: Lumix DMC-GF6

Brukervennlig nybegynnerkamera

Med strøken bildekvalitet og hyggelig pris, er det lille systemkameraet fra Panasonic, godt egnet for nybegynneren.

Lyd & Bilde mener

Skarp bildekvalitet Flott fargegjengivelse Praktisk wifi-funksjon Kompakt og lett
Moderat batteritid Små knapper Ingen mulighet for søker
 • Systemkamera med 16,1 Mp
 • Vario 14-42mm f3,5-5,6
 • 7,6 cm LCD, 1,04 K billedpunkter
 • Trådløs wifi og NFC, vippbar pekeskjerm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4500 kr

Ingen grunn til å komplisere fotograferingen mer enn nødvendig. Omtrent slik kan man oppsummere Panasonics lille Lumix GF6. Kameraet som er midt i blinken for nybegynneren, som er opptatt av å kombinere bildekvalitet med brukervennlighet. At kameraet samtidig er lite og lett, gjør det bare enda mer attraktivt som hverdagskamera for folk flest.

Lumix-kameraet stiller i samme klasse som Sony NEX-3N og Olympus PEN E-PL5, begge med vippeskjerm, men GF6 er tross sin enkle og oversiktlige betjening, hakket hvassere på et par områder.

Kameraet har en 16 Mp bildebrikke, og skyter full 1080p HD-video, men pekeskjermen har høyere oppløsning og kan vippes 180 grader rundt, og fremover. Perfekt for selvportretter, skulle man tro. Blitssko eller mulighet for å montere på en søker – som på PL5, finnes ikke på GF6. Til gjengjeld har det noe ingen av de nærmeste konkurrentene har:

Nærfeltkommunikasjon og Wi-fi
Med wifi i kameraet kan man overføre bilder trådløst til mobilen eller nettbrettet. Som regle er det ikke så enkelt å få til, som det høres ut, men Panasonic har løst problemet. Man laster ned en app til mobilen, som kan man fjernstyre kameraet med og laste ned bildene til.

Hvis man har en mobil med NFC – nærfeltkommunikasjon, slipper man å taste inn passordet på kameraet. Da kobler kamera og mobil seg sammen automatisk. Bare sørg for aktivere wi-fi på kameret og åpne appen på mobilen, så er oppsettet såre enkelt. Hold mobilen inntil kameraet på venstre side, så er de koblet sammen trådløst, og man kan starte å overføre bilder og videoer på direkten. Man kan også se bilder på en smart-tv, via wifi. Enten direkte, eller via et trådløst hjemmenettverk. Den vippbare pekeskjermen gir deg tilgang til innstillinger i skjermmenyen, og gør kameraet enkelt å bruke, selv om det kan føles for avansert til å begynne med, for alle som ikke har erfaringer med systemkameraer.

panasonic_lumix_dmc-gf6_9

Lumix-kameraet har Panasonics intelligente autoeksponering, som tar seg av alt det tekniske, inkludert tilpassede motivvalg. Siden kameraet er så lite, kan det føles klønete å operere hvis man har store hender. For de aller fleste er den kompakte størrelsen, dels grunnet krympingen av det nye 14-42mm objektivet, perfekt.

Skjermen er sylskarp og lys, og i godt lys er autofokusen rimelig kjapp og presis. Alle responser fra kameraet er umiddelbare. Man slipper å vente på noe, og slik sett minsker sjansen for at man går glipp av et blinkskudd. Etter hvert som man blir mer erfaren, kan man utforske de mange mulighetene kameraet har, programmere de to funksjonsknappene til valg av mye brukte innstillingsvalg, og eksperimentere med de kreative mulighetene som ligger i kameraet.

Høy bildekvalitet
Kameraet er også et utmerket videokamera. GF6 kan lagre videoopptak som enten plassbesparende AVCHD-filer, eller mer konvensjonelle MPEG-4-filer. Som alle datamaskiner enkelt finner på minnekortet, og automatisk laster over til harddisken. AVCHD-filene må du finne selv, hvis du da ikke velger å bruke den grufulle programvarepakken som følger med kameraet.

Stillegående autofokus og skarp videokvalitet, gir HD-videoer av god kvalitet, som egner seg godt på tv-skjermen i stuen. Lyden derimot, er ikke like overbevisende, med litt for mye støy og tynn klang. Kameraet kan leveres med Panasonics enda mer kompakte 14-42mm zoom, som har elektronisk zoom, og slik sett er enda bedre egnet til silkemyk zoom på videopptak.

Stillbildekvaliteten er helt i toppklassen, og identisk med bildekvaliteten fra Lumix G6. Som bruker samme type bildebrikke. Den optiske kvaliteten fra G Vario-zoomen er jevnt over god. Moderat fortegning og vignettering på største blender og vidvinkel, kombinert med god skarphet og kontrast, gjør Lumix-objektivet til en av de bedre standardzoomene i klassen.Svært god og ikke minst jevn fargebalanse med meget fin fargemetning, trekker definitivt opp. Kombinasjonen optikk og kamera gir fremragende detaljskarphet og god bildedynamikk. Det eneste jeg savner er litt bedre autofokuspresisjon i dårlig lys, på serieopptak og bevegelige motiver. Der har Olympus PL5 en fordel kontra GF6, som ellers må sies å være et utmerket valg i denne prisklassen.

Prisgunstig og attraktiv
Personlig kunne jeg levd godt med Lumix GF6. Det lille Panasonic-kameraet mangler kanskje søker og blitssko – da er Lumix G6 et bedre alternativ, men den hendige størrelsen, pekeskjermen og den strøkne bildekvaliteten, gjør dette til et supert nybegynnerkamera. Som også vokser med oppgaven når man lærer seg mer og begynner å eksperimentere med innstillinger for å skape sitt eget kreative uttrykk. At Panasonic sammen med Olympus har det overlegent største utvalget av tilbehør og optikk i denne klassen, gjør Lumix GF6 ekstra attraktivt. Et supert hverdagskamera for folk flest.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplett alarmsystem til hjemmet som er enkelt å komme i gang med.
  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!