TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Logitech Mevo Start

Videostudio i håndvesken

Logitechs trådløse kameraer gir deg adgang til samme muligheter som før krevde et helt video-team. Send live med flere kameraer direkte fra mobilen.

forfatter
Publisert 13.11.21 - 09:00
Karakter
Logitech Mevo Start
L&B mener
Et helt live-videoproduksjonssystem som kan ligge i en veske og styres fra mobilen!
De mest avanserte mulighetene er foreløpig ”coming soon.” Windows-appen er farlig!
Spesifikasjoner
 • Maks oppløsning: 1920 x 1080 @ 24 / 29,97 / 30 fps
 • Støttede oppløsninger: 480p, 720p, 1080p
 • Sensor: Sony IMX307 1/2,8” CMOS
 • Optikk: Full HD f/2.8
 • Bildevinkel 83,7° (tilsvarer 24 mm)
 • Kontroll: Mevo Camera (Android/iOS), Mevo Multicam (Android/iOS), Webcam App (Mac/Windows)
 • Fokus: autofokus
 • Mikrofon: 3 x MEMS mikrofon-array
 • Lydoppløsning: 48 kHz / 16-bit
 • Opptak: H.264, H.265 (HEVC) på MicroSD-kort
 • Batteritid: 6 timer, lades via USB-C
 • Mål/vekt: 34 x 75 x 87 mm (BxHxD) / 232 g
 • Forbindelse: WiFi5, Bluetooth 4, LTE (via mobil)
 • Tilkoblinger: USB-C (lading, data og audio), 3,5 mm minijack (mikrofon), standard 1/4″ stativfeste
 • Web: eu.mevo.com

Kamera 1 … steady!

Kamera 2, … klar til supernært.

… og KJØR, kamera 2!

Hvis du alltid har hatt en videoprodusent i magen, men aldri har hatt råd til å anskaffe et profesjonelt studio og leie et produksjonsteam, så ligner Logitech Mevo en gave.

Logitech Mevo Start er et trådløst kamera med alt inkludert. Legg bare til en mobiltelefon. (Foto: Mevo)

Logitech Mevo Start er et trådløst kamera på størrelse med et stort webkamera. Det avlange, avrundede kameraet kan holdes ganske behagelig i hånden, men er beregnet til å monteres på en holder eller et kamerastativ med standard kvarttomme-stativfatning i bunnen. Mevo, som i dag er en underavdeling av Logitech, selger også forskjellige typer av bord-, vegg- og gulvstativer.

Kameraene kan kjøpes enkeltvis eller i sett av tre stykker. Vi testet et sett av tre. Vær oppmerksom på at prisen er for ett kamera.

Man kan kjøpe en pakke med tre kameraer, noe som utvider de kreative mulighetene med kreative klipp mellom flere kameravinkler. (Foto: Mevo)

Alt i en enhet

Mevo-kameraet er en selvbåren enhet med innebygd mikrofon og en batteritid på seks timer. USB-C-porten på baksiden har hele tre formål, nemlig lading, dataforbindelse til å bruke kameraet kablet, samt lydinngang for en USB-mikrofon – for eksempel Logitechs egne Blue-mikrofoner. Man kan også koble til en analog mikrofon via en minijack-inngang.

Kameraet har innebygd mikrofon, men man kan koble til en USB-mikrofon eller en analog via minijack. (Foto: Mevo)

Sensoren i kameraet kan ta opp i Full HD-oppløsning (1920×1080 piksler), og det er 3X digital zoom. Opptakene er i formatene H.264 og H.265 og kvaliteter fra 750 kb/s til 5000 kb/s.

Videoprodusent i en app

Mevo Multicam-appen, som finnes til Android og iOS, gir mulighet for å lage ganske profesjonelt utseende videoopptak live fra mobilen. På mobilskjermen kan man se signalet og lydstyrken fra alle tilkoblede Mevo-kameraer, samt den ferdige videofeeden. Man kan zoome på hvert enkelt kamera og skifte mellom dem med et trykk på skjermen.

Der er selvfølgelig en rekke overblendingseffekter til rådighet. Utover manuelt skifte mellom kameraene, kan man velge automatisk klipp etter et tidsintervall eller en AI-styrt klipping.

Videostrømmen kan sendes live på YouTube, Facebook, Vimeo eller Twitch, men også lagres på telefonen. Hvert kamera kan også lagre sin egen video på et microSD-kort.

Kamera-appen kan klippe automatisk mellom flere videokilder mens du er på skjermen – og sender live på Facebook eller YouTube. (Foto: Mevo)

Krever rask forbindelse

Kameraene kan kobles til mobilen via WiFi (802.11ac), men da det ikke er gitt at man har adgang til stabilt trådløst nett der det skal sendes live, kan man også koble kameraene via deres eget nettverk, hvor et kamera fungerer som samlingspunkt, og sende til sosiale medier via mobilens forbindelse. Skal det sendes i Full HD, krever det minst 3 Mb/s per kamera i båndbredde.

Multicam-appen fungerer svært overbevisende, og selv om man ikke blir forvandlet til et profesjonelt videoproduksjonsteam med et trylleslag, kan man lage svært overbevisende opptak med klipping mellom flere kameravinkler.

Selv om appen kan mye i dag, er den stadig under utvikling, og Mevo lover på sin hjemmeside at man i fremtiden vil få adgang til blant annet picture-in-picture, NDI-integrasjon til profesjonelle IP-kamerasystemer, og en mer avansert lydmiksing.

Mevo-kameraene er perfekte til amatørbandet som vil ta opp egne musikkvideoer eller live-konserter. (Foto: Mevo)

Katastrofal webkamera-app

Det finnes også en app til Windows og Mac som gjør det mulig å bruke kameraene som trådløse webkameraer sammen med for eksempel Zoom. Eller som skulle gjøre det mulig!

Man kan lese om appen på Mevos webside, hvor man også kan se at programmet er en betaversjon – altså en ikke helt ferdig utgave. La oss bare si at i hvertfall Windows-utgaven i skrivende stund er langt fra å være ferdig! På min test-PC gikk installasjonen alt annet enn glatt. Programmet startet med å prøve på å avinstallere kameraene, før de ble installert. Og etter installasjonen nektet Windows helt å fungere!

Jeg er sikker på at det finnes PC-er hvor installasjonen ikke foregår like katastrofalt. Og i Mevos utviklingsavdeling, som vi har lagt frem problemet for, arbeider man på spreng for å rette feilen. Men så lenge webkamera-programmet er så usikkert, vil jeg på det kraftigste fraråde bruken av det!

Konklusjon

Logitech Mevo Start er et spennende produkt med interessant kreativt potensial for videofolk. Noe av dette potensialet er imidlertid ikke realisert ennå. Hadde det primære formålet vært å bruke et eller flere av kameraene som trådløse webkameraer til Zoom- og Teams-møter, ville Mevo Start ha innkassert et rent null i karakter. Men Mevo Start er først og fremst skapt for å lage profesjonelt utseende live-videostreaming fra mobilen. Og det gjør systemet på en måte som reelt er uten konkurranse.

For å innkassere en helhjertet anbefaling herfra må Mevo imidlertid forvandle noen av sine ”coming soon”-funksjoner til realitet. Og enten få webkamera-appen sin til å virke – eller fjerne den helt fra hjemmesiden!

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend