TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nikon D3300

Perfekt for nybegynnere

Nikon har satt seg fore å gjøre det enklere for den uerfarne å få fine bilder. De lykkes godt med det i D3300.

forfatter
Publisert 12.05.14 - 17:02
L&B menerskew
pluss Kompakt og brukervennlig kamera med jevnt over meget god bildekvalitet. Et utmerket valg for de som vil lære mer og bli en bedre fotograf.
minus Fraværet av pekeskjerm og wi-fi kan styre potensielle kjøpere i retning konkurrentenes kameraer.
Veil. pris 5600 Produktside
Spesifikasjoner
 • Type Speilreflekskamera med 24 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  18-55mm zoom (tils. 27-82mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt Guide for nybegynnere, 13 effekter, uttrekkbar optikk
 • Bildeformater RAW, JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO 100 – 25600
 • Serieopptak bps 5
 • Video fps 1920 x 1080/50p fps
 • Lukkertider 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker optisk speil
 • Blits Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 700 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 124 x 98 x 76
 • Vekt gram 460 m batteri

De billigste speilreflekskameraene er laget for å gjøre det enkelt å ta bilder. Uten å måtte forholde seg til funksjoner og knapper man ikke skjønner noe av. Dessverre er det de færreste som lykkes med annet enn å holde prisen på et minimum. Nikon har tatt hensyn til at de som kjøper de billigste kameraene, vil ha det enkelt, fordi fotokunnskapene ikke er særlig høye.

Derfor likte vi D3200 som vi testet i fjor. Et enkelt og relativt lite speilreflekskamera som har en innebygget guide til kameraets funksjoner. Slik at man kan velge hvilket motiv man skal ta bilder av, og få enkle instruksjoner som guider deg til bedre bilder. Enkelt og greit.

Men D3200 begynte å bli gammelt, og selv om kamerahuset var kompakt og letthåndterlig, ble det levert med et fysisk stort zoomobjektiv. Som ikke var blant de skarpeste.

 

Du må ha en separat sender som WU1a, for å bruke wi-fi på Nikon-kameraet.
Du må ha en separat sender som WU1a, for å bruke wi-fi på Nikon-kameraet.

Guider deg til bedre bilder
Det har Nikon gjort noe med i D3300. Etterfølgeren har fått en helt ny 18-55mm zoom, som er langt mindre og lettere enn den gamle zoomen D3200 ble levert med. Objektivet trekkes sammen når det ikke er i bruk, og åpnes med et trykk på låseknappen når man skal fotografere.

Nikkor 18-55mm f3,5-5,6 VR II, som det heter, har optisk bildestabilisator, og når det sitter på D3300 har man et av de minste og letteste speilrefleksene.

Det lille Nikon-kameraet ligger godt i hånden. Knapper og ratt er store nok til at mange av dem kan brukes med hansker på, og den optiske søkeren er tilstrekkelig stor til at man ser motivet klart selv med briller på.

Dessverre har ikke Nikon gitt kameraet en pekeskjerm. Den kan heller ikke vris eller vippes. Da må man opp to hakk til Nikon D5300. Men den har Nikons glimrende skjermgrafikk som tydelig viser valgte innstillinger, og som gir deg rask tilgang til innstillinger med et trykk på i-knappen. Hvis man trykker inn ?-knappen på baksiden, får man opp en forklaring til valgt innstilling.

Men hvis man vrir programhjulet på toppen til Guide, kan man bla i en mer omfattende guide som forklarer deg mer om kameraets ulike funksjoner og innstillinger. Kjempesmart, fordi uerfarne fotografer kan komme raskere i gang med å lære hvordan kameraet kan brukes for å få bedre bilder av ulike motiver.

Guide-funksjonen er genial for nybegynneren, som fort kan bli en bedre fotograf med Nikon-kameraet.
Guide-funksjonen er genial for nybegynneren, som fort kan bli en bedre fotograf med Nikon-kameraet.

Kameraet har også 13 bildeeffekter som kan brukes når man vil ha mer effektfulle bilder. Som miniatyr, silhuett, HDR med flere.

Teknisk sett har ikke Nikon gjort mange endringene på D3300. Bildebrikken har samme oppløsning på 24 megapiksler, men denne er uten optisk lavpassfilter for bedre detaljskarphet.

Lysmålingen er den samme velfungerende RGB-målingen med 420 målepunkter og D3200s 11-punkts autofokus er beholdt. Men kameraet har fått en ny Expeed 4 bildeprosessor som har gitt deg økt ISO-følsomhet til 25600, 5 bilder/s skuddtakt og litt større bildebuffer på serieopptak (jpeg).

Det har også forbedret frame rate – antall bilderammer per sekund, på videoopptak, og man kan justere blenderåpning og lukkertid under videopptak.

Bildekvalitet
Med det nye zoomobjektivet er D3300 et mye bedre kamera enn forgjengeren. Du vil neppe se stor forskjell i detaljskarphet bare fordi bildebrikken er befridd for lavpassfilter. Men du vi se mye jevnere bildeskarphet på alle brennvidder. Du vil også se lystap – vignettering, på største blenderåpning og 18mm brennvidde. Da er også skarpheten merkbart dårligere i hjørnene. Men fra blender 5,6 blir skarpheten mye jevnere, på alle brennvidder.

D3300 dynamic range

Objektivet er på sitt skarpeste fra f5,6 til f11, bortsett fra på 55mm hvor det også er skarpt over nestene hele bildeflaten opp til f22. Det har heller ikke mye plagsom fargebrytning eller alvorlig diffraksjon, og er slik sett blant de bedre standardzoomen vi har testet i denne prisklassen.

Man kan regne med at det er synlig bildestøy fra 3200 ISO i mørke partier, men den er godt kontrollert og ikke skjemmende før ved 6400 ISO. Noe som er meget bra for et kamera i denne klassen. Det er fullt mulig å bruke 12800 ISO også, hvis man kan leve med litt grovere kornstøy og fargestøy.

Fargebalansen og hvitbalansekontrollen er meget god, og gir mettede og fine hudtoner uten merkbart fargestikk mesteparten av tiden. Bilder tatt innendørs i blandingslys, kan være en utfordring, men kameraet klarer seg bra også i denne disiplinen.

D3300 12800 ISO Chart

Konklusjon
Med rask og stillegående autofokus, er det fullt mulig å fange raske motiver med Nikon D3300. Størrelsen passer fint for de som foretrekker et minst mulig speilreflekskamera, og de som ønsker å bli bedre til å fotografere, får et utmerket verktøy i D3300. Kameraet lærer deg å bruke de ulike funksjonene, og du blir sannsynligvis en bedre fotograf med dette kameraet. Et prisgunstig kamera hvor bildekvalitet og brukervennlighet går hånd i hånd.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde