: Nikon 1 AW1

Råtøft dykkerkamera

Kameraet stortrivdes i minusgrader og lot seg ikke affisere av et dykk i iskaldt sjøvann. Møt den tøffeste i klassen: Nikon 1 AW1.
Lyd & Bilde mener
Meget jevn og god bildekvalitet fra et solid vanntett kamera, som er enkelt å bruke, lynraskt, godt priset og har et par partytriks du kan forbløffe venner med.
Svak batteritid og små knapper på baksiden, er det største minuset med Nikon AW1. Litt større knapper på baksiden vil være en fordel.
Spesifikasjoner
 • Type  Systemkamera med 14 Mp 1” bildebrikke
 • Optikk  11-27,5mm zoom(tils. 30-75mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt GPS, dybdemåler, høydemåler, vanntett 15 m
 • Bildeformater            RAW, JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO        160 – 6400
 • Serieopptak bps     60
 • Video fps      1920 x 1080/30p fps
 • Lukkertider     30 - 1/16000 s
 • Bildestabilisator        optisk
 • Søker nei
 • Blits    Innebygget
 • Batteri Li-ION, 220 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      114 x 72 x 37
 • Vekt gram      356 m batteri og minnekort
Annonse
Annonse
forfatter

Med unntak for en latterlig lav batteritid på knappe 200 bilder i kaldt vær, fungerte Nikons vanntette systemkamera prikkfritt i testperioden. At bildekvaliteten også er bra er absolutt ingen ulempe. Derfor nøler jeg ikke med å anbefale AW1 til alle som trenger et robust kamera med ekstreme egenskaper.

Det lille systemkameraet er basert på Nikons kompakte systemkamera kalt J3, og bruker den samme 14 megapiksler bildebrikken og bildeprosessor.

Men AW1 skiller seg kraftig fra J3 og andre systemkameraer, ved at det er vanntett til 15 meters dyp, egnet til fotografering i minus 10 grader og tåler fall fra 2 meter. Man kan velge mellom to objektiver som også er vanntette. Den medfølgende 30-75mm zoomen, og en vanntett utgave av Nikkor 1 10mm f2,8. Som tilsvarer 27mm vidvinkel.

Man kan selvsagt bruke alle andre Nikkor 1 objektiver, men foreløpig er det bare disse to som er vanntette.

Lynrask og robust
Kameraet er ikke bare vanntett, det har også dybdemåler og høydemåler som sammen med GPS, registrerer all bildedata slik at man ikke bare vet hvor bildene ble tatt, men også hvor dypt eller høyt det var.

Annonse

666-Nikon-AW1_10_100_BK_frt34ljpg_1379530669

Det eneste minuset jeg fant etter en tids bruk, er at knappene på baksiden er for små når man har hansker på. For det er nemlig enkelt å bruke. En innebygget gyrosensor registrerer kameraets helning, slik at man kan trykke inn knappen ved siden av det gummierte tommelgrepet bak, og vippe kameraet horisontalt for å endre opptaksfunksjon.

Da aktiveres et skjermbilde med en halvsirkel – Action Control – som viser ikoner og tekst til de fem opptaksfunksjonene:

Bevegelsesbilde som tar en kort sakte film-sekvens avsluttet av et stillbilde, bestebilde som tar en serie bilder og gir deg forslag til det mest vellykkede, full eksponeringsautomatikk, kreative filterinnstillinger som også gir deg valget mellom halv og helmanuell eksponering, og videoopptak i full HD.

Du kan også sette blender, lukker eller begge deler under videopptak, noe du sjelden finner mulighet for på annet enn proffkameraer.

Annonse

Det finnes også tre undervannsmoduser, som kompenserer for lyd og hvitbalanse når man fotograferer under vann.

Det lille Nikon-kameraet er som J3 og V2, raskere enn de fleste speilreflekser for proffer, som Nikon D4 og Canon EOS 1D X. Kameraet kan nemlig ta bildeserier på 15 bilder/s, med autofokus og spille av filmsekvenser i sakte film, tatt med 60 bilder/s i slow motion film.

Det gir noen fete effekter som få andre kameraer kan lage maken til, og vil garantert gi vennene dine hakeslepp. Særlig hvis bildesekvensene er tatt under vann, off piste eller i halfpipen.

Kraftige gummipakninger forsegler alle låsbare åpninger i metallhuset, som er kompakt og lett, men meget solid bygget og åpenbart bygget for å tåle en støyt.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten er også solid og leverer god oppløsning, opp til 1600 ISO, hvor bildestøy knapt er et tema. Fargegjengivelsen er jevnt over god og bildedynamikken over snittet for et kamera med relativt liten bildebrikke.

Annonse

I lite lys blir det synlig bildestøy fra 3200 ISO i mørke partier, og da ser man også at fargestøyen gjør sitt inntog. Løsningen er å ta råfiler som lettere lar seg etterbehandle for å dempe bildestøy fra filer med høye ISO-verdier.

Nikon-AW1-kit
Nikon-kameraet er solid bygget, og har pakninger som holder vannet ute, ned til 15 meters dyp.

Det medfølgende zoomobjektivet kjenner vi fra J2, som leveres med en vanlig, ikke-vanntett utgave av Nikkor 1 11-27,5mm. Det har synlig fortegning og vignettering på vidvinkel og full blenderåpning, men er relativt skarp i hjørnene. På blender 5,6 er den meget skarp på alle brennvidder, og objektivet passer fint sammen med kameraets 14 Mp bildebrikke i en-tommers format.

Konklusjon
Et programhjul (PASM), større knapper og bedre batteritid, er det eneste vi savner på Nikon 1 AW1. Med høy bildekvalitet, god brukervennlighet og ekstreme egenskaper som 15 meters dykkedybde, har kameraet knapt noen seriøse konkurrenter i denne klassen. Er dette egenskaper du er ute etter, kommer ikke Nikon 1 AW1 til å skuffe.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sony FE 14mm F1.8 GM
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Motorola Moto G100 er nesten like god som vesentlig dyrere mobiler fra andre produsenter. Og så skjuler den en interessant overraskelse.
Fujifilms mellomformatkameraer har manglet en bred vidvinkel, her er den.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.