TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST: GP Batteries Recyko Pro

Slutt på å kaste batterier

Ladbare batterier er både miljøvennlig og smart, spesielt for alle med et høyt forbruk av batterier.

Karakter
GP Batteries Recyko Pro
forfatter
Publisert 12.12.21 - 10:00
Lyd & Bilde mener
Rask opplading av åtte batterier. Egen lademodus for lengre levetid og rekondisjonering av gamle batterier. USB-tilkobling.
Koster en hel del. USB, men ikke USB-C.
Spesifikasjoner
  • Type: P461 USB-lader med D861 dokking
  • Batterier: 8 x 1,2V AA
  • Kapasitet: 2000 mAt
  • Ladesykluser: opptil 500 ladinger
  • Ladehastighet: 80 min (2100 mAt AA)
  • Tilkobling: USB (P461) 12V/2A vegglader (D861)
  • Mål/vekt (cm/kg): 13 x 82 x 24,6/100 g (D861)
  • Farger: Antrasitt-grå
  • Annet: LCD-skjerm, auto-av
  • Web: gpbatteries.no

En rask sjekk av avfallsbøtten for batterier, viste ikke bare at den var smekkfull, men at det trolig lå godt over 50 batterier i alle størrelser der.

Jeg gadd ikke å regne ut hva alle batteriene hadde kostet tilsammen, men samvittigheten fortalte meg temmelig klart og tydelig at jeg hadde sløset med penger, og samtidig var jeg et miljøsvin.

De mange batteriene hadde vært brukt i alt fra røykvarslere og fjernkontroller, til radiostyrte leker, og ikke minst i alle blitsene jeg brukte ofte.

Tar man for eksempel noen hundre bilder med et par blitser hver gang man fotograferer, får man raskt et høyt forbruk av batterier. Da er ladbare batterier definitivt å foretrekke.

Det er bare én ulempe: Det tar lang tid å lade fire AA-batterier, og en fotograf trenger minst to sett med ladbare batterier. Slik at det ene settet kan lade mens man bruker det andre.

De fleste ladere, som for eksempel IKEAs latterlig billige kombinasjon av Stenkol laderen, og fire Ladda-batterier, bruker lang tid på å lade fire batterier. Det er ikke noe problem så lenge man bare lader batterier til tv-ens fjernkontroll, eller podens radiostyrte leker, men når man ikke kan vente i fire-fem timer på fulladede batterier, kommer man ikke langt med de billigste batteriladerne.

Pro-modellen leveres med åtte 2000 mAh-batterier, som lades enten via USB, eller i dokkingen.
Foto: Lasse Svendsen


Lader for proffbrukere

Den relativt kostbare laderen fra GP, lover å gjøre jobben på halve tiden, og knapt nok det. ReCyko Pro lader opptil åtte batterier om gangen, og består av en dokking med plass til to batteriholdere med fire batterier i hver.

Dokkingen kan kjøpes separat, det samme kan batteriholderne, men denne kombinasjonen, består av dokkingstasjonen, to batteriholdere, og åtte 2000 mAh ladbare NiMH-batterier. Med strømforsyning til dokkingen.

Batteriene kalles ReCyko Pro Photo Flash, og er laget for raskere oppfriskningstid. Sånn at man kan ta seriebilder med en proffblits, uten at batteriet må tenke seg om etter tre bilder.

Batteriholderen kan også brukes sammen med mindre AAA-batterier, og man kan lade dem enkeltvis eller parvis, enten i holderen selv, eller plassert vertikalt i dokkingen. Batteriholderen har nemlig en USB-kontakt sånn at man kan lade fra en laptop, eller en vanlig mobil-lader med 5V spenning og 2A strøm.

Det er smart tenkt, for da kan en fotograf ta dokkingen stå og bare ta med fire ekstra batterier i batteriholderen. Og en USB-kabel for lading hvor som helst og når som helst.

Åtte batterier kan lades samtidig, fint for power-brukere av AA-batterier.
Foto: Lasse Svendsen

Sånn virker den

Siden batteriholderne plasseres vertikalt i dokkingen, tar den ikke så mye plass. Ladingen starter når man setter batteriholderen i dokkingen, og en liten LCD-skjerm viser batteristatus på alle tilkoblede batterier.

Den lille skjermen viser også valgt lademodus, og man kan navigere i fem andre lademoduser enn bare lynlading av batteriene, med knappene foran skjermen. Mens de fleste ladere bare gjør én ting, kan denne også foreta oppfriskning av batterier, og rekondisjonere batterier som har mistet mye kapasitet etter mange ladesykluser. Da tømmes batteriet helt, og så starter en ladeprosess som kan ta tre-fire dager.

Laderen viser også hvis noe er galt med batteriet.

Knappene brukes til å velge blant seks lademoduser, sjekke status og velge hvilke batterier som skal lades.
Foto: Lasse Svendsen

Ladehastighet

Farten på lynladingen avhenger av batteriet og dets kapasitet. De vanligste ladbare batteriene, tar gjerne tre-fire timer å lade hvis man lader i øko-modus som senker farten for å unngå å redusere levetiden og kapasiteten på batteriene for mye. Ekte lynlading kan ta halvere ladetiden – GP sier ned til 80 minutter – men det var vanskelig å gjenskape i vår test.

Selv med – i følge skjermen – tomme batterier, varierte ladetiden. Det kan ha noe å gjøre med at batteriene ikke hadde identisk kapasitet, men uansett var dokkingen og Photo Flash-batteriene klare på langt kortere tid enn noen gamle ladbare batterier fra Clas Ohlson med tilsvarende kapasitet.

Mens de gamle. blå batteriene mistet mer enn halve kapasiteten etter en blitssyklus på 100 bilder, med blitsen på fullt, vistes det ikke på GP-batteriene at de var brukt. GP-batteriene var også klare praktisk talt umiddelbart etter syklusen, mens blitsen forbel inaktiv i nesten 20 sekunder før de gamle batteriene var klare igjen. Lovende for fotografer som trenger rask opplading og lang kapasitet.

Lader på 10 minutter for halve prisen

For de som ikke kan vente i halvannen time eller mer på fulladede batterier, finnes det en enklere løsning. Den måtte jeg prøve. Den kommer bare med fire 1700 mAh-batterier i AA-størrelse (kan også brukes med AAA), med Charge 10-batteriene og tilhørende lader, fyller de fire batteriene til cirka 90 prosent kapasitet på 10 minutter. Sier GP.

Charge 10 batteriene leverer 1700 mAh.
Foto: Lasse Svendsen

Det viste seg å stemme godt. Laderen har en egen algoritme ifølge GP, som følger med på ladingen, og ladekurven (dette har vi ikke fått verifisert) skal være brattere fra start og deretter flatere enn vanlig. Sånt avgir varme, og det er grunnen til at man kan høre suset fra den innebyggede viften når det lades. Ladestrømmen er oppgitt til 1,5 til 10 A, mens ReCyko Pro arbeider med 2A ladestrøm.

De superraske batteriene lader ikke opp en stor blits like kjapt som Photoflash-batteriene etter en blitssyklus. Men kjapt nok for de fleste som ikke har veldig dårlig tid.

Charge 10 batteriene leverer 1700 mAh.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Hvis jeg skulle velge, ville jeg spandert en ReCyko Pro på meg selv. Med åtte batterier i en praktisk batteriholder, og lynrask opplading av blitser, er den perfekt for alle som bruker batteridrevne blitser, triggere og annet utstyr som trenger høy batterikapasitet og rask opplading. De fleste andre klarer seg fint med Charge 10, som selv om den ikke har den samme kapasiteten som Pro-utgaven, klarer å lynlade på rekordtid. Det er gull verdt for feks. gamere som ikke liker å gå tom for strøm, og andre som trenger mer batterikapasitet, raskt. Prisen er den halve av Pro-utgaven, som passer best for krevende proffbruk.

Hvis man bruker mye batterier til feks. gaming-tilbehør, kan ladehastigheten til Charge 10 være gull verdt.
Foto: Lasse Svendsen
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lyssterk supervidvinkel Med 18 mm brennvidde, kan Panasonic Leica-objektivet fange enda mer av motivet.
Avansert minidrone flyr hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fullverdige funksjoner, men er så liten at den flyr under dronereglenes radar.
Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Lyssterk og forbedret zoom til Sony Lavere vekt og bedre ytelse er stikkordene for Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Leica slipper sort Summicron 28mm f2 Lages i et lite antall, med en forbedring man må se nøye etter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend