: Leica D-Lux 6

Luksuskompakt

Navnet vekker følelser hos fotoentusiaster, men har Leicas minste kamera det som skal til for å være verdig den røde logen, mon tro.
Lyd & Bilde mener
Høy bildekvalitet Eksemplarisk betjening Kjappe reaksjoner Lightroom-lisens
Oppløsning litt bak de beste Bildestøy på høy ISO Høy pris
Spesifikasjoner
  • Type Kompaktkamera med
  • 10,1 Mp 1/1,7” bildebrikke
  • Optikk 24-90mm zoom f1,4-2,3
  • Skjerm 7,6 cm LCD,
  • 920K billedpunkter
  • Høydepunkt Blenderring, formatvalg,
  • blitssko med tilbehørsport,
  • Adobe Lightroom 4 lisens
Annonse
Annonse
forfatter

Selv om det er fristende å svare ja med en gang, er det to ting man må være klar over med Leica D-Lux 6. Kameraet er basert på Panasonics utmerkede Lumix LX7, og dermed kan man hake av for svært god bildekvalitet allerede. De deler nemlig alt vesentlig. Det samme zoomobjektivet med 24-90mm brennvidde, klasseledende lysstyrke på f1,4-2,3, og en bakbelyst CMOS bildebrikke på 10 megapiksler.

Det andre man bør være klar over, er et Leica forlanger mer penger for D-Lux 6. Kameraet koster fra 5.000 til 6.000 kr, avhengig av hvor man handler. Da LX7 ble lansert kostet det 4.500 kr, nå har prisen falt med opp til en tusenlapp. Leica-kameraets trumfkort er programvaren som følger med. Mens LX7 leveres med SilkyPix, får man med lisens til Adobe Lightroom 4 inkludert i pakken. Det er natt og dag i brukeropplevelse og funksjoner, og det er ikke tvil om hva jeg selv ville valgt å redigere bildene mine med.

Separat søker
Kameraet ligner naturlig nok på donorkameraet fra Panasonic. Leica-objektivet er som nevnt det samme – og godt er det – mens designen er renere og skjermmenyene har samme grafikk som i et Leica. Et lite, men dog et pluss etter min mening. De kan bruke det samme ekstrautstyret, som blitser, separate LCD-søkere osv., men Leica tilbyr en lekker brun skinnveske til 900 kr, og et avtakbart  håndgrep til 600. Som ikke er tilpasset LX7s lille integrerte håndgrep foran.

I likhet med LX7 og Olympus XZ-2, har Leica-kameraet blitssko med kontakt for LCD-søkeren EVF3 til 2.900 kr, som kan brukes i stedet for skjermen. Med en knapp på objektivet kan man velge bildeformat og med blenderingen på objektivet, kan man stille blenderåpning fra f1.4 til f8.0, i tredels trinn. Legg til blant annet 23-punkters autofokus, opp til 11 bps skuddhastighet, og full HD-video i enten MP4, eller AVCHD-format opp til 50 bilder/s, og kameraet fremstår som et meget tiltalende verktøy.

Bildekvalitet
Med samme Leica-optikk og bildebrikke som LX7, er bildekvaliteten allerede på nivå med de beste i klassen. Med det skarptegnende Leica-objektivet, leverer kameraet meget høy detaljskarphet. Dog uten oppløsningen til konkurrenter som Sony RX100, men med svært gode støyegenskaper hvor kornstøy ikke er synlig før man passerer 1600 ISO følsomhet. Ikke før ved 3200 ISO er kornstøyen i grenseland for et kamera i denne klassen, og som på LX7, dukker fargestøy opp ved 6400 og 12800. Hvor redusert oppløsning blir en tydelig effekt av støydempingen kameraet må gjøre på så høy ISO.

Mens fargegjengivelsen og kontrasten fra jpeg-filer mangler litt smell, er råfilene godt egnet for korrigering i Lightroom, hvor man enkelt kan skape det tekniske utrykket man vil i bildene. Sammen med det nydelige objektivet, hvor fortegningen på 24mm kan rettes i Lightroom, leverer bildebrikken filkvaliteter som holder høyt nivå. Og som foruten oppløsningen ikke står noe tilbake for de aller beste blant entusiastkompaktene.

Luksus
Man kan forståelig nok henfalle til tanken om at det er smartere å velge LX7, enn D-Lux 6, og spare de pengene man må legge ut for Leica-utgaven. Regner man inn prisen på Lightroom, blir prisforskjellen mindre, men de færreste som velger Leica, velger det på grunn av prisen. Følelsen av å ha et Leica i hendene skal ikke underslås, særlig med det fine håndgrepet til D-Lux 6, og det holder i massevis for de mange som velger D-Lux 6. De blir neppe skuffet over bildekvaliteten, alle fall.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!