: Nikon AF-S Nikkor 20mm f1,8G ED

Ekstrem Nikon-vidvinkel

Nikons nyeste vidvinkel løser et par av problemene man vanligvis forbinder med dem.
Annonse
Annonse
forfatter

Egentlig er det rart at det tok Nikon så langt tid å lage en lyssterk vidvinkel til deres fullformatkameraer. De lager de fleste objektivene selv, og har lengre erfaring enn de fleste med å konstruere kvalitetsoptikk.

Den kompakte Nikkor AF 20mm med lysstyrke 2,8 passer ikke til fullformatkameraene D610, D750, D810 og så videre, så alternativene har vært andre objektiver. Som enten er mye dyrere, større, eller dekker en smalere bildevinkel enn de 94 gradene en 20mm vidvinkel gjør.

Men nå er endelig en ny AF-S 20mm med lysstyrke f1,8 tilgjengelig, også for fullformatkameraene (FX-sensor), men som også kan brukes på Nikon D7100, D5300 og så videre med APS-C-format (CX-sensor).

Det nye vidvinkelobjektivet dekker altså en bredere bildevinkel enn Nikons AF-S 28 og 24mm, og det kan være forskjellen på om du får med deg hele bygget, eller fjellene på begge sidene i motivet.

Men det er en hake med så kraftig vidvinkel. Fortegningen kan bli markant, og rette linjer fremstår som fine buer, i en tønneform. Lys- og skarphetstapet i hjørnene er også et velkjent fenomen på ekstrem vidvinkel, og uhumskheter som strølys og refleksjoner er ofte synlige på billige vidvinkelkonstruksjoner.

 

Nikkor 20mm f5_6 BW uncorrected
Selv på kort avstand, kan man få fine effekter med så bred vidvinkel.

 

 

Strålende skarp
Derfor er det gledelig å kunne fortelle at Nikon-objektivet har vært verdt å vente på. Det er velbygget, men ikke værtettet, og kompakt nok til at det ikke tynger ned et fullformatkamera. Noen bildestabilisator finnes ikke, men er sjelden nødvendig på et objektiv med så mye bildevinkel.

Autofokusen er kjapp og presis, men det er den optiske ytelsen som er forbløffende. Råfiler fra Nikon D750 viste at objektivet har moderat fortegning og synlig vignettering (lysstap) i hjørnene, fra blender 1,8 til f4. Det korrigeres delvis i jpeg-filene, og kan dempes markant med objektivprofilen aktivert i for eksempel Lightroom eller Photoshop.

Men allerede fra blender 2,8 er det lett å se at Nikon har jobbet lenge med objektivets ytelse. Skarpheten er svært høy i sentrum og jevn også ut i hjørnene. Det er forsvinnende lite kromatisk feilbrytning, og kontrasten er meget jevn på stort sett alle blendere. Selv om objektivet ble testet på D750 med fullformat bildebrikke, er det liten tvil om at problemet med vignettering blir mindre synlig, på et objektiv med mindre bildebrikke.

Nikon-fotografer som trenger en lyssterk vidvinkel, kan trygt kjøpe AF-S Nikkor 20mm f1,8. Det er ikke billig, men den høye optiske ytelsen forsvarer prisen, særlig for fotografer som bruker denne brennvidden ofte. Da er Nikon-objektivet et selvsagt valg.

 

Nikkor 20mm f8 uncorrected from nef
Det er lettere å få med hele fjorden, når man har 94 graders bildevinkel til rådighet.

 

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.