Search
Generic filters

TEST : Nikon Coolpix P950

Fugletitternes drømmekamera med 83x zoom

83 ganger zoom er ikke til å kimse av, men det følger med noen utfordringer.

Karakter
Nikon Coolpix P950

Lyd & Bilde mener

Ekstrem zoom med god lysstyrke og relativt bra skarphet. Stor og skarp søker, bra bildestabilisering. 4K-video uten beskjæring.
Ikke særlig raskt, mangler pekeskjerm og zoomring. Mye bildestøy på høy ISO. Moderat batteritid.
 • Type: 16 Mp kompaktkamera med 1/2,3’’ bildebrikke
 • Optikk: Nikkor 24-2000mm f2.8-6.5 ED VR
 • Søker: Elektronisk 2.36 Mp
 • Skjerm: Vribar 8 cm LCD, 921k
 • Serieopptak: 7 bilder/s
 • Video: 4K/30p
 • Tilkoblinger: Mikrofon inn, USB-C-lading, HDMI
 • Trådløs: Bluetooth, Wifi
 • Lagring: SD/SDHC/SDXC
 • Batteritid CIPA: 290 bilder
 • Mål/vekt: 140 x 110 x 150 mm/1,05 kg
 • Høydepunkter: 83 x zoom, 1 cm makro, 5,5-trinns bildestabilisator, 166 x digital zoom, Snapbridge-støtte, inneb. blits.
 • Web: nikon.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8998 kr

Hvis man skal fotografere dyreliv kan et raskt kamera være avgjørende. Er dyrene, for eksempel fugler, langt unna, trenger man mye zoom. Ellers blir dyret bare en uskarp prikk i midten av bildet.

Det er her ultrazoomkameraene kommer inn. De skiller seg i hovedsak fra superzoomkameraene, ved at de har betydelig mer enn 20 og 30 x zoom. Som f.eks. Sony RX10 IV og Panasonic Lumix FZ2000.

Nikon har to slike kameraer med ultrazoom. Coolpix P1000 med 125 x zoom (!), og denne, Coolpix P950 med 83 x zoom. Bortsett fra zoomen, er de nesten identiske, men P950 er mindre, lettere og billigere. Det større P1000 har zoomring på fronten av objektivet, men ellers er forskjellene små.

24-2000mm

83 x zoom, i en relativt kompakt innpakning.

Hvis man ikke trenger 3000mm tele, og klarer seg med en 24-2000mm zoom i stedet, er P950 et bedre valg. Som P1000 har også dette kameraet en liten (1/2,3’’) 16 megapiksler bildebrikke, med 4K/30p videoopptak, råfilopptak, sju bilder/s skuddtakt, og ferdigprogrammerte innstillinger for måne- og fuglefotografering, på programhjulet på toppen av kameraet.

Ingen av dem er værtettet, slik Sony RX10 IV er det, og egentlig er Nikon-kameraet best egnet som feriekamera for de som har lyst å fotografere ville dyr under ferien.

Størrelsen minner om et speilreflekskamera med en voksen zoom, men det finnes ingen ultrazoom for speilreflekser, og om det gjorde det, ville det vært et enormt objektiv med mye dyrt glass.

Nikon-kameraet er sånn sett et kupp. Hendig å bruke og praktisk innrettet med alt i ett og samme kamera. Den enorme rekkevidden en 83 x zoom gir, byr også på noen utfordringer. Kameraet kan bli vanskelig å holde i ro, derfor programmene for måne- og fuglefotografering, men den innebyggede 5,5-trinns bildestabilisatoren hjelper også til med stødigheten.

Merk at valg av programmene for måne- og fuglefotografering, begrenser seg til enkelte brennvidder, og kun jpeg-opptak.

Brukeropplevelsen

Praktisk med vribar skjerm, men dessverre er det ikke en pekeskjerm.

Man kan bruke den innebyggede elektroniske søkeren, som er mye større og klarere enn vanlig for et kompaktkamera med så liten bildeflate. Under fraværet av en zoomring, må man bruke zoomknappen på siden av kameraet, eller rundt utløserknappen.

Det finnes også et hjul på siden for manuell fokus, og en praktisk zoom tilbake-knapp. Den er hendig når man trenger et bredere utsnitt for å se mer av området rundt motivet, og tro meg, med 83 x zoom blir den mye brukt. Trykk den inn for å zoome ut og slipp når du har ‘siktet’ deg inn på nytt på motivet.

Nikon tilbyr også et sammenleggbart optisk sikte med LED-markering i sentrum – DF-M1 Dot Sight – som plasseres over den oppfellbare blitsen i blitsskoen, og som skal gjøre det lettere å sikte inn motivet på lang avstand.

Det er ikke bare på lengre avstander Nikon-kameraet kan briljere. Det har også makro-innstilling ned til 1 cm, sånn at man også kan komme nært de små motivene.

God støykontroll på 800 ISO.

Siden kameraet er relativt lett, og håndgrepet har god plass til fingre, ligger Nikon-kameraet godt i hånden. Det kan enkelt betjenes med hansker på, og brillebrukere kan fint bruke den store søkeren uten problemer.

Kameraet mangler pekeskjerm, det ville gjort valg av fokuspunkt mye enklere. Særlig på videoopptak, og en zoomring er å foretrekke fremfor en knapp. Værtetting vil sikkert noen savne, men det er ikke vanlig i denne prisklassen. Lysstyrken på f2.8-6.5, er svært god for en 24-2000mm zoom, men kameraet har noen utfordringer når det gjelder fart.

Skuddtakten på sju bilder/s er forsåvidt tilstrekkelig for fuglefotografering, hvis lukkerhastigheten bare er kort nok. Det er litt verre at følgefokusen ikke alltid henger med selv seilende måker, for ikke å snakke om de raske bevegelsene til fugler i flukt. Det er lettere å få skarpe bilder av månen, men med så lave lukkertider som man får da, holder det ikke med bildestabilisator.
Stativet må til pers.

Bildekvaliteten

Lite lys, 6400 ISO og 1/30s, brennvidden er bare 357mm.

Kameraer med så små bildebrikker, har ofte en utfordring med bildestøy på høye ISO-verdier. Som man gjerne trenger når man skal fotografere månen. Fotografen kan stille ISO-verdien selv, eller la kameraet ta seg av det. Da skal man være forsiktig med å tangere 1600 ISO, ellers blir støyomfanget av den kornete sorten.

Et lite skjær med fugler tatt på 33mm.

Lysmålingen og hvitbalansen er godt kontrollert, og skarpheten i bildene er god, til et visst punkt. Eller skal vi si brennvidde. Zoomen er klart best fra 24 til 100/200mm, men skarpheten faller gradvis med økningen av brennvidden. Noe av det skyldes at det er nær klin umulig å holde et kamera i ro på 2000mm, og på så lange brennvidder får ikke bildestabilisatoren kompensert godt nok for bevegelsene.

Ok skarphet på 2000mm, men ikke mer.

Fargegjengivelsen, kontrasten og dynamikken, er som forventet fra et kamera i denne klassen, men hverken kontrollen over bildestøy eller bildedynamikken når helt opp til kvaliteten man får fra Sonys RX10 IV eller Panasonic FZ2000.

Ekstra bred vidvinkel når man trenger det.
350mm er omtrent så langt de fleste zoomer rekker.
På 2000mm er det ikke lett å få skarpe bilder.

Det gjør heller ikke videokvaliteten på 4K, som riktignok er milevis foran kvaliteten i 1080 HD, men aldri så skarp som fra de større 1-tommers bildebrikkene.

Konklusjon

Kompromissene ser ut til å stå i kø når man vil ha både i pose og sekk. Man skal nemlig være villig til å inngå noen kompromisser for å få så mye zoom som Coolpix P950 kan tilby. 83 x zoom er ikke hverdagskost, og byr på noen optiske utfordringer, som Nikon bare delvis har lyktes med å adressere her. Bildekvaliteten er som forventet fra et kamera av denne typen, god, men heller ikke mer. Skuddtakten er akseptabel, men bufferen begrenser antall bilder man kan ta i serie, og på de mest ekstreme brennviddene henger ikke autofokusen alltid med. Men du verden så tett man kommer på dyrelivet med et sånt kamera.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
  Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
  Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris

  Huawei P40 Pro+ (kamera)

  Veil.pris 14000 ,- Huawei først med 10x zoom i mobilen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.