TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nikon Coolpix A

Sylskarpt lommekamera

Med kompakte Coolpix A melder Nikon seg på i kampen om de attraktive entusiastfotografenes oppmerksomhet. De har noe å glede seg til.

forfatter
Publisert 08.05.13 - 12:38
L&B menerskew
pluss Svært god optisk skarphet Høy detaljskarphet og oppløsning Kompakt og lett
minus Treg lagring og autofokus 1/2000s korteste lukkertid Trenger ND-filter
Veil. pris 8690 Produktside
Spesifikasjoner
  • Type Kompaktkamera med 16,2 Mp APS-C CMOS bildebrikke
  • Optikk Nikkor (18,5mm) tils. 28mm vidvinkel f2,8
  • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • Høydepunkt 14-bit ukomprimert RAW, 4 bilder/s, 1080p/25 HD-video

Fotomarkedet har endret seg de siste par årene. Kvalitet er blitt viktigere enn lav pris, og mens salget av billigkameraer faller som en stein, øker interessen for kvalitetskameraer. Det gir plass til nye kamerasegmenter, som dette, hvor Coolpix A havner. Kompakte, avanserte kameraer, med fastoptikk og innvendig teknikk hentet fra avanserte speilreflekskameraer. I samme segment finner vi Leica X2 med 35mm f2.8, FujiFilm X100S med 35mm f2.0, og fullformatkompakten Sony RX1. Med 35mm f2.0. Ingen zoom, ingen mulighet for utskiftbar optikk. Kun én brennvidde. Men likevel med færre begrensninger enn man tror.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nikons første kamera i dette segmentet, har som X2 og X100S, en 16 megapiksler bildebrikke i APS-C-format, men skiller seg fra de andre ved å ha en 18,5mm, tilsvarende 28mm vidvinkel, og lysstyrke f2.8. Fysisk sett minner det om et vanlig Nikon Coolpix-kamera, men teknisk sett har det mer til felles med Nikon D7000. Skjermmenyene er ikke det eneste som er hentet fra Nikons speilreflekser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skyt fra hoften
Bildebrikken i Coolpix A er en videreutvikling av CMOS-brikken i Nikons D7000. Men her er lavpassfilteret fjernet for bedre detaljskarphet, og mikrolinsene over fotosensorene bedre tilpasset det fastmonterte 28mm Nikkor-objektivet. Som trekker seg inn i kameraet, når man slukker strømmen. Strømbryteren er forresten verdt å nevne. Den er en liten spak som er alt for lett å komme bort i når kameraet skal ned i eller opp av lommen, og da slår man på eller av kameraet uten å mene det.

Funksjonshjulet til høyre kan brukes også til blender- og lukkertidsvalg.
Funksjonshjulet til høyre kan brukes også til blender- og lukkertidsvalg.

Ringen rundt objektivet kan ikke brukes til mye annet enn manuellfokus, den kan for eksempel ikke programmeres til blenderring, og på toppen av kameraet er et vanlig programhjul, ikke et lukkertidshjul. Kameraet er åpenbart laget for å være så lite som mulig (verdens minste APS-C kompakt liker Nikon å si), og det er ikke stort større enn mange kompaktkameraer. Fysisk sett er det mindre og lettere enn både X100S og X2, og får dermed plass i mye mindre lommer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet kan ikke bruke noen form for elektronisk søker og har heller ingen søker innebygget. Det finnes en separat optisk søker kalt DF-CP1, som koster 3.200 kr, og er både lys og skarp med markeringer for bildeutsnitt. En adapterring som brukes til å montere filter eller solblender, finnes også som ekstrautstyr. Og kameraet kan bruke Nikons trådløse fjernkontroller, GPS-mottaker (GP-1), og trådløse WU-a1 wi-fi-adapter.

Sammenligner man størrelsen med FujiFilm X100S, ser man hvor mye mindre Coolpix A er.
Sammenligner man størrelsen med FujiFilm X100S, ser man hvor mye mindre Coolpix A er.

Skarp bildekvalitet
Coolpix A er et kvalitetskamera på alle måter, og føles langt mer solid enn et vanlig Coolpix-kamera. Med unntak for Coolpix P7700. Men bildekvaliteten er i en helt annet klasse. Kameraet leverer synlig bedre skarphet enn for eksempel hybridkameraene i Nikon 1-serien, og detaljskarpheten er i praksis nær på linje med speilreflekskameraet D7100.

Høyoppløst og sylskarp skjerm, men ingen søker.
Høyoppløst og sylskarp skjerm, men ingen søker.

Vidvinkelobjektivets brede bildevinkel tilsvarende 28mm, passer neppe til alles bruk, slik sett er 35mm mer anvendelig, men det er lite å trekke for på den optiske ytelsen. Bortsett fra litt vignettering – lystap – på største blender, er det bare relativt moderat fortegning å spore. Skarpheten er meget høy, og ganske jevn også på f2.8 som er største blender, og nesten helt utjevnet fra blender 4.0. Noe som er svært bra for et objektiv av denne typen. Selv uten solblender er strølys godt kontrollert, og det er heller ikke mer enn marginalt med fargebrytning i objektivet.

Det er ingen grunn til å frykte bildestøy, som er godt kontrollert opp til de oppgitte 3200 ISO, men FujiFilm X100S har mer finkornet bildestøy som dessuten ikke er like synlig i skygger, selv på 6400 ISO. Forskjellene er ikke stort nok til å være av avgjørende betydning, etter min mening, og på utskrifter er det neglisjerbart. Fargegjengivelsen på jpeg-filer er oversaturert, særlig i den røde kanalen, men det kan enkelt kompenseres for ved å velge portrettinnstillingen i skjermmenyen, men da faller også kontrasten i bildene. Gjør heller innstillingene i kameraoppsettet (Picture Control), eller gjør fargeinnstilinger under etterbehandling av bildene.

Oppsummering
Om Coolpix A er kameraet for det, avhenger av følgende ting: Om du er tiltrukket av størrelsen og kan leve med 28mm vidvinkel. Da kan kameraet meget vel være verdt pengene, selv om det har klare mangler. Særlig om man sammenligner med sin kanskje nærmeste konkurrent, FujiFilm X100S. Søkeren er ofret for å lage kameraet så lite som mulig, og trolig av samme grunn, har Nikon valgt en 28mm f2.8 fremfor en mer lyssterk 35mm. Foruten fraværet av søker, er korteste lukkertid begrenset til 1/2000s. Med blender f2.8 og 100 ISO, risikerer man at kameraet overeksponerer. Et ND-filter kan løse problemet, men kameraet har ikke ND-filter innebygget.

nikon-coolpix-a-2

Bildekvaliteten derimot, kan ingen klage over. Nikon-kameraet skjemmer ikke ut sine dyrere søsken i speilreflekskategorien, og leverer sylskarpe bilder med lite fortegning og ekstremt god detaljskarphet. Slik sett står det ikke noe tilbake for konkurrentene i samme segment, men prisen burde kanskje i større grad reflektere at dette er et relativt ribbet kompaktkamera, hvor funksjonsnivået er enklere. Legger man til den optiske søkeren, fyker prisen opp i 12.000 kr. Da risikerer Coolpix A å bli et kamera for spesielt interesserte, i et segment som allerede er for spesielt interesserte.

Blitsen er oppfellbar.
Blitsen er oppfellbar.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde