: Nikon AF-S Nikkor 20mm f1,8G ED

Ekstrem Nikon-vidvinkel

Nikons nyeste vidvinkel løser et par av problemene man vanligvis forbinder med dem.
Annonse
Annonse
forfatter

Egentlig er det rart at det tok Nikon så langt tid å lage en lyssterk vidvinkel til deres fullformatkameraer. De lager de fleste objektivene selv, og har lengre erfaring enn de fleste med å konstruere kvalitetsoptikk.

Den kompakte Nikkor AF 20mm med lysstyrke 2,8 passer ikke til fullformatkameraene D610, D750, D810 og så videre, så alternativene har vært andre objektiver. Som enten er mye dyrere, større, eller dekker en smalere bildevinkel enn de 94 gradene en 20mm vidvinkel gjør.

Men nå er endelig en ny AF-S 20mm med lysstyrke f1,8 tilgjengelig, også for fullformatkameraene (FX-sensor), men som også kan brukes på Nikon D7100, D5300 og så videre med APS-C-format (CX-sensor).

Det nye vidvinkelobjektivet dekker altså en bredere bildevinkel enn Nikons AF-S 28 og 24mm, og det kan være forskjellen på om du får med deg hele bygget, eller fjellene på begge sidene i motivet.

Men det er en hake med så kraftig vidvinkel. Fortegningen kan bli markant, og rette linjer fremstår som fine buer, i en tønneform. Lys- og skarphetstapet i hjørnene er også et velkjent fenomen på ekstrem vidvinkel, og uhumskheter som strølys og refleksjoner er ofte synlige på billige vidvinkelkonstruksjoner.

Annonse

 

Nikkor 20mm f5_6 BW uncorrected
Selv på kort avstand, kan man få fine effekter med så bred vidvinkel.

 

 

Strålende skarp
Derfor er det gledelig å kunne fortelle at Nikon-objektivet har vært verdt å vente på. Det er velbygget, men ikke værtettet, og kompakt nok til at det ikke tynger ned et fullformatkamera. Noen bildestabilisator finnes ikke, men er sjelden nødvendig på et objektiv med så mye bildevinkel.

Autofokusen er kjapp og presis, men det er den optiske ytelsen som er forbløffende. Råfiler fra Nikon D750 viste at objektivet har moderat fortegning og synlig vignettering (lysstap) i hjørnene, fra blender 1,8 til f4. Det korrigeres delvis i jpeg-filene, og kan dempes markant med objektivprofilen aktivert i for eksempel Lightroom eller Photoshop.

Annonse

Men allerede fra blender 2,8 er det lett å se at Nikon har jobbet lenge med objektivets ytelse. Skarpheten er svært høy i sentrum og jevn også ut i hjørnene. Det er forsvinnende lite kromatisk feilbrytning, og kontrasten er meget jevn på stort sett alle blendere. Selv om objektivet ble testet på D750 med fullformat bildebrikke, er det liten tvil om at problemet med vignettering blir mindre synlig, på et objektiv med mindre bildebrikke.

Nikon-fotografer som trenger en lyssterk vidvinkel, kan trygt kjøpe AF-S Nikkor 20mm f1,8. Det er ikke billig, men den høye optiske ytelsen forsvarer prisen, særlig for fotografer som bruker denne brennvidden ofte. Da er Nikon-objektivet et selvsagt valg.

 

Nikkor 20mm f8 uncorrected from nef
Det er lettere å få med hele fjorden, når man har 94 graders bildevinkel til rådighet.

 

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.