: Nikon 1 Nikkor VR 10-100mm f4,0-5,6

Prisgunstig superzoom

Nikons kompakte systemkameraer i 1-serien, trengte sårt en billigere superzoom. Her er den.
Lyd & Bilde mener
God kontrast Stor zoomrekkevidde Bildestabilisator Gunstig priset
Markant fortegning Synlig vignettering på 27mm Ujevn skarphet Mangler solblender
Spesifikasjoner
  • 10 x zoom - tils. 27-270mm
  • Lysstyrke f4.0 – f5.6
  • Nærgrense 35 cm
  • Filterdiameter 55 mm
  • Linseelementer Totalt 19, 12 grupper
  • Mål/vekt Ø 60,5 mm, 70,5 mm/298 gram
  • Optisk bildestabilisator
Annonse
Annonse
forfatter

Sakte men sikkert har de utvidet objektivparken til Nikon 1-kameraene. I høst kommer det til og med en ekstremt lyssterk portrettele med 32m brennvidde, og f1.2 i lysstyrke! Med den sedvanlige beskjæringsfaktoren – x 2,7, betyr det en bildevinkel tilsvarende 86mm. Perfekt for portretter, også i lite lys. Men nå skal det handle om objektivet for folk flest. En zoom som dekker alt fra vidvinkel til tele, er et populært valg blant mange.

Da rekker man over så mangt av motiver, fra landskap og gruppebilder, til lokale sportsarrangementer, og av og til et og annet dyrebilde. Den kompakte Nikkor 10-100mm er et slikt objektiv. Det dekker et område tilsvarende 27-270mm, og med lysstyrke f4.0-5.6, er det absolutt innenfor når vi snakker om et så vidt rimelig objektiv. For 4.000 kr får man integrert optisk bildestabilisator, og objektivet leveres i sort, eller sølvgrått.

Den optiske ytelsen er naturlig nok av varierende karakter. Noe som er helt normalt for objektiver med 10 x zoom eller mer. Utfordringene ved å bake inn bred vidvinkel og lang tele, lar seg ikke alltid skjule i bildene fra objektivet. Likevel klarer Nikkor-zoomen seg forbausende bra. På vidvinkel – 27mm, og full blenderåpning, er den tønneformede fortegningen markant. Det samme er lystapet – vignetteringen – og det er ikke særlig skarpt i hjørnene. Velger man blender 5,6 i stedet, blir de to siste punktene betydelig forbedret, men fortegningen er der likefullt.

Zoomer man inn til mellom 35 og 50mm, skifter fortegningen til puteform. Også her er den markant, men lystapet i hjørnene er ikke like ille. Ikke skarpheten heller, som er mye bedre over hele bildeflaten. Med enda lengre brennvidde, avtar fortegningen gradvis, men på tele over 100mm faller også skarpheten. Aller skarpest er objektivet fra 35 til 100mm, og mellom blender 5,6 og 11. Da er også skarpheten på sitt jevneste.

Autofokusen jager en del på tele, og er ikke alltid kjapp nok til å låse bevegelser, selv om Nikons nyeste generasjon kameraer – V2 og J3 – har meget kjapp autofokus. Dermed er det ikke så godt egnet til actionshots, særlig ikke når lyset faller på ettermiddagen.

Fargebrytningen, eller kromatisk aberrasjon, er ikke veldig plagsom. Den er verst i kantene, og der er det ikke så kritisk. Objektivet er gjennomgående bygget i plast, og gir som vanlig for zoomobjektiver i lav prisklasse, ikke den helt store kvalitetsfølelsen. Men prisen trekker opp i sammendraget, og tross ujevn optisk ytelse, er Nikkor-zoomen for Nikon 1, et godt valg som allroundobjektiv. Men ikke kast kitobjektivet for det…LS.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!