TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nikon Coolpix P7800

Gamle helter eldes med verdighet

Skal man forbedre en testvinner, lønner det seg å gjøre det skikkelig. Nikon lykkes ikke helt med oppgraderingen av en gammel favoritt.

forfatter
Publisert 12.03.14 - 15:12
L&B mener
Skarp optikk og god bildebehandling sørger for svært høy bildekvalitet. Nikons beste zoomkompakt er avansert, men enkel å bruke, og er anvendelig til det meste.
Kameraet har synlig optisk fortegning og Nikon har ikke klart å gjøre kameraet særlig raskt i bruk. Lagring av bilder og generell respons ligger langt bak konkurrentene.
Spesifikasjoner
 • Type  Kompaktkamera med 12 Mp 1/1,7” bildebrikke
 • Optikk  28-200mm f2,0-4,0 zoom, bildestabilisator
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt Vippbar skjerm, elektronisk søker
 • Bildeformater RAW, JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO         80 – 6400
 • Serieopptak bps      8
 • Video fps       1920 x 1080/30p/25p fps
 • Lukkertider      60 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator         optisk
 • Søker  921K elektronisk
 • Blits     Innebygget, blitssko
 • Batteri Li-ION, 350 bilder
 • Mål mm (bxhxd)       119 x 78 x 50
 • Vekt gram      399 m batteri
Produkter i testen
 • Logitech UE Mini Boom
 • Hvis vi skal lage en topp fem liste over de beste kompaktkameraene, vil Nikon plassere seg godt i feltet med Coolpix P7700. Arvtageren P7800 har derfor alt som skal til for at Nikon skal holde seg i tetsjiktet, for lite er forandret sammenlignet med forgjengeren.

  De ser til og med like ut, med unntak for introduksjonen av en elektronisk søker på nykommeren. Våkne lesere vil huske at forgjengeren til P7700 hadde en liten optisk søker, som forsvant i P7700 for å så inkarneres som LCD-søker her.

  Ellers er det lite som er forandret. Kameraet har en vippbar skjerm uten pekefunksjon, trådløs wi-fi er ikke mulig uten en adapter, og bildebrikken er den samme 12 Mp varianten som vi har testet før. Optikken er heller ikke forandret. En 7 x zoom på 28-200mm med relativt god lysstyrke på f2,0-4,0, rekker over et bredt arbeidsområde. Legg til god batteritid på 350 eksponeringer og en pris under 4.000 kr, så begynner P7800 å se riktig så fristende ut.

  Vribar, men ikke pekeskjerm, og du må trykke inn en knapp for hver gang du skal bytte mellom søker og skjermvisning.
  Vribar, men ikke pekeskjerm, og du må trykke inn en knapp for hver gang du skal bytte mellom søker og skjermvisning.

  De nærmeste konkurrentene blant entusiastkompaktene med søker, er FujiFilm X20 som har en mye større, optisk søker, og Canon Powershot G16 som har en alt for liten optisk søker. Den elektroniske søkeren i Nikon-kameraet er et brukbart kompromiss, og bedre enn null søker. Men den er trang, lavoppløst og føles mørk og blass sammenlignet med den store og lyse søkeren i Fuji-kameraet.

  Den har heller ikke sensor som slukker og tenner søkeren automatisk når man løfter kameraet til øyet. Man må trykke inn en knapp for å bytte mellom søker og skjerm.

  Dessverre har ikke Nikon maktet å få fart på kameraet. Skuddtakten er riktignok bra med opp til 8 bilder/s i korte serier, men autofokus, responser og ikke minst lagring av bilder, er tregere her enn i mange andre kameraer det er naturlig å sammenligne med. Man får følelsen av at Nikon ikke har brydd seg med å forbedre alle minuspunktene med P7700 i nye P7800, hvilket er skuffende.

  Bildekvalitet
  Derfor er det hyggelig å kunne fortelle at det er lite å utsette på bildekvaliteten. Kameraet leverer strøkne bildefiler også i jpeg-format, opp til 3200 ISO. Først da dukker bildestøy opp. Fargegjengivelse, kontrast og oppløsningen er fremragende for et kompaktkamera. Som også leverer skarpe bilder på alle brennvidder.

  bilde

  Det er mye fortegning og vignettering på 28mm brennvidde og full lysåpning, men mesteparten av det er borte på blender f5,6. Skyter man råfiler i stedet for jpeg, har man mye å gå på i etterbehandling av bildene, både hva bildestøy og optisk ytelse angår.

  Konklusjon
  Nikon-kompakten skuffer ingen på bildekvalitet. Det ligger godt i hånden med sitt gummierte grep, og har et rikholdig utvalg funksjoner og innstillinger, som gjør at   kameraet vokser med oppgaven. Men det er ikke et like opplagt valg som forgjengeren var. Man kan diskutere om den elektroniske søkeren er en oppgradering god nok, særlig når Nikon må ha visst at etterfølgeren til P7700 sårt trengte raskere prosessering. Kan man leve med ulempene, må jeg likevel medgi at P7800 er et fristende alternativ når bildekvaliteten står i høysetet.

  Produkter i testen

  Logitech UE Mini Boom

  Full trøkk fra jakkelomma

  Knalltøff værtett mikrohøyttaler fra Ultimate Ears.

  UE Mini Boom spiller forbløffende høyt og låter fint til prisen. Størrelsen gjør at den er lett å putte ned i lomme og ta med over alt.
  Den trives best i et lite miljø. Ingen medfølgende nettadapter. Lyden er ikke like god som på den større UE Boom-modellen.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
  Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
  Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
  Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
  Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
  Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend