annonse
annonse

Sony a6500

Sony a6500

Upåklagelig bildekvalitet, 4K-video, høy skuddtakt, vippbar pekeskjerm og praktisk bildestabilisator.
Oppgraderingene er få og koster mye ekstra, og trekker ned for det som ellers er et av de beste kompakte systemkameraene.

Hvis man ønsker seg et veldig godt systemkamera, som er lite og lett, er Sony a6300 et av de beste valgene. Kameraets svært høye bildekvalitet fra en 24 millioner bildebrikke, og sylskarp 4K-video, ga det prisen som Årets Kompakte Systemkamera i 2016.

Vel fortjent, selv om det manglet bildestabilisator og pekeskjerm. Nå, knapt et år etterpå, er det duket for Sony a6500. Som ikke erstatter årets kamera, men kommer i tillegg, og legger seg i en høyere prisklasse.

Det forsvarer Sony med at a6500 er mer avansert (!), med integrert femaksers bildestabilisator opptil fem eksponeringstrinn kompensasjon, som gjør det lettere å få skarpe bilder og video – og endelig pekeskjerm. Som vi har kritisert 6300 for å mangle. Et ellers fantastisk kompetent allroundkamera for stillbilder og video med høy kvalitet, pakket inn i et solid bygget og kompakt kamerahus.

Kameraet har den samme bildebrikken på 24 Mp, men Sony sier at en ny Bionz X-bildeprosessor har fintrimmet bildekvaliteten ytterligere. Mon det.

Ergonomien er ikke mye endret, bortsett fra den allerede nevnte pekeskjermen, men Sony har flyttet to programmerbare knapper til toppen av kameraet, og ryddet litt i menygrafikken.

De to C-merkede knappene er gull verdt for fotografer som liker å velge funksjoner raskt.

Håndgrepet er endret litt til det bedre, men start/stopp-knappen for videopptak, sitter fremdeles klossete plassert på hjørnet av kameraet. Kameraet er værtettet og lukkeren er testet opptil 200.000 eksponeringer, og det har både Wifi og Bluetooth for tilkobling til andre enheter, enten for fjernkontroll eller overføring av bilder.

Det har også Sonys PlayMemories integrert, hvor man kan laste ned fotoapper for å legge til for eksempel filtereffekter i kameraet.

Skuddtakt og autofokus

Den elektroniske søkeren er den samme som vi kjenner fra a6300, med 2,36 Mp oppløsning og 100 fps bildefrekvens. Den gir veldig kort black-out-tid (sort skjerm) mellom bildene på serieopptak, men den går i sort på maks skuddtakt på 11 bps. Trenger man å se motivet på serieopptak må man velge åtte bilder/s.

Sony har også oppgradert med større buffer som gir deg opptil 100 råfiler – eller 300 jpeg-bilder – i hurtig serie med 11 bilder/s skuddtakt. Det liker vi. Da slipper man ventingen når kameraet skal lagre bilder til kortet, når man har tatt mange bilder på serieopptak.

Sonys a6300s autofokus med 425 fasesensorer over 3/4 av bildeflaten, er lynrask og svært god på følgefokus. Den samme teknikken sitter også her, og gjør a6500 til et av de hurtigste og best egnede systemkameraene til actionfotografering.

Man kan fint rigge a6500 til proff 4K-video, men man trenger ekstrautstyr for å kunne koble til hodetelefoner.

Avansert 4K-video

Sony har beholdt den samme 4K-videoen her, med mikrofoninngang, tidskode på opptaket, og videoprofiler med S-Log2 og S-Log3 gammakurver. Praktisk for de som skal sette sammen opptak fra flere kameraer, men ikke livsnødvendig for de fleste amatører.

4K-video kan også her lagres i XAVC S-format med opp til 100 Mbps videostrøm og 30 eller 24 bilder/s, og man kan lage slow motion i 1080p HD-kvalitet, med 120 bilder/s.

Endelig pekeskjerm

Vi har etterlyst pekeskjerm i Sony-kameraer temmelig lenge. De fleste konkurrentene har hatt det lenge, og fordelene er åpenbare. Foruten å kunne bla i bilder som på alle mobiltelefoner, kan man også velge fokuspunkt og i enkelte kameraer, ta bilde med en lett berøring på skjermen. Du kan også bruke fingeren på skjermen for å flytte fokus når søkeren er i bruk.

Dessverre virker implementeringen av pekeskjerm noe halvhjertet. Det går fryktelig sakte å flytte fokuspunktet på skjermen, etter en stund ga jeg opp.

Vi har tidligere bedt om et ekstra innstillingshjul. Det har vi ikke fått. For et hjul foran bedrer brukervennligheten, og gjør det enklere å velge blender og lukkertid manuelt.

Strøken bildekvalitet

Kameraet kan lagre bildene som 14-bits ukomprimerte råfiler, som gir litt bedre dynamikk og fargedybde. (12-bit på serieopptak og når elektronisk lukker er valgt).

Det er ikke lett å se hvor Sony har forbedret bildeprosesseringen på a6500. Ikke at det er så farlig, for det er knapt noe å utsette på bildekvaliteten i det hele tatt. Her får du nemlig bedre og skarpere detaljgjengivelse, enn i mange andre kameraer i samme segment.

Blant annet er kornstøy knapt synlig opp til 6400 ISO. Bildestøy degraderer ikke bildekvaliteten, fargegjengivelsen og oppløsningen, før man passerer 12800 ISO. Derfra og opp øker kornstørrelsen og fargestøyen gradvis, og 25600 ISO eller mer, er kun for nødstilfeller.

Men Sony-kameraet er i godt selskap, ikke bare med a6300, men også Nikon D500 og Fujifilm X-T2. Som er to av de aller beste kameraene i samme segment, hva bildekvalitet angår.

4K-video er den samme her som på a6300, og på vår referanse-TV fra Panasonic som vi testet alle de andre på, er videoopptakene sylskarpe.

<
>
Man kan fint rigge a6500 til proff 4K-video, men man trenger ekstrautstyr for å kunne koble til hodetelefoner.

Kameraet leveres enten som kamerahus, eller med Sony Zeiss 16-70mm f4 zoom. Det finnes ikke med Sonys kompakte 16-50mm f3,5-5,6, som er en helt grei budsjettzoom. Det gjør pakken med 16-70 fryktelig dyr, men selv kamerahuset er mye dyrere enn å kjøpe en a6300 med den lille 16-50mm zoomen.

Et Olympus OMD EM1 II med 12-40mm f2,8, eller Fujifilm X-T2 med 18-55mm f2,8-4, koster omtrent det samme eller mindre. De er litt større og tyngre, men bedre kjøp enn a6500.

Vår mening

Det er ingen tvil om at Sony a6500 er et fenomenalt kamera. Men bortsett fra at det endelig har fått en skikkelig bildestabilisator integrert, synes vi ikke at de andre ”forbedringene” er verdt prisforskjellen til a6300. Pekeskjermen er en skuffelse, og Sony har ikke gjort mange nok forbedringer her, til at vi lar oss begeistre. Velger du istedet a6300 med den utmerkede 16-70mm f4, sparer du flere tusenlapper. For Sony a6300 er fremdeles i salg, og det klart beste kjøpet av de to.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 24 Mp systemkamera med APS bildebrikke
  • Optikk: Sony E-fatning
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921K Mp billedpunkter
  • Søker: 2,36 Mp OLED
  • Høydepunkt: 4K-video, 4D hybridfokus, Wifi, Bluetooth, 11 bilder/s, 14-bit ukomprimert råfillagring, bildestabilisator,
    vippbar pekeskjerm, mik-inngang og værtetting
  • Pris: 16.990 kr
  • Web: sony.no
Pris: 16990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

gruppetest
Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

En god TV nummer 2

På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

Bedre skjermkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen

anmeldelse
The Predator (2018)

Et gufs fra fortiden

Ikke en remake, men en mislykket fortsettelse og trist homage av originalfilmen fra 1987.

gruppetest
6 trådløse hodetelefoner

Trådløs lyd ­ på alvor

Hodetelefoner for deg som tar lydkvaliteten seriøst, men ikke vil bli helt ruinert av kuppet.

anmeldelse
Peppermint

Fullstendig uengasjerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionklisjé.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

test
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.