Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Nikon 1 Nikkor VR 10-100mm f4,0-5,6

Prisgunstig superzoom

Nikons kompakte systemkameraer i 1-serien, trengte sårt en billigere superzoom. Her er den.
Lyd & Bilde mener
God kontrast Stor zoomrekkevidde Bildestabilisator Gunstig priset
Markant fortegning Synlig vignettering på 27mm Ujevn skarphet Mangler solblender
Spesifikasjoner
  • 10 x zoom - tils. 27-270mm
  • Lysstyrke f4.0 – f5.6
  • Nærgrense 35 cm
  • Filterdiameter 55 mm
  • Linseelementer Totalt 19, 12 grupper
  • Mål/vekt Ø 60,5 mm, 70,5 mm/298 gram
  • Optisk bildestabilisator

Sakte men sikkert har de utvidet objektivparken til Nikon 1-kameraene. I høst kommer det til og med en ekstremt lyssterk portrettele med 32m brennvidde, og f1.2 i lysstyrke! Med den sedvanlige beskjæringsfaktoren – x 2,7, betyr det en bildevinkel tilsvarende 86mm. Perfekt for portretter, også i lite lys. Men nå skal det handle om objektivet for folk flest. En zoom som dekker alt fra vidvinkel til tele, er et populært valg blant mange.

Da rekker man over så mangt av motiver, fra landskap og gruppebilder, til lokale sportsarrangementer, og av og til et og annet dyrebilde. Den kompakte Nikkor 10-100mm er et slikt objektiv. Det dekker et område tilsvarende 27-270mm, og med lysstyrke f4.0-5.6, er det absolutt innenfor når vi snakker om et så vidt rimelig objektiv. For 4.000 kr får man integrert optisk bildestabilisator, og objektivet leveres i sort, eller sølvgrått.

Den optiske ytelsen er naturlig nok av varierende karakter. Noe som er helt normalt for objektiver med 10 x zoom eller mer. Utfordringene ved å bake inn bred vidvinkel og lang tele, lar seg ikke alltid skjule i bildene fra objektivet. Likevel klarer Nikkor-zoomen seg forbausende bra. På vidvinkel – 27mm, og full blenderåpning, er den tønneformede fortegningen markant. Det samme er lystapet – vignetteringen – og det er ikke særlig skarpt i hjørnene. Velger man blender 5,6 i stedet, blir de to siste punktene betydelig forbedret, men fortegningen er der likefullt.

Zoomer man inn til mellom 35 og 50mm, skifter fortegningen til puteform. Også her er den markant, men lystapet i hjørnene er ikke like ille. Ikke skarpheten heller, som er mye bedre over hele bildeflaten. Med enda lengre brennvidde, avtar fortegningen gradvis, men på tele over 100mm faller også skarpheten. Aller skarpest er objektivet fra 35 til 100mm, og mellom blender 5,6 og 11. Da er også skarpheten på sitt jevneste.

Autofokusen jager en del på tele, og er ikke alltid kjapp nok til å låse bevegelser, selv om Nikons nyeste generasjon kameraer – V2 og J3 – har meget kjapp autofokus. Dermed er det ikke så godt egnet til actionshots, særlig ikke når lyset faller på ettermiddagen.

Annonse

Fargebrytningen, eller kromatisk aberrasjon, er ikke veldig plagsom. Den er verst i kantene, og der er det ikke så kritisk. Objektivet er gjennomgående bygget i plast, og gir som vanlig for zoomobjektiver i lav prisklasse, ikke den helt store kvalitetsfølelsen. Men prisen trekker opp i sammendraget, og tross ujevn optisk ytelse, er Nikkor-zoomen for Nikon 1, et godt valg som allroundobjektiv. Men ikke kast kitobjektivet for det…LS.

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.