Search
Generic filters

TEST: Nikon Coolpix P950

Fugletitternes drømmekamera med 83x zoom

83 ganger zoom er ikke til å kimse av, men det følger med noen utfordringer.

Karakter
Nikon Coolpix P950

Lyd & Bilde mener

Ekstrem zoom med god lysstyrke og relativt bra skarphet. Stor og skarp søker, bra bildestabilisering. 4K-video uten beskjæring.
Ikke særlig raskt, mangler pekeskjerm og zoomring. Mye bildestøy på høy ISO. Moderat batteritid.
 • Type: 16 Mp kompaktkamera med 1/2,3’’ bildebrikke
 • Optikk: Nikkor 24-2000mm f2.8-6.5 ED VR
 • Søker: Elektronisk 2.36 Mp
 • Skjerm: Vribar 8 cm LCD, 921k
 • Serieopptak: 7 bilder/s
 • Video: 4K/30p
 • Tilkoblinger: Mikrofon inn, USB-C-lading, HDMI
 • Trådløs: Bluetooth, Wifi
 • Lagring: SD/SDHC/SDXC
 • Batteritid CIPA: 290 bilder
 • Mål/vekt: 140 x 110 x 150 mm/1,05 kg
 • Høydepunkter: 83 x zoom, 1 cm makro, 5,5-trinns bildestabilisator, 166 x digital zoom, Snapbridge-støtte, inneb. blits.
 • Web: nikon.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8998 kr

Hvis man skal fotografere dyreliv kan et raskt kamera være avgjørende. Er dyrene, for eksempel fugler, langt unna, trenger man mye zoom. Ellers blir dyret bare en uskarp prikk i midten av bildet.

Det er her ultrazoomkameraene kommer inn. De skiller seg i hovedsak fra superzoomkameraene, ved at de har betydelig mer enn 20 og 30 x zoom. Som f.eks. Sony RX10 IV og Panasonic Lumix FZ2000.

Nikon har to slike kameraer med ultrazoom. Coolpix P1000 med 125 x zoom (!), og denne, Coolpix P950 med 83 x zoom. Bortsett fra zoomen, er de nesten identiske, men P950 er mindre, lettere og billigere. Det større P1000 har zoomring på fronten av objektivet, men ellers er forskjellene små.

24-2000mm

83 x zoom, i en relativt kompakt innpakning.

Hvis man ikke trenger 3000mm tele, og klarer seg med en 24-2000mm zoom i stedet, er P950 et bedre valg. Som P1000 har også dette kameraet en liten (1/2,3’’) 16 megapiksler bildebrikke, med 4K/30p videoopptak, råfilopptak, sju bilder/s skuddtakt, og ferdigprogrammerte innstillinger for måne- og fuglefotografering, på programhjulet på toppen av kameraet.

Ingen av dem er værtettet, slik Sony RX10 IV er det, og egentlig er Nikon-kameraet best egnet som feriekamera for de som har lyst å fotografere ville dyr under ferien.

Størrelsen minner om et speilreflekskamera med en voksen zoom, men det finnes ingen ultrazoom for speilreflekser, og om det gjorde det, ville det vært et enormt objektiv med mye dyrt glass.

Nikon-kameraet er sånn sett et kupp. Hendig å bruke og praktisk innrettet med alt i ett og samme kamera. Den enorme rekkevidden en 83 x zoom gir, byr også på noen utfordringer. Kameraet kan bli vanskelig å holde i ro, derfor programmene for måne- og fuglefotografering, men den innebyggede 5,5-trinns bildestabilisatoren hjelper også til med stødigheten.

Merk at valg av programmene for måne- og fuglefotografering, begrenser seg til enkelte brennvidder, og kun jpeg-opptak.

Brukeropplevelsen

Praktisk med vribar skjerm, men dessverre er det ikke en pekeskjerm.

Man kan bruke den innebyggede elektroniske søkeren, som er mye større og klarere enn vanlig for et kompaktkamera med så liten bildeflate. Under fraværet av en zoomring, må man bruke zoomknappen på siden av kameraet, eller rundt utløserknappen.

Det finnes også et hjul på siden for manuell fokus, og en praktisk zoom tilbake-knapp. Den er hendig når man trenger et bredere utsnitt for å se mer av området rundt motivet, og tro meg, med 83 x zoom blir den mye brukt. Trykk den inn for å zoome ut og slipp når du har ‘siktet’ deg inn på nytt på motivet.

Nikon tilbyr også et sammenleggbart optisk sikte med LED-markering i sentrum – DF-M1 Dot Sight – som plasseres over den oppfellbare blitsen i blitsskoen, og som skal gjøre det lettere å sikte inn motivet på lang avstand.

Det er ikke bare på lengre avstander Nikon-kameraet kan briljere. Det har også makro-innstilling ned til 1 cm, sånn at man også kan komme nært de små motivene.

God støykontroll på 800 ISO.

Siden kameraet er relativt lett, og håndgrepet har god plass til fingre, ligger Nikon-kameraet godt i hånden. Det kan enkelt betjenes med hansker på, og brillebrukere kan fint bruke den store søkeren uten problemer.

Kameraet mangler pekeskjerm, det ville gjort valg av fokuspunkt mye enklere. Særlig på videoopptak, og en zoomring er å foretrekke fremfor en knapp. Værtetting vil sikkert noen savne, men det er ikke vanlig i denne prisklassen. Lysstyrken på f2.8-6.5, er svært god for en 24-2000mm zoom, men kameraet har noen utfordringer når det gjelder fart.

Skuddtakten på sju bilder/s er forsåvidt tilstrekkelig for fuglefotografering, hvis lukkerhastigheten bare er kort nok. Det er litt verre at følgefokusen ikke alltid henger med selv seilende måker, for ikke å snakke om de raske bevegelsene til fugler i flukt. Det er lettere å få skarpe bilder av månen, men med så lave lukkertider som man får da, holder det ikke med bildestabilisator.
Stativet må til pers.

Bildekvaliteten

Lite lys, 6400 ISO og 1/30s, brennvidden er bare 357mm.

Kameraer med så små bildebrikker, har ofte en utfordring med bildestøy på høye ISO-verdier. Som man gjerne trenger når man skal fotografere månen. Fotografen kan stille ISO-verdien selv, eller la kameraet ta seg av det. Da skal man være forsiktig med å tangere 1600 ISO, ellers blir støyomfanget av den kornete sorten.

Et lite skjær med fugler tatt på 33mm.

Lysmålingen og hvitbalansen er godt kontrollert, og skarpheten i bildene er god, til et visst punkt. Eller skal vi si brennvidde. Zoomen er klart best fra 24 til 100/200mm, men skarpheten faller gradvis med økningen av brennvidden. Noe av det skyldes at det er nær klin umulig å holde et kamera i ro på 2000mm, og på så lange brennvidder får ikke bildestabilisatoren kompensert godt nok for bevegelsene.

Ok skarphet på 2000mm, men ikke mer.

Fargegjengivelsen, kontrasten og dynamikken, er som forventet fra et kamera i denne klassen, men hverken kontrollen over bildestøy eller bildedynamikken når helt opp til kvaliteten man får fra Sonys RX10 IV eller Panasonic FZ2000.

Ekstra bred vidvinkel når man trenger det.
350mm er omtrent så langt de fleste zoomer rekker.
På 2000mm er det ikke lett å få skarpe bilder.

Det gjør heller ikke videokvaliteten på 4K, som riktignok er milevis foran kvaliteten i 1080 HD, men aldri så skarp som fra de større 1-tommers bildebrikkene.

Konklusjon

Kompromissene ser ut til å stå i kø når man vil ha både i pose og sekk. Man skal nemlig være villig til å inngå noen kompromisser for å få så mye zoom som Coolpix P950 kan tilby. 83 x zoom er ikke hverdagskost, og byr på noen optiske utfordringer, som Nikon bare delvis har lyktes med å adressere her. Bildekvaliteten er som forventet fra et kamera av denne typen, god, men heller ikke mer. Skuddtakten er akseptabel, men bufferen begrenser antall bilder man kan ta i serie, og på de mest ekstreme brennviddene henger ikke autofokusen alltid med. Men du verden så tett man kommer på dyrelivet med et sånt kamera.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!