: Nikon 1 Nikkor VR 10-100mm f4,0-5,6

Prisgunstig superzoom

Nikons kompakte systemkameraer i 1-serien, trengte sårt en billigere superzoom. Her er den.
Lyd & Bilde mener
God kontrast Stor zoomrekkevidde Bildestabilisator Gunstig priset
Markant fortegning Synlig vignettering på 27mm Ujevn skarphet Mangler solblender
Spesifikasjoner
  • 10 x zoom - tils. 27-270mm
  • Lysstyrke f4.0 – f5.6
  • Nærgrense 35 cm
  • Filterdiameter 55 mm
  • Linseelementer Totalt 19, 12 grupper
  • Mål/vekt Ø 60,5 mm, 70,5 mm/298 gram
  • Optisk bildestabilisator
Annonse
Annonse
forfatter

Sakte men sikkert har de utvidet objektivparken til Nikon 1-kameraene. I høst kommer det til og med en ekstremt lyssterk portrettele med 32m brennvidde, og f1.2 i lysstyrke! Med den sedvanlige beskjæringsfaktoren – x 2,7, betyr det en bildevinkel tilsvarende 86mm. Perfekt for portretter, også i lite lys. Men nå skal det handle om objektivet for folk flest. En zoom som dekker alt fra vidvinkel til tele, er et populært valg blant mange.

Da rekker man over så mangt av motiver, fra landskap og gruppebilder, til lokale sportsarrangementer, og av og til et og annet dyrebilde. Den kompakte Nikkor 10-100mm er et slikt objektiv. Det dekker et område tilsvarende 27-270mm, og med lysstyrke f4.0-5.6, er det absolutt innenfor når vi snakker om et så vidt rimelig objektiv. For 4.000 kr får man integrert optisk bildestabilisator, og objektivet leveres i sort, eller sølvgrått.

Den optiske ytelsen er naturlig nok av varierende karakter. Noe som er helt normalt for objektiver med 10 x zoom eller mer. Utfordringene ved å bake inn bred vidvinkel og lang tele, lar seg ikke alltid skjule i bildene fra objektivet. Likevel klarer Nikkor-zoomen seg forbausende bra. På vidvinkel – 27mm, og full blenderåpning, er den tønneformede fortegningen markant. Det samme er lystapet – vignetteringen – og det er ikke særlig skarpt i hjørnene. Velger man blender 5,6 i stedet, blir de to siste punktene betydelig forbedret, men fortegningen er der likefullt.

Zoomer man inn til mellom 35 og 50mm, skifter fortegningen til puteform. Også her er den markant, men lystapet i hjørnene er ikke like ille. Ikke skarpheten heller, som er mye bedre over hele bildeflaten. Med enda lengre brennvidde, avtar fortegningen gradvis, men på tele over 100mm faller også skarpheten. Aller skarpest er objektivet fra 35 til 100mm, og mellom blender 5,6 og 11. Da er også skarpheten på sitt jevneste.

Autofokusen jager en del på tele, og er ikke alltid kjapp nok til å låse bevegelser, selv om Nikons nyeste generasjon kameraer – V2 og J3 – har meget kjapp autofokus. Dermed er det ikke så godt egnet til actionshots, særlig ikke når lyset faller på ettermiddagen.

Annonse

Fargebrytningen, eller kromatisk aberrasjon, er ikke veldig plagsom. Den er verst i kantene, og der er det ikke så kritisk. Objektivet er gjennomgående bygget i plast, og gir som vanlig for zoomobjektiver i lav prisklasse, ikke den helt store kvalitetsfølelsen. Men prisen trekker opp i sammendraget, og tross ujevn optisk ytelse, er Nikkor-zoomen for Nikon 1, et godt valg som allroundobjektiv. Men ikke kast kitobjektivet for det…LS.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Helelektrisk utgave av X1.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
Denne kan man bare håpe på at de setter i serieproduksjon.
Kan få over 300 hk og firehjulstrekk.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.