Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Nikon 1 AW1

Råtøft dykkerkamera

Kameraet stortrivdes i minusgrader og lot seg ikke affisere av et dykk i iskaldt sjøvann. Møt den tøffeste i klassen: Nikon 1 AW1.

Skrevet av / 05.03.14 - 16:16
Nikon 1 AW1
Lasse Svendsen

Med unntak for en latterlig lav batteritid på knappe 200 bilder i kaldt vær, fungerte Nikons vanntette systemkamera prikkfritt i testperioden. At bildekvaliteten også er bra er absolutt ingen ulempe. Derfor nøler jeg ikke med å anbefale AW1 til alle som trenger et robust kamera med ekstreme egenskaper.

Det lille systemkameraet er basert på Nikons kompakte systemkamera kalt J3, og bruker den samme 14 megapiksler bildebrikken og bildeprosessor.

Men AW1 skiller seg kraftig fra J3 og andre systemkameraer, ved at det er vanntett til 15 meters dyp, egnet til fotografering i minus 10 grader og tåler fall fra 2 meter. Man kan velge mellom to objektiver som også er vanntette. Den medfølgende 30-75mm zoomen, og en vanntett utgave av Nikkor 1 10mm f2,8. Som tilsvarer 27mm vidvinkel.

Man kan selvsagt bruke alle andre Nikkor 1 objektiver, men foreløpig er det bare disse to som er vanntette.

Lynrask og robust
Kameraet er ikke bare vanntett, det har også dybdemåler og høydemåler som sammen med GPS, registrerer all bildedata slik at man ikke bare vet hvor bildene ble tatt, men også hvor dypt eller høyt det var.

666-Nikon-AW1_10_100_BK_frt34ljpg_1379530669

Det eneste minuset jeg fant etter en tids bruk, er at knappene på baksiden er for små når man har hansker på. For det er nemlig enkelt å bruke. En innebygget gyrosensor registrerer kameraets helning, slik at man kan trykke inn knappen ved siden av det gummierte tommelgrepet bak, og vippe kameraet horisontalt for å endre opptaksfunksjon.

Da aktiveres et skjermbilde med en halvsirkel – Action Control – som viser ikoner og tekst til de fem opptaksfunksjonene:

Bevegelsesbilde som tar en kort sakte film-sekvens avsluttet av et stillbilde, bestebilde som tar en serie bilder og gir deg forslag til det mest vellykkede, full eksponeringsautomatikk, kreative filterinnstillinger som også gir deg valget mellom halv og helmanuell eksponering, og videoopptak i full HD.

Du kan også sette blender, lukker eller begge deler under videopptak, noe du sjelden finner mulighet for på annet enn proffkameraer.

Det finnes også tre undervannsmoduser, som kompenserer for lyd og hvitbalanse når man fotograferer under vann.

Det lille Nikon-kameraet er som J3 og V2, raskere enn de fleste speilreflekser for proffer, som Nikon D4 og Canon EOS 1D X. Kameraet kan nemlig ta bildeserier på 15 bilder/s, med autofokus og spille av filmsekvenser i sakte film, tatt med 60 bilder/s i slow motion film.

Det gir noen fete effekter som få andre kameraer kan lage maken til, og vil garantert gi vennene dine hakeslepp. Særlig hvis bildesekvensene er tatt under vann, off piste eller i halfpipen.

Kraftige gummipakninger forsegler alle låsbare åpninger i metallhuset, som er kompakt og lett, men meget solid bygget og åpenbart bygget for å tåle en støyt.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten er også solid og leverer god oppløsning, opp til 1600 ISO, hvor bildestøy knapt er et tema. Fargegjengivelsen er jevnt over god og bildedynamikken over snittet for et kamera med relativt liten bildebrikke.

I lite lys blir det synlig bildestøy fra 3200 ISO i mørke partier, og da ser man også at fargestøyen gjør sitt inntog. Løsningen er å ta råfiler som lettere lar seg etterbehandle for å dempe bildestøy fra filer med høye ISO-verdier.

Nikon-AW1-kit
Nikon-kameraet er solid bygget, og har pakninger som holder vannet ute, ned til 15 meters dyp.

Det medfølgende zoomobjektivet kjenner vi fra J2, som leveres med en vanlig, ikke-vanntett utgave av Nikkor 1 11-27,5mm. Det har synlig fortegning og vignettering på vidvinkel og full blenderåpning, men er relativt skarp i hjørnene. På blender 5,6 er den meget skarp på alle brennvidder, og objektivet passer fint sammen med kameraets 14 Mp bildebrikke i en-tommers format.

Konklusjon
Et programhjul (PASM), større knapper og bedre batteritid, er det eneste vi savner på Nikon 1 AW1. Med høy bildekvalitet, god brukervennlighet og ekstreme egenskaper som 15 meters dykkedybde, har kameraet knapt noen seriøse konkurrenter i denne klassen. Er dette egenskaper du er ute etter, kommer ikke Nikon 1 AW1 til å skuffe.

Lyd & Bilde mener

Meget jevn og god bildekvalitet fra et solid vanntett kamera, som er enkelt å bruke, lynraskt, godt priset og har et par partytriks du kan forbløffe venner med. Svak batteritid og små knapper på baksiden, er det største minuset med Nikon AW1. Litt større knapper på baksiden vil være en fordel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Scroll to Top