-verdier over 6400.

Kameraet er ikke bare enkelt å filme med. Videokvalitet i full 1080p HD er meget høy, og D5100 er et av få kameraer hvor man kan velge 25 eller 24 fps bildehastighet i full 1080 HD-kvalitet. Men som på så mange andre kameraer skal man vokte seg for å bruke autofokusen under opptak, siden fokusmotoren høres på opptakene. For habile videografer er derfor ME-1 mikrofonen et must.
Man får ikke mange justeringsmuligheter under opptak. Justerer man lukkertiden eller blenderverdien, endrer kameraet ISO-verdien. Men det er mulig å bruke eksponeringslås, og starte autofokus samtidig under opptak.

Konklusjon
Nikon D5100 er et fortreffelig kamera for alle som ønsker å kombinere høy bildekvalitet med HD-video. Det er enkelt å bruke, enkelt å lykkes med, og vil tilfredsstille det bredere lag av folket. Fordi det er et allsidig kamera, med mange muligheter. D5100 er kanskje ikke ideelt for viderekomne fotografer som vil finne kameraets enkelhet og fraværet av direktevalgsknapper, for begrensende. For de fleste andre er det ikke noe å tvile på, D5100 er et strålende kamera for pengene, hvor det ikke står på bildekvaliteten.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde