Vet du ikke spesielt mye om 360-kameraer og 360 graders video? Da er vi to. Det gjorde ikke jeg heller, før jeg begynte med denne artikkelen, og det var faktisk det perfekte utgangspunktet. Da møter jeg de fleste av leserne der hvor de er. For selv om teknologien ikke lenger er splitter ny, er det først i løpet av det siste året at 360-innhold er blitt så mainstream at andre enn de aller mest dedikerte og profesjonelle har hørt om det.
Det var et spesielt gjennombrudd for teknologien da Mark Zuckerberg fra Facebook ved en stor Samsung-presselansering av det nye Samsung Gear VR headsettet i Barcelona i begynnelsen av mars i år, sa at Virtual Reality blir den neste sosiale plattformen!
«Når min datter tar sine første skritt, vil jeg ta det opp på en 360-graders video. På den måten kan mine foreldre og min familie oppleve øyeblikket som om de selv var til stede,» sa Facebook-gründeren, og fortsatte med å fortelle om Facebook 360, som på daværende tidspunkt allerede hadde over en million brukere og over 20.000 360 graders videoklipp.
Som å være der selv
Forestill deg at du sitter i en racerbil som kjører for full fart gjennom svingen. Og du kan vri hodet i alle retninger, og orientere deg i landskapet som om du selv var til stede. Men det er du ikke. Du sitter i lenestolen din med et VR-headset på hodet, og er med på en opplevelse. Det er kort og godt poenget med 360 graders innhold, og i takt med utbredelsen av 360-tjenester som de på Facebook og Youtube – og av virtual reality og de headset som følger med – vil 360-innhold bli sett og produsert av flere og flere.
Det er her 360-kameraene kommer inn i bildet. Du kan allerede i dag selv ta opp 360-innhold, og dele det med hele verden på de sosiale medier i morgen. Du må bare bruke et 360-kamera, så er du i gang.
Vi har hatt fire slike på testbenken, og den følgende gjennomgangen kan forhåpentlig hjelpe deg med å finne det helt riktige 360-kameraet for deg. God fornøyelse.
Se 360-innholdet ditt
Når du har lest testen av de fire kameraene, har du også ganske god greie på hvordan de brukes. Det er nesten det lettelse av alt. Det er også ganske lett å redigere videoklippene eller bildene i de appene som støtter dette. Men hva gjør du hvis ingen – heller ikke du selv – kan se dem i det 360 graders formatet de er tatt opp i?
Heldigvis kan man få hjelp fra tre kanter: Facebook, Youtube og VR-briller som Samsung Gear VR og Google Cardboard.
Både Facebook og Youtube støtter umiddelbart visning av 360-innhold. På Facebook kan du laste opp både bilder og video, mens Youtube av gode grunner bare viser video.
360-innhold må forsynes med spesielle metadata for at de to tjenestene gjenkjenner og viser det riktig, men det gjør alle kameraene i denne testen automatisk.
Du kan laste opp 360-innhold fra mobilen eller datamaskinen via Facebooks og Youtubes apper eller websider, eller du kan gjøre det fra kameraenes egne apper, som alle støtter en eller annen form for deling med sosiale medier. Du laster bare opp som du pleier, og innholdet vil så bli vist i 360-format når det er klart.
I nettleseren på datamaskinen din vil du kunne bevege deg rundt i en video eller et bilde i 360-format ved å bruke musen både på Facebook og Youtube. Vær imidlertid klar over at Safari og Internet Explorer ikke støtter 360-videoer via Facebook, og på Youtube kan du heller ikke se 360-video i Safari.
Bruker du iPhone eller Android-mobilen din, og den er av nyere dato, vil den kunne vise 360-innhold i Facebook- og Youtube-appen.
Sist, men ikke minst, kan du også se 360-innhold via et VR-headset som Samsung Gear VR og det noe billigere Google Cardboard. Det er den mest optimale måten å se denne typen innhold på, da du blir plantet midt i bildet eller videoen, og kan orientere deg rundt som om du selv var til stede.
Slik testet vi
Alle kameraene ble montert på en selfie-stang, og vi både filmet og tok bilder (unntatt med 360fly, som bare kan ta opp video) utendørs.
Vi så på oppsett og tilkobling til mobilen, medfølgende app og betjening samt muligheten for redigering i app eller tilknyttet programvare. Og selvfølgelig på muligheten for deling av innhold på sosiale medier.
Men hensyn til bildekvaliteten har vi sett på skarphet, oppløsning og detaljer i bildet – deriblant artefakter, forvrengninger og såkalt stitching, som er hvordan kameraet samler opptak fra to linser til en video.
360fly
For eksperter
360fly er et actionkamera som filmer i 360 grader. Men kun med en linse.
Ricoh Theta S
For mange feil
Ricoh Theta S kunne ha vært et godt produkt.
LG 360 Cam
Litt for billig
LG 360 Cam er lett å bruke, men resultatet er skuffende.
Samsung Gear 360
Faktisk best, men …
Samsung Gear 360 er det beste kameraet. Det er likevel et men.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser