: Nikon 1 V3

Kostbar toppmodell

De har blodtrimmet toppmodellen i den kompakte Nikon 1-serien, men prisen har også vokst.
Lyd & Bilde mener
Fantastisk rask autofokus og serieopptak. Funksjonsnivået er tilsvarende høyt, og brukervennligheten er på plass.
Søker er ekstrautstyr, og bildekvaliteten står ikke helt i stil med prisklassen Nikon V3 befinner seg. MikroSD-kort?!
Spesifikasjoner
 • Type: Systemkamera med 18 Mp 1” bildebrikke
 • Optikk:  10-30mm zoom(tils. 27-81mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
 • Skjerm: 7,6 cm LCD pekeskjerm, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt: Wifi, 20 bilder/s m. autofokus, doble kontrollhjul
 • Bildeformater: RAW, JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO: 160 – 12800
 • Serieopptak bps: 20-60
 • Video fps: 1920 x 1080/60p fps
 • Lukkertider: 30 - 1/16000 s
 • Bildestabilisator: optisk
 • Søker: ekstra
 • Blits: Innebygget, proprietær tilbehørssko
 • Batteri Li-ION: 310 bilder
 • Mål mm (bxhxd): 111 x 65 x 33
 • Vekt gram: 380 m batteri
Annonse
Annonse
forfatter

Helt siden Nikon introduserte sitt første kompakte systemkamera i 2011, har hastigheten vært i førersetet. Slik er det også nå, med den åttende og foreløpige toppmodellen i Nikon 1-serien. Et kamera som fremstår som et attraktivt alternativ til et avansert speilreflekskamera, for ikke å snakke om konkurrerende systemkameraer i samme klasse, fra Samsung, Sony, Panasonic og Olympus.

Nikon 1 V3 banker konkurrentene ned i støvlene på skuddtakt. Hele 20 bilder/s kan du ta, med autofokus mellom hvert bilde. Eller 60 bps med AF på første bilde. Det er ingen andre kameraer i denne klassen i nærheten av.

Men så er V3 toppmodellen i Nikons 1-serie, som er basert på en speilløs kameradesign med en 1-tommers bildebrikke, og utskiftbar optikk. De nærmeste konkurrentene er Sony a6000, Samsung NX300, Panasonic Lumix GX7, og Olympus OM-D E-M10.

Med andre ord snakker vi ikke om de enkleste systemkameraene, men mer avanserte modeller som retter seg mer mot viderekomne, enn nybegynnere.

Raskest i klassen
Mens de andre modellene i Nikons 1-serie har henvendt seg til folk som vil ha et enkelt og kompakt systemkamera, kan man lett se at V3 er laget for entusiastene. Doble innstillingsratt (det ene er også trykkfølsomt), to programmerbare funksjonsknapper – Fn, og en ny 18 Mp bildebrikke uten lavpassfilter (for maksimal detaljskarphet), er slikt entusiastene liker.

Hvor godt de liker at Nikon har hoppet over elektronisk søker på etterfølgeren til Nikon 1 V2 – som hadde den innebygget, er ikke godt å si. Men jeg tipper de liker dårlig å måtte kjøpe den nye elektroniske søkeren som er tilpasset V3, som ekstrautstyr. Den kan leveres i et sett som inneholder kamera med den nye 10-30mm elektroniske zoomen, og et praktisk håndgrep med en utløserknapp, innstillingshjul og Fn3-knapp. Men da koster det. 11.400 kr for alle delene om man kjøper de sammen.

V3_top
Antallet knapper og ratt avslører at Nikon V3 er laget for entusiastene, mer enn nybegynnere.

Det er likevel ingen tvil om at V3 er Nikons beste kompakte systemkamera til dato. Selv om det er lite, og det integrerte grepet mindre enn på Sony a6000, føles det like raskt. Autofokusen på V3 har intet mindre enn 171 kontrastbaserte og 105 fasebaserte fokuspunkter, som til sammen dekker nesten hele bildeflaten.

Kombinert med klasseledende 20 bilder/s med autofokus mellom hvert bilde, eller 60 bps med AF bare på første, er V3 det aller raskeste kameraet i klassen. Det er raskere enn Nikon D4s som koster over 50.000 kr. Det er også mulig å ta opp video i full 1080/60p HD, men også med 120 fps hvis man kan leve med redusert oppløsning på 1280 x 720 punkter.

Hvorfor Nikon har valgt mikroSD-minnekort i stedet for de større SD-kortene, er en gåte. Her er det plass i massevis til de raskere SDXC-kortene, som også har høyere lagringskapasitet enn mikroSD. For øvrig er det på tide med en modernisering av skjermmenyene, fordi det grafiske grensnittet ser temmelig utdatert ut. Når man bruker pekeskjermen kan man velge fokuspunkt og ta bilde med en lett berøring. Eller kjapt endre lukkertid, blenderåpning, bildestil, lysmåling, størrelsen på fokusfeltet, ISO-følsomhet eller hvitbalanse.

Men ikke best i klassen
Det er mer å digge med V3, enn det er å kritisere, også når det gjelder bildekvalitet. Fargegjengivelsen er mettet med mulighet for å justere fargebalansen for mer nøytrale hudtoner, og det er lite bilde- og fargestøy opp til 1600 ISO. Selv med den nye bildebrikken, er det nesten ikke mulig å se forskjell på testbilder fra V3 og Nikon AW1 med 14 Mp. Støyomfanget ser nesten identisk ut, slik at man også her får synlig bildestøy fra 3200 ISO, i mørke partier, og det skiller lite på tonalitet og bildedynamikk.

Sammenlignet med bildefiler fra Sony a6000 og Olympus EM-10, kommer V3 til kort rent teknisk. Støyomfanget er omtrent et eksponeringstrinn dårligere på V3, hvilket betyr at kameraet leverer like mye kornstøy på 1600 ISO, som E-M10 gjør på 3200 ISO. Det samme gjelder tonalitet og fargemetning, som også er bedre på a6000 og E-M10.

V3_LCD
Vippbar pekeskjerm, men ikke selfieskjerm.

1 Nikkor 10-30mm VR
Det nye zoomobjektivet med elektronisk zoom, er forbausende skarptegnende. Også i hjørnene. 1 Nikkor 10-30mm f3,5-5,6, er meget kompakt og passer godt sammen med V3. Som også leverer god videokvalitet i full HD, med manuell eksponeringskontroll, skulle man ønske det.

Zoomen skjemmes dog av synlig fortegning som går fra tønneformet til vidvinkel, til markant puteformet fortegning fra 55 til 81mm tele. På den positive siden er det ikke plagsomt mye vignettering eller kromabrytning her. Zoomringen er forresten progressiv, slik at den zoomer raskere jo mer man vrir på den. Det fine med det, er at det er mulig å zoome lydløst på videopptak. Praktisk, særlig om man ikke har koblet en ekstern mikrofon til kameraets tilbehørsport, og mikinngang.

Konklusjon
Nikon V3 er kamera som er lett å like. Brukervennligheten er den beste på noen av Nikons 1-seriekameraer, det samme er bildekvaliteten. Med mulighet for en ekstern søker og håndgrep, er det både et fleksibelt og utvidbart systemkamera, for kresne brukere som vil ha noe lite og lett, uten å ribbes for funksjoner. Men de fleste konkurrentene i denne klassen har alt dette innebygget, elektronisk søker også, samtidig som de koster mindre enn Nikon V3. Det eneste kameraet har å tilby som gjør det unikt, er hastigheten, men det er ikke nok til å fortjene toppscore, etter vår mening.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.