fire 360-kameraer

360 for nybegynnere

Som å være der selv.

Vet du ikke spesielt mye om 360-kameraer og 360 graders video? Da er vi to. Det gjorde ikke jeg heller, før jeg begynte med denne artikkelen, og det var faktisk det perfekte utgangspunktet. Da møter jeg de fleste av leserne der hvor de er. For selv om teknologien ikke lenger er splitter ny, er det først i løpet av det siste året at 360-innhold er blitt så mainstream at andre enn de aller mest dedikerte og profesjonelle har hørt om det.

Det var et spesielt gjennombrudd for teknologien da Mark Zuckerberg fra Facebook ved en stor Samsung-presselansering av det nye Samsung Gear VR headsettet i Barcelona i begynnelsen av mars i år, sa at Virtual Reality blir den neste sosiale plattformen!

«Når min datter tar sine første skritt, vil jeg ta det opp på en 360-graders video. På den måten kan mine foreldre og min familie oppleve øyeblikket som om de selv var til stede,» sa Facebook-gründeren, og fortsatte med å fortelle om Facebook 360, som på daværende tidspunkt allerede hadde over en million brukere og over 20.000 360 graders videoklipp.

 

Som å være der selv

Forestill deg at du sitter i en racerbil som kjører for full fart gjennom svingen. Og du kan vri hodet i alle retninger, og orientere deg i landskapet som om du selv var til stede. Men det er du ikke. Du sitter i lenestolen din med et VR-headset på hodet, og er med på en opplevelse. Det er kort og godt poenget med 360 graders innhold, og i takt med utbredelsen av 360-tjenester som de på Facebook og Youtube – og av virtual reality og de headset som følger med – vil 360-innhold bli sett og produsert av flere og flere.

Det er her 360-kameraene kommer inn i bildet. Du kan allerede i dag selv ta opp 360-innhold, og dele det med hele verden på de sosiale medier i morgen. Du må bare bruke et 360-kamera, så er du i gang.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Vi har hatt fire slike på testbenken, og den følgende gjennomgangen kan forhåpentlig hjelpe deg med å finne det helt riktige 360-kameraet for deg. God fornøyelse.

 

Se 360-innholdet ditt

Når du har lest testen av de fire kameraene, har du også ganske god greie på hvordan de brukes. Det er nesten det lettelse av alt. Det er også ganske lett å redigere videoklippene eller bildene i de appene som støtter dette. Men hva gjør du hvis ingen – heller ikke du selv – kan se dem i det 360 graders formatet de er tatt opp i?

Heldigvis kan man få hjelp fra tre kanter: Facebook, Youtube og VR-briller som Samsung Gear VR og Google Cardboard.

Både Facebook og Youtube støtter umiddelbart visning av 360-innhold. På Facebook kan du laste opp både bilder og video, mens Youtube av gode grunner bare viser video.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

360-innhold må forsynes med spesielle metadata for at de to tjenestene gjenkjenner og viser det riktig, men det gjør alle kameraene i denne testen automatisk.

Du kan laste opp 360-innhold fra mobilen eller datamaskinen via Facebooks og Youtubes apper eller websider, eller du kan gjøre det fra kameraenes egne apper, som alle støtter en eller annen form for deling med sosiale medier. Du laster bare opp som du pleier, og innholdet vil så bli vist i 360-format når det er klart.

I nettleseren på datamaskinen din vil du kunne bevege deg rundt i en video eller et bilde i 360-format ved å bruke musen både på Facebook og Youtube. Vær imidlertid klar over at Safari og Internet Explorer ikke støtter 360-videoer via Facebook, og på Youtube kan du heller ikke se 360-video i Safari.

Bruker du iPhone eller Android-mobilen din, og den er av nyere dato, vil den kunne vise 360-innhold i Facebook- og Youtube-appen.

Sist, men ikke minst, kan du også se 360-innhold via et VR-headset som Samsung Gear VR og det noe billigere Google Cardboard. Det er den mest optimale måten å se denne typen innhold på, da du blir plantet midt i bildet eller videoen, og kan orientere deg rundt som om du selv var til stede.

 

Slik testet vi

Alle kameraene ble montert på en selfie-stang, og vi både filmet og tok bilder (unntatt med 360fly, som bare kan ta opp video) utendørs.

Vi så på oppsett og tilkobling til mobilen, medfølgende app og betjening samt muligheten for redigering i app eller tilknyttet programvare. Og selvfølgelig på muligheten for deling av innhold på sosiale medier.

Men hensyn til bildekvaliteten har vi sett på skarphet, oppløsning og detaljer i bildet – deriblant artefakter, forvrengninger og såkalt stitching, som er hvordan kameraet samler opptak fra to linser til en video.

Samsung Gear 360

Oktober 2016Samsung Gear 360
Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Faktisk best, men …

Samsung Gear 360 er det beste kameraet. Det er likevel et men.

Blendende god bildekvalitet og mange muligheter til redigering både i app og på datamaskin.
Vanskelig oppsett. Kan bare brukes med Samsungs egne Galaxy-mobiler.

Hvis du ikke har en Samsung Galaxy smartmobil, trenger du ikke lese videre. Med mindre du vurderer å anskaffe deg en. For Samsung Gear 360 virker utelukkende med Samsungs egne Galaxy-mobiler, og det er uten tvil det største minuset ved et produkt som ellers ville ha vært en klar testvinner.

Ok, det var også litt vanskelig å få det til å fungere mellom mobil og kamera, selv om sistnevnte har NFC-støtte, og selv om Samsung liksom har produsert alt selv – inklusiv programvaren. Likevel kom vi først i gang etter flere forgjeves forsøk og en oppdatering av diverse Android-services.

Men når det er sagt, så er det ikke så mye annet å kritisere ved Gear 360.

Appen er lett å bruke, og man kan redigere videoene og bildene i selve appen – eller på datamaskinen via programmet Gear 360 ActionDirector, som Samsung stiller gratis til rådighet.

Gear 360 filmer med to linser (og derfor kan du også ta bilder i 180 graders perspektiv), men det er stort sett ingen tegn på samlinger (stitching) i de ferdige videoene. Videobildet er knivskarpt – også i kantområdene – og uten hakking, selv om det bare filmes i 30 fps. Tvert imot leverer Gear 360 et ferdig produkt, som når det gjelder både detaljer, skarphet og oppløsning er bedre enn noe konkurrentene kan prestere.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Fakta
 • Oppløsning: 3840 x 1920
 • Trådløst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC
 • Minne: microSD-kort (opp til 256 GB)
 • Mål: 56,3 x 66,7 x 60,1 mm
 • Vekt: 152 g
 • Batteri: 1350 mAh, opp til 140 minutters levetid
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

LG 360 Cam

Litt for billig

LG 360 Cam er lett å bruke, men resultatet er skuffende.

Lett å komme i gang med og bruke. Har blant annet en hurtigutløser ved stillbilder. Både innebygget lagringskapasitet og mulighet for utvidelse.
Ingen mulighet for redigering av video eller bilder i appen. Og så testens dårligste bildekvalitet.

Det billigste kameraet i testen er også det mest tilgjengelige. Det er lett å komme i gang med, og lett å bruke. Det har både 4 gigabyte innebygget lagringskapasitet, samt mulighet for utvidelse via microSD-kort, og utover å filme i 360 grader, som det gjør med to linser, kan du også velge å kun bruke den ene linsen, og ta bilder i 180 graders perspektiv. Tar du stillbilder via appen, aktiveres utløseren med det samme, noe de andre kameraene i testen har problemer med.

Men så er det også slutt på leken. Som det eneste kameraet kommer LG 360 Cam ikke med noen redigeringsmuligheter i den medfølgende appen, og det blir heller ikke stilt noe annet program til rådighet til formålet – verken på mobilen eller noe annet sted.

Det verste er imidlertid bildekvaliteten, som spesielt på stillbilder er både kornet og uskarp. På videoklipp er samlingen – såkalt stitching – ganske tydelig, og vi opplever også tydelige forvrengninger av objekter i filmene.

Selv om LG 360 Cam er en del billigere enn de andre kameraene, er det jo ikke på noen måte billig med en pris på flere tusen kroner. Vi kunne godt ha ønsket oss noe mer for pengene.

Fakta
 • Oppløsning: 13 Mp
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Minne: 4 GB innebygget + microSD-kort (opp til 2 TB)
 • Mål: 40 x 97 x 25 mm
 • Vekt: Ikke opplyst
 • Batteri: 1200 mAh
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Ricoh Theta S

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

For mange feil

Ricoh Theta S kunne ha vært et godt produkt.

Lett å sette opp og tar relativt gode videoer.
Bare 8 gigabyte innebygget lagringskapasitet. Ingen live-feed fra kameraet i app ved videopptak.

Faktisk tar Ricoh Theta S ganske gode bilder og flotte videoer, og det er også lett å komme i gang med kameraet. Men da har vi kommet til slutten av listen med ros. På de fleste punkter er Ricoh Theta S rett og slett mangelfullt.

Kameraet kommer med bare 8 gigabyte innebygget lagringskapasitet, som ikke kan utvides via microSD-kort. Når du bruker kameraet, tar det enormt lang tid før utløseren aktiveres, hvis du vil ta et bilde. Og som det absolutt eneste kameraet i testen, støtter Ricoh Theta S ikke live-feed fra kameraet til appen når du filmer. Med andre ord kan man rett og slett ikke se på mobilen hva man tar opp. Håpløst.

Faktisk kan man først se videoklippene når man har lastet dem fra kameraet til mobilen, men de kan ikke redigeres i den medfølgende appen. Da må man laste ned to separate apper for å kunne redigere henholdsvis video og bilder.

Og selv om vi roste bildekvaliteten, så er den altså ikke bedre enn at du tydelig kan se samlingene (stitching) på videoopptak.

Prisen tatt i betraktning bør du nok styre utenom Ricoh Theta S.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Fakta
 • Oppløsning: 1920 x 1080
 • Trådløst: Ikke opplyst
 • Minne: 8 GB innebygget lager
 • Mål: 44 x 130 x 22,9 mm
 • Vekt: 125 g
 • Batteri: Li-ion
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

360fly

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

For eksperter

360fly er et actionkamera som filmer i 360 grader. Men kun med en linse.

Robust og vanntett. Mange mounts i esken. En linse betyr film uten tydelige samlinger.
Kan ikke ta stillbilder, ingen mulighet for utvidelse av lagringskapasitet. Og det er vanskelig å filme med.

Du får mer med i pakken med 360fly enn med noe annet kamera i testen. Det velter ut av esken med mounts – akkurat som til et actionkamera. 360fly er også vanntett, selv om du må velge om du vil ta opp lyd eller bevare vanntettheten, da sistnevnte sikres ved å stikke en liten propp i mikrofoninngangen.

360fly er det eneste kameraet i testen som bare har en linse. Den sitter på toppen av en sort kule, som ellers ikke har andre innganger – bortsett fra det nevnte lille hullet til lydopptak. Det betyr også at lagringskapasiteten på 32 gigabyte ikke kan utvides via microSD-kort. Heldigvis er 32 gigabyte en passende størrelse.

Det er litt vanskeligere å ta gode videoer med 360fly, enn med de andre kameraene i testen. Det kan være en utfordring å få kameraet snudd riktig slik at det tar opp i den korrekte vinkelen, og ikke får for mye av seg selv med i bildet. Apropos bilde er 360fly det eneste kameraet som ikke kan ta stillbilder. De kan du bare «skyte» i appen, hvor man redigerer opptakene sine.

Bildekvaliteten er god og relativt høyoppløst, og fordi kameraet kun har en linse, er det ingen samlinger, noe som er tilfellet med kameraer som filmer med to linser.

Fakta
 • Oppløsning: 1504 x 1504
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Minne: 32 GB innebygget
 • Mål: 61 x 59,5 mm
 • Vekt: 138 g
 • Batteri: 1630 mAh Li-Polymer, opp til 3 timers levetid
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Vet du ikke spesielt mye om 360-kameraer og 360 graders video? Da er vi to. Det gjorde ikke jeg heller, før jeg begynte med denne artikkelen, og det var faktisk det perfekte utgangspunktet. Da møter jeg de fleste av leserne der hvor de er. For selv om teknologien ikke lenger er splitter ny, er det først i løpet av det siste året at 360-innhold er blitt så mainstream at andre enn de aller mest dedikerte og profesjonelle har hørt om det. Det var et spesielt gjennombrudd for teknologien da Mark Zuckerberg fra Facebook ved en stor Samsung-presselansering av det nye Samsung Gear VR headsettet i Barcelona i begynnelsen av mars i år, sa at Virtual Reality blir den neste sosiale plattformen! «Når min datter tar sine første skritt, vil jeg ta det opp på en 360-graders video. På den måten kan mine foreldre og min familie oppleve øyeblikket som om de selv var til stede,» sa Facebook-gründeren, og fortsatte med å fortelle om Facebook 360, som på daværende tidspunkt allerede hadde over en million brukere og over 20.000 360 graders videoklipp.  

Som å være der selv

Forestill deg at du sitter i en racerbil som kjører for full fart gjennom svingen. Og du kan vri hodet i alle retninger, og orientere deg i landskapet som om du selv var til stede. Men det er du ikke. Du sitter i lenestolen din med et VR-headset på hodet, og er med på en opplevelse. Det er kort og godt poenget med 360 graders innhold, og i takt med utbredelsen av 360-tjenester som de på Facebook og Youtube – og av virtual reality og de headset som følger med – vil 360-innhold bli sett og produsert av flere og flere. Det er her 360-kameraene kommer inn i bildet. Du kan allerede i dag selv ta opp 360-innhold, og dele det med hele verden på de sosiale medier i morgen. Du må bare bruke et 360-kamera, så er du i gang. Vi har hatt fire slike på testbenken, og den følgende gjennomgangen kan forhåpentlig hjelpe deg med å finne det helt riktige 360-kameraet for deg. God fornøyelse.  

Se 360-innholdet ditt

Når du har lest testen av de fire kameraene, har du også ganske god greie på hvordan de brukes. Det er nesten det lettelse av alt. Det er også ganske lett å redigere videoklippene eller bildene i de appene som støtter dette. Men hva gjør du hvis ingen – heller ikke du selv – kan se dem i det 360 graders formatet de er tatt opp i? Heldigvis kan man få hjelp fra tre kanter: Facebook, Youtube og VR-briller som Samsung Gear VR og Google Cardboard. Både Facebook og Youtube støtter umiddelbart visning av 360-innhold. På Facebook kan du laste opp både bilder og video, mens Youtube av gode grunner bare viser video. [caption id="attachment_66620" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] 360-innhold må forsynes med spesielle metadata for at de to tjenestene gjenkjenner og viser det riktig, men det gjør alle kameraene i denne testen automatisk. Du kan laste opp 360-innhold fra mobilen eller datamaskinen via Facebooks og Youtubes apper eller websider, eller du kan gjøre det fra kameraenes egne apper, som alle støtter en eller annen form for deling med sosiale medier. Du laster bare opp som du pleier, og innholdet vil så bli vist i 360-format når det er klart. I nettleseren på datamaskinen din vil du kunne bevege deg rundt i en video eller et bilde i 360-format ved å bruke musen både på Facebook og Youtube. Vær imidlertid klar over at Safari og Internet Explorer ikke støtter 360-videoer via Facebook, og på Youtube kan du heller ikke se 360-video i Safari. Bruker du iPhone eller Android-mobilen din, og den er av nyere dato, vil den kunne vise 360-innhold i Facebook- og Youtube-appen. Sist, men ikke minst, kan du også se 360-innhold via et VR-headset som Samsung Gear VR og det noe billigere Google Cardboard. Det er den mest optimale måten å se denne typen innhold på, da du blir plantet midt i bildet eller videoen, og kan orientere deg rundt som om du selv var til stede.  

Slik testet vi

Alle kameraene ble montert på en selfie-stang, og vi både filmet og tok bilder (unntatt med 360fly, som bare kan ta opp video) utendørs. Vi så på oppsett og tilkobling til mobilen, medfølgende app og betjening samt muligheten for redigering i app eller tilknyttet programvare. Og selvfølgelig på muligheten for deling av innhold på sosiale medier. Men hensyn til bildekvaliteten har vi sett på skarphet, oppløsning og detaljer i bildet – deriblant artefakter, forvrengninger og såkalt stitching, som er hvordan kameraet samler opptak fra to linser til en video.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
Mordene i Kongo

Gutta på tur

To norske ekssoldater søkte krigseventyr, action og raske penger i Kongo – det gikk ikke så bra.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer