annonse
annonse

Sony a6500

Sony a6500

Pluss
Upåklagelig bildekvalitet, 4K-video, høy skuddtakt, vippbar pekeskjerm og praktisk bildestabilisator.
Minus
Oppgraderingene er få og koster mye ekstra, og trekker ned for det som ellers er et av de beste kompakte systemkameraene.

Hvis man ønsker seg et veldig godt systemkamera, som er lite og lett, er Sony a6300 et av de beste valgene. Kameraets svært høye bildekvalitet fra en 24 millioner bildebrikke, og sylskarp 4K-video, ga det prisen som Årets Kompakte Systemkamera i 2016.

Vel fortjent, selv om det manglet bildestabilisator og pekeskjerm. Nå, knapt et år etterpå, er det duket for Sony a6500. Som ikke erstatter årets kamera, men kommer i tillegg, og legger seg i en høyere prisklasse.

Det forsvarer Sony med at a6500 er mer avansert (!), med integrert femaksers bildestabilisator opptil fem eksponeringstrinn kompensasjon, som gjør det lettere å få skarpe bilder og video – og endelig pekeskjerm. Som vi har kritisert 6300 for å mangle. Et ellers fantastisk kompetent allroundkamera for stillbilder og video med høy kvalitet, pakket inn i et solid bygget og kompakt kamerahus.

Kameraet har den samme bildebrikken på 24 Mp, men Sony sier at en ny Bionz X-bildeprosessor har fintrimmet bildekvaliteten ytterligere. Mon det.

Ergonomien er ikke mye endret, bortsett fra den allerede nevnte pekeskjermen, men Sony har flyttet to programmerbare knapper til toppen av kameraet, og ryddet litt i menygrafikken.

De to C-merkede knappene er gull verdt for fotografer som liker å velge funksjoner raskt.

Håndgrepet er endret litt til det bedre, men start/stopp-knappen for videopptak, sitter fremdeles klossete plassert på hjørnet av kameraet. Kameraet er værtettet og lukkeren er testet opptil 200.000 eksponeringer, og det har både Wifi og Bluetooth for tilkobling til andre enheter, enten for fjernkontroll eller overføring av bilder.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Det har også Sonys PlayMemories integrert, hvor man kan laste ned fotoapper for å legge til for eksempel filtereffekter i kameraet.

Skuddtakt og autofokus

Den elektroniske søkeren er den samme som vi kjenner fra a6300, med 2,36 Mp oppløsning og 100 fps bildefrekvens. Den gir veldig kort black-out-tid (sort skjerm) mellom bildene på serieopptak, men den går i sort på maks skuddtakt på 11 bps. Trenger man å se motivet på serieopptak må man velge åtte bilder/s.

Sony har også oppgradert med større buffer som gir deg opptil 100 råfiler – eller 300 jpeg-bilder – i hurtig serie med 11 bilder/s skuddtakt. Det liker vi. Da slipper man ventingen når kameraet skal lagre bilder til kortet, når man har tatt mange bilder på serieopptak.

Sonys a6300s autofokus med 425 fasesensorer over 3/4 av bildeflaten, er lynrask og svært god på følgefokus. Den samme teknikken sitter også her, og gjør a6500 til et av de hurtigste og best egnede systemkameraene til actionfotografering.

Man kan fint rigge a6500 til proff 4K-video, men man trenger ekstrautstyr for å kunne koble til hodetelefoner.

Avansert 4K-video

Sony har beholdt den samme 4K-videoen her, med mikrofoninngang, tidskode på opptaket, og videoprofiler med S-Log2 og S-Log3 gammakurver. Praktisk for de som skal sette sammen opptak fra flere kameraer, men ikke livsnødvendig for de fleste amatører.

4K-video kan også her lagres i XAVC S-format med opp til 100 Mbps videostrøm og 30 eller 24 bilder/s, og man kan lage slow motion i 1080p HD-kvalitet, med 120 bilder/s.

Endelig pekeskjerm

Vi har etterlyst pekeskjerm i Sony-kameraer temmelig lenge. De fleste konkurrentene har hatt det lenge, og fordelene er åpenbare. Foruten å kunne bla i bilder som på alle mobiltelefoner, kan man også velge fokuspunkt og i enkelte kameraer, ta bilde med en lett berøring på skjermen. Du kan også bruke fingeren på skjermen for å flytte fokus når søkeren er i bruk.

Dessverre virker implementeringen av pekeskjerm noe halvhjertet. Det går fryktelig sakte å flytte fokuspunktet på skjermen, etter en stund ga jeg opp.

Vi har tidligere bedt om et ekstra innstillingshjul. Det har vi ikke fått. For et hjul foran bedrer brukervennligheten, og gjør det enklere å velge blender og lukkertid manuelt.

Strøken bildekvalitet

Kameraet kan lagre bildene som 14-bits ukomprimerte råfiler, som gir litt bedre dynamikk og fargedybde. (12-bit på serieopptak og når elektronisk lukker er valgt).

Det er ikke lett å se hvor Sony har forbedret bildeprosesseringen på a6500. Ikke at det er så farlig, for det er knapt noe å utsette på bildekvaliteten i det hele tatt. Her får du nemlig bedre og skarpere detaljgjengivelse, enn i mange andre kameraer i samme segment.

Blant annet er kornstøy knapt synlig opp til 6400 ISO. Bildestøy degraderer ikke bildekvaliteten, fargegjengivelsen og oppløsningen, før man passerer 12800 ISO. Derfra og opp øker kornstørrelsen og fargestøyen gradvis, og 25600 ISO eller mer, er kun for nødstilfeller.

Men Sony-kameraet er i godt selskap, ikke bare med a6300, men også Nikon D500 og Fujifilm X-T2. Som er to av de aller beste kameraene i samme segment, hva bildekvalitet angår.

4K-video er den samme her som på a6300, og på vår referanse-TV fra Panasonic som vi testet alle de andre på, er videoopptakene sylskarpe.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Man kan fint rigge a6500 til proff 4K-video, men man trenger ekstrautstyr for å kunne koble til hodetelefoner.

Kameraet leveres enten som kamerahus, eller med Sony Zeiss 16-70mm f4 zoom. Det finnes ikke med Sonys kompakte 16-50mm f3,5-5,6, som er en helt grei budsjettzoom. Det gjør pakken med 16-70 fryktelig dyr, men selv kamerahuset er mye dyrere enn å kjøpe en a6300 med den lille 16-50mm zoomen.

Et Olympus OMD EM1 II med 12-40mm f2,8, eller Fujifilm X-T2 med 18-55mm f2,8-4, koster omtrent det samme eller mindre. De er litt større og tyngre, men bedre kjøp enn a6500.

Vår mening

Det er ingen tvil om at Sony a6500 er et fenomenalt kamera. Men bortsett fra at det endelig har fått en skikkelig bildestabilisator integrert, synes vi ikke at de andre ”forbedringene” er verdt prisforskjellen til a6300. Pekeskjermen er en skuffelse, og Sony har ikke gjort mange nok forbedringer her, til at vi lar oss begeistre. Velger du istedet a6300 med den utmerkede 16-70mm f4, sparer du flere tusenlapper. For Sony a6300 er fremdeles i salg, og det klart beste kjøpet av de to.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 24 Mp systemkamera med APS bildebrikke
  • Optikk: Sony E-fatning
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921K Mp billedpunkter
  • Søker: 2,36 Mp OLED
  • Høydepunkt: 4K-video, 4D hybridfokus, Wifi, Bluetooth, 11 bilder/s, 14-bit ukomprimert råfillagring, bildestabilisator,
    vippbar pekeskjerm, mik-inngang og værtetting
  • Pris: 16.990 kr
  • Web: sony.no
Pris: 16990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×